Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „chińska”

  • środa, 17 maja 2017
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      Bardzo prosto i bardzo smacznie. Przy tym, nie potrzebujemy szukać baru z "chińszczyzną". Orientalny posiłek możemy przygotować w kilka chwil u siebie w domu. Wystarczy kurczak, trochę warzyw i pyszny domowy sos.

      Sweet & Sour Chicken

      

      1 duża pierś kurczaka (lub 2 mniejsze filety)

      1 białko jajka

      1 łyżeczka octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      1 łyżk1 oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


      olej do smażenia


      warzywa:

      4 plastry ananasa - pokrojone w małe kawałki

      2 duże cebule - obrane, grubo pokrojone

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

       

      sos słodko kwaśny (przepis na podstawie DaringGourmet.)

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      2 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę

      1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)

      ¾ szklanki brązowego cukru

      1/3 szklanki białego octu winnego

      3 łyżki dobrego keczupu*

      2 łyżki sosu sojowego

      Szczypta chili

      Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody

       

      1. Najpierw przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę. Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce. Sos można zrobić dużo wcześniej przed przygotowaniem dania. wówczas zaczynamy od razu od pkt. 2.

      2. Białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.

      Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie) i oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, a następnie obsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem w woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju cały czas mieszając. Gdy mięso przestanie być surowe a cebula zrobi się szklista, dodajemy kawałki ananasa oraz dowolną ilość sosu. Smażymy, mieszając, jeszcze 2-3 minuty, by smaki się połączyły.

      Podajemy z ryżem.

      

      * Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 11:49
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Sos słodko kwaśny

      Warto mieć pod ręką swój przepis na sos słodko-kwaśny, ponieważ dzięki niemu w kilka chwil możemy wyczarować pyszny posiłek. Kurczak? Ryba? Warzywa? Ryż? Wszystko to będzie świetnie smakowało z jego dodatkiem. Wystarczy podsmażyć w woku na patelni wybrane mięso, dodać ulubione warzywa oraz sos. Gotowe!  Przepis na podstawie DaringGourmet.

      Sour&Sweet Bok Choy

       Na zdjęciu smażona kapusta bok choy z sosem słodko kwaśnym (klik)

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      3 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę

      1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)

      ¾ szklanki brązowego cukru

      1/3 szklanki białego octu winnego

      3 łyżki dobrego keczupu*

      2 łyżki sosu sojowego

      Szczypta chili

      Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody

       

      Przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę.

      Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce.


      * Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).

      Sweet & Sour Chicken

      Na zdjęciu kurczak z sosem słodko kwaśnym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos słodko kwaśny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 12:30
  • czwartek, 22 września 2016
    • Jajka Foo Young, czyli omlet po chińsku

      Jajka Foo Young to potrawa obecna w chińskiej kuchni amerykańskiej, brytyjskiej, tajskiej, indonezyjskiej, malajskiej i japońskiej, jak również w Hong Kongu. Przypuszcza się, że w Stanach Zjednoczonych danie tego typu zaczęli przygotowywać kucharze chińskiego pochodzenia w latach 30. XX w. Jajka Foo Young pozwalają na dużą dozę swobody wyboru dodatków: można przygotować je w wersji bezmięsnej, jak również dodać do nich np. krewetki, mieloną wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, szynkę czy mięso kraba. To zdrowa, smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu propozycja śniadaniowa. Jeśli natomiast podamy Foo Young z ryżem i sałatką, idealnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Nie zapomnijmy też o sosie, którego słono - słodki smak znakomicie podkreśla delikatny smak tego wypełnionego po brzegi warzywami omletu. Przepis na podstawie ChinaSichuanFood oraz TheWoksOfLife.

      Jeśli chcemy przygotowywać duże omlety (średnica max 15 cm), najwygodniej jest smażyć je pojedynczo na małej patelni, ponieważ większy omlet będzie nam trudno odwrócić na drugą stronę. Jeśli chcemy przygotować posiłek dla większej liczby osób, wygodniej będzie smażyć ma dużej patelni małe placuszki o średnicy ok. 8 cm.

      Eggs Foo Young

      dla 1 osoby:

      2 jajka

      szczypta soli

      garść warzyw pociętych w paseczki

      u mnie: 2 pieczarki, chrupiące części 2 listków kapusty pekińskiej, 1/2 marchewki, 1/2 cebuli, paseczki czerwonej papryki, siekany szczypior - możemy użyć ulubionych warzyw w dowolnych proporcjach

       

      sos:

      2/3 szklanki bulionu warzywnego

      2 łyżeczki sosu ostrygowego

      3-4 łyżeczki jasnego sosu sojowego

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      1 łyżeczka cukru

      1/3 łyżeczka ostrego sosu chili

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Jeśli omlety mamy zamiar podać na obiad, zaczynamy od ugotowania ryżu i przygotowania sałatki, np. Tajskiej sałatki z białej kapusty.

      2. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w małym rondelku. Zagotowujemy, by sos zgęstniał.

      3. Jeśli zamierzacie użyć surowych krewetek czy też surowego mięsa, należy najpierw je oddzielnie usmażyć.

      W misce rozmącamy jajka. Przygotowujemy warzywa, krojąc je w cienkie paseczki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek, pamiętając, że powinno ich być dużo, to znaczy, że zależy nam na gęstej masie jajeczno-warzywnej.

      Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzewamy olej, po czym wlewamy masę omletową. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na małym ogniu. Gdy jedna strona będzie złoto rumiana, odwracamy omlet łopatka do naleśników na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia, po czym składamy omlet na pół.

      Podajemy polany sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2016 15:48
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Chrupiące smażone jajka

      Jajka to wspaniały produkt na śniadania i kolacje, ponieważ możemy je przygotowywać na setki sposobów,i za każdym razem będziemy mieli inne danie. Dzięki temu nie ma szans, by się znudziły. Dzisiaj przygotujemy je z dodatkiem szczypiorku i papryczki chili - nie obawiajcie się - pozbawiona pestek i usmażona papryczka nie będzie pikantna! Możecie też naturalnie użyć cienkich paseczków zwykłej papryki. Same jajka zaś będziemy krótko smażyć w wysokiej temperaturze, dzięki czemu żółtko pozostanie miękkie, a brzegi białka zrobią się pysznie chrupiące. Przepis - DonalSkehan.

      Crispy Fried Eggs

      jajka

      kilka gałązek szczypiorku - pokrojonych w ok. 3 cm kawałki

      1 papryczka chili (bez pestek)

      szczypta soli

      ew. sos ostrygowy do skropienia i prażony sezam do posypania (pominęłam)

      olej do smażenia

       

      Świeżą papryczkę chili* pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać. Papryczkę kroimy w paski.

      W woku lub rondelku rozgrzewamy olej. Mieszając, krótko podsmażamy papryczkę ze szczypiorkiem, po czym na wierzch warzyw wbijamy jajka. smażymy, aż brzegi białka będę rumiane i lekko chrupiące. Oprószamy solą.

      Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową lub np. łopatką do naleśników. Możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem i dowolnymi dodatkami.

       

      *Pracując z papryczkami chili pamiętamy, by w tym czasie absolutnie nie dotykać twarzy i oczu, oraz od razu umyć ręce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące smażone jajka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 14:56
  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Kurczak miodowo pikantny

      Sporo osób obawia się dań zawierających w nazwie "pikantny", ponieważ kojarzą to z ziejącym ogniem chińskim smokiem i łzami w oczach ;) Nic bardziej mylnego - pamiętajmy bowiem, że zawsze stopień pikantności dania możemy łatwo dostosować do swojego gustu, dodając mu lub odejmując ostrości. Jest to o tyle proste, że nie wpływa to nigdy na ilość innych składników. Nie trzeba więc kombinować, co i jak pozmieniać w przepisie, bo regulujemy jedynie składnik odpowiedzialny za pikanterię - sos chili, papryczkę chili, pieprz cayenne, i tak dalej. W dzisiejszym przepisie używamy sosu chili, a dokładniej, sosu sriracha. Jest to jeden z najpopularniejszych sosów azjatyckich, dostępny w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, zdecydowanie zwiększcie ilość sosu. Przepis na podstawie LeCremeDeLaCrumb. Polecam to bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie!

       Honey Sriracha Chicken

      2 filety z piersi kurczaka

       

      marynata aksamitna:

      1 białko jajka

      2 łyżeczki octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      sos:

      1 szklanka wody

      2-3 łyżki sosu sriracha

      3 łyżki miodu

      6 łyżek jasnego sosu sojowego

      1 duży ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego cukru trzcinowego)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      ryż

      olej do smażenia

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Przygotowujemy marynatę: białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną. Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy.

      2. W międzyczasie, gdy mięso się marynuje, mieszamy składniki sosu. Mąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu. Przed jej dodaniem możemy bowiem spróbować sosu i określić, czy odpowiada nam stopień jego ostrości. Zaczynając od niewielkiej ilości sosu sriracha, możemy dodawać go co raz więcej, próbując.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż przestanie być surowy. Następnie wlewamy sos. Mieszając, gotujemy razem, aż sos zgęstnieje, ok. 2-3 minuty.

      Kurczaka podajemy na ryżu, z sosem. Jeśli danie ma mieć dodatkową pikanterię, można posypać je płatkami chili lub - w wersji łagodnej, możemy posypać danie dla dekoracji sezamem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 13:00
    • Kurczak aksamitny. Jak usmażyć filety kurczaka, by były soczyste.

      Kurczak aksamitny to nie przepis na konkretną potrawę, lecz metoda przygotowania mięsa. Marynowanie kurczaka w ten sposób (ang. "velveting", od słowa "velvet" czyli "aksamit") nie ma na celu nadania mu smaku żadnych konkretnych przypraw. Ta marynata poprawia samą strukturę mięsa. Jeśli zastanawialiście się czasami, jak to się dzieje, że kurczak  w chińskich restauracjach jest tak delikatny i soczysty, a w domu potrafi wyjść suchy, oto odpowiedź: jest on wcześniej marynowany. Połączenia białka i octu sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie, delikatne, soczyste i, po prostu - aksamitne, zgodnie ze swoją nazwą. To drobiazg, który robi naprawdę dużą różnicę, więc zdecydowanie warto wprowadzić ten mały trick do swojego repertuaru.

      velveting

      2 filety z piersi kurczaka

      1 białko jajka

      2 łyżeczki octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

       

      Białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.

      Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.

      Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy i przystępujemy do przygotowania potrawy.

      Aksamitny kurczak* może być wykorzystany do dowolnej potrawy, nie koniecznie z kuchni chińskiej: smażony na patelni, w woku lub gotowany w zupie. Idealnie nadaje się do wszelkich potraw z sosami. Na przykład, do Kurczaka miodowo-pikantnego.

      Honey Sriracha Chicken

       

      * Kurczak po usmażeniu będzie biały. Jeśli zależy Wam na rumianym wyglądzie mięsa, można do marynaty dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, choć oczywiście nie jest to tradycyjnie chińskie rozwiązanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 12:34
  • piątek, 18 września 2015
    • Kurczak imbirowy z brokułami

      Wczoraj odwiedziliśmy kulinarnie Indie. Dziś wybierzemy się do Chin, by skosztować aromatycznego kurczaka z brokułami. To danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jako dodatek pasuje ryż. Przepis na podstawie TheGratefulGirlCooks.



      2 piersi kurczaka
      1 jajko
      1  łyżka mąki ziemniaczanej
      1/3 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy):
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1/2 szklanki sosu sojowego
      2 pełne łyżki brązowego cukru (ew. zwykłego białego)
      2 łyżki octu z białego wina

      1 brokuł - podzielony na malutkie różyczki
      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego
      2 cm kawałek korzenia imbiru - obrany, drobno posiekany
      garść siekanego szczypiorku

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
      olej do smażenia


      1. Filety z kurczaka kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Marynujemy w jajku rozmąconym z mąka, przyprawami i sosem chili.

      2. W międzyczasie w woku lub w dużej patelni* gotujemy kilka minut różyczki brokuła w bulionie. Chodzi o to, by nie były surowe, lecz jednocześnie pozostały chrupkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i w tym samym bulionie gotujemy przez kilka minut odcedzone lekko z marynaty kawałki kurczaka. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

      3. Wylewamy bulion i osuszamy patelnię. Rozgrzewamy w niej niewielką ilość oleju i smażymy cebulę wraz z imbirem i czosnkiem oraz kurczakiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sos. Gotujemy danie na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy różyczki brokuła i szczypiorek; całość delikatnie mieszamy. (Możemy również ułożyć kawałki brokuła dekoracyjnie w krąg na talerzu, i w środku umieścić mięso tak, jak jest to na fotografii, ale brokuł jest zdecydowanie najsmaczniejszy z sosem.)

      * Jeśli nie macie woka, można naturalnie użyć po prostu garnka do gotowania i głębszej patelni do smażenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak imbirowy z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 września 2015 13:28
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Kurczak pięć smaków z warzywami

      Przyprawa Pięć Smaków jest mieszanka wywodzącą się z  kuchni chińskiej, jednak używa się jej również w innych krajach azjatyckich i arabskich. Ma ona odzwierciedlać harmonię pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. W jej skład wchodzi najczęściej cynamon, anyż gwiaździsty, pieprz syczuański, goździki i koper bądź kozieradka. Gotową mieszankę można bez problemu nabyć w większości sklepów. Przyprawa znakomicie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i warzywnych. poniższy przepis można przygotować także w wersji wegetariańskiej, pomijając kurczaka i zwiększając ilość warzyw.



      1 filet z piersi kurczaka
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      250 g makaronu
      1 brokuł
      1-2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 Smaków

      sos:
      2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/4 szklanki sosu sojowego
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      olej do smażenia


      1. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, marynujemy przez 20 minut w oleju i przyprawie 5 Smaków.

      2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i blanszujemy brokuła, pokrojonego w drobne różyczki. Składniki sosu mieszamy.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka, aż będzie rumiany, po czym zdejmujemy z patelni.

      Następnie, mieszając, smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę wraz z obraną, pokrojona w słupki marchewką.

      Po 2-3 minutach dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę wraz z siekanym czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Wówczas ponownie dodajemy kurczaka. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i blanszowane różyczki brokuła. Całość zalewamy sosem.
      Smażymy razem chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zbyt gęsty sos zawsze można rozrzedzić za pomocą wody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 12:48
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
    • Kurczak Kung Pao

       

      Kurczak Kung Pao (czasami zapisywany jako "Gong Bao" lub 'Kung Po') jest klasyczną potrawą z chińskiej z prowincji Syczuan. Ponoć potrawa ta bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza "Strażnik pałacowy". Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach). Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku. Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, w którym delikatny smak kurczaka łączy się z pikantną papryczką chili i orzeszkami ziemnymi.



      1 podwójna pierś kurczaka

      1 jajko

      1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 ząbki czosnku

      Kawałek imbiru wielkości wiśni

      Chili – do smaku

      ½ szklanki orzeszków ziemnych

      1 cebula

      1 marchewka

      1 zielona papryka

      makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle)

      olej do smażenia

      sos:

      6 łyżek sosu sojowego jasnego

      2 łyżki sosu sojowego ciemnego

      2 łyżki sosu hoi sin

      2 łyżki keczupu

      2 łyżeczki cukru

      250 ml wody

      pieprz do smaku

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1.   Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić.

      2.    Składniki sosu połączyć w miseczce.

      3.  Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać  rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać.  Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni.

      4.    Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, obrany, posiekany imbir oraz chili w płatkach, do smaku - danie powinno być pikantne.  Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz orzeszki ziemne.  Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Kung Pao”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 stycznia 2015 10:06
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Sezamowe warzywa stir fry

      "Stir fry", czyli przygotowane metodą krótkiego smażenia z mieszaniem. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, piękny kolor i  jak najwięcej witamin. Połączone z aromatycznym sezamem, podane z ryżem lub makaronem stanowią pyszny, zdrowy posiłek. W sam raz na ożywienie ponurych jesiennych wieczorów. Danie wspaniale poddaje się modyfikacjom - możemy dowolnie dodawać i zmieniać warzywa, w zależności od tego, co lubimy i mamy pod ręką.



      3-4 łyżki ziaren sezamu

      1 brokuł
      1 marchewka
      1 papryka czerwona
      1 cebula
      1/2 niedużej cukinii
      1/2 szklanki kukurydzy z puszki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
      ew. chili
      1/2 łyżeczki cukru
      1 łyżeczka oleju sezamowego
      2-4 łyżki sosu sojowego jasnego

      1. Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż będzie złoty. Nie odchodzimy od patelni, aby się nie przypalił - przypalony sezam robi się gorzki. Uprażony sezam przesypujemy na talerz, by przerwać proces jego dalszego prażenia. Mimo, ze pięknie pachnie, nie dotykajmy go ani nie próbujmy - jest bardzo gorący.

      2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wkładamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.

      (Obraną) cebulę, (obraną) marchewkę, paprykę i cukinię kroimy.

      W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

      Wsypujemy przyprawę 5 smaków, chili (jeśli lubimy ostre smaki) i  warzywa. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła, posiekany czosnek, prażony sezam, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę razem i podajemy z ryżem lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamowe warzywa stir fry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 13:15
  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Sajgonki / spring rolls z kurczakiem i warzywami + instrukcja

      Sajgonki są bardzo popularną potrawą kuchni azjatyckiej. Choć w Polsce nazywamy je "sajgonkami", to ich prawdziwą nazwę wywodząca się z języka chińskiego (chūn juǎn) oddaje dosłownie język angielski -"spring rolls", czyli wiosenne roladki". Danie to podawane jest obecnie w wielu krajach, jednak nie musimy iść do restauracji, by go spróbować. Możemy je łatwo wykonać sami w domu. Nadzienie robi się szybko i bezproblemowo. Przyznam, że jest tak smaczne, ze można do niego ugotować makaron lub ryż i zjeść w tej postaci. Co do samego zawijania w papier, jest z tym trochę zabawy (choć mniej, niż przy lepieniu pierogów), ale smak całkowicie wynagradza poświęcony czas.

      Możemy użyć dwóch rodzajów papieru:
      a. papieru pszennego, który jest łatwiejszy w obsłudze i wymaga smażenia. Tak przygotowane sajgonki są złote i cudownie chrupiące.
      b. papieru ryżowego, który jest trudniejszy w obsłudze (ponieważ 1. łatwo się łamie - mając pecha możemy w naszej paczce już na starcie kupić kilka połamanych arkuszy, które nie będą się nadawały do dalszej pracy, 2. jest klejący, co sprawia, że sajgonki mogą się łatwo posklejać w trakcie smażenia). Sajgonki z jego użyciem można spożywać zarówno od razu, bez smażenia, jak i po usmażeniu. Usmażone są przezroczyste i miękkie, nie rumiane.

      Wybór należy do Was, ponieważ obie wersje są ogromnie, ogromnie smaczne. Bardzo polecam! Przepis na podstawie Hing-He Huang i Steamy Kitchen (tutaj możecie zobaczyć zdjęciowy instruktaż zawijania).


      Uwaga: z poniższego przepisu na nadzienie z łatwością zrobicie wersję wegetariańską. Wystarczy pominąć kurczaka i dać w to miejsce trochę więcej warzyw. Można w to miejsce użyć również: ugotowanego makaronu ryżowego lub pszennego, pędów bambusa lub kiełków sojowych lub fasolowych.


      Sajgonki z papieru pszennego


      Sajgonki z papieru ryżowego

      nadzienie:
      1 pierś kurczaka (marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
      1 duża marchewka
      2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 duże ząbki czosnku
      1 kawałek imbiru wielkości wiśni
      200 g pieczarek
      1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
      6 dużych liści kapusty pekińskiej
      2 łyżki sosu sojowego
      2 łyżki sosu ostrygowego

      olej do smażenia

      20 płatów papieru do sajgonek - pszennego lub ryżowego
      woda + mąka ziemniaczana

      1. Najpierw przygotowujemy nadzienie (jeśli używamy papieru pszennego, wyjmujemy go z zamrażarki, by rozmarzł w międzyczasie).

      Pierś kurczaka mielemy i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa:
      marchewkę obieramy, kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy.
      Z kapusty pekińskiej usuwamy najgrubsze środkowe części liścia, po czym kroimy w cienkie paski.

      2. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków, czosnkiem i imbirem, przez około minutę. Następnie dodajemy  mięso i smażymy, mieszając, aż będzie złote. Wówczas dodajemy pieczarki. Smażymy, mieszając, by zmiękły. Dodajemy dymkę oraz kapustę pekińską. Mieszamy, do połączenia składników, dodajemy sos sojowy i sos ostrygowy, i dusimy całość razem 1-2 minuty. Sprawdzamy słoność - jeśli jest wg nas zbyt mało słone, dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego.
      Przekładamy nadzienie na duży płaski talerz, by  ostygło.

      3. Gdy nadzienie nie będzie już gorące, przystępujemy do nadziewania sajgonek.

      a. Papier pszenny.

      Papier pszenny kupuje się w postaci zamrożonej. Na 30 minut przed zawijaniem sajgonek należy go wyjąć z zamrażarki, by odtajał. Podczas pracy papier trzymamy przykryty wilgotną ściereczką, by nie obsechł. Suchy papier będzie się kruszył.

      Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek.

      Odklejamy 1 arkusz papieru, i układamy go bardziej gładką stroną na desce do krojenia (jeśli nie uda się Wam dostrzec bardziej gładkiej strony - nic nie szkodzi, nie ma to większego znaczenia. Gładsza strona na zewnątrz daje jedynie ładniejszy efekt wizualny podczas smażenia).

      Układamy w roku 1 czubata łyżkę nadzienia (sajgonki nie powinny być za duże i za grube), po czym zwijamy. Zaczynamy rolując róg ciasta, w którym jest nadzienie do dołu. Następnie nakładamy na siebie oba boki. Robimy to dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem. Smarujemy dolną cześć mieszanką mąki ziemniaczanej i wody, po czym zwijamy całą sajgonkę.


      Tak postępujemy z każdym kolejnym arkuszem papieru, aż do wyczerpania nadzienia. Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

      Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku.

      b. Papier ryżowy.

      Suchy papier ryżowy wymaga krótkiego namoczenia w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).  Moczymy na raz po jednym arkuszu - inaczej się poskleja.  Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek. Choć papier ryżowy jest okrągły, faszerujemy sajgonki na tej samej zasadzie, jak papier pszenny. Jeśli trafił się nam połamany arkusz papieru w opakowaniu, niestety nie nadaje się on do użycia, ponieważ podczas smażenia nadzienie będzie wydostawało się przez dziury w papierze.

      Sajgonki zwijamy dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem, ponieważ dosłownie wybuchną podczas smażenia i nadzienie wypłynie.
      Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

      Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron, pilnując by się nie posklejały, ponieważ wówczas się rozpadną.  Odsączamy chwilę na papierowym ręczniku, po czym przekładamy na talerz, by ręcznik nie przykleił się do sajgonek.

      4. Sajgonki podajemy z ostrym sosem chili lub słodko ostrym sosem chili do maczania, oraz sałatką z białej kapusty.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sajgonki / spring rolls z kurczakiem i warzywami + instrukcja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 13:01
  • czwartek, 03 lipca 2014
    • Tajska sałatka z białej kapusty

      Sałatka z białej kapusty w stylu tajskim znakomicie nadaje się do wszystkich potraw w stylu azjatyckim oraz do potraw z grilla. Jest przy tym łatwa do wykonania i, jak wszystkie sałatki z kapusty, dobrze znosi przechowywanie. Wg naszego uznania można ja dodatkowo wzbogacić czerwoną papryka lub świeżym ogórkiem, choć ja osobiście najbardziej lubię wersję podstawową. Polecam! Przepis na podstawie Karen's Kitchen Stories.




      1 mała główka białej kapusty, nie cięższa niż 1 kg
      2 duże marchewki
      dressing:
      4 łyżki octu winnego
      3 łyżki jasnego sosu sojowego
      3 łyżki oleju
      3 łyżki słodkiego sosu chili
      2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
      2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

      Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zwłaszcza, jeśli są uszkodzone. Kapustę kroimy i siekamy w jak najcieńsze paski, najlepszy efekt uzyskamy szatkując na szatkownicy.
      Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski.

      Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaku się połączyły.
      Sałatkę możemy dodatkowo posypać prażonymi ziarnami sezamu lub płatkami papryki chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lipca 2014 10:50
  • środa, 30 października 2013
  • poniedziałek, 23 września 2013
  • poniedziałek, 13 maja 2013
    • Kurczak z sosem miodowo - czosnkowym

      Prezentuję kolejny przepis na potrawę stir-fry. Stir-fry to zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej :). W kilka minut można bowiem z łatwością przygotować pyszne, pożywne danie, za każdym razem zaskakujące swym smakiem i aromatem. Sekret tkwi w szybkim smażeniu drobno pokrojonych składników, połączonym z ciągłym ich mieszaniem. Dlatego warzywa smażą się błyskawicznie, pozostając jednocześnie chrupiące, a mięso nie przesusza się. Jedyne, co musimy zrobić, to przygotować pokrojone składniki, potem idzie już błyskawicznie. Miałam kiedyś okazję jeść kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym, który był tak pyszny, że postanowiłam go odtworzyć.



      podwójna pierś kurczaka
      1 marchewka
      1 duża cebula
      szczypior /  cebula dymka
      1 ząbek czosnku

      makaron (chiński lub zwykłe spaghetti - sprawdzi się równie dobrze)

      sos:
      100 ml wody
      100 ml jasnego sosu sojowego
      50 ml octu winnego (6%)
      1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      1 łyżka cukru
      4 łyżki miodu
      4 duże ząbki czosnku
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      ew. szczypta chili

      olej do smażenia


      1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę.
      Marchewkę obrać, pokroić w słupki (tutaj zdjęcie z łatwą metodą krojenia), cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w podłużne paski (cięcie "od ogonka" do "korzonków"). Szczypior pokroić w ok. 3 cm kawałki. Czosnek obrać i posiekać.


      Składniki sosu wymieszać dobrze, dodać obrany, bardzo drobno posiekany czosnek. Sos powinien być słodko-czosnkowy w smaku.

      2. Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Kurczaka smażyć, mieszając, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać marchewkę, chwilę smażyć mieszając, po czym dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, mieszając aż cebula zrobi się szklista. Ponownie dodać kurczaka i wymieszać całość.
      Dodać ugotowany w międzyczasie makaron, wymieszać i chwilkę smażyć razem. Zalać przygotowanym sosem. Smażyć całość, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z sosem miodowo - czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 maja 2013 09:12
  • środa, 20 marca 2013
    • Omlet z pomidorami po chińsku

      Pyszny sposób na urozmaicenie omletu w stylu chińskim: dodatek pomidorów i aromatyczniej bazylii. Bardzo lubimy chińską wersję z ryżem, stanowi ona bowiem pyszny i bardzo pożywny posiłek.




      4-6 jajek rozm. M
      2 pomidory
      kilka listków bazylii
      1 łyżka sosu sojowego
      sól do smaku
      1 łyżka masła do smażenia

      ew. 100 g ugotowanego ryżu



      Na małej patelni rozgrzewamy masło.

      Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu. Omlet dzielimy łopatką na krzyż na 4 części, każdą część odwracamy na drugą stronę. Gdy się podsmaży (ale nie przesuszy),  zdejmujemy z patelni.

      Na rozgrzanej patelni podsmażamy szybko pokrojone w duże kawałki pomidory, energicznie mieszając. Dodajemy porwane listki bazylii oraz usmażony omlet. Rozrywamy omlet dwoma widelcami na nieduże kawałki, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego i całość szybko mieszamy.

      Zjadamy na gorąco sam, lub z ugotowanym wcześniej ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet z pomidorami po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 12:54
  • poniedziałek, 28 stycznia 2013
    • Wołowina z brokułami po chińsku

       Jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim. Można użyć dowolnego rodzaju wołowiny, jak polędwica, rostbef, antrykot. Kluczem jest pokrojenie plastra mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin Yan .


      2 steki  wołowe

      1 brokuł, pokrojony na różyczki, zblanszowany

      kawałek imbiru wielkości wiśni

      1 - 2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      2 łyżki sosu ostrygowego

      ew. chili do smaku

      Marynata:

      4 łyżki jasnego sosu sojowego

      1 łyżka ciemnego sosu sojowego

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Wymieszać w salaterce ze składnikami marynaty, marynować przez 20 minut.

      W tym czasie brokuł pokroić na różyczki i blanszować.

      2. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać obrany, posiekany imbir oraz posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie rumiane.  Dodać brokuły, smażyć, mieszając.  Dodać olej sezamowy oraz sos ostrygowy.  Smażyć mieszając jeszcze chwilę. Doprawić do smaku sosem sojowym lub ew. solą.

      Podawać z ryżem lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z brokułami po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 stycznia 2013 14:46
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Smażony ryż z boczkiem po chińsku

      Smażony ryż to pyszny i pożywny posiłek, na przygotowanie którego wystarcza zaledwie kilka chwil, zwłaszcza, jeśli użyjemy wcześniej ugotowanego ryżu. Po wersji wegetariańskiej polecam bardzo smaczną wersję z boczkiem. Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.


      200 g ryżu
      2-3 jajka
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania
      sól do smaku

      ew. szczypiorek


      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Groszek ugotować na pół miękko.  Odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.

      Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem.  Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z boczkiem po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 12:14
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Smażony ryż po chińsku

      Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



      2 woreczki ryżu
      3-4 jajka
      1 marchewka
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku
      ew. chili do smaku

      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
      Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 12:05
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Kurczak Generała Tso. General Tso Chicken.

      Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (左宗棠, 1812–1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. Nie ma jednak dowodów na to, by sam Generał jadał tak przygotowane danie. Autorstwo potrawy przypisują sobie trzej różni szefowie kuchni chińskiego pochodzenia, mający swe restauracje w Stanach Zjednoczonych. Bardzo polecam tego łatwego w wykonaniu kurczaka w pysznym sezamowym sosie. (Żródło przepisu)



      ryż
      1 podwójna pierś kurczaka
      3 ząbki czosnku
      kawałek imbiru wielkości wiśni
      szczypior
      ok. 2 łyżki sezamu

      1 jajko
      szczypta soli
      mąka pszenna do panierowania
      olej do smażenia

      sos:
      200 ml wody
      2 łyżki cukru
      2 łyżki octu
      1 łyżka sosu hoisin
      1 łyżka oleju sezamowego
      1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



      1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.

      3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać.

      4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
      Zdjąć z patelni.

      5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.

      Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Generała Tso. General Tso Chicken.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 12:25
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
    • Chiński kurczak pomarańczowy

      Szybki, prosty i fantastyczny w smaku kurczak. Śmiało mogę go nazwać pomarańczową eksplozją smaku. Podbił nasze serca i kubki smakowe od pierwszego kęsa. Szczerze polecam! (Źródło)

      Przygotowując tego kurczaka mamy następujące możliwości:
      a. używamy 2 pomarańczy, z jednej z nich wyciskamy sok, z drugiej ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa,
      b. używamy jednej pomarańczy, z której ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa. Sok pomarańczowy dajemy zaś z kartonu/butelki.




      1 podwójna pierś kurczaka
      1 jajko + szczypta soli
      1 pomarańcza
      mąka pszenna
      ryż

      sos:
      100 ml soku pomarańczowego
      100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
      100 ml wody
      100 ml cukru
      2 łyżki keczupu
      1 łyżka ciemnego sosu sojowego

      2 łyżki wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      ew. chili, do smaku

      olej do smażenia

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
      Zdjąć z patelni.

      W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty.

      Wymieszać ze sobą składniki sosu.

      Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.
      Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos.
      Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.

      Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.

      Podajemy z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 listopada 2012 08:49
  • środa, 07 listopada 2012
    • Makaron stir-fry z warzywami i kurczakiem po chińsku, Chow Mein

      Przepyszny i szybki sposób na lekki posiłek: makaron z warzywami po chińsku, czyli chow mein. Jeśli nie macie chińskiego makaronu, nic nie szkodzi - z makaronem spaghetti wychodzi równie smaczny. Stir frying to metoda smażenia polegająca na krótkim smażeniu i ciągłym mieszaniu potrawy. Dzięki temu produkty smażą się szybko a warzywa pozostają chrupiące, nie zaś rozgotowane.



      makaron
      pierś kurczaka
      1 marchewka
      1 duża cebula
      pół pęczka szczypioru (dymki)
      3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

      2 łyżki sezamu
      ok. 5 łyżek sosu sojowego
      1 łyżeczka oleju sezamowego

      olej

      1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
      Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.

      2. W misce wymieszać przyprawę 5 smaków z 1 łyżką oleju. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Pozostawić kurczaka na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

      3. Marchewkę obrać i pokroić w słupki (najwygodniej najpierw pokroić marchewkę w ukośne plastry, a potem te plastry kroimy w słupki). Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka. Czosnek obrać, posiekać. Szczypior pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm.



      4. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Zdjąć z patelni. Dodać marchewkę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać cebulę, czosnek i szczypior. Chwilę smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista. Dodać ponownie kurczaka i sezam, wymieszać. Dodać ugotowany makaron, i ponownie smażyć chwilę, mieszając go dokładnie z warzywami i kurczakiem.
      Wlać sos sojowy i olej sezamowy i.... tak! ponownie dokładnie wymieszać. Gotowe :)

      (jak dla mnie, danie nie wymaga już dodatku soli, ale jeśli czujecie taką potrzebę, naturalnie można je dosolić do smaku)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron stir-fry z warzywami i kurczakiem po chińsku, Chow Mein”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 14:15
  • środa, 03 października 2012
    • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

      Dziś proponuję Wam szybkiego i pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Próbowałam już różnych metod na jego przygotowane, lecz tę uważam za najsmaczniejszą. Próbowałam "ambitnych" składników, jak świeże pomidory w sosie - nic z tego. Dobry poczciwy keczup dużo lepiej się tu sprawdza. :) Przepis na podstawie Videojug.



      ryż
      1 podwójna pierś kurczaka
      ananas z puszki
      1 papryka zielona
      1 cebula

      4 łyżki soku z ananasa
      4 łyżki keczupu
      3 łyżki octu
      3 łyżki cukru
      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
      1/4 łyżeczki imbiru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta chili do smaku

      olej do smażenia
      mąka ziemniaczana do obtoczenia kurczaka

      Ryż ugotować.

      W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.
      Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto z obu stron w woku lub na głębokiej patelni. Układać je w taki sposób, by były pomiędzy nimi odstępy, i by kawałki nie sklejały się. Po podsmażeniu zdjąć je z patelni.

      Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać, pokroić grubo w kawałki. Ananasa pokroić w małe kawałki (sok zachować).

      Cebulę wraz z papryką podsmażyć w woku. Dodać ananas i kurczaka. Smażyć chwilę, mieszając.

      Składniki sosu dokładnie rozmieszać w miseczce. Wlać do warzyw z kurczakiem. Smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dodać więcej soku z ananasa. Jeśli wyjdzie za rzadki, dodać jeszcze łyżeczkę mąki rozmieszaną w soku z ananasa i ponownie zagotować całość. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku solą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko-kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 03 października 2012 09:31
  • czwartek, 11 sierpnia 2011
    • Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

      Nie, nie odwiedziłam wszystkich chińskich knajpek ani na świecie, ani nawet w Warszawie :) , ale moje ulubione dania mają właśnie taką nutę smakową: imbir i curry. I jeszcze jedna bardzo ważna dla mnie rzecz: chrupiące warzywa. Muszą chrupać!  Smacznego!
      Uwaga wegetarianie: jeśli pominiecie kurczaka, i dacie więcej warzyw - cukinia, fasolka szparagowa, pieczarki, etc. -  to będzie to wspaniałe danie także dla Was :)




      1 duża pierś kurczaka
      1 duża cebula
      1 duża marchewka
      4-6 liści kapusty pekińskiej
      1/2 łyżeczki curry

      ryż

      sos:
      400 ml wody
      100 ml sosu sojowego jasnego
      50 ml sosu ostrygowego
      1 łyżeczka curry
      1 łyżeczka imbiru
      szczypta chilli - do smaku
      1 duży ząbek czosnku, posiekany
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Ryż ugotować.
      Składniki sosu wymieszać w salaterce.

      W międzyczasie kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Usmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z curry. Kiedy będzie rumiany, w woku zeszklić obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę.
      Dodać obraną, startą na tarce (duże oczka) marchewkę.

      Liście kapusty pekińskiej pokroić wzdłuż na 4 paski. Paski posiekać, tak by były kawałki prostokątne lub w kształcie rąbów.
      Siekamy całe liście, ponieważ to właśnie te twardsze części potem tak wspaniale chrupią. :)

      Kapustę dodać do woka. Chwilę smażyć razem, mieszając, po czym zalać całość sosem. Doprowadzi sos do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawić solą, jeśli lubicie.

      Podawać gorące, wraz z ugotowanym w międzyczasie ryżem.

      (na zdjęciu wersja akurat bez marchewki, posypana dymką)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 sierpnia 2011 09:23
  • poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters