Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „koreańska”

  • środa, 28 października 2015
    • Pikantna wieprzowina po koreańsku

      Jak w każdym przepisie, stopień ostrości dania można łatwo dostosować do swych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość ostrego sosu. Wieprzowina z tego przepisu wychodzi pyszna: miękka i delikatna, a jednocześnie pełna smaku. Jako dodatek pasuje ryż lub makaron. Przepis na podstawie SouthYourMouth.

      pikantna wieprzowina

      4 kotlety ze schabu wieprzowego

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

      1 czerwona papryka - pokrojona w paski

      1/2 szklanki grubo siekanego szczypiorku

      olej do smażenia

       

      marynata:

      1 łyżeczka ostrego sosu chili (sriracha)

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki świezo mielonego czarnego pieprzu

      1 cebula - obrana, pokrojona w cienkie pióra

       

      sos:

      1-2 łyżki ostrego sosu chili (sriracha)

      1/3 szklanki sosu sojowego

      1/3 szklanki wody

      2 łyżki sosu barbecue

      1 łyżeczka cukru

      3 obrane, przeciśniete ząbki czosnku

      2 cm obranego, drobno posiekanego świeżego imbiru

      1/2 łyżeczki oleju sezamowego

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski. Marynujemy 1 godzinę (maksymalnie do 8 godzin - w lodówce).

       

      2. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Podsmażamy, mieszając, cebulę z papryką. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy warzywa do boku patelni/woka, po czym obsmażamy mięso - mieszając, aż przestanie być różowe.

       

      3. Dodajemy przygotowany z wymieszanych ze sobą składników sos oraz siekany szczypiorek. Mieszamy. Gotujemy chwile razem, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie zawsze można dodatkowo doprawić sosem chili.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna wieprzowina po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 12:12
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem

      W języku koreańskim słowo 'bul" oznacza ogień, a "dak" kurczaka. Stąd mamy Ognistego Kurczaka, który dodatkowo został podany z "chijeu", czyli serem. Jest ognisty zarówno w barwie, jaki smaku, choć oczywiście w przypadku smaku, ognistość możecie całkowicie dostosować do swoich upodobań, dowolnie zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Pikanteria jest tutaj również odpowiednio zbalansowana słodyczą miodu. Jeśli jesteście zwolennikami prawdziwego ognia, dajcie więcej chili, ponieważ poniższe proporcje przygotowałam dla umiarkowanie pikantnego smaku. polecam to smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Przepis na podstawie Maangchi.



      2 filety z piersi kurczaka

      1 łyżeczka chili w płatkach
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      2 czubate łyżki łagodnej pasty paprykowej (koreańskiej, tureckiej lub węgierskiej, do nabycia w sklepach typu 'kuchnie świata' lub przez Internet)
      1 łyżka ostrego sosu chili
      1 łyżka sosu sojowego
      4 łyżki miodu
      4 łyżki oleju
      3 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
      kawałek obranego, posiekanego imbiru, odpowiadający ilością czosnkowi

      1 kulka sera mozzarella
      siekany świeży szczypiorek do dekoracji
      ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia

      Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę.
      Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy przez 20 minut (można dłużej - wówczas przechowujemy mięso w lodówce).

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka kilka minut, mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, posypujemy je drobno pokrojonym lub startym na tarce serem.
      Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy całość, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 11:11
  • czwartek, 19 marca 2015
    • Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku

      Dzisiejszego dania nie może zabraknąć na większości koreańskich przyjęć - to Japchae [wym. "Czapp-czee"]. Nazwa składa się z dwóch słów: "jap" czyli "mieszane" i "chae" - "warzywa". Oddaje to idealnie naturę dania - to warzywa z makaronem, smażone metodą stir-fry. Mogą być podane jako danie główne (często:  z ryżem) lub jako dodatek do posiłku. Można również dodać do nich wołowinę. Danie to powstało w XVII w. Zostało ono podane podczas przyjęcia koreańskiemu królowi Gwanghaegun, który do tego stopnia zachwycił się jego smakiem, że mianował twórcę dania ministrem skarbu (interesujący awans..., prawda?). Warto spróbować tej potrawy, umiejętnie łączącej słony i słodki smak oraz chrupkość warzyw z delikatnością makaronu. Przepis na podstawie Maangchi.



      200 -250 g makaronu ryżowego lub ziemniaczanego (oba makarony po ugotowaniu robią się przezroczyste)

      4 suszone grzyby shitake
      6 dużych pieczarek
      1 marchewka
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1 mała czerwona papryka
      szczypior

      1-2 jajka + szczypta soli

      4 łyżki sosu sojowego
      4 łyżeczki cukru
      1-2 łyżeczki oleju sezamowego
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      2 łyżki podprażonego sezamu

      olej do smażenia

      1. Grzyby shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem, przykrywamy. Pozostawiamy na ok. 20 min, aby napęczniały.

      Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty. Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!

      Składniki sosu mieszamy.

      Z jajka smażymy na patelni cienki omlet, który kroimy w paseczki.

      2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa: najpierw obrana pokrojoną w słupki marchew i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka chwil, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i grzyby shitake. Smażymy, mieszając. Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Smażymy, mieszając, po czym polewamy całość sosem - mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil. Wszytko razem nie trwa długo, ponieważ warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupkie.
      Na końcu dodajemy siekany szczypior i omlet. Potrawę możemy doprawić do smaku dodatkowo solą, pieprzem lub chili - wedle uznania.

      Całość możemy posypać dla dekoracji sezamem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 marca 2015 12:13
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku

      Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Tonkatsu przywędrował do Japonii w XIX wieku, wraz z przybyszami z zachodu. Niezwykle szybko zyskał popularność i poprzez swe dodatki został przystosowany do gustów smakowych Japończyków. Z Japonii katsu (czyli kotlet) przeniósł się także do Korei, również zyskując wielu zwolenników. Jak wszędzie, także i w Korei nadano mu swoiste akcenty smakowe. Dla nich właśnie warto go przygotować. Dzięki dodatkom to, co znamy jako "zwykły" kotlet schabowy zyskuje nowy, bardzo smaczny wymiar, stanowiący miłą odmianę na stole. Przepis na Katsu chicken w wersji japońskiej znajdziecie tu - klik. Przepis na sznycel po koreańsku, zwany "Donkatsu", "Donkkaseu" lub "Dongas" pochodzi od Maangchi.



      Dongas:
      schab w kawałku
      jajka + szczypta soli
      mąka pszenna
      bułka tarta

      ryż + sól do smaku

      sałatka z kapusty:
      biała kapusta

      olej
      cukier
      sos słodki chili

      różowy sos:
      1/2 szklanki majonezu

      4 łyżki soku z cytryny
      1-2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki keczupu - dla zabarwienia sosu

      sos koreański:
      1/3 szklanki sosu sojowego

      1/3 szklanki keczupu
      1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
      4 łyżki cukru
      1/3 szklanki majonezu
      2 obrane, posiekane ząbki czosnku
      1-2 łyżki ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      ostry sos chili - ilość do smaku
      2 łyżki miodu
      ok. 100 ml wody

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem soli - ilość do smaku. Możemy również posolić już ugotowany ryż.


      2. Surówka z kapusty: kapustę drobno szatkujemy lub bardzo drobno kroimy nożem. Na 1 szklankę szatkowanej kapusty dodajemy 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę sosu chili. Całość dokładnie mieszamy (ugniatając łyżką lub dłonią) i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

      3. Różowy sos: składniki sosu mieszamy. Sos powinien być w smaku cytrynowo - słodki. Odstawiamy sos do lodówki.

      4. Sos koreański: W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

      Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
      Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

      5. Sznycel Dongas: mięso dzielimy na kotlety*, które rozbijamy na bardzo cienko tłuczkiem. Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli, jajku oraz bułce. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

      6. Na talerzach układamy płasko porcję ryżu, którą skrapiamy brązowym sosem. Na ryżu układamy pokrojone w paski sznycle, które także skrapiamy brązowym sosem. Podajemy z sałatką z kapusty i różowym sosem.

      * Tutaj znajdziecie wskazówkę, jak zrobić sznycle w dużym rozmiarze- klik.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 12:27
    • Koreański sos do kurczaka i innych dań orientalnych

      Sos ten najczęściej wykorzystywany jest do Yangnyeom chicken, czyli kurczaka smażonego po koreańsku. Znakomicie jednak pasuje jako dodatek do wielu innych dań, nie tylko kuchni koreańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, warzyw, drobiu, wieprzowiny czy ryb. Za zdjęciu możecie zobaczyć go na Dongas, czyli koreańskiej wersji Tonkatsu - sznycla wieprzowego. Stopień ostrości można z łatwością dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie De nous a vous.



      1/3 szklanki sosu sojowego
      1/3 szklanki keczupu
      1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
      4 łyżki cukru
      1/3 szklanki majonezu
      2 obrane, posiekane ząbki czosnku
      1-2 łyżki ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      ostry sos chili - ilość do smaku
      2 łyżki miodu

      ok. 100 ml wody

      W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

      Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
      Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 12:21
  • środa, 21 stycznia 2015
    • Koreańskie pikantne skrzydełka kurczaka z sezamem

      Jeśli lubicie skrzydełka w stylu Buffalo, z pewnością przypadnie Wam do gustu ich koreańska wersja, z czosnkiem, sezamem i imbirem. Przepis na podstawie Honeysuckle Catering.




      16 skrzydełek z kurczaka
      olej

      sos:
      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha (użyłam go w miejsce koreańskiej pasty paprykowej gochujang)
      4 łyżki masła
      1 łyżka sosu sojowego
      1 łyżka miodu
      1 łyżeczka octu ryżowego
      1-2 siekane ząbki czosnku
      1 kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany drobno
      ew. sól do smaku

      2-4 łyżki ziaren sezamu
      szczypiorek



      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu).   Pozostają nam 32 kawałki.

      2. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote .

      2. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos.
      W rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą.

      Sezam uprażyć, mieszając,  na suchej patelni, aż będzie jasno złoty, lecz nie spalony. Przesypać na talerzyk, by przerwać proces prażenia (uwaga: gorący!)Większość sezamu mieszamy z przygotowanym sosem, pozostawiając troszkę  do dekoracji dania.

      3. Gorące skrzydełka mieszamy z sosem. Podajemy od razu, gorące, posypane resztą sezamu i udekorowane siekanym szczypiorkiem.

      Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić za dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem Jeśli proponowana ilość jest zbyt duża, wystarczy podzielić składniki na pół.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 stycznia 2015 10:22

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!