Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „ser”

  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Kula serowa Party

      Kule serowe, czyli Cheese Balls, są bardzo popularna formą przystawki w Stanach Zjednoczonych.  Te w różny sposób przyprawione pasty na bazie sera pojawiają się na amerykańskich stołach z okazji świąt i mniejszych oraz większych przyjęć. Mogą być uformowane, zgodnie ze swą nazwą, w kształt kuli, można tez nadać im inną dowolną formę, granicą jest jedynie wyobraźnia. Podczas świąt popularny jest kształt szyszki (uzyskiwany za pomocą gęsto wbitych w pastę migdałów), podczas rozgrywek sportowych wielu fanów formuje zaś kształt piłki do rugby. Dzisiejsza kula ma formę marchewki. Wygląda ona zabawnie i dekoracyjnie, świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Oprócz ładnego wyglądu kula jest przede wszystkim pyszna. Je się ją za pomocą krakersów, nachos lub grubych chipsów, można nią również posmarować kromki chleba, małe grzanki czy tosty. Przepis na podstawie FamilyFreshMeals.

      Cheese Ball

      300 g serka kremowego śmietankowego (typu almette)

      Ok. 150 g drobniutko startego sera cheddar

      2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      1 łyżka sosu Worcester

      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      100 g surowego wędzonego boczku – pokrojonego w drobniutka kostkę

      Garść siekanego szczypiorku

      Ew. kwaśna śmietana, jeśli pasta jest za gęsta

      Sól i pieprz do smaku

      Na wierzch – grubo starty żółty ser, najlepiej o pomarańczowym odcieniu, jak np. ser Mimolette.

      Do dekoracji – gałązki pietruszki


      1. Bardzo drobno pokrojony Boczek rumienimy na patelni. Odstawiamy, by wystygł.

      2. Serki kanapkowe mieszamy ze startym serem cheddar, śmietaną, sosem Worcester, sosem chili, czosnkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej śmietany, pamiętając jednak, że powinna być na tyle zwarta, by dało się ją uformować i by utrzymała kształt.

      Masę przekładamy na półmisek, na którym będziemy podawali danie. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kształt korzenia marchwi. Oczyszczamy brzegi półmiska, jeśli się przy tym ubrudziły i obsypujemy dookoła masę żółtym serem.  Chowamy naszą marchew do lodówki na co najmniej godzinę (można spokojnie przetrzymywać ją w lodówce do 2 dni). Przed samym podaniem wtykamy w masę gałązki pietruszki, imitujące natkę.

      Cheese Ball

      Cheese Ball

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 14:12
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Roladki z kurczaka a la Saltimbocca

      Saltimbocca to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią. Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje, kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle.

      Chicken Saltimbocca

      4 nieduże filety z piersi kurczaka

      4 plastry dowolnej włoskiej szynki prosciutto (lub ew. innej suszonej  szynki, np. szwarcwaldzkiej)

      4 kawałki twardego sera mozzarella* (mniej więcej grubości 1cm, długością dopasowane do szerokości kotleta po rozbiciu)

      Listki świeżej szałwii (lub Ew. bazylii)

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do oprószenia

      mąka pszenna – do oprószenia


      sos:

      1 łyżka masła

      ½ szklanki białego wina*

      ½ łyżeczki mąki pszennej

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do smaku, po ok. ¼ łyżeczki

       

      Wykałaczki

       

      1. Filety z kurczaka rozbijamy delikatnie (najlepiej przez folię, by nie podziurawić mięsa), na jednolitą grubość, nadając im podłużny kształt.

      Oprószamy z jednej strony solą, pieprzem i szałwią. Na każdym filecie układamy rządkiem po 3-4 listki szałwii, plasterku szynki i kawałku sera. Zwijamy całość w ścisłą roladkę, podwijając boki do środka, by podczas smażenia ser nie zaczął wypływać. Spinamy każdą roladkę wykałaczkami , umieszczając na wierzchu z nich po jeszcze jednym listku szałwii.  Obtaczamy roladki w mące.

      2. Roladki obsmażamy na rozgrzanej oliwie,  na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto. Gdy z wierzchu będą rumiane, dodajemy na patelnię masło oraz wino wymieszane z mąką. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszając jednocześnie płomień.

      Podduszamy roladki, by mięso zrobiło się w środku, polewając je sosem – ok. 5 minut.

      Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i suszona szałwią.


      *Są dwa rodzaje sera mozzarella: miękki ser, którego używamy zazwyczaj do sałatek (nadaje się również do zapiekania), oraz twarda mozarella, przeznaczona głownie do zapiekania. W tym przepisie chodzi o twardą mozzarellę. Jeśli jej nie macie, można ją ew. zastąpić kawałkiem łagodnego sera gouda lub po prostu pominąć.

      Mozzarella

      Twarda mozzarella

      Mozzarella

      Miękka mozzarella z pomidorami i dressingiem musztardowo miodowym (klik -przepis)

      ** Ponieważ smak wina ma zdecydowany wpływ na smak sosu, użyjcie takiego wina, które Wam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka a la Saltimbocca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 14:36
  • poniedziałek, 10 kwietnia 2017
    • Dip serowy do nachos, krakersów i warzyw

      Dip serowy świetnie sprawdzi się podczas spotkań towarzyskich, na których chcemy podać również nachos, krakersy czy chipsy. Można w nim maczać także kawałki tortilli czy chlebków pita, świeże warzywa, czy nawet użyć go do przygotowania kanapek. Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku.

      Cheese Dip for Nachos and Vegetables

      200 g serka topionego

      ok. ½ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1-3 łyżeczki sosu chili – do smaku

      ½ łyżeczki czosnku granulowanego

      1/3 łyżeczki wędzonej papryki

      1/3 łyżeczki oregano

      1/3 łyżeczki soli – do smaku

      1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu – do smaku

      Ew. papryka do dekoracyjnego posypania

      Jeśli dip ma mieć charakter meksykański, można dodać dodatkowo 1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

       

      Serek topiony mieszamy dokładnie ze śmietanką i sosem chili, aż masa zrobi się jednolita, bez grudek (najwygodniej – widelcem).  Jeśli dip ma być rzadszy, dodajemy więcej śmietanki. Doprawiamy dip do smaku i przekładamy do naczynia, w którym ma być podany. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 kwietnia 2017 11:51
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem

      Quiche to idealny pomysł na szybki, a jednocześnie smaczny i pożywny obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się również w plenerze. Dzisiejszy, serowo – bekonowy quiche wzbogacony został szpinakiem, a jego wierzch zdobi kratka ułożona z plastrów boczku.

      Bacon, Cheese and Spinach Quiche

      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      200 g boczku wędzonego – pokrojonego w kostkę

      150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

      masło do smażenia

       

      zalewa:

      3 jajka

      1/2  szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki kwaśnej śmietany

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

      1/2 łyżeczki soli – do smaku

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – do smaku

       + 100 g boczku wędzonego na zrobienie kratki


      1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem. Następnie dodajemy świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą i boczkiem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

      3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową.  Na wierzchu układamy kratkę z boczku. Nie docinamy boczku, by pasował idealnie do formy – zostawiamy trochę zapasu, ponieważ podczas pieczenia boczek się skurczy i zrobi krótszy.

      Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

      Odstawiamy quiche do wystudzenia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 10:55
  • wtorek, 21 marca 2017
  • poniedziałek, 20 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym

      Pieczone ziemniaki są przysmakiem samym w sobie. Jeśli jednak dodamy do nich mocno serowy, gęsty sos z chrupiącym brokułem, otrzymamy wyjątkowo smaczne i pożywne połączenie. Ziemniaki można upiec tradycyjnie w piekarniku, co zajmie ok. godziny, lub użyć do tego celu mikrofalówki, co zajmie 10 minut (nakłute widelcem ziemniaki pieczemy po 5 minut na każdej stronie). Jeśli wybierzemy opcję z mikrofalówką, otrzymamy przepyszny, godny restauracji posiłek w 15 minut. Przepis wg BudgetBites.

      Broccoli Cheddar Baked Potatoes

      2 duże ziemniaki

      Sos serowo borku łowy:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      300 ml śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany

      2/3 szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

      ½ łyżeczki soli – do smaku

      ¼ łyżeczki zmielonego białego pieprzu – do smaku

      1 łyżeczka ostrego sosu chili – do smaku

      2/3 szklanki drobniutko posiekanych różyczek brokułu

      Ew. siekany szczypiorek lub koperek do podania

       

      1. Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Następnie je pieczemy.

      Przepis na idealne pieczone ziemniaki znajdziecie tutaj - klik.

      Jak upiec ziemniaki w mikrofalówce - klik.

      2. Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę maki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, mieszając, dodajemy partiami żółty ser. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Dodajemy bardzo drobno pokrojone różyczki brokułu. Zmniejszamy płomień i na minimalnym ogniu dusimy sos ok. 3 minuty – by brokuł się podgotował w sosie, lecz by pozostał lekko chrupiący. Sos powinien być wyrazisty w smaku i gęsty.

      3. Ziemniaki rozkrawamy na pół, ich wnętrze możemy podziabać trochę widelcem, by sos łatwiej się z nim łączył. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 11:00
  • piątek, 24 lutego 2017
    • Pimento cheese, czyli amerykańska pasta serowa

      Pimento to odmiana czerwonej papryki o okrągłym kształcie, soczystej i pełnej smaku, charakteryzującej się bardzo, bardzo delikatną pikanterią. Pimanto Cheese zaś to niezwykle popularna na południu stanów Zjednoczonych pasta kanapkowa z tymi właśnie papryczkami w wersji konserwowej. Nazywana jest czule „kawiorem z Południa”, bo, według miejscowych, trudno sobie wyobrazić spotkanie towarzyskie, piknik, czy przyjęcie, na którym jako jeden z elementów nie pojawi się Pimento Cheese – czy to w kanapkach, na krakersach, czy też jako dodatek do burgerów i hot dogów,  lub jako nadzienie jajek na twardo. Ponieważ w Polsce trudno jest o prawdziwe papryczki pimento, użyjemy normalnej papryki konserwowej a pożądanej ostrości dodamy za pomocą odrobiny sosu chili. Zapewniam Was, warto spróbować tej pysznej i łatwej w wykonaniu pasty. Przepis na podstawie BigBear’sWife.

       Pimento Cheese

      ½ szklanki sera cheddar, startego na drobnej tarce

      ½ szklanki serka śmietankowego typu cream cheese

      ok. 1/3 szklanki papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę

      1-2 łyżeczki majonezu (tylko tyle, by składniki się połączyły)

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      ½ łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)

      ½ łyżeczki granulowanej cebuli

      Ew. sól i pieprz do smaku

       

      Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy pastę do smaku solą, pieprzem lub ew. sosem chili. Pasta zyskuje dodatkowo na smaku, jeśli przed podaniem odstawimy ją na 10-15 minut do lodówki, by smaki się połączyły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2017 13:24
  • wtorek, 21 lutego 2017
    • Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym

      Dziś przedstawiam kolejną smaczną propozycję przygotowania skrzydełek - tym razem podamy je z lekko pikantnym sosem serowym.

      Chicken Wings with Cheddar Sauce

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1/2 szklanki startego sera cheddar

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki sosu chili (do smaku)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka oprószamy słodką papryką i smażymy z obu stron, aż będą złote. 

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku sosem chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym polewamy nim skrzydełka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2017 12:13
  • środa, 08 lutego 2017
    • Makaron z kiełbasą w sosie serowym

      Danie proste, smaczne, pożywne - do wykonania w zaledwie kilka chwil, gdy wracamy zziębnięci do domu.

      Cheese Sauce Pasta with Sausage

      ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

      kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojona w pół plastry

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      ok. 70g sera bleu (np. gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią)

      2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. 

      3. Gdy kiełbasa się rumieni, w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem i kiełbasą.

      

      Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kiełbasą w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 12:52
  • piątek, 27 stycznia 2017
  • środa, 11 stycznia 2017
    • Kurczak Buffalo z sosem serowym

      Skrzydełka Buffalo (Buffalo wings) są popularną  potrawą kuchni amerykańskiej. Najprawdopodobniej zostały wymyślone w latach sześćdziesiątych, przez Teressę Bellissimo, która wraz z mężem Frankiem prowadziła bar w Anchor Bay w Buffalo (stan Nowy Jork). Tym razem jednak zamiast skrzydełek przygotujemy filet z piersi kurczaka. Pokryjemy go słodko-pikantnym sosem Buffalo, zaś jako dodatek podamy sos serowy. Kurczak na zdjęciu został podany w łódeczkach z sałaty rzymskiej (jest to danie w wersji light), jednak równie smacznie będzie, jeśli zaserwujecie go w bułkach do hot dogów, burgerów, zawiniętego w tortillę lub po prostu, ułożonego na talerzu, z dowolnymi dodatkami.

      Buffalo Chicken Lettuce Bowls with Cheese Sauce

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, pieprz, słodka papryka i maka do oprószenia mięsa

      olej do smażenia

      sos Buffalo:


      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha
      4 łyżki masła
      1 łyżeczka sosu Worcester
      2 łyżki cukru
      mały, siekany ząbek czosnku
      ew. szczypta soli do smaku

      sos serowy:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      150 ml mleka
      ok. 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola lub rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią)

      sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku


      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni. 

      2. Gdy kurczak się smaży, przygotowujemy sos Buffalo: w rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy.

      3. Przygotowujemy sos serowy: w małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszając, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aż ser się rozpuści. Pod koniec doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.
      Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2017 13:06
  • wtorek, 20 grudnia 2016
    • Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym

      Aby potrawa była smaczna, nie koniecznie musi być‡ skomplikowana czy skł‚adać się z wymyślnych skł‚adników. Czasami im prościej, tym lepiej. Pomidory z mozzarellą to dobrze znany i pyszny klasyk. Tym razem jednak, zamiast bazyliowego pesto, towarzyszy im lekki dresing miodowo musztardowy. To nietypowe na pierwszy rzut oka połączenie smaków sprawdza się naprawdę znakomicie. Tak podane pomidory mogą… stanowią dodatek do obiadu lub jedną z atrakcyjnych przekąsek czy też przystawek na stole. Ponieważ ich smak mnie oczarował, jak dla mnie, z dodatkiem świeżego pieczywa, są również  idealne na lekką kolację.

      Tomatoes and Mozzarella with Honey-Mustard Dressing

      2 średnie pomidory

      2 kulki sera mozzarella

       

      dressing:

      1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku, np. słonecznikowego

      1-2 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżki wody

      1-2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

      1 łyżeczka musztardy francuskiej (z cał‚ymi ziarenkami gorczycy)

       

      1. Dressing (można przygotować ze sporym wyprzedzeniem): musztardę™ mieszamy energicznie z olejem, aż utworzy się™ gł‚adka emulsja. Dodajemy wodę™, miód i musztardę™ francuską…. Mieszamy na gł‚adki sos.

      Ewentualnie dodajemy wię™cej miodu, jeśli chcemy sos ł‚agodniejszy czy sł‚odszy lub wię™cej musztardy, jeś›li chcemy ostrzejszy. Przechowujemy w lodówce do czasu użycia.

      2. Każdą kulkę mozzarelli kroimy na 6 plastrów (mozzarella ma okrągł‚y, spł‚aszczony kształ‚t - plasterki kroimy od tej strony, by był‚y okrągł‚e, nie owalne). W podobny sposób kroimy pomidory - każdy na 6 plastrów.

      Na półmisku ukł‚adamy plastry pomidorów, a na każdym z nich po plasterku mozzarelli. Polewamy dressingiem.

       

      Tutaj znajdziecie przepis na Pomidorki z mozzarellą… i pesto - koktajl a la Caprese - klik.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 grudnia 2016 15:24
  • piątek, 16 grudnia 2016
    • Omlet à la pizza

      Pizza na śniadanie? Czemuż by nie? Jednak, tym razem w innej, szybkiej, wersji (dobrej dla bezglutenowców!)  - omletowej. Przepis wg Nefis. Yemek tarifleri.

      Pizza Omelette

      na 1 omlet:


      kilka plastrów kiełbasy salami (może być salami paprykowe, chorizo lub turecka kiełbasa sucuk, której ja użyłam)

      2-3 jajka + 1 łyżka mleka + szczypta soli + szczypta proszku do pieczenia

      garść listków szpinaku (opcjonalnie)

      1-2 łyżki startego żółtego sera

      1/2 łyżeczki oregano

      ww. chili w płatkach

      masło do smażenia

      ew. liski bazylii do podania

      Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko plastry kiełbasy salami.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Dodajemy porwane listki szpinaku. Wlewamy na patelnię z kiełbasą. Omlet smażymy na małym ogniu.  Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłyną pod spód omletu. Posypujemy wierzch serem i oregano (+ ew. chili). Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy na minimalnym płomieniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

      Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 16 grudnia 2016 10:18
  • środa, 14 grudnia 2016
    • Käsespätzle, szpecle serowe, czyli szwajcarskie kluski z serem

      Spätzle [czyt. szpecle] to rodzaj klusek wywodzących się z kuchni Szwajcarskiej, Austriackiej , Niemieckiej i Węgierskiej (gdzie ich kuzynami są galuszki). We Francji możemy je również spotkać w rejonie Alzacji i Mozeli. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od słowa "Spatzen", oznaczającego jaskółki - ręcznie przygotowywane kluseczki przypominały bowiem sylwetki jaskółek w locie.  Są one niezwykle mięciutkie, delikatne i smaczne, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i trwa dosłownie kilka minut (samo gotowanie to sekundy!) - o wiele szybciej, niż jakiegokolwiek gotowego makaronu z paczki. Są wyśmienitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy i potraw z sosami. Mogą stanowić także samodzielne danie, ponieważ dobrze sprawdzą się w większości dań, do których użylibyśmy makaronu bądź kopytek. Ze szpecli mogą powstawać również konkretne, samodzielne dania, jak na przykład dzisiejsze Käsespätzle [czyt. kejze szpecle], czyli szpecle serowe, które uważane są za jedno z narodowych dań Szwajcarii. Szczególną popularnością cieszą się w rejonach górskich (Tyrol), w Szwabii, jak również w Liechtensteinie. Dziś podam przepis na serowe szpecle z rejonu Allgäu w Niemczech. Połączenie delikatnych kluseczek z ciągnącym się serem i chrupiącą cebulką jest na prawdę uzależniające. Nie ma możliwości, by w jednej chwili przenieść się na ośnieżone alpejskie stoki, ale przynajmniej można sobie zrobić szpecle, i stworzyć trochę alpejskiego klimatu w swojej kuchni dzięki temu pożywnemu, prostemu, ekonomicznemu, a jednocześnie jakże smacznemu daniu! Przepis na podstawie Mellimille.

      Kaesespaetzle

      Z tej porcji wychodzi na prawdę duża ilość szpecli - objętościowo jest ich dwa razy tyle, co surowego ciasta. Z połowy robię szpecle serowe, a drugą połowę pozostawiam na drugi dzień, jako dodatek do obiadu (np. do mięsa z sosem). Jeśli chcecie zrobić serowe szpecle z całości, zwiększcie ilość sera i dodajcie kolejne 1-2 cebule.

       

      5 jajek

      200-250 ml wody

      1 łyżeczka soli

      szczypta proszku do pieczenia

      500 g  mąki pszennej

       

      1 szklanka startego na tarce sera żółtego o wyrazistym smaku (w oryginale emmentaler)

      2-3 duże cebule - obrane, pokrojone w pół plastry

      sól i pieprz do smaku

      olej + masło do smażenia

       

      1. Przygotowujemy prażoną cebulę: obraną cebulę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na oleju z masłem (olej zapobiegnie przypalaniu się masła), aż cebula będzie chrupiąca i rumiana (ale nie spalona!). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      2. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać szpecle.

      Jajka rozmącamy wraz z wodą, solą i proszkiem do pieczenia. Mieszając trzepaczką/rózgą kuchenną, dodajemy stopniowo mąkę, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji budyniu. Odstawiamy na 5 minut.

      W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

      Za pomocą maszynki do szpecli wpuszczamy kluseczki partiami na wrzącą wodę. Mieszamy i gotujemy kluseczki, aż wypłyną na powierzchnię (kilkanaście sekund). Wyławiamy łyżką cedzakową.

      Maszynka do robienia szpecli i galuszek:

      maszynka do galuszek

      Jeśli nie macie tego typu maszynki, żaden problem, często widywałam do kupienia tego rodzaju sitka:

      sitko do galuszek

      Można użyć również tarki z dużymi otworami, bądź też wykonać tego typu otworki w czymkolwiek, np. w twardym talerzu plastikowym /jednorazowym. Można też zsuwać paseczki ciasta nożem bezpośrednio z deski do krojenia do garnka.

      3. Trochę cebuli odkładamy do dekoracji. Resztę mieszamy z gorącymi szpeclami i serem. Danie można dodatkowo zapiec w piekarniku lub w ten sposób je potem odgrzać.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 15:05
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
    • Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

      "Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

      Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

      1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

      sól i pierz - do smaku

      ser żółty, starty na tarce

      natka pietruszki

       

      olej do smażenia

       

      1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

      3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26
  • poniedziałek, 14 listopada 2016
    • Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

      Lubię chłodzone ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera szpinak i pomidorki koktajlowe, a oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość sera feta.

      Spinach and Coctail Tomatos Quiche

      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      ok. 20 pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

      100 g sera typu feta - drobno pokruszonego

      masło do smażenia

      oregano  i ew. chili w płatkach - do oprószenia


      zalewa:

      1 opakowanie serka kanapkowego kremowego (cream cheese)

      4 jajka

      1/3 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      4 łyżki mąki pszennej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

      3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową. Układamy przekrojone pomidorki oraz pokruszony ser feta. Posypujemy oregano i ew. płatkami papryki chili.

      Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

      Odstawiamy quiche do wystudzenia.

      Quiche

      Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2016 13:38
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Sernik z masą krówkową i jabłkami

      Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z jabłkami i masą krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.

      Apple cheesecake

      Na spód:
      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
      150 g cukru
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
      6 jajek
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1/2 cytryny
      sok z 1/2 cytryny

      Na masę krówkową:
      2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
      50 g masła (1/4 kostki)
      1/2 szklanki brązowego cukru
      1/3 szklanki cukru pudru
      1/3 łyżeczki cynamonu
      + 1 łyżeczka masła

      2-3 twarde jabłka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 1/3 szklanki wody

      Na polewę:

      150 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      

       

      1. W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (10-15 minut).
      Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła, mieszamy. Odstawiamy masę krówkową do całkowitego wystudzenia.
      

       

      2. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z ciastem do lodówki.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny.  Cały czas ocierając,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z woda, cukrem i sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie. Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm. Potem układamy równą warstwą jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

      Apple cheesecake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą krówkową i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 13:42
  • poniedziałek, 19 września 2016
    • Parmigiana di melanzane, czyli zapiekany bakłażan po włosku

      Parmigiana di melanzane, nazywana także czasami Melanzane alla parmigiana, lub po prostu w skrócie Parmigiana, to popularna w kuchni włoskiej zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym z serem. Trwają spory, czy danie to wywodzi się z kuchni sycylijskiej, czy tez z neapolitańskiej. Być może nazwa potrawy pochodzi od sycylijskiego słowa "parmiciana", które ma źródłosłów łaciński - "parma" oznacza bowiem tarczę. Faktycznie, można dopatrywać się pewnego podobieństwa do kształtu tarcz w ułożonych obok siebie warstwowo plasterkach bakłażana. Potrawa ta została wpisana na listę tradycyjnych produktów włoskich (PAT) przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i pożywne. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Przepis bazowany na GialloZafferano i Sapore di Casa.

       Parmigiana

      1-2 bakłażany (małe sztuki są lepsze, ponieważ są to młodsze warzywa o mniejszej ilości pestek)

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 puszka pomidorów bez skórki

      1 szklanka passaty pomidorowej

      1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka bazylii

      1 łyżeczka oregano

      ew. chili  (jeśli chcemy, by sos był pikantny)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      2 kulki sera mozzarella - starte na tarce (duże oczka)

      2-4 łyżki startego drobno parmezanu

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone bakłażany umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 10 minutach, odcedzamy je na sicie.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula będzie szklista.  Wówczas dodajemy, pomidory, passatę oraz przyprawy. Smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. 

      3. Odsączone plastry bakłażana rumienimy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Możemy je następnie odsączyć na ręczniku papierowym.

      Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wykładamy warstewkę sosu pomidorowego, na którym układamy warstwą plastry bakłażana, które posypujemy startym serem mozzarella. Powtarzamy ten schemat do wyczerpania składników, czyli kolejno: sos, bakłażan, ser. Górną warstwę powinna stanowić mozzarella, której wierzch posypujemy parmezanem.


      Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut, aż ser z wierzchu będzie rumiany.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Parmigiana di melanzane, czyli zapiekany bakłażan po włosku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 września 2016 14:50
  • wtorek, 13 września 2016
  • piątek, 12 sierpnia 2016
  • czwartek, 04 sierpnia 2016
    • Enchiladas z kurczakiem

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych tortilli, zapieczonych z sosem.  Jakiś czas temu podawałam już na blogu przepis na Śniadaniową wersję enchiladas. Dziś natomiast chciałam pokazać Wam enchiladas w bardziej klasycznym wydaniu, z kurczakiem. Danie może wyglądać na skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest bardzo proste. Kremowe nadzienie z kurczaka zawijamy w tortille, polewamy sosem i zapiekamy. biorąc pod uwagę, że sos możemy przygotować sobie wcześniej, że użyjemy gotowych tortilli oraz, że możemy wykorzystać mięso wcześniej upieczonego kurczaka - jest naprawdę prosto i szybko, a do tego niezwykle smacznie. Przepis bazowany na WisconsinCheeseTalk.

       Enchiladas

      2 porcje

      1 duży filet z piersi kurczaka

      sól + świeżo zmielony czarny pieprz + wędzona papryka do oproszenia mięsa

      oliwa z oliwek do smażenia

      ok. 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      ok. 2 łyżki kremowego serka kanapkowego

       

      2 gotowe tortille

      1/2 szklanki startego na tarce (duże oczka) sera o wyrazistym smaku (użyłam cheddara)

      szczypiorek do posypania (ew. siekana natka pietruszki)

       

      sos:

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1 łyżka mąki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki cukru

      4 łyżki passaty pomidorowej

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

      sól do smaku

       

      1. Filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron wędzoną papryką, solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Przygotowujemy sos:

      W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

      Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać)

      Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

      Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.

      3. Kotlety z kurczaka rozrywamy na drobne kawałki za pomocą widelca. Dodajemy serek kanapkowy oraz taką ilość śmietany, by uzyskać gęstą pastę. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą.

      Tortille przekrawamy na pół. Na każdej połówce układamy po porcji nadzienia, ściśle zwijamy w roladkę.

      zwijanie

      Roladki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania, na którego dnie rozsmarowujemy warstwę sosu.

      układanie

      Wierzch roladek polewamy resztą sosu i posypujemy serem.

      polewamy sosen

      Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut - do roztopienia się sera.

      Podajemy posypane szczypiorkiem.

      Możemy podać z ryżem i meksykańską smażoną fasolą.

      upieczone enchiladas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 sierpnia 2016 14:22
  • czwartek, 16 czerwca 2016
    • Zupa krem z pora

      Bardzo lubię zupy w kremowej postaci. Robi się je niesamowicie szybko i prosto, a jednocześnie są tak eleganckie, że można podać je nie tylko na co dzień, lecz i na każdym przyjęciu. Do tego, aksamitna konsystencja zupy ma w sobie wiele domowego ciepła. Dziś proponuję Wam delikatną lecz pełną smaku zupę z porem.

       Potato & Leek Soup

      1 duży por (mój ok. 330g) - pokrojony w plasterki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w plasterki

      500g ziemniaków - obranych, pokrojonych w drobną kostkę

      1-z ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1,25 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)

      1/2 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

       

      grzanki lub groszek ptysiowy

      garść sera żółtego o wyrazistym smaku, startego na tarce (u mnie cheddar)

      siekany szczypiorek

       

      1. Dokładnie oczyszczony por kroimy w plasterki. Używamy całej części białej i większości części zielonej, odrzucając tylko górne, twarde kawałki zielonych liści. Łodygę selera również kroimy w plastry.

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło z olejem (zapobiegnie on przypalaniu się masła). Podsmażamy, mieszając, seler wraz z porem, aż por stanie się lekko szklisty.

      2. Wówczas dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek; zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ok. 20 minut.

      Zupę ucieramy na krem za pomocą blendera. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozrzedzić dodatkowym bulionem lub mlekiem.

      Porcje zupy podajemy posypane grzankami, serem i szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z pora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 czerwca 2016 14:23
  • środa, 08 czerwca 2016

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters