Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „feta”

  • wtorek, 30 maja 2017
    • Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka

      Ogórek i wyrazista w smaku pasta tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!

      Cucumber

      Świeży ogórek

      Pasta tuńczykowa:

      1 puszka tuńczyka w oleju ( moja to 180 g)

      o połowę mniej sera feta ( czyli 90 g)

      2  łyżki dobrego keczupu

      1-2 łyżki majonezu

      1 bardzo drobno posiekana mała cebula

      1 łyżeczka sosu chili

      1. Z tuńczyka odlewamy olej.  Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.

      2. Ogórek możemy obrać, możemy także pozostawić na nim skórkę lub jedynie dekoracyjne paski skórki, jak na zdjęciu. Ogórek kroimy na tyle plastrów (każdy o grubości 1,5 cm), ile chcemy uzyskać gotowych przystawek. Z tej porcji tuńczyka powinno wyjść mniej więcej 16-18. Każdy kawałek ogórka wydrążamy z jednej strony* tak, by powstała miseczka. W każdej ogórkowej miseczce umieszczamy za pomocą szprycy do kremów po porcji nadzienia.

       

      *Za pomocą przyrządu do pozbawiania jabłek gniazd nasiennych lub robienia kulek z arbuzów i melonów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 maja 2017 10:26
  • poniedziałek, 14 listopada 2016
    • Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

      Lubię chłodzone ciasto francuskie, ponieważ dzięki nemu setki przepysznych wypieków są dosłownie na wyciągnięcie ręki - szybko i prosto. Dzisiejsza propozycja ma charakter trochę włoski, ponieważ zawiera szpinak i pomidorki koktajlowe, a oregano nadaje jej urzekającego zapachu. Aby nie było jednak mdło, całość podkręca słonawość sera feta.

      Spinach and Coctail Tomatos Quiche

      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      150 g świeżego szpinaku  - ogonki od listków odrywamy

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      ok. 20 pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

      100 g sera typu feta - drobno pokruszonego

      masło do smażenia

      oregano  i ew. chili w płatkach - do oprószenia


      zalewa:

      1 opakowanie serka kanapkowego kremowego (cream cheese)

      4 jajka

      1/3 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      4 łyżki mąki pszennej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      1. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i świeży szpinak (duże listki można porwać ma pół). Smażymy kilka chwil, mieszając, by listki zwiędły. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2.  W misce mieszamy wszystkie składniki zalewy na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by smak był wyrazisty.

      3. W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Na ciasto wlewamy masę szpinakową. Układamy przekrojone pomidorki oraz pokruszony ser feta. Posypujemy oregano i ew. płatkami papryki chili.

      Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane, a nadzienie zapieczone. 

      Odstawiamy quiche do wystudzenia.

      Quiche

      Jesteście ciekawi, czym się różni quiche od tarty? Klik!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2016 13:38
  • piątek, 23 września 2016
    • Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"

      Ten przepis to dosłownie "pełna micha" - micha (lub talerz) pełna tego, co najlepsze, i co lubicie najbardziej, bowiem składniki dania można dostosować do swojego gustu. Ogólnie potrawa utrzymana jest w stylu śródziemnomorskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać np. kukurydzę, ciecierzycę, marchewkę, pieczarki czy czerwoną fasolę - jeśli macie na to ochotę. Ważne, by było różnorodnie i kolorowo. Stosunek ilości warzyw do makaronu również jest dowolny. Bazą dania jest zaś makaron w pysznym, wyrazistym sosie miodowo musztardowym. Pomysł od LeCremeDeLaCrumb.

      Honey Mustard Chicken & Noodle Salad

      300 g makaronu typu rurki

      1-2 filety z piersi kurczaka + sól, pieprz, słodka papryka, mąka pszenna do oprószenia

      olej do smażenia

      ser typu feta - drobno pokruszony

      warzywa:

      mix salat

      pomidor - pokrojony w kawałki

      ogórek - pokrojony w pól plastry

      czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra

      papryka - pokrojona w cienkie paseczki

      avocado - obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      sos:

      6 łyżek majonezu

      4 łyżki jogurtu greckiego

      4 łyżeczki miodu wielokwiatowego

      4 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczk1 ziarnistej musztardy francuskiej

      1 łyżka soku z cytryny

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem, papryką i mąką. Podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, zdejmujemy z patelni.

      2b. Przygotowujemy warzywa.

      2c. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej majonezu/jogurtu lub miodu, jeśli chcemy sos łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy.

      3. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z połową sosu.

      Na talerzach (bądź w miseczkach) układamy porcje makaronu oraz dodatków, skrapiamy pozostałym sosem.

      Makaron można również od razu wymieszać ze wszystkimi składnikami - jak wolicie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2016 13:54
  • wtorek, 15 marca 2016
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
  • czwartek, 08 października 2015
  • poniedziałek, 03 sierpnia 2015
  • środa, 22 kwietnia 2015
    • Kurczak z warzywami z patelni po grecku

      To, czego potrzebujemy w tym przepisie, to duża patelnia. Lub wok. Każdego ze składników potrzebujemy tylko troszkę... w efekcie zaś uzyskujemy grecką ucztę dla trzech- czterech osób. Pyszny, zdrowy, pełen warzyw posiłek w kilka chwil. Czy może być lepiej? :) Jeśli danie ma być wegetariańskie, pomijamy kurczaka i smażymy warzywa z dodatkiem pasty przyprawowej, czyli oleju zmieszanego z przyprawa gyros, koncentratem pomidorowym i solą.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      3 łyżeczki domowej przyprawy gyros
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      4 łyżki oleju

      1 mała cukinia
      1/2 bakłażana
      1 czerwona papryka
      1 mala papryczka chili, zielona lub czerwona

      1 łyżeczka tymianku
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1/3 szklanki czarnych oliwek
      2 spore garści fasolki szparagowej (poza sezonem - mrożonej. Dla ładnego efektu kolorystycznego lubię mieszać pół na pół fasolkę żółtą z zieloną.)
      1 pomidor

      1/2 szklanki sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka przecinamy poziomo na pół tak, by uzyskać z niego dwa cieńsze kotlety. Następnie kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawą gyros, koncentratem pomidorowym i solą.

      Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, aż będzie pół miękka. Odcedzamy.

      2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa: paprykę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Oliwki kroimy na pół. Pomidor kroimy w kostkę.

      Jogurt grecki mieszamy z obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jeśli lubimy, możemy doprawić solą do smaku (dla mnie nie jest to konieczne).

      3. Na dużej, rozgrzanej patelni lub w woku podsmażamy kurczaka wraz z całą marynatą, aż będzie zloty. Gdy kurczak się usmaży, zdejmujemy go z patelni.

      Następnie wlewamy na patelnię kilka łyżek oleju i, mieszając,  smażymy paprykę, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach, gdy cukinia i bakłażan przestaną być surowe, dodajemy papryczkę chili, cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy, oliwki, ugotowaną fasolkę szparagową i usmażonego kurczaka. Smażymy danie kilka chwil, by smaki się wymieszały. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojony pomidor, mieszamy.

      Danie podajemy z przygotowanym wcześniej czosnkowym jogurtem i posypujemy na talerzach kawałkami sera feta.

      Jeśli jako dodatek przygotujemy ryż, powyższa porcja wystarczy orientacyjnie dla trzech - czterech osób. Można również podać chlebki typu pita, wówczas będzie to porcja dla dwóch - trzech osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 kwietnia 2015 11:23
  • środa, 11 marca 2015
    • Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą

      Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de.



      500 g gnocchi lub kopytek
      1 duża cukinia
      1 duża cebula
      12 pomidorków koktajlowych / cherry
      2 ząbki czosnku
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki oregano
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
      sól do smaku
      ew. chili
      6-8 listków świeżej bazylii

      2-4 łyżki octu balsamicznego

      sos:
      ok. 120 g sera feta
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
      1-2 łyżki siekanego koperku
      mleko

      olej do smażenia

      1. Przygotowujemy sos: fetę ucieramy ze śmietaną i koperkiem. Dodajemy mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

      2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie rumienimy cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając tymianek, oregano i pieprz. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, możemy dodać również chili.
      Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.

      Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii, skrapiamy całość octem balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z fetą będzie także słony).

      Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 marca 2015 14:09
  • piątek, 06 marca 2015
  • czwartek, 19 lutego 2015
    • Kremowa pasta / dip z avocado z fetą

      Jeśli lubicie guacamole, myślę, że polubicie ten dip, w którym avocado połączone jest z intensywną w smaku fetą. Dzięki cytrusowej nucie wspaniale pasuje zarówno do dań mięsnych, jaki i ryb. Równie dobrze sprawdzi się także jako dip lub pasta do kanapek.


      1 avocado
      1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      2 łyżki sera feta
      ew. czarny pieprz do smaku

      Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 
      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę wraz z serem feta. Dodajemy sok z limonki i ew. pieprz  do smaku, oraz posiekaną cebulę. Smak dipu powinien być intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lutego 2015 14:18
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • Aromatyczna zupa marchewkowa z fetą i kuskusem

      Piękny, słoneczny kolor tej zupy jest jak antidotum na szarość, wiatr i zimno za oknem. W smaczny sposób łączy ona marchewkę i fetę, całości dodają zaś charakteru składniki w stylu arabskim - aromatyczny kumin i kuskus. Szybko i bardzo smacznie. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Lecker.de.



      800 g marchwi
      1 cebula
      1 łodyga selera naciowego
      2-4 ząbki czosnku
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      200 g sera feta
      2-3 łyżki soku z cytryny
      sól i świeżo mielony czarny pierz - do smaku

      1 l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego, ew. wody

      2/3 szklanki kaszy kuskus
      siekana natka pietruszki - do dekoracji
      olej do smażenia

      Marchew, cebulę i czosnek obrać, pokroić w małe kawałki. Podobnie pokroić seler naciowy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać 2-3 łyżki oleju.

      Smażyć chwilę wszystkie warzywa, mieszając, z=aż cebula będzie szklista. Dodać kumin, wymieszać, smażyć razem jeszcze kilka chwil, po czym zalać całość bulionem.

      Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie, ok. 20 minut.

      2. W międzyczasie przygotować kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      3. Ugotowaną zupę zdjąć z palnika i odczekać 2-3 minuty, by przestała się gotować.

      Dodać ser feta (trochę pokruszonej fety można odłożyć do dekoracji zupy), po czym utrzeć całość na gładki krem. Zupa zdecydowanie powinna być gęsta. Jeśli jednak odparowało z niej za dużo płynu i uważacie, że jest zbyt gęsta, wystarczy dodać trochę wody.

      Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i ew. kuminem, jeśli wolimy mocniejszy smak. Można dodać również chilli, jeśli chcemy, by zupa była pikantna.

      Porcje zupy nalewamy na talerze, układamy po porcji kuskusu, dekorujemy kruszoną fetą i siekaną pietruszką. Podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 10:36
  • czwartek, 30 października 2014
  • wtorek, 23 września 2014
    • Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i fetą

      Pieczarki portobello to duże grzyby ( kapelusz może mieć nawet do 12 cm średnicy!) o wyrazistym smaku. Wspaniale nadają się do zapiekania, grillowania oraz faszerowania. Zapraszam na grzybową ucztę!



      2 pieczarki portobello (jeśli podamy danie z sałatką, 1 powinna wystarczyć na osobę - oczywiście, ilość należy dostosować do własnego apetytu)

      nadzienie

      (Jeśli zrobicie więcej nadzienia, możecie je potem wykorzystać na grzankach lub tostach - będzie pysznie.)

      1 cebula

      100 - 150 g mrożonego szpinaku (po ok. 2 łyżki na 1 pieczarkę)
      100 g sera feta
      1 ząbek czosnku
      2 łyżki sera żółtego o wyrazistym smaku (np. cheddar) + trochę do posypania na wierzchu
      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia


      "Nóżki" pieczarek usunąć. Pieczarki portobello obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na lekko złoto. Zdjąć z patelni, zanim zrobią się miękkie.
      Następnie na tej samej patelni podsmażyć obraną, posiekaną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać pokruszoną fetę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy starty na tarce żółty ser i doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga: feta jest już i tak słona) i dokładnie mieszamy.

