Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „sos”

  • wtorek, 29 stycznia 2019
    • Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.

      Dzisiejsze danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.

      Malai kofta

      Kofta/krokiety: 

      4 ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree

      ok. 150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)

      1 łyżka maki ziemniaczanej

      1/2 łyżeczki słodkiej papryki

      sól do smaku - masa powinna być wyrazista

      maka pszenna do obtoczenia

      olej do smażenia

       

      Sos:

      1 duża cebula, obrana, drobno posiekana

      1 łyżeczka startego na tarce imbiru

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych

      1 puszka pomidorów siekanych 

       

      1 łyżka oleju + 1 łyżka masła

      1/2 łyżeczki chili (do smaku)

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1/4 łyżeczki kurkumy

      1 łyżka jogurtu naturalnego

      2 łyżki siekanej kolendry

       

      1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z puszki. dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko blenderem.

      2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.

      3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.

      Malai kofta

      4. Krokiety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.

       

      Kofty podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek, skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2019 08:37
  • piątek, 25 stycznia 2019
  • wtorek, 15 stycznia 2019
  • środa, 09 stycznia 2019
    • Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

      Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.

      BBQ Ribs

      1 kg żeberek wieprzowych

      marynata:

      2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko utłuczonego w moździerzu

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka soli

      4 łyżki oleju

       

      sos:

      200 ml dobrego keczupu*

      100 ml klarownego soku jabłkowego

      4 łyżki brązowego cukru

      1 łyżka whisky

      2 łyżki octu balsamicznego

      2 łyżki sosu worcester

      1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

      ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli sos ma być pikantny

       

      1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.

      2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.

      3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy  mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.

      Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą część).

      BBQ ribs

      W ten sam sposób można przygotować inne mięso, np. łopatkę czy karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.

      BBQ Shoulder

      Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.

      * Użyjcie smacznego keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2019 14:59
  • poniedziałek, 07 stycznia 2019
  • środa, 19 grudnia 2018
    • Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka

      Sos chrzanowy nadaje  mięsu zdecydowanego charakteru, a dzięki krojeniu na cieniutkie plastry sam kurczak jest miękki i delikatny.

       Chicken Breasts in Horseradish Sauce

      3-4 filety z piersi kurczaka

      mąka pszenna, sól i czarny pieprz do oprószenia mięsa

      1 duża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 szklanka bulionu warzywnego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      olej do smażenia


      1. Każdy filet kroimy ostrym nożem "po grubości" na 4 części - tak, by z jednego fileta uzyskać 4 cieniutkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy lekko w  mące i obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - zdejmujemy.

      2. Następnie, dodawszy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną śmietanką.   Dodajemy bulion, listek, ziele. Gdy sos się zagotuje, dodajemy kurczaka.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 10 minut.

      Na koniec  dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

       

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 grudnia 2018 13:16
  • środa, 17 października 2018
    • Królewski sos rozmarynowy do pieczeni

      Sos nazywa się "królewski", ponieważ taki sos przygotowuje się dla rodziny królewskiej w Wielkiej Brytanii, co można zobaczyć w interesującym dokumencie Secrets of the Royal Kitchen (Tajemnice królewskiej kuchni). Sos jest niezwykle prosty, zarówno pod kątem składników, jak i wykonania;  w takich potrawach gustuje Królowa Elżbieta, prostych, lecz eleganckich, nieudziwnionych, przygotowanych zawsze z najświeższych składników najlepszej jakości. Sos idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni, zarówno w całości, jak i z mięsa mielonego, do drobiu oraz - jak na tym zdjęciu - do kiełbasek w tradycyjnej brytyjskiej potrawie zwanej Bangers and Mash, czyli białe kiełbaski wieprzowe z puree ziemniaczanym.

       

      royal sauce

       

      1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę lub pokrojona w pióra

      1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana

      kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany

      1 płaska łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka przecieru pomidorowego

      1/2 szklanki czerwonego wina

      1 szklanka bulionu wołowego

      1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka świeżego, siekanego)

      szczypta cukru

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1 łyżeczka masła + olej do smażenia

       

      Na niewielkiej ilości oleju z masłem podsmażamy posiekane warzywa. Gdy cebula będzie lekko złota, oprószamy warzywa mąką. dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

      Następnie wlewamy wino i wodę, oraz dodajemy rozmaryn.

      Gotujemy sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje i lekko odparuje, ok. 8 minut.

      Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Sos można przecedzić, by pozbyć się warzyw, można utrzeć  blenderem, by był gładki, lub pozostawić, jak jest.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Królewski sos rozmarynowy do pieczeni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2018 15:14
  • poniedziałek, 17 września 2018
    • Zadymiony sos grillowy

      Dziś mam dla Was prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo ciekawy w smaku sos. Dzięki dodatkowi płynnego dymu ma on niesamowity smak i aromat wędzonki, więc świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju kiełbasek, parówek, do steków i mięs z grilla, czy pieczonego kurczaka, jak również do pieczonych ziemniaczków. Co ważne, osoby nie jedzące mięsa również mogą go używać, np. do ulubionych warzyw, nadając im nutę wędzenia na ognisku. Przepis wg MyMontanaKitchen.

      Copycat Chick-fil-a Sauce, Smoky Sauce

      6 łyżek majonezu

      1 łyżeczka musztardy

      1/2 łyżeczki płynnego dymu wędzarniczego (do kupienia w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez Internet)

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      ½ łyżeczki granulowanej cebuli

      ½ łyżeczki granulowanego czosnku (lub mały ząbek świeżego czosnku, przeciśnięty)

      Szczypta cukru

      Szczypta soli

       

      Wszystkie składniki mieszamy. Sos przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zadymiony sos grillowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2018 11:11
  • piątek, 25 maja 2018
    • Bakłażan z sosem pomidorowym

      Bakłażan z sosem pomidorowym to popularne danie kuchni tureckiej. Może być podawany jako dodatek do obiadu lub przystawka.

      Eggplant in Turkish Tomato Sauce

      1 nieduży bakłażan

      Sól i mąka do oprószenia

      Natka kolendry lub pietruszki do posypania

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Sos:

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      1. Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaje się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.

      2. Gdy sos się gotuje, kroimy bakłażana na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je solą i mąką, po czym smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto. (Można użyć także patelni grillowej lub przygotować bakłażany na grillu ogrodowym lub upiec - wówczas bez mąki.)

      Dobre rozgrzanie oleju jest istotne – jeśli będziemy układać bakłażana na zimnym oleju, to od razu go wchłonie.

      3. Usmażone plastry układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy kolendrą lub pietruszką. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażan z sosem pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 maja 2018 12:05
  • środa, 23 maja 2018
    • Turecki sos pomidorowo maślany

      Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net

      Turkish Tomato Sauce

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Turecki sos pomidorowo maślany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 13:12
  • czwartek, 26 kwietnia 2018
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Chimichuri

      Chimichuri to sos wywodzący się z Argentyny i Urugwaju, nieodzowny dodatek do wołowiny oraz innych mięs czy ryb. Może służyć także jako dressing do sałatek czy grillowanych warzyw. Przepis, z którego korzystałam to rodzinny skarb autorki bloga Cafe Delites, przekazał jej go bowiem ojciec, rodowity Urugwajczyk, zgodnie z tym, co sam jadał od dziecka. Mamy zatem do czynienia z autentycznym przepisem z 1935 roku oraz tym, co cenię sobie niezwykle, czyli troską o zachowanie rodzinnych smaków. Ten przepis to poezja smaku – zwykłe bowiem składniki, jak pietruszka, czosnek i chili, zamieniają się w tym przepisie w zachwycającą kompozycję. Jak podkreśla autorka, proporcje poszczególnych elementów sosu należy dostosować do własnego gustu (np. ilość chili, czosnku czy soli), natomiast podstawą oryginalnej wersji jest ręczne posiekanie i zmieszanie wszystkich składników. Żadnego ucierania na pastę w blenderze!

       Chimichuri

      ½ szklanki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki czerwonego octu winnego

      3-4 ząbki czosnku – obrane

      1 mała papryczka chili – bez pestek

      ¾ łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki soli

      Szczypta cukru

      Czarny, świeżo mielony pieprz – do smaku

      ½ szklanki oliwy z oliwek lub ew. oleju słonecznikowego

       

      Natkę pietruszki jak najdrobniej siekamy. Podobnie postępujemy z papryczką chili. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ocet, oregano, sól i szczyptę cukru. Mieszamy, po czym dodajemy oliwę. Doprawiamy sos do smaku pieprzem (i ew. solą, jeśli mamy taką potrzebę).

      Na zdjęciu widzicie chimichuri na steku.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chimichuri”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 13:20
  • piątek, 29 grudnia 2017
    • Skrzydełka kurczaka w sosie curry

      Jeśli macie ochotę na posiłek na luzie, do którego absolutnie nie potrzeba noża i widelca, spróbujcie dzisiejszych skrzydełek w wyrazistym i aromatycznym sosie curry, łączącym w sobie słodycz i lekką pikanterię. Tym razem oblizywanie palców będzie całkowicie usprawiedliwione! : )

      Curry Chicken Wings

      8-10 skrzydełek kurczaka

      Sos:

      1 łyżeczka żółtej pasty curry

      1 łyżka cukru

      2 łyżeczki sosu chili (ilość dowolna – do smaku)

      1/2 szklanki dobrego keczupu*

      Szczypta soli i pieprzu – do smaku

       

      Olej do smażenia

       

      1. Umyte skrzydełka przecinamy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy. W małym garnku zagotowujemy osoloną wodę**. Gdy będzie wrzała, wkładamy pozostałe kawałki kurczaka. Gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, by nie parzyły dłoni.

      2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, zdejmujemy z patelni.

      3. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju, umieszczamy wszystkie składniki sosu. Mieszamy o dodajemy skrzydełka – mieszamy, by dokładnie pokryły się sosem. Zmniejszamy płomień i podduszamy razem ok 5 minut.


      *Keczup ma wpływ na smak sosu, użyjmy zatem produktu dobrej jakości, takiego, który nam smakuje.

      ** Skrzydełka możemy ugotować także w bulionie, który potem może posłużyć jako baza do zupy. Przepis tutaj – klik.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka kurczaka w sosie curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 29 grudnia 2017 10:21
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
    • Curry z jajek na twardo

      Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.

      Egg Curry

      8 jajek ugotowanych na twardo

      1 łyżeczka sody kuchennej

      1 duża czerwona cebula – obrana, posiekana

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      Chili – do smaku

      1 łyżeczka maku

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      2 łyżki wiórków kokosowych

      ¼ łyżeczki kurkumy

      Sól i pierz – do smaku

      1 duży pomidor – drobno posiekany

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      ½ szklanki wody

      2 łyżki siekanej drobno natki kolendry

       

      Olej do smażenia

       

      1. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
      2. 2. W międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem, aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką masę.
      3. Jajka na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos. Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę. Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z jajek na twardo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 grudnia 2017 09:14
  • czwartek, 09 listopada 2017
    • Serowe ziemniaczki (lub frytki) z bekonem. Cheese Fries. Loaded Gravy Fries.

      Zazwyczaj gdy myślimy o frytkach lub ziemniaczanych łódeczkach, dodatkiem, który przychodzi nam na myśl jest keczup. Ewentualnie majonez, jeśli sięgniemy do skojarzeń z kuchnia belgijską. W USA natomiast mało kto ogranicza się do tak oczywistych dodatków, jak same sosy. Przede wszystkim pojawia się na nich ser lub sos serowy. Mogą być również kawałeczki boczku, smażona cebulka, papryczki jalapeno. Frytki mogą stanowić bazę dla całego posiłku, np. podje się na nich chili con carne lub carne asada i guacamole. Słowem, możliwości jest mnóstwo. Dzisiejszy przepis to drobna modyfikacja dania podawanego w popularnej sieciowej restauracji Popeye’s, które nazywa się tam Loaded Gravy Fries. Zamiast frytek użyłam tu pieczonych ziemniaczków, tzw. łódeczek, choć naturalnie z frytkami danie będzie równie smaczne. Ziemniaczki zostały zapieczone z rumianym bekonem i serem, a następnie polane pysznym sosem pieczeniowym.

      Loaded Gravy Fies / Potato Wedges

      Sos Cajun (porcja dla 3-4 osób, można przygotować z dużym wyprzedzeniem)

      1 łyżeczka masła

      2 łyżki drobniutko posiekanej łodygi selera naciowego

      2 łyżeczki przyprawy Cajun - klik - łatwy przepis na przyprawę

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka bulionu wołowego

       

      Pozostałe składniki (ilość dowolna, w zależności od apetytu i upodobań):

      Frytki lub ziemniaczane łódeczki

      Wędzony surowy boczek – pokrojony w paseczki

      Starty na tarce (duże oczka) ser cheddar

       

      1. Frytki lub ziemniaczki przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (możemy je naturalnie zrobić także sami, od podstaw). Na małej patelni rumienimy pokrojony w paseczki boczek.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: : małym rondelku podsmażamy na maśle siekany seler. Dodajemy przyprawę, obie mąki, mieszamy. Po uzyskaniu w ten sposób zasmażki, rozprowadzamy całość bulionem. Mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

      Cajun Gravy

      3. Danie można przygotować w 1 dużym naczyniu do zapiekania lub kilku mniejszych, które od razu będą stanowiły porcje dla jednej osoby. Dno naczynia (lub naczyń) smarujemy warstwą sosu Cajun. Na nim układamy ziemniaczki (bądź frytki). Układamy podrumieniony boczek i posypujemy całość serem. Podpiekamy w piekarniku (najlepiej w opcji grill lub górna grzałka) tylko tyle, by ser zaczął się roztapiać. Od razu podajemy, polane pozostałym sosem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 listopada 2017 10:42
  • środa, 08 listopada 2017
    • Sos Cajun. Szybki i uniwersalny sos pieczeniowy.

      Kuchnia Cajun to kuchnia ludności zamieszkującej obszar środkowej Luizjany w USA - francuskojęzycznych Akadian, deportowanych przez Brytyjczyków z Kanady. Jest to prosta, "chłopska" kuchnia, opierająca się na ryżu, mięsie i owocach morza, łącząca pikantne smaki z wpływami kuchni francuskiej.  Sosu Cajun możemy używać nie tylko do dań tej właśnie kuchni. Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczny sos pieczeniowy: do kopytek, klusek śląskich, do ziemniaków puree, mięs czy kotletów. Jeśli zależy Wam na wersji wegetariańskiej, użyjcie bulionu warzywnego. Jeśli jednak nie jest to dla Was priorytetem, warto podążać za przepisem, ponieważ bulion wołowy nadaje sosowi głębokiego smaku.

      Cajun Gravy

      1 łyżeczka masła

      2 łyżki drobniutko posiekanej łodygi selera naciowego

      2 łyżeczki przyprawy Cajun - klik - łatwy przepis na przyprawę

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

      1 szklanka bulionu wołowego

       

      W małym rondelku podsmażamy na maśle siekany seler. Dodajemy przyprawę, obie mąki, mieszamy. Po uzyskaniu w ten sposób zasmażki, rozprowadzamy całość bulionem. Mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 listopada 2017 12:19
  • wtorek, 17 października 2017
    • Najprostsza i pyszna salsa

      Salsa to nie tylko gorący latynoski taniec. W języku hiszpańskim słowo „salsa” oznacza po prostu „sos”. Każdy sos jest zatem salsą, a dodatek innego określenia bądź nazwy własnej wskazuje, o który sos konkretnie chodzi (identycznie, jak w języku polskim). Samo zaś słowo wywodzi się z łaciny („sal” – sól). Sosy stanowią ważny element kuchni meksykańskiej i występują w różnych odmianach, i w większości bazują na warzywach. Salsa do tego stopnia zakorzeniła się także w kuchni amerykańskiej, że produkt ten jest sprzedawany w gotowej postaci w sklepach, podawany w restauracjach i w domach – nie tylko osób o pochodzeniu meksykańskim czy hiszpańskim. Dzisiejszy przepis to jedna z najpopularniejszych odmian salsy, często spotykana w restauracjach, składająca się z zaledwie kilku składników i bardzo prosta w wykonaniu. Salsę możemy podawać do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza pieczonych i z grilla, do ryb, ryżu czy nawet posmarować nią grzanki. Przepis na podstawie ThePioneerWomanCooks.

      Salsa

      1 puszka pomidorów w całości (odsączonych z soku)

      1 papryczka chili (czerwona lub – jeszcze lepiej – zielone jalapeno. W zależności od upodobań, można pozbawić ja pestek, by była łagodniejsza, lub je pozostawić. Zawsze można zwiększyć ostrość gotowego sosu, trudniej natomiast złagodzić zbyt ostry sos)

      1 mała cebula – obrana, przekrojona w ćwiartki

      2 ząbki czosnku – obrane

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżka siekanej kolendry

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      1-2 łyżki soku z limonki

      1/2 łyżeczki soli – do smaku

      1 łyżka oliwy z oliwek

      Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami). Blendujemy pulsacyjnie – do osiągnięcia pożądanej konsystencji sosu. Ja osobiście lubię najpierw rozdrobnić same pomidory, a potem resztę składników, co daje lepsza kontrolę nad produktami. Salsa nie powinna przypominać sałatki z siekanych warzyw, ani też zamienić się po prostu w pomidorową wodę, należy więc znaleźć zloty punkt, w kutym konsystencja sosu najbardziej nam odpowiada. Na koniec doprawiamy sos d o smaku solą, by był wyrazisty w smaku. Przechowujemy w lodówce.

      Salsę można przygotować w większej ilości i pasteryzować w słoiku.

       Taco bowl

      Salsa jako dodatek do Miski Taco

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 października 2017 13:03
  • czwartek, 28 września 2017
  • poniedziałek, 18 września 2017
  • czwartek, 14 września 2017
    • Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy

      Sos chrzanowy idealnie pokreśli smak wszelkiego rodzaju mięs: nadaje się bowiem do mięs duszonych, do pieczeni i do kotletów, zarówno schabowych, jak i mielonych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ryb, jak również do jajek na twardo. Prosty i łatwy w wykonaniu, przemieni „zwykły” obiad w wyjątkowe danie.

       Horseradish Sauce

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki bulionu warzywnego

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      Ew. sól do smaku

       

      W rondelku podgrzewamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszamy, tworząc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją, cały czas mieszając, zimną śmietanką. Następnie dodajemy bulion. Zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez 5 minut.

      Wówczas dodajemy chrzan (ilość – do smaku, w zależności od preferowanej intensywności sosu). Doprawiamy do smaku solą.

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Smak sosu ciekawie zaostrzy także dodatek 1 łyżeczki soku z cytryny – spróbujcie, czy odpowiada wam również taka wersja.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 12:30
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
    • Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze

      Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.

      Pahari Chicken

      8 udek kurczaka bez kości

      1-2 cebule

      1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)

       

      marynata/sos:

      6 łyżek siekanej natki kolendry

      4 łyżki siekanej natki mięty

      2 łyżki soku z cytryny

      2 ząbki czosnku - obrane

      ½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 łyżeczka miodu

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      ½ łyżeczki mielonego kardamonu

      ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki jogurtu typu greckiego

       

      dodatkowo:

      klarowane masło lub masło + olej do smażenia

      ½ szklanki wody 

      4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego

       Ew. sól do smaku

       

      1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.

      W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty, dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).

      2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron na złoto.

      Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy potrawę ok. 20 minut.

      Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku solą.

      Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 sierpnia 2017 16:48
  • piątek, 07 lipca 2017
  • wtorek, 27 czerwca 2017
    • Włoski sos słodko kwaśny. Cebula w sosie słodko kwaśnym po włosku. Sos agrodolce.

      Nie tylko Chińczycy mają swój sos słodko kwaśny. Maja go także włosi. Co ciekawe, jest zupełnie inny i bardzo pyszny, nazywa się agrodolce. Gdy wyszukałam, że taki sos istnieje, natychmiast ogromnie mnie on zainteresował.

      We Włoszech jest on podawany przede wszystkim z małymi cebulkami zwanymi cippoline (podobnymi do szalotek).  Cippoline in agrodolce są typowym daniem z Parmy. Szczerze mówiąc, by ich spróbować , specjalnie pojechałam do Parmy. Fakt, miałam i tak po drodze, ponieważ zwiedzałam mleczarnię produkującą parmezan oraz wytwórnię octu balsamicznego pod modeną, ale był to czynnik, który zaważył w dużym stopniu na chęci odwiedzenia Parmy, oprócz parmezanu. Nie zawiodłam się. Bardzo polecam ten smaczny i ciekawy dodatek do wielu potraw. Do dania używa się zarówno octu balsamicznego, jak i octu z białego wina. We Włoszech podaje się takie cebulki do obiadu, podobnie jak inne warzywa. Dzięki sposobowi, w jaki są przygotowane, cebulki zupełnie nie posiadają ostrości surowej cebuli, są słodkie i delikatne, po kryte wyrazistym, skarmelizowanym winnym sosem słodko kwaśnym. Jeśli nie macie szalotek, w polskich warunkach można użyć zwykłej cebuli i pokroić ją w ćwiartki. Przepis na podstawie Buonissimo, LoSpicchioD’aglio, GialloZafferano.

      Cippoline in agrodolce. Onions in Italian sweet and sour sauce.

      Cebuli w białym occie winnym

      4-6  cebul (ok. 500g) – obranych, pokrojonych w mniejsze kawałki, np. ćwiartki

      3 łyżki octu balsamicznego (lub białego octu winnego. Zwykły „polski” ocet do przetworów nie nadaje się do tego dania)

      50 ml wody

      1 łyżka cukru

      Sól do smaku

      1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

      Jeśli macie małe cebulki, obierzcie je. W przypadku większych cebul, po obraniu, kroimy je w połówki, ćwiartki lub duże kawałki. Cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będzie szklista, dodajemy wymieszane ze sobą: ocet, wodę i cukier. Mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy, aż cebula będzie miękka, lecz absolutnie nie rozpadająca się – czas zależy od wielkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą.

      Sausage in agrodolce

      Agrodolce z octem balsamicznym (moja ulubiona wersja). Przepis na potrawę już wkrótce!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 czerwca 2017 10:16
  • środa, 21 czerwca 2017
    • Tirit z kurczaka

      Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie marnowanie chleba. Przygotowując tirit rumienimy bowiem chleb na patelni, po czym polewamy go sosem pomidorowym. Do tego dodajemy mięso i sos jogurtowo czosnkowy. Całość stanowi fantastyczną kombinację smaków i struktur. Lekko chrupiący sos po mało nasiąka sosami, tworząc pyszne, pożywne a zarazem oszczędne danie. Jasne pieczywo (bagietka, bułka wrocławska, kajzerki) najbardziej będzie przypominało turecki chleb, który jest jasny i puszysty. Proporcje pieczywa do mięsa są w zasadzie dowolne. Przepis pozwala również wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka lub ew. z kurczaka z rosołu. Polecam! Przepis na podstawie Saniye Anne.

      Chicken Tirit

      ½ bagietki lub bułki pszennej – pokrojonej w dużą kostkę

      ½ mięsa pieczonego kurczaka z wcześniejszego obiadu/rosołu lub 2 filety z piersi/ mięso z 4-6 udek (bez kości)*

      oliwa do smażenia

      + siekana natka pietruszki do posypania

       

      sos jogurtowy (składniki mieszamy):

      2/3 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

       

      sos pomidorowy:

      1 łyżeczka masła

      1 szklanka passaty pomidorowej

      1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ½ łyżeczki mięty (suszonej)

      Sól do smaku


      1. Mieszamy ze sobą składniki sosu jogurtowego. W małym rondelku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy passatę pomidorową i wszystkie przyprawy. Mieszamy. Dodajemy bulion. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

      2. Mięso pieczonego kurczaka zdejmujemy z kości, krojąc je na małe kawałki. Podsmażamy na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką. Po 1/2 minuty wyłączamy palnik.

      3. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, rumienimy delikatnie pieczywo. Chodzi o to, by się podgrzało i zrobiło złote, lecz nie stwardniało na sucharki i nie spaliło.

      Na półmisku układamy rumiane pieczywo. Polewamy je sosem pomidorowym, na którym układamy kawałki mięsa. Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy natką pietruszki.

      pieczywo

      sos

      kurczak

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      *Jeśli używamy surowego mięsa, kroimy je w nieduże kawałki, oprószamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki słodkiej papryki i obsmażamy najpierw mięso na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie lekko złote i przestanie być surowe. Te same przyprawy dodajemy również podsmażając kurczaka z rosołu. Nie jest to konieczne w przypadku pieczonego kurczaka, ponieważ zazwyczaj pieczemy go już doprawionego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 czerwca 2017 08:50
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis), podawałam także przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami (klik-przepis) – oba przepisy warte wypróbowania. Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym koperkowym sosie smakuje jak danie przeniesione wprost z niedzielnego obiadu u Babci, z pachnącym koperkiem prosto z ogródka.  Czy już macie ochotę pobiec do kuchni? 😉

      Chicken Fricasse in Fresh Dill Sauce

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1-2 łyżki soku z cytryny – do smaku

      4-6 łyżek siekanego koperku – do smaku

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy.

      W garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy drobno cebulę z czosnkiem. Gdy będzie lekko złota, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy oraz mięso. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy sok z cytryny i koperek, oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki (na zdjęciu: najprostsza sałatka z ogórków kiszonych - klik).

       

      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednią ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 10:09

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!