Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „portugalska”

  • poniedziałek, 21 marca 2016
    • Pastel de nata - portugalskie ciastko z kremem waniliowym

      Pastel de nata (dosł. ciasto z kremem) to jeden ze sztandarowych wypieków w Portugalii. Zostały one wynalezione przez mnichów katolickich z dzielnicy Santa Maria de Belém w Lizbonie. Ponieważ w tamtych czasach używano białek jaj do krochmalenia ubrań, w zakonach pozostawało bardzo dużo żółtek. Wypiekano z nich zatem ciastka, co miało skutek w powstaniu ogromnej ilości przepisów na różnego rodzaju słodkości. Mnisi zaczęli sprzedawać swoje wypieki, by zapewnić sobie źródło dochodu. W 1834 roku, po likwidacji klasztoru, przepis na Pastel de nata został sprzedany. Odtąd wypiekiem ciastek zajmowała się mała prywatna cukiernia, którą potomkowie ówczesnych właścicieli prowadzą do dnia dzisiejszego. Oczywiście - w przypadku słynnych przepisów nic nie jest proste. Istnieją przeróżne metody przygotowania Pastel de nata - próbując ich w różnych miastach w Portugalii można zaobserwować różnice, zarówno dotyczące ciasta, jak i samego kremu. Dziś jednak będzie prosto - użyjemy bowiem ciasta francuskiego.

      Pastel de nata

      1 ciasto francuskie (chłodzone, nie mrożone)

      4-6 żółtek

      200g cukru pudru

      500 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka esencji waniliowej

      skórka otarta z 1/2 cytryny

      szczypta soli

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      1. Każde zagłębienie w formie do pieczenia muffinek wykładamy do 3/4 wysokości krążkiem ciasta. Możemy również zwinąć ciasto w rulon i pokroić w plastry, a następnie każdy z takich plastrów rozprowadzić delikatnie palcami wzwyż w foremce.

      2. Żółtka dokładnie ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudem na puch. Dodajemy śmietankę, esencję waniliową, skórkę z cytryny, sól i mąkę. Dokładnie miksujemy.

      Kremem napełniamy ostrożnie foremki.

      3. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 st. C przez 15-20 minut - aż ciastka zrobią się złoto rumiane.

      Ciastka pozostawiamy do ostudzenia. Możemy je posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pastel de nata - portugalskie ciastko z kremem waniliowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2016 15:54
  • środa, 09 marca 2016
    • Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

      Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak czosnek i papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z kurczakiem - prosto i smacznie. Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome.

       kurczak po portugalsku

      1 kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)

      ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm

       

      marynata (wszystkie składniki mieszamy):

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki wędzonej papryki

      1 łyżeczka chili (do smaku)

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      2 łyżki octu winnego

      1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju

       

      1. Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze.  Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.

      Tuszka

      2. Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.

      Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.

      Kurczak

      Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą ziemniaki. Na nich układamy kurczaka skórką do dołu.

      Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy kurczaka skórką do góry. Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kurczaka).

      Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).

      Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw  odstawiamy na 10 minut. Dopiero potem  kroimy i podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami i dowolna sałatką.

      Kurczak po portugalsku w całości

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 marca 2016 12:53

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!