      Grzyby napełniamy nadzieniem, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż wierzch będzie rumiany.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 września 2014 14:25
  • piątek, 19 września 2014
  • środa, 10 września 2014
    • Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą

      Ze zwykłego omletu bardzo łatwo jest zrobić pyszne i różnorodne danie, wystarczy dodać świeże warzywa.I choć każdego z dodatków jest tylko trochę, to całość tworzy naprawdę pożywny posiłek. Po namyśle zdecydowałam się dodać tag "vege" do tego przepisu, ponieważ jeśli ktoś nie jada mięsa, wystarczy pominąć boczek. Nie zaszkodzi to całości potrawy. Jeśli natomiast boczek Wam nie przeszkadza, polecam pełną wersję.



      na 1 omlet:
      3 jajka + 1 łyżka mleka
      2 plastry wędzonego boczku
      1/2 cebuli

      1/2 pomidora
      1/2 cebuli
      1 liść sałaty
      4 plastry świeżego ogórka, przekrojone na pół
      2 łyżki sera feta - pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      1 łyżeczka masła do smażenia

      Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
      Na patelni (moja ma średnicę 21 cm) zrumienić na maśle cebulę w raz z boczkiem.

      W miseczce rozmieszać jajka z 1 łyżką mleka. Wlać na patelnię z cebulą i boczkiem. Na małym ogniu usmażyć omlet.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, na jego połowie układamy warzywa i ser feta. Pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól, nakładając stronę bez nadzienia na tę z nadzieniem. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 września 2014 15:48
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • piątek, 25 lipca 2014
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Lekkie warzywa z patelni z ziołowym dressingiem i kaszą

      Ten przepis to hit - w każdym razie u nas :) . Łączy w sobie niezwykłą prostotę ze wspaniałym smakiem, pozostawiając dużo miejsca na kreatywność. Tak naprawdę możemy bowiem użyć dowolniej mieszanki ulubionych warzyw - byle było kolorowo! Możemy także użyć dowolnej kaszy - gryczanej, jęczmiennej, nawet kuskus, lub ryżu - białego lub brązowego. I zawsze będzie pysznie! Dlaczego? Po pierwsze, ponieważ nie może nie być pysznie tam, gdzie są świeże, kolorowe warzywa :) po drugie, sekretem tej potrawy jest zielony ziołowy dressing, który nadaje całości wyjątkowy charakter. Do tego wszystkiego kawałeczki pełnej smaku fety - czegóż chcieć więcej? Bardzo polecam! Przepis na podstawie Epicurious.



      1 mały bakłażan
      1 cukinia
      1 duża marchewka
      1 czerwona papryka
      1 duża cebula (użyłam czerwonej)
      8 pieczarek
      1 łyżeczka tymianku

      kasza gryczana, 200 g
      1 duża cebula

      150 g sera feta

      olej do smażenia

      dressing (ilości ziół są orientacyjne, zielonych ziół powinno być mniej więcej po równo):
      garść listków świeżej bazylii
      1/2 pęczka szczypiorku
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 ząbki czosnku
      5 łyżek oleju
      1 łyżka octu winnego
      sól do smaku

      1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękka lecz nie rozgotowana. Odcedzamy. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już złota (rumiana), dodajemy kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.

      2. Bakłażan i cukinię kroimy w pół plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę opieramy i kroimy w grube pióra. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w dużą kostkę.

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy wszystkie warzywa wraz z tymiankiem, mieszając, aż będą usmażone lecz nie miękkie. Ja osobiście wolę, by zachowały chrupkość.

      3. Przygotowujemy dressing, umieszczając wszystkie podane składniki w blenderze i ucieramy je na gładki, jednolity sos. Możemy też użyć blendera ręcznego. Gotowy sos możemy doprawić do smaku dodatkową solą, jeśli potrzeba - powinien być wyrazisty, bo to on nada smak warzywom.

      4. Kiedy warzywa na patelni będą już gotowe, wyłączamy palnik. Wlewamy dressing i całość dokładnie mieszamy.

      Na talerzach układamy kaszę i warzywa, po czym posypujemy pokrojoną w kostkę feta. Podajemy gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lekkie warzywa z patelni z ziołowym dressingiem i kaszą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 13:05
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • piątek, 13 czerwca 2014
  • poniedziałek, 02 czerwca 2014
    • Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą

      Aromatyczne warzywa i pożywny omlet to coś, co postawi nas na nogi w tak ponury poranek, jak dziś. To połączenie to coś, co bardzo trafia w mój gust, ponieważ lubię orientalne, lekko pikantne smaki. Dopełnieniem kompozycji jest ser feta. Dzięki kolorom na talerzu dzień od razu zaczyna się pogodniej! Przepis na podst. książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka".



      na 2 porcje

      6 jajek
      2 łyżki jogurtu naturalnego
      1 łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)
      szczypta soli

      2-4 zielone ostre papryczki chili
      2 pomidory
      1/2 dużej czerwonej papryki
      1 cebula dymka ze szczypiorem
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      ok. 100 g sera typu feta
      masło do smażenia
      olej do smażenia
      ew. siekana pietruszka do posypania

      Zielone papryczki chili kroimy na kawałki i pozbawiamy nasionek - najłatwiej jest to wykonać płucząc papryczkę pod bieżącą wodą.
      Pomidora oraz paprykę kroimy w grubą kostkę. Szczypior kroimy w kawałki. Na małej ilości oleju podsmażamy warzywa wraz z tymiankiem.  Gdy warzywa będą gorące,  a pomidor zacznie puszczać sok, dodajemy słodką paprykę i zdejmujemy patelnię z palnika. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.

      Jajka mieszamy w misce z jogurtem. Dodajemy cumin oraz szczyptę soli. Na niedużej ilości masła, na małej patelni (20 cm), smażymy kolejno dwa omlety.

      Podczas początkowej fazy smażenia omletu lekko mieszam go delikatnie od czasu do czasu widelcem (zanim jajka się w pełni zetną), dzięki temu omlet wychodzi bardziej puszysty. Kiedy jedna strona omletu będzie rumiana, przekładamy go na druga stronę. Możemy zrobić to za pomocą łopatki lub, by mieć pewność, że się nie porwie, z zastosowaniem pokrywki od garnka. Patelnię nakrywamy pasującą rozmiarem pokrywką od garnka. Mocno dociskamy ją do patelni i odwracamy całość do góry nogami. Odstawiamy patelnię na palnik a omlet leżący na pokrywce zsuwamy ponownie delikatnie na patelnię.

      Omlet podajemy gorący, z warzywami oraz pokrojonym serem feta. Możemy posypać siekaną pietruszką. Można podać także z kleksem jogurtu naturalnego oraz chlebkiem typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 czerwca 2014 11:42
  • środa, 21 maja 2014
    • Tarta z fetą, boczkiem i pomidorami

      Pyszna, pożywna tarta, wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna nie tylko w domu, lecz także jako przekąska w pracy, na uczelni czy na piknikach.



      1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

      6 plastrów boczku wędzonego
      1 - 2 pomidory
      250 g sera typu feta
      125 ml gęstej kwaśniej śmietany 12% lub 18%
      2 jajka rozmiar M
      1 łyżeczka suszonego tymianku
      ew. papryka chili w płatkach
      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      ew. sól

      Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.

      Miksujemy fetę ze śmietaną i jajkami, dodajemy usmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem.  Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli potrzeba, również solą, lecz pamiętajmy, że feta jest już słona.

      W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry pomidory. Posypujemy tymiankiem i ew. płatkami papryki chili.

      Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane a nadzienie zapieczone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z fetą, boczkiem i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 maja 2014 14:16
  • środa, 16 kwietnia 2014
  • czwartek, 06 marca 2014

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters