Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „cukinia”

  • poniedziałek, 03 sierpnia 2015
  • środa, 29 lipca 2015
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Makaron orzo z kiełbasą i cukinią

      Makaron orzo to makaron w kształcie ziaren ryżu. Oprócz ładnego wyglądu, jego zaletą jest to, że gotuje się bardzo szybko.W tym daniu został połączony z kiełbasą, cukinią i aromatyczną przyprawą włoską, tworząc pyszne, pożywne danie, gotowe w kilka chwil. Polecam! Przepis na podstawie Better Homes and Gardens.



      2 łyżki oleju
      ok. 250 g kiełbasy (ilość wg uznania,, może być mniej, może być więcej, jak lubicie)
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 czerwonej papryki
      1 mała cukinia
      1 szklanka makaronu orzo
      ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1 łyżeczka przyprawy włoskiej
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      szczypiorek - do dekoracji

      1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z obraną, posiekaną cebulą, obranym i posiekanym czosnkiem, i pokrojona w kostkę papryką*.

      2. Gdy kiełbasa będzie rumiana, przekładamy całość do garnka.
      Dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, makaron orzo, przyprawę włoską oraz bulion. Dokładnie mieszamy.

      Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż makaron będzie miękki (ok. 10 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu). Od czasu do czasu kontrolujemy poziom płynu w garnku. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      - Jeśli makaron wchłonął cały bulion, a nie jest jeszcze miękki, podlewamy jeszcze trochę wody.
      - Jeśli makaron jest już miękki, a w garnku nadal jest woda, odkrywamy pokrywkę i mieszamy potrawę, aż woda odparuje.


      * możemy kontynuować przygotowanie potrawy na patelni, jeśli mamy odpowiednia rozmiarem pokrywkę.

      Przyprawa włoska

      3 łyżeczki suszonej bazylii
      3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
      3 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka czosnku granulowanego (nie soli czosnkowej)
      1 łyżeczka suszonej cebuli w płatkach
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki rozmarynu
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili w płatkach

      Wszystkie przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:16
  • środa, 22 kwietnia 2015
    • Kurczak z warzywami z patelni po grecku

      To, czego potrzebujemy w tym przepisie, to duża patelnia. Lub wok. Każdego ze składników potrzebujemy tylko troszkę... w efekcie zaś uzyskujemy grecką ucztę dla trzech- czterech osób. Pyszny, zdrowy, pełen warzyw posiłek w kilka chwil. Czy może być lepiej? :) Jeśli danie ma być wegetariańskie, pomijamy kurczaka i smażymy warzywa z dodatkiem pasty przyprawowej, czyli oleju zmieszanego z przyprawa gyros, koncentratem pomidorowym i solą.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      3 łyżeczki domowej przyprawy gyros
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      4 łyżki oleju

      1 mała cukinia
      1/2 bakłażana
      1 czerwona papryka
      1 mala papryczka chili, zielona lub czerwona

      1 łyżeczka tymianku
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1/3 szklanki czarnych oliwek
      2 spore garści fasolki szparagowej (poza sezonem - mrożonej. Dla ładnego efektu kolorystycznego lubię mieszać pół na pół fasolkę żółtą z zieloną.)
      1 pomidor

      1/2 szklanki sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka przecinamy poziomo na pół tak, by uzyskać z niego dwa cieńsze kotlety. Następnie kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawą gyros, koncentratem pomidorowym i solą.

      Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, aż będzie pół miękka. Odcedzamy.

      2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa: paprykę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Oliwki kroimy na pół. Pomidor kroimy w kostkę.

      Jogurt grecki mieszamy z obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jeśli lubimy, możemy doprawić solą do smaku (dla mnie nie jest to konieczne).

      3. Na dużej, rozgrzanej patelni lub w woku podsmażamy kurczaka wraz z całą marynatą, aż będzie zloty. Gdy kurczak się usmaży, zdejmujemy go z patelni.

      Następnie wlewamy na patelnię kilka łyżek oleju i, mieszając,  smażymy paprykę, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach, gdy cukinia i bakłażan przestaną być surowe, dodajemy papryczkę chili, cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy, oliwki, ugotowaną fasolkę szparagową i usmażonego kurczaka. Smażymy danie kilka chwil, by smaki się wymieszały. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojony pomidor, mieszamy.

      Danie podajemy z przygotowanym wcześniej czosnkowym jogurtem i posypujemy na talerzach kawałkami sera feta.

      Jeśli jako dodatek przygotujemy ryż, powyższa porcja wystarczy orientacyjnie dla trzech - czterech osób. Można również podać chlebki typu pita, wówczas będzie to porcja dla dwóch - trzech osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 kwietnia 2015 11:23
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • Klopsiki z cukinią po turecku

      Pyszne i łatwe w wykonaniu danie, pełne zdrowych, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Przepis na podstawie AhmetKocht.



      klopsiki:
      500 g mielonego mięsa wołowego
      1/2 czerwonej papryki
      1 cebula
      1 kromka chleba (bez skórki)
      2 obrane ząbki czosnku
      4 łyżki siekanej natki pietruszki
      2 łyżeczki przyprawy do kofty
      1 łyżeczka oregano
      1 łyżeczka tymianku
      1 jajko
      1 łyżka oliwy lub oleju
      świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

      warzywa:
      1 czerwone papryka
      1 marchewka
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki oregano
      olej do smażenia
      2 pomidory

      sos:
      1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      1 czubata łyżeczka koncentratu paprykowego (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez Internat. Ewentualnie można pominąć i dodać dodatkową łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczka papryki w proszku)
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka maki pszennej
      1 szklanka bulionu lub wody


      1. Klopsiki: Ucieramy w blenderze na pastę paprykę, obraną, przekrojoną na pół cebulę, kromkę chleba, obrany czosnek i natkę pietruszki. Otrzymaną pastę dodajemy do mielonego mięsa. Wsypujemy przyprawy, dodajemy jajko i łyżkę oliwy. wyrabiamy na jednolita masę. doprawiamy do smaku solą i pierzem. Z mięsa formujemy w dłoniach klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstawiamy mięso, by przeszło smakiem przypraw. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

      2. Warzywa:
      Marchewkę obieramy, kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Pomidory kroimy w ćwiartki lub duże kawałki.
      Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy marchewkę z cebulą i cukinią. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Warzywa powinny być usmażone, ale powinny pozostać jędrne. Jeśli warzywa usmażą się wcześniej, niż klopsiki, zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia.

      Gdy warzywa już się smażą, smażymy w międzyczasie na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, klopsiki - ze wszystkich stron na złoto

      oraz przygotowujemy sos:

      w rondelku podsmażamy na maśle przez minutę koncentrat pomidorowy i paprykowy, mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy bulion/wodę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

      3. Do warzyw dodajemy usmażone klopsiki i pomidory, zalewamy całość sosem (ilość sosu wg uznania). Mieszamy i podgrzewamy całość razem ok. 1-2 minuty, by smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.

      Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki z cukinią po turecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 15:29
  • środa, 11 marca 2015
    • Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą

      Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de.



      500 g gnocchi lub kopytek
      1 duża cukinia
      1 duża cebula
      12 pomidorków koktajlowych / cherry
      2 ząbki czosnku
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki oregano
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
      sól do smaku
      ew. chili
      6-8 listków świeżej bazylii

      2-4 łyżki octu balsamicznego

      sos:
      ok. 120 g sera feta
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
      1-2 łyżki siekanego koperku
      mleko

      olej do smażenia

      1. Przygotowujemy sos: fetę ucieramy ze śmietaną i koperkiem. Dodajemy mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

      2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie rumienimy cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając tymianek, oregano i pieprz. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, możemy dodać również chili.
      Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.

      Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii, skrapiamy całość octem balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z fetą będzie także słony).

      Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 marca 2015 14:09
  • piątek, 06 marca 2015
  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Ryż kokosowy z warzywami

      Prosto, szybko i zdrowo: kokosowy ryż curry i mnóstwo kolorowych warzyw. Potrawę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb, mięs lub innych dań. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki curry

      2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      100 ml mleka kokosowego

      sól i pieprz do smaku
      ew. chili

      olej do smażenia

      1. Ryż ugotować z woda, solą i curry.

      2. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę i cukinię. Warzywa smażyć w woku lub dużej, głębokiej patelni, aż cebula będzie szklista a reszta warzyw lekko rumiana.

      3. Dodać ugotowany ryż, całość smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Jeśli danie ma być pikantne , dodać chili do smaku.
      Wlać mleko kokosowe. Smażyć danie jeszcze ok 3-5 minut, mieszając, aż ryż wchłonie mleko. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem. Podawać ciepłe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż kokosowy z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 12:04
  • czwartek, 26 lutego 2015
    • Ratatouille - ratatuja

      Ratatouille to tradycyjna potrawa warzywna wywodząca się z francuskiego rejonu Prowansja, z Nicei. Stąd jego pełna nazwa, ratatouille niçoise. Słowo "Ratatouille" wywodzi się od czasownika "touiller", który oznaczał niegdyś w mowie potocznej przygotowanie wszelkiego rodzaju ragout. Dzięki temu, że każdy składnik jest przygotowany oddzielnie, całość nie smakuje jak zwykły gulasz. W tym daniu każde warzywo ma możliwość zaprezentowania pełni swego smaku. Przepis na podstawie książki "Le mellieur de la France", wyd. Larousse.



      1 bakłażan
      1 cukinia
      1 papryka czerwona
      1 papryka zielona
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1 duży pomidor
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1 łyżeczka cukru
      1 listek laurowy
      1 łyżeczka tymianku + trochę podczas smażenia warzyw
      1 łyżeczka rozmarynu
      1 łyżeczka bazylii
      1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      sól do smaku

      oliwa z oliwek do smażenia

      A. Objętościowo każdego składnika przygotowujemy mniej więcej po równo. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Ja lubię większe kawałki, ok. 2 cm x 2 cm, aby podczas duszenia zachowały swój kształt i całość nie zamieniła się w sos.

      B. Podczas, kiedy smaży się jedno warzywo, kroję i przygotowuję kolejne. Dzięki tej metodzie przygotowanie potrawy idzie szybko i sprawnie.

      1. Na dużej patelni rozgrzewany oliwę. Obsmażamy pokrojonego w kostkę bakłażana, oprószonego lekko tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiany.

      2. Gdy bakłażan się smaży, kroimy w kostkę cukinię.
      Kostki podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka / rondla, w którym będziemy przygotowywać dalej potrawę.
      Na patelni podsmażamy cukinię, oprószoną tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.

      3. Gdy cukinia się smaży, z obu papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy papryki w kostkę.
      Podsmażoną cukinię przekładamy do rondla z bakłażanem.
      Podsmażany oprószoną tymiankiem paprykę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.

      4. Gdy papryka się smaży, obieramy i kroimy w dużą kostkę cebulę. Obieramy i siekamy drobno czosnek.
      Podsmażoną paprykę przekładamy do rondla.
      Smażymy cebulę wraz z czosnkiem.

      5. Gdy cebula się smaży, kroimy w kostkę pomidor. (W zależności od upodobań, obieramy go lub nie.)
      Gdy cebula będzie szklista, dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy i mieszamy.
      Następnie dodajemy pomidor, cukier, listek, tymianek, rozmaryn, bazylię i pieprz. Smażymy, aż pomidor zmięknie i puści sok.

      6. Dodajemy cebulę z pomidorem do rondla. Potrawę solimy do smaku i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej pieprzu. Można również zaostrzyć smak, dodając ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
      Podajemy na ciepło, jako dodatek do innych dań, lub samą, np. ze świeżym pieczywem, ryżem czy makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 lutego 2015 12:07
  • poniedziałek, 26 stycznia 2015
    • Turecki kurczak z warzywami z patelni. Mantarli Tavuk Sote, Sebzeli Tavuk

      Uwielbiam kuchnię turecką. Uwielbiam również potrawy pełne warzyw. Ten przepis łączy w sobie te dwie cechy: mamy tu mnóstwo warzyw, mamy kurczaka oraz tureckie smaki. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, smaczna i kolorowa. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Easy Turkish Recipies.



      1 duża pierś kurczaka + 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka tureckiej pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata bądź na Internecie) + szczypta soli

      250 g pieczarek
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      1 marchewka
      1 papryka czerwona
      2-3 ząbki czosnku
      1-2 łyżki tureckiej pasty paprykowej
      2 pomidory
      1 łyżeczka oregano
      ew. chili do smaku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka pokroić w nieduża kostkę. Wymieszać zew szczypta soli, olejem i pastą paprykową. Odstawić do marynowania na 15 minut. (w tym czasie szykujemy warzywa).

      2. Cukinie kroimy w słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy na pół a następnie w grube "półksiężyce", które rozdzielamy na pojedyncze listki. Pieczarki kroimy w grubsze plastry. Czosnek obieramy o drobno siekamy. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.

      3. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż będzie złoty. zdejmujemy z patelni.
      Następnie smażymy cukinię wraz z marchewką, mieszając. Po kilku minutach dodajemy grzyby, cebule i paprykę. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Ponownie dodajemy na patelnię kurczaka. Wsypujemy oregano, czosnek oraz dodajemy pastę paprykową. dokładnie mieszamy.
      Dodajemy pomidory, mieszamy. Zmniejszamy ogień i smażymy całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając, aż sok z pomidorów odparuje. Nie dusimy całości za długo - smaki dania powinny się połączyć, lecz warzywa nie powinny zanadto rozmięknąć.
      Doprawiamy danie do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chili, jeśli lubimy pikantne smaki.


      Podajemy gorące, ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z ryżem (na zdjęciu z ryżem po turecku).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 stycznia 2015 12:41
  • czwartek, 06 listopada 2014
    • Grillowane warzywa z chrupiącym boczkiem na jogurcie

      Grillowane chrupiące, aromatyczne warzywa i kremowy jogurt naturalny to przepyszne połączenia smaków i struktur. Próbowaliście? Jeśli nie, polecam na przykład Grillowanego bakłażana na jogurcie.  Jeśli lubicie śródziemnomorskie i arabskie smaki, pokochacie to danie. Dziś zapraszam na małą wariacie na jego temat: dużo, dużo warzyw! Do tego subtelna nuta wędzonki w postaci chrupiących kawałków boczku. Jest pysznie!

      Rady: osoby nie jedzące z mięsa mogą zrezygnować z boczku - danie będzie nadal pyszne i pożywne;
      osoby nie jedzące wieprzowiny zamiast boczku mogą użyć kurczaka obtoczonego w curry i ostrej papryce.



      wędzony surowy boczek

      warzywa: dowolna ilość, np.
      1 cukinia
      1 bakłażan
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      6 pieczarek
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 łyżka octu balsamicznego

      sól i czarny pieprz do smaku

      250 ml gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      1 ząbek czosnku

      1-2 łyżki oleju do smażenia

      1. Cukinię i pieczarki kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w krążki, paprykę kroimy w kawałki, czosnek obieramy i siekamy. Boczek kroimy w plastry a następnie w kostkę 1 cm x1 cm. W sumie potrzebujemy ok. 1/2 szklanki takich kostek.

      Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, układamy warzywa i boczek, posypujemy tymiankiem i smażymy, aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.

      Kiedy warzywa będą gotowe, polewamy je octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

      2. W międzyczasie (gdy warzywa się smażą) mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.

      3. Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowane warzywa z boczkiem. Podajemy z chlebkiem typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2014 14:20
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Sezamowe warzywa stir fry

      "Stir fry", czyli przygotowane metodą krótkiego smażenia z mieszaniem. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, piękny kolor i  jak najwięcej witamin. Połączone z aromatycznym sezamem, podane z ryżem lub makaronem stanowią pyszny, zdrowy posiłek. W sam raz na ożywienie ponurych jesiennych wieczorów. Danie wspaniale poddaje się modyfikacjom - możemy dowolnie dodawać i zmieniać warzywa, w zależności od tego, co lubimy i mamy pod ręką.



      3-4 łyżki ziaren sezamu

      1 brokuł
      1 marchewka
      1 papryka czerwona
      1 cebula
      1/2 niedużej cukinii
      1/2 szklanki kukurydzy z puszki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
      ew. chili
      1/2 łyżeczki cukru
      1 łyżeczka oleju sezamowego
      2-4 łyżki sosu sojowego jasnego

      1. Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż będzie złoty. Nie odchodzimy od patelni, aby się nie przypalił - przypalony sezam robi się gorzki. Uprażony sezam przesypujemy na talerz, by przerwać proces jego dalszego prażenia. Mimo, ze pięknie pachnie, nie dotykajmy go ani nie próbujmy - jest bardzo gorący.

      2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wkładamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.

      (Obraną) cebulę, (obraną) marchewkę, paprykę i cukinię kroimy.

      W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

      Wsypujemy przyprawę 5 smaków, chili (jeśli lubimy ostre smaki) i  warzywa. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła, posiekany czosnek, prażony sezam, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę razem i podajemy z ryżem lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamowe warzywa stir fry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 13:15
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

      Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku curry z cukinii, podane z delikatnym ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M. Kanani.



      ryż:
      250 ml ryżu basmati
      łyżeczka masła
      1/2 łyżeczki soli
      500 ml wody

      curry:
      1 duża cukinia
      2 duże cebule
      2-4 ząbki czosnku
      1 łyżeczka cuminu w ziarnach (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka gorczycy
      chili - do smaku
      1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 czubata łyżeczka garam masala
      1 puszka pomidorów bez skórki
      szczypta cukru
      ew. sól do smaku
      1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

      1 łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry

      gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
      olej do smażenia

      1. Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło. dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy sól i wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką. Ryż może oczekiwać teraz na podanie.

      2. W międzyczasie przygotowujemy curry.
      Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. czosnek obieramy i siekamy drobno.

      W dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i chili (ilość chili do smaku). Gdy cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe przyprawy oraz cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru, siekaną pietruszkę / kolendrę,  łyżkę śmietany / jogurtu  i doprawiamy całość do smaku solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek czosnku.

      Podajemy z ryżem i jogurtem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne curry z cukinii z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 13:33
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
  • wtorek, 18 marca 2014
  • poniedziałek, 15 lipca 2013
    • Tureckie placki z cukinii z fetą. Mücver .

      Jeden z ogromnie przyjemnych pomysłów na letni obiad: placki z cukinii. Ta lekka i optymistycznie złoto - zielona propozycja wspaniale będzie smakować podana z pomidorami, gęstym jogurtem w stylu greckim lub tzatziki. Może także towarzyszyć mięsom z grilla. Przepis na podstawie bloga Delicious Istambul.



      2 duże cukinie
      1 łyżeczka soli
      2 jajka rozm. M
      4 łyżki siekanej natki pietruszki
      4 łyżki siekanego koperku
      ew. 4 łyżki siekanego szczypiorku*
      ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (lub w proszku, do smaku)
      200 g sera typu feta
      ok. 1 szklanki mąki pszennej

      olej do smażenia


      * połowę zrobiłam ze szczypiorkiem, połowę bez. Naszym faworytem była wersja bez szczypiorku, delikatniejsza, z lepiej wyczuwalną nutą pietruszki i koperku.

      1. Cukinie umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce (duże oczka). Wymieszać z solą i pozostawić na sicie na 10 minut.

      2. W międzyczasie czasie posiekać pietruszkę i koperek.

      3. Cukinię dobrze odcisnąć, aby pozbyć się wytworzonego soku. Przełożyć do miski. Dodać koperek i pietruszkę, pokruszony drobno ser feta, jajka i ostrą paprykę. Można dosolić do smaku, pamiętajmy jednak, że feta jest dość słona. Wymieszać.
      Dodać tyle mąki, by uzyskać gęste ciasto (jak na placki ziemniaczane.

      4. Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tureckie placki z cukinii z fetą. Mücver .”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lipca 2013 13:54
  • środa, 26 czerwca 2013
    • Grillowane warzywa w stylu śródziemnomorskim

      Idealne danie na ciepłą pogodę i grilla. Jednak nawet w zimie pozwoli ono nam przypomnieć sobie smaki lata. Tak przygotowane warzywa można podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, lub jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli nie macie grilla (lub właśnie jest zima), równie świetnie wychodzą na patelni grillowej lub z piekarnika. Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.




      warzywa: dowolna ilość, np.
      1 cukinia
      1 bakłażan
      1 czerwona papryka
      1 cebula

      1 opakowane sera feta

      dressing:

      3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
      2 łyżki octu winnego
      ząbek czosnku
      natka pietruszki
      sól i czarny pieprz do smaku

      1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w krążki, paprykę kroimy w kawałki. Zaczynamy krojenie od bakłażana - pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

      Układamy warzywa na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw) lub na patelni grillowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy dressing.
      Mieszamy olej (oliwę) z octem, dodajemy przeciśnięty czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


      Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem.
      Można jeść od razu lub odstawić, by smaki dokładnie się połączyły.
      Warzywa posypujemy pokruszonym serem feta i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowane warzywa w stylu śródziemnomorskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 11:58
  • poniedziałek, 17 sierpnia 2009

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters