Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „łosoś”

  • środa, 28 czerwca 2017
    • Puszysty omlet z ziołową śmietaną i łososiem

      Puszysty omlet został tym przepisie wzbogacony o dodatek ziołowej śmietany i wędzonego łososia. Pysznie i pożywnie. Przepis: Heston Blumenthal.

      Heston Blumenthal's Salmon Omelette

      (dla 2 osób)

      6 jajek + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      szczypta proszku do pieczenia

      masło do smażenia

      ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z 1 łyżką siekanego koperku i 1 łyżą siekanego szczypiorku

      ok. 60-80 g wędzonego łososia - drobno pokrojonego

       

      1. Na patelni rozpuszczamy masło.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu.
      Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      omelette
      mieszanie łopatką


      2. Gdy omlet przestanie być już surowy, wykładamy łyżeczką kwaśną śmietanę. Na środku układamy pasek z pokrojonego w małe kawałki wędzonego łososia.

      Pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet najpierw jednym brzegiem, a potem drugim do środka. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz. Dzielimy na dwie porcje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z ziołową śmietaną i łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 28 czerwca 2017 10:50
  • piątek, 27 stycznia 2017
  • wtorek, 08 listopada 2016
    • Łosoś z karmelizowaną cebulą. Ryba z karmelizowaną cebulą

      W tym przepisie zamiast łososia możemy użyć filetów każdej ryby o zwartym mięsie, ponieważ wyrazista karmelizowana cebula z balsamiczną nutą doskonale podkreśli jej smak.

       Salmon with Carmelised Onions

      filety ryby (np. łosoś, bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      2 duże cebule

      2-3 łyżki oliwy z oliwek

      1 łyżeczka cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku


      1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.

      2. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, by sos zgęstniał. Gotową cebulę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Na patelni z cebulą ponownie układamy usmażoną rybę, polewamy sosem z cebulą i podgrzewamy razem przez chwilę.

      Do takiej ryby pasuje sałata,  świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś z karmelizowaną cebulą. Ryba z karmelizowaną cebulą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2016 13:32
  • poniedziałek, 27 czerwca 2016
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Pieczony łosoś z guacamole

      Jak wiadomo, cytryna i ryba to idealny duet. Z tego właśnie powodu soczyście zielone i orzeźwiająco cytrynowe guacamole jest idealnym dodatkiem do pieczonego łososia lub innej ryby. To prosty w wykonaniu, lecz bardzo smaczny posiłek.

      Salmon with Guacamole

      filety łososia lub innej ryby

      sok z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      guacamole:

      1 avocado

      1/2 pomidora

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      1/2 drobno posiekanej cebuli

      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

      1/2 łyżeczki soli

      czarny pieprz do smaku

      ew. szczypta chilli


      1. Rybę dzielimy na porcje, układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez ok. 15-20 min, aż ryba przestanie być surowa.
      2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora (bez mokrych nasionek) . Następnie dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      3. Rybę podajemy z porcja guacamole.

      Dobre dodatki to świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub frytki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony łosoś z guacamole”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 11:17
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle

      Lekko chrupkie kawałki łososia w kremowym sosie koperkowym, podane na makaronie tagliatelle to danie niezwykle smaczne, eleganckie, a przy tym bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników ani szczególnych trudów czy umiejętności. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!

      łosoś w śmietankowym sosie koperkowym

      400g filetu z łososia

      mąka pszenna

      300 ml śmietanki UHT 10% lub 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 ząbek czosnku - obrany, przekrojony na pół

      4 łyżki siekanego koperku

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      makaron tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

      oliwa z oliwek do smażenia

      masło

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      2. Gdy się gotuje, przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Rybę kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem po czym obtaczamy lekko w mące. Smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie, ze wszystkich stron na złoto. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni.

      3. Przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy czosnek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas  doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak, oraz wsypujemy koperek. Mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, zawsze możemy rozrzedzić go mlekiem.

      4. Część sosu mieszamy z makaronem. Na talerzach układamy po porcji makaronu oraz ryby, skrapiamy pozostałym sosem. Dla dekoracji można posypać dodatkowym koperkiem.

      łosoś w sosie śmiatankowym z koperkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 12:55
  • środa, 25 listopada 2015
    • Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą

      Jajecznica jest jedną z najprostszych i najbardziej oczywistych potraw. Dla większości osób jest pierwszym daniem, jakie nauczyły się samodzielnie przygotowywać. Wydaje się, że nie ma tu żadnej filozofii: jajka, patelnia i do dzieła. I jest to prawda. O ile nie spalimy jajek na węgiel, nie ma sposobu, by jajecznica się nie udała. Warto jednak popracować nad techniką jej wykonania, by była jeszcze smaczniejsza. Ja do tej pory stosowałam metodę taką: rozgrzanie masła na patelni, wlanie rozmąconych jajek i smażenie jajecznicy. Zdziwiło mnie i zaciekawiło, kiedy zobaczyłam, że Gordon Ramsay robi zupełnie inaczej! Zaczyna od zimnej patelni. Oczywiście natychmiast postanowiłam wypróbować jego metodę, a efekt ogromnie mnie zaskoczył. Na plus. Jajecznica robiona metodą Ramsaya jest dużo bardziej puszysta i delikatna w smaku, dużo bardziej kremowa. Zachęcam Was do zrobienia takiej jajecznicy choćby raz i spróbowania, która metoda smakuje Wam bardziej.

       Ramsay's Eggs

      4 jajka

      szczypta soli (do smaku)

      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)

       

      Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli - do smaku.

      Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.

      Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.

       

      Na deser przepis na wykwintną kanapkę, którą Gordon poleca szczególnie na świąteczne śniadanie. Myślę, że nie trzeba koniecznie czekać na ten jeden jedyny dzień w roku - prywatne uroczyste dni również możemy takim śniadaniem uświetnić :)

      Salmon Croissant

      2 croissanty

      plastry wędzonego łososia

      jajecznica z powyższego przepisu

       

      Croissanty przekrawamy na pół i rumienimy na suchej patelni. Zrumienione maślane rogaliki pachną i smakują naprawdę wspaniale!

      Na rogalikach układamy wędzonego łososia, a na wierzchu - jajecznicę.

      Całość możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 25 listopada 2015 14:30
  • czwartek, 12 listopada 2015
    • Łosoś w sosie pomarańczowym z rozmarynem

      Ten przepis absolutnie mnie urzekł - łosoś z dodatkiem intensywnie pomarańczowego, słodko-winnego sosu jest obłędny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczne i eleganckie. Nadaje się na każdą okazję, nawet najbardziej odświętną. Oczywiście, zamiast łososia możemy użyć każdej ryby, zwłaszcza tych o białym, zwartym mięsie - będzie także pysznie! Przepis bazowany na CookingClassy.

      łosoś pomarańczowy

      250 g filetów z łososia ze skórą (lub innej ryby)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      sos:

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżka listków  świeżego rozmarynu lub 2/3 łyżeczki suszonego (użyłam świeżego)

      2/3 szklanki bulionu warzywnego

      1 pomarańcza - otarta skórka + wyciśnięty sok

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki miodu

      2-4 łyżki cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Oczyszczone filety ryby dzielimy na porcje. Oprószamy od strony mięsa solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron (najpierw od strony bez skórki). Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni. Zlewamy nadmiar oliwy, pozostawiając jedynie 2-3 łyżki.

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek z rozmarynem tak, by się nie przypalił. Po chwili dodajemy bulion i skórkę otartą z pomarańczy. Zagotowujemy. Po ok. 1 minucie dodajemy sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, sok z cytryny, miód, cukier i ocet balsamiczny. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Rybę umieszczamy w sosie, polewając też sosem z wierzchu. Chwilę razem podgrzewamy.

      Podajemy z ryżem i warzywami.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 listopada 2015 13:26
  • czwartek, 05 listopada 2015
  • czwartek, 08 października 2015
  • środa, 09 września 2015
  • piątek, 24 lipca 2015
  • środa, 06 maja 2015
    • Łosoś na słodko-pikantnym makaronie z warzywami

      Pyszny i szybki sposób na pożywny obiad. Jeśli nie chcecie łączyć go z rybą, sam makaron z warzywami i sosem także stanowi bardzo smaczny posiłek. Polecam :)


      filet z łososia, ok. 250 g dla 2 osób (ew. innej ryby)
      ok.250 g makaronu (świderki, rurki, kokardki lub inny, u mnie: castellane)
      1 duża cebula, obrana i pokrojona w grube pióra
      2 marchewki, obrane, pokrojone w słupki
      250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      2 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane

      1/2 szklanki słodko-pikantnego sosu chili + ew. więcej do doprawienia dania
      1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
      2 łyżki białego octu winnego
      olej do smażenia

      1. Filety z łososia kroimy na porcje i marynujemy w słodko-pikantnym sosie wymieszanym z sosem sojowym przez 30 minut.

      Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      Mrożony zielony groszek gotujemy ok. 2-3 minuty. Odcedzamy.

      2. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojona marchewkę przez 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista a pieczarki lekko rumiane. wówczas dodajemy zielony groszek.

      W międzyczasie na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy łososia z obu stron, na złoto (najpierw układamy rybę strona bez skóry do dołu). Marynatę zachowujemy.

      3. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowany makaron, 2 łyżki octu winnego i marynatę z łososia. Smażymy razem kilka chwil, mieszając, by smaki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy dodatkowy sos słodko-pikantny.

      Usmażonego łososia podajemy na gorącym makaronie z warzywami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 maja 2015 13:09
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Kremowa jajecznica z wędzonym łososiem

      Dodatek łososia wzbogaca "zwykłą" jajecznicę i może stanowić miłe urozmaicenie. Taka jajecznica jest idealna na leniwe, weekendowe śniadanie.



      5 jajek
      2 łyżki mleka
      1 łyżka śmietany
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      drobno pokrojony wędzony łosoś, ilość dowolna, wg uznania, np. 2-3 łyżki

      masło do smażenia


      Jajka wbijamy do salaterki*, dokładnie mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.

      Wędzonego łososia kroimy w drobne kawałeczki. Trochę możemy odłożyć do dekoracji.

      Na niedużej patelni rozpuszczamy masło, wlewamy jajka. Mieszamy i dodajemy łososia. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
      Gotową jajecznice można dodatkowo udekorować kawałeczkami łososia.

      * Ciekawostka: jeśli będziemy rozbijać jajka uderzając o płaską powierzchnię, np. o blat stołu, zamiast o rant miski, unikniemy kruszenia się skorupki i wpadania okruchów do przygotowywanego dania. Sprawdzone, działa!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 11:10
  • wtorek, 17 marca 2015
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami

      To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.



      surowy filet z łososia (ilość uzależniona od apetytu jedzących)
      olej, sól, świeżo mielony czarny pieprz

      ziemniaki - używamy albo młodych małych ziemniaków (wówczas możemy ugotować je bez obierania) lub twardej odmiany ziemniaków do pieczenia lub do sałatek (wówczas naturalnie je obieramy); chodzi o to, by ziemniaki zachowały kształt i nie rozsypały się podczas gotowania

      1 por - ogólnie objętościowo ok. o połowę mniej, niż ziemniaków

      cytryna - do podania

      sos bazyliowy:
      100 ml oleju lub oliwa z oliwek
      1 garść listków świeżej bazylii
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 duży ząbek czosnku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

      1. Ziemniaki dokładnie czyścimy (młode) lub obieramy i kroimy w duże kawałki (w zależności od wielkości ziemniaka). Gotujemy w osolonej widzie, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy do garnka ukośnie pokrojonego w krążki pora. Przykrywamy garnek na 1 minutę, po czym całość odcedzamy.

      W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy rybę i sos.

      2. Łososia nacieramy łyżeczką oleju, oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoto. Możemy także upiec go w piekarniku.

      Za pomocą blendera ucieramy olej wraz czosnkiem i  ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ugotowane ziemniaki wraz z blanszowanym porem polewamy sosem bazyliowym, delikatnie mieszamy.
      Podajemy wraz z łososiem i cząstkami cytryny.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 13:18
  • czwartek, 20 grudnia 2012
    • Tatar z wędzonego łososia

      Tatar z łososia to bardzo efektowna przekąska, która sprawdzi się równie dobrze na świątecznym, jak i na codziennym stole. Można podać na białym lub na ciemnym pieczywie, zależnie od upodobań. Pomysł pochodzi od agu z forum cincin. Bardzo polecam, zwłaszcza, jeśli szukacie czegoś szybkiego w przygotowaniu na elegancką przystawkę. Jedyna zasada jest taka, że wszystkich trzech głównych składników powinno być wizualnie po równo.


      1 opakowanie łososia sałatkowego
      1 cebula
      2-3 konserwowe ogórki

      1 łyżka soku z cytryny
      1 łyżka oleju
      czarny pieprz do smaku


      Wędzonego łososia pokroić na drobne kawałki.
      Cebulę obrać i drobno posiekać, ogórki pokroić w drobną kostkę.
      Składniki wymieszać, dodając olej, sok z cytryny i pieprz do smaku.

      Na początku całość jest dość "sypka", lecz wystarczy pomieszać kilka chwil, a tatar zacznie być bardziej spoisty.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tatar z wędzonego łososia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2012 12:58
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Roladki z warzywami w tortillach

      Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.



      cienkie tortille
      czerwona papryka
      świeży ogórek
      czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, może też być biała)
      sałata lodowa

      ser twarogowy kanapkowy

      ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

      Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
      Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

      Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajany część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

      Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

      Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z warzywami w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 13:42
  • środa, 14 marca 2012
  • poniedziałek, 17 października 2011
    • Pieczony łosoś cytrynowy

      Nic nie powiem - poza "spróbujcie koniecznie". Za krótki opis? No dobrze, to dodam coś jednak. :) To jeden z najsmaczniejszych sposobów na tę pyszną rybę: aromatyczny i delikatny łosoś, z nutą cytryny i świeżych ziół. A przy tym banalnie prosty w wykonaniu i szybki.  Spróbujcie koniecznie! [zaraz: chyba już to mówiłam? ;)) ]


      4 kawałki lub dzwonka łososia (1 kawałek dla 1 osoby)
      1/3 kostki masła (ok. 66 g)
      1 cytryna
      koperek
      natka pietruszki
      sól
      czarny pieprz
      słodka papryka

      Łososia umyć i natrzeć słodką papryką.
      Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Chodzi o to, by było jak najmniejsze, dopasowane do ilości ryby.

      Na garnku z gotującą się wodą ustawić drugi garnek lub rondel. Rozpuścić w nim masło. Dodać skórkę otartą z  1 cytryny a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, po czym dodać po 2 łyżki posiekanego koperku i siekanej natki pietruszki.

      Masłem ziołowym zalać rybę (dlatego właśnie naczynie powinno być jak najmniejsze,lecz o wyższych ściankach).

      Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.

      Podałam z ryżem paprykowo - pomidorowym (przepis wkrótce) oraz sałatką grecką.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony łosoś cytrynowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2011 14:02
  • środa, 08 lipca 2009
  • środa, 06 maja 2009
  • niedziela, 20 lipca 2008

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!