Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „łatwe”

  • wtorek, 05 marca 2019
    • Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa

      Dzisiejszy przepis to pełna smaku kostka jabłkowa, czyli dużo delikatnych, soczystych jabłek na półkruchym spodzie. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis wg Beas Rezepte und Ideen.

      apfelkuchen

      Ciasto:

      1 duże jajko

      70 g masła

      70 g cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      ok. 150 g mąki pszennej

       

      Masa jabłkowa:

      2,5 szklanki soku jabłkowego (soku 100%, nie dosładzanego napoju na wodzie)

      2 budynie waniliowe

      4 łyżki cukru

      3-4 jabłka - obrane

      brązowy cukier - do posypania

       

      1. Ucieramy jajko z masłem. Dodajemy cukier i ucieramy dalej - na puch. Dodajemy proszek do pieczenia i połowę mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ręcznie ciasto (dodajemy tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni). Ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę 28 cm x 24 cm (może być trochę mniejsza, lecz nie powinna być większa!). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.

      2. Do garnka wlewamy sok jabłkowy i wsypujemy budynie oraz cukier. Gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy starte na tarce (duże oczka) jabłka. Mieszamy.

      3. Masę jabłkową wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię łyżką i oprószamy brązowym cukrem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez 30 minut, Następnie włączamy opcję "grill" i rumienimy wierzch ciasta (ok. 5 minut - uwaga, by się nie przypalliło!).

      Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

      Pysznie smakuje z bitą śmietaną.

      apfelkuchen

      ............................

       

      Dostałam maila od Administratorów Blox.pl, w którym poinformowano mnie, że w dniu 29 kwietnia 2019 roku serwis zostanie zamknięty. Oznacza to, że zarówno mój blog, jak i wszystkie inne blogi na tej platformie, od 29 kwietnia przestaną działać.

      Dla mnie oznacza to jedno - muszę szukać nowego miejsca. Ani się tego nie spodziewałam, ani mnie to nie cieszy - ale może tak będzie nawet lepiej - może czas coś zmienić w swoim blogowym życiu ;)

      Nie martwcie się - treści z tego bloga nie zostaną utracone, nie mam zamiaru również przestać pisać. Muszę natomiast poszukać nowego "domu" dla moich wpisów.

      Gdy tylko coś odpowiedniego znajdę, powiadomię Was!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2019 13:51
  • poniedziałek, 25 lutego 2019
    • Kukurydza z groszkiem

      Marchewka z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół.

      Corn with green peas

      1 puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę zachowujemy

      200 g mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      Kukurydzę i groszek  przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa.

      Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia.

      W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą potrawę zawsze możemy rozrzedzić pozostała zalewą lub wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

      Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2019 12:54
  • środa, 20 lutego 2019
    • Domowa konfitura / dżem mango

      Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w tropikach :)

      Homemade Mango Jam

      1 duże, dobrze dojrzałe mango

      1 banan

      1 puszka ananasa w kawałkach

      1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

      4 łyżki cukru trzcinowego

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)


      1. Mango obieramy. Kroimy w plastry - resztę, której nie da się odkroić jako plaster, odkrawamy od pestki, jak się da. Następnie kroimy całość w drobniutką kostkę. W niedużą kostkę kroimy także obranego banana. Ananasa odsączamy (zalewę zachowujemy, może się przydać), siekamy na desce do krojenia - jak najdrobniej.

      2. Owoce umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać. Jeśli soku jest za mało, dodajemy po troszku zalewy ananasowej - nie więcej, jak 4-8 łyżek.

      3. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy je  - nadal na bardzo małym ogniu - ok. 8 minut - aż mango będzie miękkie. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej. Za pomocą blendera rozdrabniamy konfiturę na mus. Możemy zdecydować, czy chcemy całkiem gładki produkt, czy z kawałkami. Ja wolę widzieć i czuć w konfiturze kawałki owoców, dlatego ucieram ją tylko w połowie.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa konfitura / dżem mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2019 12:38
  • poniedziałek, 11 lutego 2019
    • Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.

      Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.

      Hot apples on Vanilla Ice Cream

      lody waniliowe

      gorące jabłka:

      2 duże jabłka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1/2 łyżeczki cynamonu

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody

       

      chrupiące płatki:

      4 łyżki płatków owsianych

      1 łyżka cukru

      1 łyżka masła

       

      1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru. Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły się brązowe, czyli spalone.

      Gotowe płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)

      2. Teraz przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy do małego rondelka. Zalewamy wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier. Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.

      3. W pucharkach układamy porcję lodów waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2019 13:25
  • piątek, 08 lutego 2019
    • Paprykowy gyros z patelni

      Prosty przepis na paprykowy gyros z patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.

      gyros paprykowy z patelni

      300g karkówki w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka oregano

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      3 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      8 łyżek oleju

      1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski

      1 duża cebula,obrana, pokrojona w pióra

       

      1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i koncentratem. Dodajemy pokrojona w cieniutkie paseczki karkówkę oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem nakrywamy folią spożywczą i  odstawiamy do lodówki, do marynowania, na 12-24 h (minimum 3 godziny!).

      2. Zamarynowane mięso smażymy, aż będzie lekko złote.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2019 13:21
  • poniedziałek, 04 lutego 2019
    • Klasyczne bitki wieprzowe

      Klasyka i "pewniak" w kuchni - bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych.

       Bitki klasyczne

      1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry

      mąka pszenna do oprószenia mięsa

      2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana

      1 duża marchewka - obrana, pokrojona w pól plastry

      2 listki laurowe

      3 ziarna ziela angielskiego

      bulion warzywny

      1 łyżeczka kminku w ziarnach

      1/2 łyżeczki mielonej kolendry

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      1 łyżka mąki pszennej

      1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      1. Mięso rozbijamy cienko, obtaczamy z obu stron w mącę i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso i przyprawy. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

      2. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i dusimy aż będzie miękka (nie chcemy marchewki, która rozpadnie się w sosie). Kilka łyżek bulionu z mięsa mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do garnka. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. Wówczas doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku, dodajemy również siekaną natkę pietruszki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2019 13:57
  • wtorek, 29 stycznia 2019
    • Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.

      Dzisiejsze danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.

      Malai kofta

      Kofta/krokiety: 

      4 ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree

      ok. 150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)

      1 łyżka maki ziemniaczanej

      1/2 łyżeczki słodkiej papryki

      sól do smaku - masa powinna być wyrazista

      maka pszenna do obtoczenia

      olej do smażenia

       

      Sos:

      1 duża cebula, obrana, drobno posiekana

      1 łyżeczka startego na tarce imbiru

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych

      1 puszka pomidorów siekanych 

       

      1 łyżka oleju + 1 łyżka masła

      1/2 łyżeczki chili (do smaku)

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1/4 łyżeczki kurkumy

      1 łyżka jogurtu naturalnego

      2 łyżki siekanej kolendry

       

      1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z puszki. dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko blenderem.

      2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.

      3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.

      Malai kofta

      4. Krokiety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.

       

      Kofty podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek, skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2019 08:37
  • piątek, 25 stycznia 2019
  • piątek, 18 stycznia 2019
  • wtorek, 15 stycznia 2019
  • poniedziałek, 14 stycznia 2019
    • Domowe Gnocchi

      Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich przygotowanie, np z dodatkiem szpinaku, ricotty, itp., a prawie każdy dom ma swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do mięsa.

      Gnocchi

      600g mączystych ziemniaków (typ C)

      150g mąki pszennej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      semolina lub mąka do podsypania

       

      1. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i przeciskamy przez praskę.

      2. Dodajemy rozmącone jajko, sól, gałkę muszkatołową i mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.

      Podsypując trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.

      Gnocchi

      Kluski odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).

      Gnocchi

      W tym czasie gotujemy w dużym garnku osoloną wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy płomień, by nie gotowała się gwałtownie.

      3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe Gnocchi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2019 09:44
  • środa, 09 stycznia 2019
    • Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

      Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.

      BBQ Ribs

      1 kg żeberek wieprzowych

      marynata:

      2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko utłuczonego w moździerzu

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka soli

      4 łyżki oleju

       

      sos:

      200 ml dobrego keczupu*

      100 ml klarownego soku jabłkowego

      4 łyżki brązowego cukru

      1 łyżka whisky

      2 łyżki octu balsamicznego

      2 łyżki sosu worcester

      1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

      ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli sos ma być pikantny

       

      1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.

      2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.

      3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy  mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.

      Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą część).

      BBQ ribs

      W ten sam sposób można przygotować inne mięso, np. łopatkę czy karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.

      BBQ Shoulder

      Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.

      * Użyjcie smacznego keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2019 14:59
  • poniedziałek, 07 stycznia 2019
  • piątek, 04 stycznia 2019
    • Soljanka. Solianka. Solanka.

      Soljanka to gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole, o charakterystycznym słono-kwaśny smaku, uzyskiwanemu dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu, kiszonych ogórków, a także cytryny, oliwek lub kaparów. Wywodzi się ona z kuchni rosyjskiej. Oprócz Rosji soljanka jest popularna na Ukrainie i Białorusi, a tkaże w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR. Solanka była również często spotykaną zupą w restauracjach i stołówkach byłego NRD, obecnie zaś nadal jest lubiana w Niemczech. W kuchni polskiej nie zadomowiła się za mocno, a szkoda. Warto spróbować tej prostej w przygotowaniu, a niezwykle smacznej i pożywnej zupy.

      soljanka. solyanka

      300 g kiełbasy - pokrojonej w bardzo drobną kostkę

      50g wędzonego boczku - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

      50g salami w plastrach - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

      2 cebule - obrane, posiekane bardzo drobno

      1 czerwona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w bardzo drobną kostkę

      1 marchewka - obrana, pokrojona w bardzo drobną kostkę

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżka koncentratu paprykowego (ew. można zastąpić 3 łyżkami ajvaru)

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/4 łyżeczki ostrej papryki

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 l bulionu wołowego

      2 listki laurowe

      4 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżeczka majeranku

      2 duże ogórki konserwowe - pokrojone w cienkie pól plastry

      6 łyżek zalewy z ogórków (do smaku, można więcej)

      12 zielonych oliwek - przekrojonych na pół

      1 cytryna - pokrojona w pół plasterki

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      świeżo zmielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku

      olej do smażenia

       

      kwaśna śmietana - do podania

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oleju pokrojone wędliny. Gdy będą rumiane, wyjmujemy je, i podsmażamy cebule, marchewkę i paprykę.

      Gdy cebula będzie szklista, ponownie dokładamy podsmażone wędliny, dodajemy koncentrat paprykowy, pomidorowy, paprykę słodka i ostrą oraz mąką. Mieszamy dokładnie.

      2. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek ogórki oraz zalewę z ogórków, jak również odcięte końcówki cytryny - po ok 1 cm z każdej strony - na rysunku poniżej widzicie, o co chodzi. :)

      cytryna

      Gotujemy zupę na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Wówczas dodajemy oliwki, natkę i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.

      Każdą porcję podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pół plasterkami  pokrojonymi z pozostałej części cytryny. Do tego świeże pieczywo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2019 13:48
  • poniedziałek, 31 grudnia 2018
    • Sałatka owocowa z rumem

      Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.

      Fruit Salad with Rhum

      1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki

      1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki

      2 banany - obrane, pokrojone w kawałki

      ok.szklanki kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne

      garść żurawiny suszonej lub ew. rodzynek

      sos:

      1/2 szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)

      4 łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej śmietany)

      1/2 szklanki rumu

      2 żółtka

       

      Syrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.

       

      Do sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2018 08:13
  • piątek, 28 grudnia 2018
    • Popcorn cynamonowy

      Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise.

      cinnamon popcorn

      5 łyżek ziaren kukurydzy
      5 łyżek oleju

      .........

      2 łyżki syropu klonowego
      2 łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
      1/2 łyżeczki imbiru w proszku


      1. Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. 

      Przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

      Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. 

      2. W międzyczasie w garnku mieszamy syrop klonowy z resztą składników. Gotowy popcorn przesypujemy do garnka i dokładnie mieszamy przez kilka chwil, by każde ziarenko popcornu pokryło się cukrem cynamonowym.

      Taki popcorn można podprażyć dodatkowo chwilkę w piekarniku, należy jednak bardzo uważać, by się nie przypalił.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Popcorn cynamonowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2018 11:37
  • niedziela, 23 grudnia 2018
  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Śledzie po włosku

      Te śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty, to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps.

      śledzie włoskie

      250 g śledzi typu matjas (1 opakowanie)

      2 cebule - obrane, pokrojone w piórka

      3 łyżki małych kaparów

      3 suszone pomidory - pokrojone w cienkie paseczki

      1 łyżka kopru włoskiego - rozkruszonego lekko w moździerzu

      2 ziarna ziela angielskiego - rozkruszone lekko w mdzierzu

      2 nieduże listki laurowe

      6 łyżek oleju

      czarny pieprz  do smaku

       

       

      1. Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy w kawałki.

      2, Śledzie mieszamy z cebulą, pokrojonymi pomidorami, kaparami oraz przyprawami i olejem.  Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

      Odstawiamy na dobę (co najmniej 12 godzin) do lodówki, by smaki się wymieszały.

      śledzie włoskie

      śledzie włoskie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 15:11
  • środa, 19 grudnia 2018
    • Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka

      Sos chrzanowy nadaje  mięsu zdecydowanego charakteru, a dzięki krojeniu na cieniutkie plastry sam kurczak jest miękki i delikatny.

       Chicken Breasts in Horseradish Sauce

      3-4 filety z piersi kurczaka

      mąka pszenna, sól i czarny pieprz do oprószenia mięsa

      1 duża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 szklanka bulionu warzywnego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      olej do smażenia


      1. Każdy filet kroimy ostrym nożem "po grubości" na 4 części - tak, by z jednego fileta uzyskać 4 cieniutkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy lekko w  mące i obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - zdejmujemy.

      2. Następnie, dodawszy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną śmietanką.   Dodajemy bulion, listek, ziele. Gdy sos się zagotuje, dodajemy kurczaka.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 10 minut.

      Na koniec  dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

       

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 grudnia 2018 13:16
  • wtorek, 18 grudnia 2018
  • poniedziałek, 17 grudnia 2018
  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Klopsiki Tex-Mex

      Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.

      Tex-Mex Meatballs


       klopsiki:

      400 g mięsa mielonego wołowego

      1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)

      3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)

      1 jajko

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      ok. 1/2 szklanki bułki tartej

      mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

       

      sos:

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/2 łyżeczki kuminu

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki*

      chili - do smaku

      1 puszka siekanych pomidorów

       1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      pietruszka do dekoracji


      1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.

      Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

      Tex-Mex Meatballs

       * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki Tex-Mex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 12:40
  • środa, 12 grudnia 2018
    • Ciasto z jabłkami po turecku

      Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

      Turkish Apple Cake

      1 szklanka=250ml


      1 szklanka oleju słonecznikowego

      1 szklanka jogurtu greckiego

      1 szklanka cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki maki pszennej tortowej

      szczypta soli

       

      2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      garść rodzynek lub żurawiny

       

      1. Przygotowujemy jabłka.

      2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.

      Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.

      Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2018 14:41
  • poniedziałek, 10 grudnia 2018
  • poniedziałek, 03 grudnia 2018
    • Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.

      Turkish Rocket Dip

      200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1/4 łyżeczki soli (do smaku!)

      1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej dużo w jogurcie)- drobno posiekanej

       

      Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2018 14:11

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!