Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „ryby”

  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Ryba pod ziołową kołderką

      Pyszne, a jednocześnie ogromnie łatwe w przygotowaniu danie – filety rybne zapieczone pod majonezową kołderką z ziołami. Do tego pasują ziemniaki pieczone, frytki, świeże pieczywo lub kasza.

       Baked Herbed Fish

      Filety bez ości (dowolna ryba o zwartym mięsie)

      Po 1 łyżce majonezu na każdą porcję + świeże siekane zioła, np. koperek, pietruszka, bazylia

      Sok z cytryny do skropienia ryby

      Sól i pieprz do oprószenia ryby

      Olej/oliwa

      Oczyszczone filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy sola i pieprzem. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem lub oliwą (by ryba nie przywarła).

      Majonez mieszamy z siekanymi ziołami. Każdą porcję ryby smarujemy nie za grubo majonezem.

      Rybę zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż przestanie być surowa a majonez na wierzchu zrobi się rumiany (ok. 20-30 min., w zależności od rodzaju i wielkości ryby).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 12:19
  • piątek, 27 stycznia 2017
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Domowe paluszki rybne

      Paluszki rybne to dobry pomysł na szybki obiad. I - nie,  nie mówię tutaj o kupnym produkcie. O wiele zdrowiej jest przygotować je samemu. Jest to bardzo proste, i, co najważniejsze, mamy kontrolę nad jakością produktu, który spożywamy. Wiele lat temu mrożone filety rybne w kostce nie były wcale złym rozwiązaniem - smaczna, biała ryba (mintaj lub morszczuk), z mięsem o ładnej strukturze. Kiedy jednak kilka lat temu chciałam odświeżyć "wspomnienia z dzieciństwa", byłam mocno zawiedziona - ryba marnej jakości, o szarawym mięsie, wyglądającym jak mielone, na siłę uformowane w kostkę. W przypadku ryby w gotowej panierce było gorzej - ryba nie lepsza, a panierka twarda i niesmaczna. Stwierdziłam zatem, że od tego czasu będę paluszki rybne robiła sama - i takie właśnie paluszki chciałam Wam dziś pokazać. Osobiście wolę używać świeżych filetów, bo mrożone mają zbyt grubą warstwę glazury - po rozmrożeniu z dorsza zostaje szprotka ;) , ale jeśli macie namiary na dobrą mrożoną rybę, oczywiście można jej użyć. Paluszki rybne nie są wymysłem naszych uprzemysłowionych czasów -przepis na smażone w panierce paluszki z łososia można znaleźć w słynnej książce kucharskiej "White House Cook Book" z 1887 roku.

      Fish Fingers

      filety dowolnej ryby o zwartym mięsie (np. dorsz, sandacz, łosoś - czy inna lubiana przez Was ryba)

      mąka pszenna

      jajko + sól + świeżo mielony czarny pieprz

      bułka tarta lub panierka panko

      olej do smażenia

       

      Przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Jest to dość proste, wystarczy podważyć z jednej strony i ściągnąć.

      Następnie kroimy filet w paski - tak, by powstały zgrabne prostopadłościany, czyli paluszki.

      Kawałki ryby obtaczamy ostrożnie w mące, maczamy w jajku rozmąconym z solą i pieprzem, po czym panierujemy w bułce tartej.

      Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe paluszki rybne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 11:51
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili

      Na podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej ryby, lecz z łososia będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z mniejszej ilości ryby możemy wykonać większą ilość jedzenia, co czasem jest istotnym czynnikiem. Tak przygotowane klopsiki możemy podać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, lub jako przekąskę/przystawkę podczas przyjęcia. Wówczas w każdy klopsik wkłuwamy wykałaczkę a obok stawiamy miseczkę z sosem do maczania. Czosnkowy majonez chili z dodatkiem soku z cytryny znakomicie podkreśla smak ryby. Przepis znaleziony na TasteAndSee.

      Salmon Cakes / Fish Cakes

      300 g filetu z łososia lub innej dowolnej ryby

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby

      ok. 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko (użyłam panko) + do obtoczenia klopsików

      2 łyżki majonezu

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      4 łyżki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki soku z cytryny

      1 jajko

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      1 cebula - obrana, drobno posiekana, zeszklona na 1 łyżce oleju

      olej do smażenia

       

      Czosnkowy majonez chili (składniki mieszamy):

      3 łyżki majonezu

      3 łyżki soku z cytryny

      1 łyżeczka sosu chili/sriracha

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki cukru

       

      1.  Rybę oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki. Smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni. Następnie za pomocą widelca oddzielamy mięso od skórki, szarpiąc je na małe kawałki. Gdy ryba się smaży, na małej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę.

      2. Rybę mieszamy z majonezem, jajkiem, cebulą, musztardą, pietruszką i sokiem z cytryny, dodając taką ilość bułki tartej (lub panko), by wyszła w miarę spójna masa, z której da się robić klopsiki. Mieszamy delikatnie, by nie przerobić masy na pastę, lecz by pozostawić w masie kawałki ryby. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

      Mokrymi dłońmi formujemy z masy klopsiki wielkości orzecha laskowego (powinno wyjść ok. 16). Klopsiki obtaczamy w bułce tartej lub panko (z panko będą bardziej chrupiące), po czym smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.

      Podajemy z czosnkowym majonezem chili.

      Do takiej ryby pasuje sałata,  świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.

      Salmon Cakes / Fish Cakes

       

      Salmon Cakes / Fish Cakes

      Spróbujcie także klopsików rybnych po żydowsku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 14:07
  • czwartek, 15 grudnia 2016
    • Ryba w sosie koperkowo jogurtowym

      Zarówno koperek, jaki i jogurt, bardzo pasują do ryb. Dzięki prostemu sosowi danie nabiera ciekawego smaku. Pysznym dodatkiem będą ziemniaki (w mnie z podsmażonym bekonem) oraz mieszanka zielonych sałat.

      Fish with Joghurt Dill Sauce

      filety dowolnej ryby

      sól, pieprz, słodka papryka i maka pszenna - do oprószenia

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      Sos koperkowy:

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

      4-6 łyżek siekanego koperku

      1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki. Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.

      2. W międzyczasie mieszamy składniki sosu. Rybę podajemy z sosem i dowolnymi dodatkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2016 11:03
  • wtorek, 08 listopada 2016
    • Łosoś z karmelizowaną cebulą. Ryba z karmelizowaną cebulą

      W tym przepisie zamiast łososia możemy użyć filetów każdej ryby o zwartym mięsie, ponieważ wyrazista karmelizowana cebula z balsamiczną nutą doskonale podkreśli jej smak.

       Salmon with Carmelised Onions

      filety ryby (np. łosoś, bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      2 duże cebule

      2-3 łyżki oliwy z oliwek

      1 łyżeczka cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku


      1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.

      2. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, by sos zgęstniał. Gotową cebulę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Na patelni z cebulą ponownie układamy usmażoną rybę, polewamy sosem z cebulą i podgrzewamy razem przez chwilę.

      Do takiej ryby pasuje sałata,  świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś z karmelizowaną cebulą. Ryba z karmelizowaną cebulą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2016 13:32
  • poniedziałek, 27 czerwca 2016
  • poniedziałek, 16 maja 2016
    • Pieczona ryba chrzanowa. Łosoś chrzanowy

      Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć łososia, ale ten przepis zagra równie dobrze z innymi rybami. Nadaje się tutaj każda ryba o białym, zwartym mięsa, jak na przykład dorsz czy sandacz - lub inna, którą lubicie. Będzie pysznie :)

      Baked Horseradish Fish

      2 filety (kawałki) ryby bez ości, mogą być ze skórą

      2 łyżki majonezu

      sok z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      2 czubate łyżeczki chrzanu

      szczypta soli do smaku

       

      Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania skorą do dołu. Oprószamy solą i pierzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

      Następnie smarujemy z wierzchu majonezem wymieszanym z chrzanem i odrobiną soli - do smaku.

      Rybę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie rumiany a ryba przestanie być surowa (sprawdzamy widelcem).

       

      Podajemy z warzywami i pieczywem lub ziemniakami czy frytkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 maja 2016 13:42
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Pieczony łosoś z guacamole

      Jak wiadomo, cytryna i ryba to idealny duet. Z tego właśnie powodu soczyście zielone i orzeźwiająco cytrynowe guacamole jest idealnym dodatkiem do pieczonego łososia lub innej ryby. To prosty w wykonaniu, lecz bardzo smaczny posiłek.

      Salmon with Guacamole

      filety łososia lub innej ryby

      sok z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      guacamole:

      1 avocado

      1/2 pomidora

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      1/2 drobno posiekanej cebuli

      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

      1/2 łyżeczki soli

      czarny pieprz do smaku

      ew. szczypta chilli


      1. Rybę dzielimy na porcje, układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez ok. 15-20 min, aż ryba przestanie być surowa.
      2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora (bez mokrych nasionek) . Następnie dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      3. Rybę podajemy z porcja guacamole.

      Dobre dodatki to świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub frytki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony łosoś z guacamole”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 11:17
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle

      Lekko chrupkie kawałki łososia w kremowym sosie koperkowym, podane na makaronie tagliatelle to danie niezwykle smaczne, eleganckie, a przy tym bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników ani szczególnych trudów czy umiejętności. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!

      łosoś w śmietankowym sosie koperkowym

      400g filetu z łososia

      mąka pszenna

      300 ml śmietanki UHT 10% lub 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 ząbek czosnku - obrany, przekrojony na pół

      4 łyżki siekanego koperku

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      makaron tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

      oliwa z oliwek do smażenia

      masło

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      2. Gdy się gotuje, przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Rybę kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem po czym obtaczamy lekko w mące. Smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie, ze wszystkich stron na złoto. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni.

      3. Przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy czosnek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas  doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak, oraz wsypujemy koperek. Mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, zawsze możemy rozrzedzić go mlekiem.

      4. Część sosu mieszamy z makaronem. Na talerzach układamy po porcji makaronu oraz ryby, skrapiamy pozostałym sosem. Dla dekoracji można posypać dodatkowym koperkiem.

      łosoś w sosie śmiatankowym z koperkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 12:55
  • poniedziałek, 07 grudnia 2015
    • Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry

      Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna ryba oraz ryż, i pyszny posiłek gotowy.

      Thai Cocnut Red Curry Fish

      ok. 800 g filetów bez ości z białej ryby (u mnie dorsz, 2 filety, czyli cała ryba)

      1 zielona papryka - pokrojona w paski

      2 marchewki - obrane, pokrojone w słupki

      2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 kawałek świeżego imbiru (wielkości wiśni, ok, 2 cm) - obrany, drobno posiekany

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka czerwonej pasty curry - do smaku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 małe puszki mleka kokosowego (165 ml x 2)

      2 łyżki sosu rybnego

      2 łyżki soku z limonki

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli - do smaku

      ew. kilka listków świeżej bazylii

       

      mąka pszenna do obtoczenia ryby

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      1. Rybę kroimy z kawałki (ok. 5 cm x 4 cm), obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Następnie podsmażamy paprykę z marchewką, cebulą, czosnkiem i imbirem, aż cebula będzie szklista. Chodzi o to, by warzywa przestały być surowe, lecz pozostały chrupkie. Dodajemy pastę curry i paprykę, mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodajemy bazylię, cukier oraz sól do smaku. Mieszamy i chwilę dusimy razem, aż sos lekko zgęstnieje.

      3. Wówczas ponownie układamy na patelni usmażoną wcześniej rybę, polewamy sosem i warzywami. Dusimy chwilę razem, po czym podajemy - najlepiej z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 grudnia 2015 10:51
  • czwartek, 12 listopada 2015
    • Łosoś w sosie pomarańczowym z rozmarynem

      Ten przepis absolutnie mnie urzekł - łosoś z dodatkiem intensywnie pomarańczowego, słodko-winnego sosu jest obłędny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczne i eleganckie. Nadaje się na każdą okazję, nawet najbardziej odświętną. Oczywiście, zamiast łososia możemy użyć każdej ryby, zwłaszcza tych o białym, zwartym mięsie - będzie także pysznie! Przepis bazowany na CookingClassy.

      łosoś pomarańczowy

      250 g filetów z łososia ze skórą (lub innej ryby)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      sos:

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżka listków  świeżego rozmarynu lub 2/3 łyżeczki suszonego (użyłam świeżego)

      2/3 szklanki bulionu warzywnego

      1 pomarańcza - otarta skórka + wyciśnięty sok

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki miodu

      2-4 łyżki cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Oczyszczone filety ryby dzielimy na porcje. Oprószamy od strony mięsa solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron (najpierw od strony bez skórki). Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni. Zlewamy nadmiar oliwy, pozostawiając jedynie 2-3 łyżki.

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek z rozmarynem tak, by się nie przypalił. Po chwili dodajemy bulion i skórkę otartą z pomarańczy. Zagotowujemy. Po ok. 1 minucie dodajemy sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, sok z cytryny, miód, cukier i ocet balsamiczny. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Rybę umieszczamy w sosie, polewając też sosem z wierzchu. Chwilę razem podgrzewamy.

      Podajemy z ryżem i warzywami.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 listopada 2015 13:26
  • czwartek, 05 listopada 2015
  • czwartek, 08 października 2015
  • piątek, 07 sierpnia 2015
    • Aromatyczne tacos z ryby

      Ryba w aromatycznych przyprawach to idealne danie, nie tylko w lecie. Dodajmy do niej mnóstwo świeżych i soczystych warzyw. Do tego trochę sosu śmietanowego i pyszny obiad gotowy. Czy może być prościej? Przepis na podstawie "So, How's it taste?"




      filety bez skóry z białej ryby, np. z dorsza
      mix sałat
      świeży zielony ogórek, pokrojony w słupki
      cebula (czerwona wygląda najładniej), obrana i pokrojona w pióra
      pomidor - pokrojony w kostkę
      tortille pszenne lub kukurydziane
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      przyprawa taco do ryby:
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka mielonej kolendry
      1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      1/4 łyżeczki soli

      sos:
      4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
      2 łyżeczki majonezu
      2 łyżki siekanego szczypiorku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry
      2 łyżki soku z limonki lub cytryny
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      sól do smaku

      1. Filety kroimy na porcje i obtaczamy w przyprawie. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      2. W tym czasie przygotowujemy warzywa i sos.

      3. Na tortillach układamy warzywa i rybę. Polewamy sosem. Zwijamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne tacos z ryby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 07 sierpnia 2015 14:31
  • piątek, 24 lipca 2015
  • poniedziałek, 25 maja 2015
  • środa, 06 maja 2015
    • Łosoś na słodko-pikantnym makaronie z warzywami

      Pyszny i szybki sposób na pożywny obiad. Jeśli nie chcecie łączyć go z rybą, sam makaron z warzywami i sosem także stanowi bardzo smaczny posiłek. Polecam :)


      filet z łososia, ok. 250 g dla 2 osób (ew. innej ryby)
      ok.250 g makaronu (świderki, rurki, kokardki lub inny, u mnie: castellane)
      1 duża cebula, obrana i pokrojona w grube pióra
      2 marchewki, obrane, pokrojone w słupki
      250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      2 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane

      1/2 szklanki słodko-pikantnego sosu chili + ew. więcej do doprawienia dania
      1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
      2 łyżki białego octu winnego
      olej do smażenia

      1. Filety z łososia kroimy na porcje i marynujemy w słodko-pikantnym sosie wymieszanym z sosem sojowym przez 30 minut.

      Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      Mrożony zielony groszek gotujemy ok. 2-3 minuty. Odcedzamy.

      2. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojona marchewkę przez 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista a pieczarki lekko rumiane. wówczas dodajemy zielony groszek.

      W międzyczasie na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy łososia z obu stron, na złoto (najpierw układamy rybę strona bez skóry do dołu). Marynatę zachowujemy.

      3. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowany makaron, 2 łyżki octu winnego i marynatę z łososia. Smażymy razem kilka chwil, mieszając, by smaki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy dodatkowy sos słodko-pikantny.

      Usmażonego łososia podajemy na gorącym makaronie z warzywami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 maja 2015 13:09
  • piątek, 20 marca 2015
    • Fish and Chips, czyli brytyjska ryba z frytkami

      Smażona ryba pojawiła się w Wielkiej Brytanii ok. XVI w. wraz z przybycie uchodźców z Portugalii i Hiszpanii. Wraz z rozwojem sieci kolejowej w XIX w. ryba stawała się co raz bardziej popularna. Dzięki bowiem dogodnym połączeniom z miastami portowymi, rybę można było sprowadzać wgłąb kraju szybko i w dużych ilościach. Miało to znaczący wpływ nie tylko na jej świeżość, ale także i na cenę. Szybko stała się popularnym i ulubionym pożywieniem klasy pracującej. Pierwszą restaurację specjalizującą się w "Fish and chips" założył w Londynie Joseph Malin w 1860 roku. Do dnia dzisiejszego restauracje tego typu są w Wielkiej Brytanii niezwykle popularne. Zazwyczaj w ich ofercie jest dokładnie to, co w nazwie: kilka gatunków ryby (i ew. owoce morza, np. krewetki), frytki, kilka dodatków oraz napoje. I to całkowicie wystarcza, ponieważ dobrze przyrządzona ryba może smakować po królewsku. Przepis na rybę wg. Marco Pierre White.



      0,5 kg filetu z dorsza lub innej ryby o białym, zwartym mięsie

      150 ml jasnego piwa
      150 ml wody
      5 g drożdży instant
      ok. 150 g mąki pszennej
      1/4 łyżeczki kurkumy
      1/4 łyżeczki soli

      olej do smażenia

      Do miski wlewamy piwo i wodę, wsypujemy kurkumę i drożdże. Mieszając, dodajemy mąkę do uzyskania spójnego ciasta.
      Odstawiamy ciasto na ok. 20-30 minut, aż drożdże zaczną pracować i na cieście pojawią się bąbelki.
      dodajemy sól, delikatnie mieszamy.

      Filety maczamy kolejno w cieście i smażymy na oleju z obu stron na złoto.
      W międzyczasie smażymy frytki.


      Typowymi dodatkami są Mushy Peas, czyli puree z zielonego groszku i sos tatarski. Brytyjczycy często skrapiają frytki octem słodowym. Można podać również z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 marca 2015 15:35
  • wtorek, 17 marca 2015
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Łosoś (lub inna ryba) w galarecie

      Ryba w galarecie to jedna z ulubionych potraw na różnego rodzaju przyjęcia oraz na święta. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i efektowna. Sposób jej przystrojenia zależy tylko od naszej wyobraźni. Dziś proponuję zdrowego, smacznego i bardzo eleganckiego łososia, lecz oczywiście można w podobny sposób przygotować każdą inną rybę. 



      filet łososia bez ości o wadze 250g
      woda
      2 listki laurowe
      2 ziarna ziela angielskiego
      1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
      1 łyżeczka soli

      do dekoracji:
      2 jajka ugotowane na twardo
      1 pomidor
      czarne i zielone oliwki
      natka pietruszki do dekoracji

      galaretka:
      500 ml wody
      3-4 łyżeczki żelatyny (ilość zgodna z proporcjami podanymi na opakowaniu żelatyny, której używamy + 1 łyżeczka dodatkowo)
      przyprawa typu Vegeta
      1 łyżka octu
      czarny pieprz do smaku

      1. Filet łososia dokładnie umyć. Pokroić na paski (porcje) o szerokości ok. 4 cm.
      W dużej głębokiej patelni zagotować wodę wraz z przyprawami. Paski ryby umieszczamy ostrożnie w gotującej się wodzie. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień. Rybę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 minut - w zależności od wielkości i grubości kawałków. Jeśli w rybę można wbić swobodnie wykałaczkę, znaczy, że jest gotowa.

      Kawałki ryby zdejmujemy ostrożnie z patelni - najlepiej za pomocą łopatki do naleśników, by się nie uszkodziły. Odkładamy do wystudzenia.

      2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę.

      W 500 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by wywar był lekko pikantny. Odstawić, by galaretka trochę ostygła i zaczęła robić się lekko gęsta.

      3. Wystudzone kawałki ryby układamy w naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie możecie zobaczyć plastry jajka na twardo, pomidora i zielonych oraz czarnych oliwek. Dla dekoracji możemy dodać także natkę pietruszki.

      4. Rybę  zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 13:31
  • środa, 05 listopada 2014
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami

      To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.



      surowy filet z łososia (ilość uzależniona od apetytu jedzących)
      olej, sól, świeżo mielony czarny pieprz

      ziemniaki - używamy albo młodych małych ziemniaków (wówczas możemy ugotować je bez obierania) lub twardej odmiany ziemniaków do pieczenia lub do sałatek (wówczas naturalnie je obieramy); chodzi o to, by ziemniaki zachowały kształt i nie rozsypały się podczas gotowania

      1 por - ogólnie objętościowo ok. o połowę mniej, niż ziemniaków

      cytryna - do podania

      sos bazyliowy:
      100 ml oleju lub oliwa z oliwek
      1 garść listków świeżej bazylii
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 duży ząbek czosnku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

      1. Ziemniaki dokładnie czyścimy (młode) lub obieramy i kroimy w duże kawałki (w zależności od wielkości ziemniaka). Gotujemy w osolonej widzie, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy do garnka ukośnie pokrojonego w krążki pora. Przykrywamy garnek na 1 minutę, po czym całość odcedzamy.

      W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy rybę i sos.

      2. Łososia nacieramy łyżeczką oleju, oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoto. Możemy także upiec go w piekarniku.

      Za pomocą blendera ucieramy olej wraz czosnkiem i  ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ugotowane ziemniaki wraz z blanszowanym porem polewamy sosem bazyliowym, delikatnie mieszamy.
      Podajemy wraz z łososiem i cząstkami cytryny.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 13:18
  • piątek, 19 września 2014
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Śledzie marynowane w occie

      Odkąd zaczęłam sama przygotowywać śledzie w occie, zdecydowanie bardziej wolę je od kupnych. Przede wszystkim mam wpływ na jakość ryby, bo sama ją sobie wybieram. Ważne, by użyć płatów śledziowych dobrej jakości, grubych i jędrnych. Cienkie i miękkie smakują gorzej i prezentują się o wiele mniej efektownie na talerzu. Po drugie, mogę dostosować smak zalewy do własnego gustu, już na etapie przygotowywania jej. Można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli. Dzięki czerwonej zalewa uzyskuje ładny lekko różowy kolor. Z białą jest mniej kolorowo, lecz równie smacznie. Przepis na podstawie Cafe Babilon.



      proporcje na 1 słoik śledzi:

      250 g płatów śledziowych a la matias w oleju (=1 tacka)
      1 duża cebula
      1 średnia marchewka
      zalewa:
      10 kulek ziela angielskiego
      6 lekko roztłuczonych ziaren czarnego pieprzu
      3 listki laurowe
      150 ml octu zwykłego 10%
      150 ml wody
      100 g cukru
      1/2 łyżeczki soli

      Składniki zalewy zagotować, by cukier się rozpuścił, i całkowicie wystudzić. (Uwaga: absolutnie nie zalewamy śledzi gorącą zalewą, bo się ugotują.)

      W tym czasie wymoczyć śledzie przez 15 minut w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić na ok. 3-4 centymetrowe kawałki.

      Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Śledzie wymieszać z cebula i marchewka, po czym włożyć do słoika wraz z listkami laurowymi z zalewy.

      Zalać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 3 dni, by śledzie się zamarynowały.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie marynowane w occie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 09:31

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters