Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „szpinak”

  • czwartek, 04 maja 2017
    • Wielowarzywna zupa pomidorowa z fasolą

      Jak zwykli mawiać prezenterzy pogody, pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. Możemy się jednak ratować ciepłymi, rozgrzewającymi, pożywnymi zupami. Takimi, jak właśnie ta.

      Vegetable Bean &Tomatoe soup

      1 cebula – obrana, posiekana

      1 marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 mała czerwona papryka – pokrojona w drobna kostkę

      1 łodyga selera naciowego – pokrojona w cienkie plastry

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      1,25 l bulionu warzywnego

      4 duże ziemniaki – obrane, pokrojone w niedużą kostkę

      2 listki laurowe

      4 ziarna ziela angielskiego

      2 łyżeczki domowej przyprawy włoskiej(klik)

      1 puszka białej fasoli wraz z zalewą

      1 szklanka passaty pomidorowej

      Ew. 1 łyżka maki rozmieszana w 3 łyżkach wody

      2 garści świeżego szpinaku – bez łodyżek

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

       

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na maśle z olejem posiekaną cebulę, marchewkę, paprykę, łodygę selera i czosnek. Gdy cebula będzie lekko złota, zalewamy warzywa bulionem, dodajemy ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

      Wówczas dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą oraz passatę pomidorową. Gotujemy jeszcze 5 minut.  Jeśli zupa ma być gęściejsza, dodajemy na tym etapie mąkę wymieszaną z wodą.

      Do gotowej zupy dodajemy porwany w dłoniach szpinak oraz doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wielowarzywna zupa pomidorowa z fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 maja 2017 15:32
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem

      Quiche to idealny pomysł na szybki, a jednocześnie smaczny i pożywny obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się również w plenerze. Dzisiejszy, serowo – bekonowy quiche wzbogacony został szpinakiem, a jego wierzch zdobi kratka ułożona z plastrów boczku.

      Bacon, Cheese and Spinach Quiche

      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      200 g boczku wędzonego – pokrojonego w kostkę

      150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

      masło do smażenia

       

      zalewa:

      3 jajka

      1/2  szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki kwaśnej śmietany

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

      1/2 łyżeczki soli – do smaku

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – do smaku

       + 100 g boczku wędzonego na zrobienie kratki


      1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem. Następnie dodajemy świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą i boczkiem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

      3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową.  Na wierzchu układamy kratkę z boczku. Nie docinamy boczku, by pasował idealnie do formy – zostawiamy trochę zapasu, ponieważ podczas pieczenia boczek się skurczy i zrobi krótszy.

      Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

      Odstawiamy quiche do wystudzenia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 10:55
  • czwartek, 09 marca 2017
    • Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

      Zwykła jajecznica może w kilka chwil stać się kolorowym i urozmaiconym daniem. Dziś dodamy do niej pomidory oraz zieloniutki szpinak.

      Pomidory przygotujemy oddzielnie, ponieważ zawierają zbyt dużo soku, a zawarte w nich składniki hamują ścinanie się jajek. Przez to jajecznica robi się wodnista i grudkowata. Smażąc je oddzielnie, zapobiegniemy temu.

      Scrambled Eggs with Tomatos and Spinach

      1-2 pomidory – pokrojone w nie za drobną kostkę

      1 garść listków szpinaku

      ew. mały ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      4 jajka

      szczypta soli (do smaku)

      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)

      Sól do smaku

       

      1. Na jednej małej patelni podsmażamy krótko pomidory na maśle, mieszając. Jeśli puściły sporo soku, czekamy, aż on odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2. Na drugiej patelni, na łyżeczce masła, podsmażamy szpinak (jeśli lubicie, można dodać też posiekany ząbek czosnku), mieszając, aż straci na objętości i zrobi się miękki. Wówczas zmniejszamy płomień i wlewamy rozmącone jajka. Na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając. Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.

      Na tym etapie możemy wymieszać jajecznicę z przygotowanymi wcześniej pomidorami lub ułożyć je na wierzchu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 marca 2017 14:56
  • środa, 23 listopada 2016
    • Zielony omlet

      Podstawą zielonego omletu jest szpinak. To on, a dokładniej, sok z jego listków, zapewni nam tę sympatyczną zielona barwę. Szpinak jest zatem naszą bazą kolorystyczną (i witaminową!), teraz pora na dodatki smakowe. Ja postawiłam na aromatyczną bazylię, zatem mój omlet miał pyszny bazyliowy smak. Jeśli nie macie świeżej, można użyć dobrej jakości pesto. Dalej może iść szczypiorek, natka pietruszki, koperek - co lubicie. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można dodać rukolę. Dodatki są w zasadzie dowolne - dobrze sprawdzą się wyraziste smaki. Ja wybrałam chrupiący boczek, ser cheddar, świeże ogórki i szczypiorek, lecz równie pysznym połączeniem będą np. pomidory z serem feta. Inspiracja: Donal Skehan.

      Green Omelette

      garść świeżych listków szpinaku

      10 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)

      1 łyżka siekanego szczypiorku

      ew. siekana natka pietruszki, jeśli lubicie

      2 łyżki mleka lub śmietanki

      2-3 jajka

      sól i ew. pieprz do smaku


      ok. 1 łyżeczka masła do smażenia

       

      1. Szpinak wraz z pozostałymi listkami i mlekiem miksujemy w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy jajka oraz sól i pierz do smaku, mieszamy całość widelcem.

      2. Na małej patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy zieloną masę jajeczną.
      Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu.


      Czekamy, aż wierzchnia strona omletu zacznie się podsuszać (niektórzy lubią bardziej suchy, inni bardziej wilgotny omlet).

      Wówczas na połowie omletu układamy wybrane dodatki. Omlet składamy na pół i ostrożnie zsuwamy na talerz.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zielony omlet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 12:18
  • poniedziałek, 14 listopada 2016
    • Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

      Lubię chłodzone ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera szpinak i pomidorki koktajlowe, a oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość sera feta.

      Spinach and Coctail Tomatos Quiche

      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      ok. 20 pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

      100 g sera typu feta - drobno pokruszonego

      masło do smażenia

      oregano  i ew. chili w płatkach - do oprószenia


      zalewa:

      1 opakowanie serka kanapkowego kremowego (cream cheese)

      4 jajka

      1/3 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      4 łyżki mąki pszennej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

      3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową. Układamy przekrojone pomidorki oraz pokruszony ser feta. Posypujemy oregano i ew. płatkami papryki chili.

      Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

      Odstawiamy quiche do wystudzenia.

      Quiche

      Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2016 13:38
  • wtorek, 18 października 2016
    • Kurczak balsamiczny z warzywami

      Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.

      Chicken Balsamico

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i pieprz pszenna do oprószenia

      1 duża papryka, pokrojona w paski

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      200 g małych pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1 łyżeczka ziół włoskich

      1/2 szklanki octu balsamicznego

      1 łyżka cukru

      1 szklanka bulionu warzywnego + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka liści szpinaku

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron  solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy filety z kurczaka i świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.

       

      Na zdjęciu widzicie kurczaka podanego z polentą. Pasuje także świeże pieczywo, makaron lub pieczone ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak balsamiczny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 13:30
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Szpinak kremowy

      Szpinak to jeden ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Jeśli w tym momencie kręcicie głową z powątpiewaniem, pamiętajmy, że najczęściej uprzedzenia do szpinaku mają źródło w sposobie, w jakim go nam podawano w przedszkolu czy szkole. Owszem - w tamtym wydaniu nie miał on rzeczywiście smaku. Jednak wystarczy go przygotować po swojemu w domu, by odkryć uroki tego bardzo zdrowego warzywa. Jeśli podamy go w delikatnym, kremowym sosie z nutą czosnku, dobrze doprawionym do smaku, po prostu nie można go nie polubić. Przygotowuje się go bardzo szybko i pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i rybnych czy wegetariańskich. Przepis na podstawie Foodwishes. Jeśli po raz pierwszy będziecie przygotowywać świeży szpinak, nie bądźcie zdziwieni; kiedy szpinak jest surowy, wydaje się, że mamy go gigantyczną ilość. Jednak po sparzeniu niesamowicie zmniejsza on swą objętość - z jednej torebki szpinaku otrzymamy ok. 4 porcje obiadowe.

       Creamed Spinach

      300g świeżego szpinaku - oczyszczonego, przebranego, bez ogonków i pożółkłych listków, porwanego na mniejsze kawałki*

      1 łyżka masła

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      1 nieduża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana

      1 ząbek czosnku -obrany, przeciśnięty przez praskę

      1-2 łyżeczki mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1-2 łyżki startego parmezanu lub grana padano

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      sól i świeżo zmielony  pieprz - do smaku

      

       1. W garnku rozgrzewamy masło. Świeży szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i mieszamy, aż szpinak straci na objętości (a straci ogromnie!). Następnie szpinak przekładamy na sito i odciskamy (np. za pomocą łyżki).

      2. W tym samym garnku rozgrzewamy ponownie masło z odrobiną oliwy (zapobiegnie ona przypalaniu się masła). Wrzucamy posiekaną drobno cebulę wraz z czosnkiem.  Podsmażamy, mieszając, aż cebula stanie się lekko szklista. Wsypujemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę. Dodajemy ser. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz intensywnie  solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym wcześniej szpinakiem. Podajemy na ciepło.

       

      * Jak najszybciej porwać szpinak na mniejsze kawałki? Chwytamy sporą garść liści szpinaku, tak, by troszkę wystawało ponad dłonią. Tę część odrywamy. Następnie wysuwamy z zamkniętej garści podobną ilość szpinaku - i znowu odrywamy, i tak dalej.

      Rwanie szpinaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinak kremowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 15:06
  • wtorek, 26 lipca 2016
    • Kurczak po toskańsku / Kurczak po florentyńsku

      Uwielbiam kolory na talerzu. W tym daniu mamy połączoną zieleń szpinaku z czerwienią suszonych pomidorów i białym kremowym sosem. Słusznie kojarzy się to z kolorami włoskiej flagi - dziś pora na kurczaka w stylu toskańskim, czasami zwanego także kurczakiem po florentyńsku. Jest to bardzo proste do wykonania, a jednocześnie pyszne i ogromnie eleganckie danie. Przepis na podstawie TheRecipeCritic.

      Tuscan Chicken

      3 filety z piersi kurczaka

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1/3 szklanki bulionu warzywnego

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka przyprawy włoskiej

      4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

      2 garści szpinaku (bez ogonków)

      ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

      ew. sól i pieprz do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 3 filetów uzyskać 6 kotletów jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelnię wlewamy śmietankę i bulion, dodajemy czosnek, ser i przyprawę włoską. Mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Usmażone filety podgrzewamy w sosie ok. 3-5 minut.

      Podajemy z makaronem lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po toskańsku / Kurczak po florentyńsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2016 14:17
  • czwartek, 17 marca 2016
  • piątek, 11 marca 2016
  • czwartek, 25 lutego 2016
    • Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem

      Lubię, gdy zupa grzybowa jest intensywna w smaku. Dlatego łączę pieczarki, które dodają zupie gęstości, z suszonymi grzybami, odpowiedzialnymi za niepowtarzalny smak i aromat. Zwiększając bądź zmniejszając ich ilość, możecie dowolnie regulować stopień intensywności smakowej zupy - podana tutaj garść to minimum. Dodatek makaronu przypomina mi zupę grzybową, którą robiła moja babcia, szpinak stanowi ładny akcent kolorystyczny, natomiast parmezan podkręca dodatkowo jej smak. Spróbujcie koniecznie!

      Grzybowa ze szpinakiem

      garść pokruszonych suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1-2 ząbki czosnku- obrane, drobno posiekane

      300g-400g pieczarek - pokrojonych w plastry

      5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 łyżeczki tymianku

      150g makaronu kokardki

      2 duże garści świeżego szpinaku (ogonki odrywamy)

      4=6 łyżek drobno startego parmezanu lub Grana Padano

      1/2 szklanki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżka mąki pszennej

      sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

       

      olej lub oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Suszone grzyby zalewamy w małej miseczce wrzątkiem (ok.1/3 szklanki). Nakrywamy talerzykiem i pozostawiamy, by się zaparzyły.

      W tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż będą lekko złote.

      2. Pieczarki z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy zaparzone grzyby (wraz z wodą), tymianek oraz bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy makaron. Gotujemy, aż makaron osiągnie pożądaną przez nas miękkość.

      3. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy do zupy szpinak, parmezan oraz śmietankę wymieszaną z mąka. Gotujemy kilka minut razem, by zupa zgęstniała. Przed podaniem doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Można też posypać dodatkowym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2016 12:25
  • czwartek, 04 lutego 2016
  • czwartek, 21 stycznia 2016
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
    • Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem

      Dania z makaronem łączą w sobie łatwość i szybkość wykonania z bogactwem smaku i duża różnorodnością. Są idealne, gdy mamy ochotę na smaczny posiłek, lecz niewiele czasu na jego przygotowanie.

      tagliatelle z pieczarkami i boczkiem

      ok. 250 g makaronu typu tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

      6 plastrów surowego wędzonego boczku - pokrojonego w cienkie paski lub kostkę

      300 g pieczarek - pokrojonych w ćwiartki

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      1 szklanka śmietanki 12% (tzw. słodkiej śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2 garści świeżego szpinaku - umytego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

      drobno starty parmezan do posypania

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: na suchej patelni podsmażamy pokrojony boczek, aż będzie rumiany. zdejmujemy. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki z czosnkiem i tymiankiem. Gdy będą złote, wlewamy wino i bulion. gotujemy na małym ogniu, aż ilość płynu na patelni zmniejszy się o połowę. Wówczas wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką. Mieszamy, dodajemy boczek i szpinak. gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Część sosu mieszamy z makaronem. Wykładamy porcje makaronu na talerze i polewamy dodatkowym sosem. Posypujemy parmezanem i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 stycznia 2016 14:38
  • czwartek, 14 stycznia 2016
    • Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

      Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.

      kurczak w sosie serowym

      6 pieczarek

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 szklanki zimnego mleka

      100 g śmietankowego serka topionego

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      filety z piersi kurczaka

      + jajko, maka i bułka tarta do panierowania

       

      1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

      2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

      3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 stycznia 2016 12:38
  • czwartek, 07 stycznia 2016
    • Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

       Zwłaszcza zimą szczególnie potrzebujemy ciepłej, pożywnej, domowej zupy, która przywróci chęć do codziennego mierzenia się z mrozem - tak, jak dzisiejszy przepis. Ponieważ jednak zupa ta nie jest ciężka, znakomicie sprawdzi się o każdej porze roku.

      zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

      ok. 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry

      1 cebula - obrana, posiekana

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona

      2 ząbki czosnku - obrany, posiekany

      1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 szklanka makaronu kolanka

      1 pomidor - obrany ze skórki, posiekany

      2 łyżeczki bazylii

      2 łyżeczki oregano

      1 łyżeczka tymianku

      1 puszka białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie

      125 ml (1/2 szklanki) śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      2 duże garści świeżego szpinaku - bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę. Gdy będzie lekko rumiana, wyjmujemy ją. Następnie cebulę, marchewkę, seler i czosnek.

      2. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy do garnka bulion i wsypujemy makaron. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy podsmażoną kiełbasę, fasolę, przyprawy, pomidor i śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy szpinak, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 stycznia 2016 13:38
  • wtorek, 08 grudnia 2015
    • Zupa bazyliowa z kurczakiem, fasolą i szpinakiem

      Czasami mam ochotę na konkretny smak, na przykład na aromatyczną bazylię, słońce i wspomnienia z wakacji (tak - wspomnienia zdecydowanie mają swój smak!). Jednocześnie chciałabym czegoś pożywnego, odpowiedniego na chłodne dni - ale i nie za ciężkiego, w końcu duchem nadal jestem w słonecznej Italii. Te - zdawało by się niemożliwe - uczucia świetnie można pogodzić w dzisiejszej zupie. Posiada intensywny smak i aromat bazylii, lekkość makaronu orzo oraz pożywność fasoli i kurczaka. Do tego pięknie zielony szpinak - by przywołać słońce. Oczywiście, można tę zupę przygotować również w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.

       

      Zupa bazyliowa 

       

      1 duża pierś kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka

       

      1 cebula - obrana, posiekana

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 szklanka makaronu orzo (makaron w kształcie ziarenek ryżu)

      1 puszka białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie

      4 łyżki pesto bazyliowego

      125 ml (1/2 szklanki) śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      4 łyżki startego parmezanu lub grana padano

      2 duże garści świeżego szpinaku - bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, marchewkę, seler i czosnek.

      Jednocześnie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy z obu stron na złoto przekrojoną na pół w poprzek pierś kurczaka (tak, by z jednego filetu otrzymać dwa cieńsze), oprószona solą, pieprzem i papryką z obu stron. Usmażone filety zdejmujemy z patelni i rozrywamy na małe kawałki za pomocą dwóch widelców.

      2. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy do garnka bulion i wsypujemy makaron. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy kurczaka, fasolę, pesto i śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy szpinak i ser, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2015 11:29
  • wtorek, 23 września 2014
    • Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i fetą

      Pieczarki portobello to duże grzyby ( kapelusz może mieć nawet do 12 cm średnicy!) o wyrazistym smaku. Wspaniale nadają się do zapiekania, grillowania oraz faszerowania. Zapraszam na grzybową ucztę!



      2 pieczarki portobello (jeśli podamy danie z sałatką, 1 powinna wystarczyć na osobę - oczywiście, ilość należy dostosować do własnego apetytu)

      nadzienie

      (Jeśli zrobicie więcej nadzienia, możecie je potem wykorzystać na grzankach lub tostach - będzie pysznie.)

      1 cebula

      100 - 150 g mrożonego szpinaku (po ok. 2 łyżki na 1 pieczarkę)
      100 g sera feta
      1 ząbek czosnku
      2 łyżki sera żółtego o wyrazistym smaku (np. cheddar) + trochę do posypania na wierzchu
      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia


      "Nóżki" pieczarek usunąć. Pieczarki portobello obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na lekko złoto. Zdjąć z patelni, zanim zrobią się miękkie.
      Następnie na tej samej patelni podsmażyć obraną, posiekaną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać pokruszoną fetę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy starty na tarce żółty ser i doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga: feta jest już i tak słona) i dokładnie mieszamy.

      Grzyby napełniamy nadzieniem, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż wierzch będzie rumiany.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 września 2014 14:25
  • poniedziałek, 17 lutego 2014
  • czwartek, 12 września 2013
    • Kopytka z sosem szpinakowym

      Pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która może stanowić samodzielny posiłek lub zostać podana jako dodatek do innych dań. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku. :)




      ok. 600 g ugotowanych kopytek -
      można użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie

      150 g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)

      1 dużą cebula
      2 ząbki czosnku
      6 pieczarek

      50 g sera typu feta
      czarny świeżo zmielony pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem oraz pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula będzie szklista a pieczarki podsmażone, przesunąć je na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z pieczarkami z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta. Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew. solą. Szpinak powinien być dość wyrazisty w smaku, ponieważ kopytka są raczej neutralne i mało słone. 

      Ugotowane kopytka mieszamy z gorącym szpinakiem i podajemy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kopytka z sosem szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 10:55
  • czwartek, 27 czerwca 2013
  • środa, 06 marca 2013
    • Spaghetti ze szpinakiem

      Szybki i pyszny  przepis na makaron ze szpinakiem wg. książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania" wyd. Olesiejuk. Polecam!



      makaron spaghetti, tagliatelle lub bucatini


      225 g mrożonego szpinaku
      200 g pieczarek

      1 duża cebula
      2 duże ząbki czosnku
      100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego ( w kostce lub trojkątach )
      czarny pieprz i sól do smaku
      ew. parmezan

      olej do smażenia

      Makaron gotujemy  zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos.

      Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą  i dokładnie mieszamy.

      Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Można posypać parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 marca 2013 13:12
  • poniedziałek, 04 lutego 2013
    • Tarta ze szpinakiem i fetą

      Kolejny pyszny pomysł z wykorzystaniem szpinaku: szybka i pożywna tarta z feta i pieczarkami. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na nadzienie wg. Karoli I.


      1 opakowanie ciasta francuskiego
      250 g pieczarek
      225 g mrożonego szpinaku
      1 duża cebula
      2 duże ząbki czosnku
      100 g sera typu feta
      2 jajka rozm. M
      1 łyżeczka mąki

      czarny pieprz i ew. sól do smaku

      ew. garść startego drobno żółtego sera

      olej do smażenia


      Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać pokruszona fetę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga: feta jest już i tak słona) i dokładnie mieszamy.

      Ciasto układamy w prostokątnej blaszce do pieczenia (moja: 29 cm x 25 cm), zawijając brzegi tak, by utworzyły rant. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wykładamy na nie równą warstwą szpinak.

      Całość posypujemy delikatnie warstwą żółtego sera po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C ok. 25 min, do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta ze szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2013 13:34
  • poniedziałek, 21 stycznia 2013
    • Naleśniki ze szpinakiem i fetą

      Połączenie szpinaku i fety świetnie sprawdza się w naleśnikach. Od kiedy polubiłam się ze szpinakiem, zawsze mam w zamrażarce opakowanie mrożonego szpinaku, dzięki czemu w każdej chwili, kiedy chcę szybko przygotować posiłek, mogę mieć pyszne, pożywne danie. Polecam także penne ze szpinakiem i pomidorami.



      225 g mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)
      1 dużą cebula
      2 ząbki czosnku
      100 g sera typu feta
      czarny świeżo zmielony pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta. Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.

      Nadziewać naleśniki. Gotowe naleśniki obsmażyć na patelni, by były złote. W zależności od wielkości naleśników i tego, jak dużo nadzienia damy, jest to porcja na 4-6 naleśników.

      Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki ze szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 stycznia 2013 12:50
  • piątek, 11 stycznia 2013

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters