Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „banan”

  • piątek, 28 października 2016
    • Banana Bread Pudding, śniadaniowa zapiekanka z pieczywa z bananami

      Bread Pudding to popularna w wielu krajach słodka zapiekanka śniadaniowa, do której wykorzystuje się chleb lub inne pieczywo, najczęściej z poprzedniego dnia. Bardzo przyjemne jest połączenie miękkiego wnętrza zapiekanki z przyrumienionymi, lekko chrupiącymi brzegami. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Dziś proponuję wersję, w której użyłam bananów.

      Banana Bread Pudding

      6-8 plastrów pieczywa tostowego (lub bułki paryskiej)

      2 jajka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12%

      1/2 - 2/3 szklanki mleka

      1-2 dojrzałe banany

      2 łyżki soku z cytryny

      +cukier do oprószenia

       

      1. Pieczywo tostowe kroimy w trójkąty.

      2. Banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem na puree. Od razu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, by banany nie ciemniały. Jajka mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, śmietaną i mlekiem. Dodajemy banany. Dokładnie mieszamy. Kawałki pieczywa maczamy z obu stron tak, by dobrze wchłonęły masę jajeczną.

      3. Pieczywo układamy w płaskim naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą masą jajeczną, oprószamy wierzch cukrem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony - pilnujemy).

      Podajemy od razu, na ciepło.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 15:34
  • środa, 28 września 2016
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Dżem bananowo ananasowo kokosowy. Małpi dżemik. Monkey Butter.

      Skąd wzięła się nazwa "małpi dżem"? Może stąd, że wszystkie wchodzące w jego skład owoce kojarzą się z ciepłymi krajami, małpami, plażą, wypoczynkiem... Banany, kokos i ananas zostały w tym dżemie połączone w jedną fantastyczną całość. Musicie koniecznie spróbować tego przepysznego, łatwego w wykonaniu dżemu, bo takiego smaku nie kupi się w sklepie! Przepis wg MadeFromPinterest.

       Monkey Butter

      1 szklanka wiórków kokosowych - rozdrobnionych w malakserze

      1 puszka ananasa - odsączonego z zalewy, rozdrobnionego w malakserze

      2-3 banany - obrane, pokrojone w plastry

      1 szklanka cukru

      2 łyżki soku z cytryny

       

      ew. żelfix lub inny środek do konfitur

       

      Wiórki, ananasy, banany, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku.

      Monkey Butter - garnek

      Gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce przybiorą konsystencję dżemu.

      Na tym etapie możemy dodać żelfix (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu).

      Gotowym dżemem napełniamy wyparzone słoiki i  szczelnie je zakręcamy. Studzimy postawione na zakrętkach. W przypadku robienia większej ilości, dżem można pasteryzować.

      Po otwarciu przechowujemy w lodowce.

      Monkey Butter

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 12:17
  • środa, 17 lutego 2016
    • Banana Fritters - błyskawiczne pączki bananowe

      Fritters, czyli coś na kształt pączko - racuchów to jeden z najciekawszych, szybkich pomysłów, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Mieszamy razem wszystkie składniki, smażymy i gotowe! Najlepsze na świeżo! Przepis na podstawie JoCooks.

      Banana Fritters

      3 banany

      1 łyżka soku z cytryny

      3 łyżki cukru

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 szklanki mleka

      ok. 1 szklanka maki pszennej tortowej

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

      1. Banany obieramy o rozgniatamy dokładnie widelcem na puree. Od razu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, by banany nie ciemniały.

      Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i mleko. mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mąkę. Ilość mąki będzie ostatecznie zależała od wielkości bananów - ciasto powinno być bardzo gęste.

      2. Rozgrzewamy olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie, oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.

      Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.

      Łyżeczką nabieramy po  porcji ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy (pomagając sobie drugą łyżeczką) na gorący olej. Nie robimy zbyt dużych  pączków, by się równomiernie smażyły.

      Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

      Spróbujcie także Apple Fritters oraz Peach Fritters .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Banana Fritters - błyskawiczne pączki bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 lutego 2016 15:15
  • piątek, 05 lutego 2016
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Ciasto bananawo kawowe

      Banany i kawa to udany duet. Świetnie uzupełniają się w tym cieście, łącząc słodycz i smak bananów z delikatnym, uwodzącym zapachem kawy. Miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowej... kawy :) lub herbaty. Polecam!



      2 średnie dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
      3/4 szklanki cukru
      100 g masła
      3 duże jajka
      1 łyżka mleka
      aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
      6 lekko czubatych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzącej wody
      ok. 2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia


      1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego). W 125 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie kawę. Odstawić, by trochę ostygła.

      2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, zmiksować. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka.Następnie wlać przygotowaną kawę, zmiksować.

      Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie zmiksować.

      3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm), wyrównać powierzchnię.
      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
      Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananawo kawowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 15:51
  • czwartek, 20 listopada 2014
  • środa, 01 października 2014
    • Bananowe ciasto czekoladowe

      Ciasta z bananami wyróżniają się przepięknym zapachem i wspaniałym, intensywnym smakiem. Są ponadto świetną metodą na zużycie bananów, które już za bardzo dojrzały. Przepis na podstawie RockRecipes.



      2 dojrzałe banany (najlepiej z małymi brązowymi plamkami)
      2/3 szklanki cukru
      2/3 krople aromatu waniliowego
      80 g masła
      2 jajka
      4 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki soli
      2/3 szklanki mleka
      2 łyżki oleju
      1 łyżka soku z cytryny
      2 szklanki mąki pszennej tortowej

      masło i kasza manna do formy do ciasta

      1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).

      2.  Dodać masło w temperaturze pokojowej, cukier i aromat waniliowy, dokładnie zmiksować.  Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać  kakao, mleko, olej, sok z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie zmiksować.
      Nadal miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę.

      3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
      Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowe ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 15:17
  • piątek, 01 sierpnia 2014
    • Naleśniki z bananami

      Jeśli lubicie banany, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Banany mogą być nadzieniem do naleśników lub też mogą zostać ułożone na wierzchu naleśników o innym nadzieniu, np. naleśników z serem, z budyniem bądź z czekoladą.



      2-3 duże banany
      200 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
      4 łyżki cukru
      łyżeczka masła
      cynamon

      1. W rondlu lub ew. na głębokiej patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier oraz śmietanę i szczyptę cynamonu, zmniejszamy płomień. Mieszając, gotujemy śmietanę aż zacznie gęstnieć i zmieni barwę na lekko karmelową. Wówczas dodajemy obrane, pokrojone w plastry banany. Gotujemy całość mieszając delikatnie, aż banany zrobią się ciepłe. Pilnujemy, by ich nie rozgotować całkowicie.


      2. Smażymy naleśniki.

      Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę.

      3. Naleśniki nadziewamy bananami. Można również ułożyć banany na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem, nutellą czy czekoladą.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z bananami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 01 sierpnia 2014 15:40
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
  • piątek, 23 maja 2014
  • piątek, 25 kwietnia 2014
    • Puszysty omlet z bananami

      Pożywne śniadanie, słodka kolacja a może leniwy weekendowy podwieczorek? Na każdą z takich okazji idealnie nadaje się omlet z bananami, aromatyczny i pożywny.




      3 jajka rozm. L

      3 łyżeczki cukru
      1/2 szklanki mleka
      1 łyżeczka roztopionego masła
      1 szklanka mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      2 banany

      1 łyżeczka masła do smażenia


      Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.

      Banany obrać,  pokroić cienko w  plastry.

      Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.

      Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem,  aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

      Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.

      Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z bananami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 kwietnia 2014 11:41
  • poniedziałek, 03 marca 2014
  • poniedziałek, 24 lutego 2014
    • Pikantny kurczak z Trynidadu

      Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.



      500 g udek z kurczaka
      1 duża cebula
      1 zielona papryczka chili
      2 łodygi selera naciowego
      1 dojrzały banan
      1/2 puszki ananasa w zalewie
      3 łyżki siekanej natki pietruszki
      sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      1/2 łyżeczki kurkumy

      olej do smażenia
      sok z 1/2 cytryny do kurczaka

      Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.

      W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.

      Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno być pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.

      Doskonale smakuje z ryżem.

      Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 lutego 2014 11:12
  • piątek, 05 lipca 2013
  • piątek, 17 maja 2013
    • Banana bread. Ciasto bananowe

      Banana bread to wbrew nazwie tak naprawdę nie  chleb, a pyszne ciasto. Można wykorzystać do niego banany, na których zaczęły się już pojawiać brązowe plamki i są miękkie. Jednak to ciasto jest na tyle smaczne, że warto po prostu kupić banany i poczekać na plamki :) A zapach w domu podczas pieczenia jest po prostu niesamowity.




      3 średnie dojrzałe banany (z brązowymi plamkami)
      3/4 szklanki cukru
      100 g masła
      2 duże jajka
      1 łyżka mleka
      aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      100 g ciemnej czekolady


      1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).

      2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka.

      Dodać drobno posiekaną czekoladę. Ja osobiście najbardziej lubię używać do tego celu gorzkiej czekolady. Czekoladę najłatwiej się sieka, kiedy jest wcześniej schłodzona w lodówce. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać.

      3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm). Kilkakrotnie stuknąć dnem foremki o blat kuchenny, by pozbyć się pęcherzyków powietrza z wnętrza masy.

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
      Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Banana bread. Ciasto bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 maja 2013 11:55
  • poniedziałek, 26 kwietnia 2010
  • poniedziałek, 28 września 2009
  • poniedziałek, 12 stycznia 2009

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters