Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kukurydza”

  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Tacos w łódeczkach z sałaty

      Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to mielone mięso wołowe, duszone z przyprawami w pomidorach, z fasolą i kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki mięsa podawane  są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą sałatę. Najlepiej nadaje się do tego sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!

       Lettuce Tacos

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 papryczka chili - pokrojona w plastry

      250 g mielonego mięsa wołowego

      1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      2 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
      2 łyżki sosu Worcester

      1 puszka pomidorów
      1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
      1/2 puszki kukurydzy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      pieprz cayenne - do smaku
      ew. sól - do smaku

      olej do smażenia

      ok. 1/2 szklanki startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      sałata rzymska

      do podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana natka pietruszki



      1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.

      2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory w puszcze, kukurydzę i fasolę.  Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Do mięsa dodajemy ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).

      Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej. Możemy dodatkowo posypać natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.

       

      Jeśli zasmakowały Wam tacos w chrupiących łódeczkach, spróbujcie Azjatyckich wrapów z kurczaka w sałacie a la sajgonki.

      Chicken Lettuce Wraps

      lub Kurczaka Buffalo z sosem serowym http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Kurczak-Buffalo-z-sosem-serowym.html

      Buffalo Chicken

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 12:05
  • czwartek, 30 lipca 2015
  • czwartek, 26 marca 2015
    • Perfekcyjna polenta z pieczarkami

      Gwiazdą dzisiejszego dnia tak naprawdę jest polenta. Przepis na duszone pieczarki załączam zupełnie "gratis", by nie zostawiać polenty zupełnie samej, abyście jeden z dodatków do niej mieli zawsze pod ręką :) . Możecie ją bowiem podać ze wszystkim tym, na co macie akurat ochotę, traktując polentę tak, jak inne dodatki obiadowe (ziemniaki, kasza, ryż).  Dlaczego perfekcyjna? Ponieważ nie tylko smaczna i zdrowa, lecz również bezproblemowa w przygotowaniu. Często przed przygotowaniem polenty odstrasza niektórych obawa przed grudkami (tak, jak również np. w przypadku kaszy manny). Jednak przygotowując polentę według poniższej metody nie musimy się obawiać żadnych grudek! Polenta będzie gładka, kremowa i nic się nie przypali. Nazwa "polenta" wywodzi się z języka włoskiego (a dokładniej, z łacińskich słów "puls" lub "pulmentum"). Znana była już w czasach rzymskich, jednak wówczas przygotowywano ja z innych zbóż i roślin: z prosa, orkiszu, faro, ciecierzycy lub mąki z kasztanów. Polenta kukurydziana znana jest od XVI w., czyli od czasów sprowadzenia kukurydzy z Ameryki. Od tego czasu polenta była popularnym pożywieniem ludzi w Europie i Ameryce Północnej - zwłaszcza niezamożnych. Obecne polenta nie jest daniem wyłącznie włoskim, podobne potrawy spotyka się bowiem w wielu krajach. Bardzo do niej podobna jest zwłaszcza rumuńska mamałyga. Polentę można jeść od razu po przygotowaniu lub przełożyć do płaskiego naczynie i pozostawić do zastygnięcia, a następnie kroić nożem na porcje i smażyć lub grillować. Można ja zjeść na słodko z syropem klonowym lub z wytrawnymi dodatkami. Polenta znakomicie pasuje do mięs, ryb, czy warzyw, idealnie sprawdza się z wszelkimi sosami. Łączy w sobie elegancję z domowym ciepłem. Bardzo polecam! Przepis na polentę na podstawie Foodwishes.



      4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, lub ew. wody
      1 szklanka kaszy kukurydzianej
      1 łyżeczka soli
      2 łyżki masła
      1/2 szklanki drobno startego parmezanu lub grana padano (ew. można zastąpić innym ostrym serem. Dobrze sprawdzi się także dojrzały cheddar)

      garnek o solidnym grubym dnie (zapobiega przypalaniu się)
      rózga kuchenna /trzepaczka

      W garnku o grubym dnie (ważne) zagotowujemy bulion z solą.
      Gdy zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wsypujemy polentę, cały czas mieszając rózgą. Dokładnie mieszamy i zmniejszamy płomień do minimum, tak by polenta zaledwie lekko bulgotała.
      Nakrywamy garnek pokrywką, gotujemy polentę przez 30 minut.
      Mniej więcej co 5-6 minut garnek odkrywamy i energicznie mieszamy polentę rózgą.

      Oczywiście, nie oznacza to, że przez 30 minut jesteśmy "przywiązani" do garnka z polentą! W tym czasie przygotowujemy dodatki do niej, od czasu do czasu tylko mieszając w garnku.

      Po 30 minutach ostrożnie próbujemy polentę - jeśli nie ma w niej twardych drobinek - jest gotowa. Zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy masło i starty drobno ser. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Gotowe!

      Duszone pieczarki

      200 g pieczarek
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      3/4 szklanki bulionu + 1 łyżeczka mąki pszennej
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      ew. pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub stek wołowy*

      olej do smażenia

      *Najpierw podejmujemy decyzję, czy chcemy przygotować danie wegetariańskie czy mięsne. Jeśli wegetariańskie - postępujemy wg. poniższego przepisu. Jeśli mięsne, pierwszym krokiem jest:

      a.  pokrojenie drobno filetu z piersi kurczaka, oprószenie solą i mielonym pieprzem, i obsmażenie go na złoto na oleju, po czym zdjęcie z patelni. Dalej postępujemy wg. poniższego przepisu, dodając mięso ponownie na patelnię przed wlaniem bulionu.

      b. usmażenie steka wołowego, oprószonego z obu stron pieprzem, po 2-3 minuty z każdej strony. Stek powinien być "medium", bo będzie się jeszcze dusił wraz z grzybami. Usmażony stek odkładamy na 10 minut, po czym kroimy w cienkie plastry. Dalej postępujemy wg. poniższego przepisu, dodając mięso na patelnię przed wlaniem bulionu. Na zdjęciu widzicie wersję ze stekiem.


      Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, grubo posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami. Gdy cebula będzie szklista a pieczarki złoto - rumiane, dodajemy obrany, siekany czosnek i tymianek.  Mieszamy i chwilę smażymy, następnie wlewamy bulion wymieszany z mąką. Dusimy, aż sos zgęstnieje a pieczarki lekko zmiękną. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. solą.

      Podajemy z polentą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 marca 2015 12:01
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Kukurydza w śmietanie, Creamed Corn

      Raz-dwa-trzy! I pyszny dodatek do obiadu gotowy. Odkąd rdzenni mieszkańcy Ameryki nauczyli Pielgrzymów jedzenia i uprawy kukurydzy, stała się ona jednym z najważniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Obecnie kukurydza w śmietanie nadal cieszy się sympatia mieszkańców USA, do tego stopnia, że sprzedawana jest jako gotowe danie w puszce. My jednak oczywiście wykonamy sos do niej sami, i nie będzie to dłuższe, niż raz-dwa-trzy! W ramach urozmaicenia potrawy można dodać do sosu 1-2 łyżki startego parmezanu lub innego sera o wyrazistym smaku. Całość można również posypać zrumienionym, pokrojonym w kostkę boczkiem.



      1 puszka kukurydzy (ok. 340 g)
      1 łyżeczka masła
      1 łyżka mąki
      ok. 200 ml słodkiej śmietanki UHT 10% lub 12%
      1 listek laurowy
      sól i świeżo mielony biały pieprz, do smaku

      W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dodajemy zimną śmietankę i listek laurowy. Gotujemy kilka chwil, aż sos zgęstnieje.

      Wówczas dodajemy kukurydzę z puszki, odsączoną z zalewy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Jeśli kukurydza jest za gęsta, dodajemy jeszcze troszkę śmietanki. Podgrzewamy, by danie było gorące. Nie gotujemy nadmiernie długo, by kukurydza nie stwardniała.
      Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kukurydza w śmietanie, Creamed Corn”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 08:33
  • poniedziałek, 01 grudnia 2014
  • poniedziałek, 08 września 2014
    • Jak ugotować kukurydzę? Gotowana kukurydza

      Kukurydza pochodzi z obszarów dzisiejszego środkowego Meksyku. Składa się głównie ze skrobi, jednak zawiera również  witaminy B, E i A. oraz kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez, przez co stanowi cenne źródło pożywienia. Co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu. Czasem nazywa się ją prawdziwym złotem Majów, dla których stanowiła podstawę wyżywienia. Posiadali oni nawet bogów związanych z kukurydzą i wierzyli, że pierwsi ludzie zostali stworzeni ciasta kukurydzianego (dla zainteresowanych mitologią Majów więcej informacji tutaj - klik). Póki mamy sezon na świeżą kukurydzę, warto z niego korzystać.



      woda
      1 łyżka cukru
      kukurydza w kolbach
      masło
      sól


      Jeśli to możliwe, kupujemy kukurydzę, która nie została obrana z wierzchnich liści. Powinny być one w żywym odcieniu zieleni, nie pożółkłe, nie wyschnięte. Takie kolby przechowujemy bez pozbawiania ich liści. Liście zdejmujemy dopiero bezpośrednio przed gotowaniem - przedłuża to świeżość kukurydzy, zapobiega wysychaniu ziaren i zapewnia lepszy smak.
      Jeśli dostępna jest wyłącznie obrana kukurydza - trudne, też się uda.


      1. Dobieramy garnek takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się w nim kolby kukurydzy. Wlewamy ok. 2/3 wody i wsypujemy łyżkę cukru.

      Wody do gotowania kukurydzy absolutnie nie solimy. Sól powoduje twardnienie ziaren.


      Czekamy, aż woda się zagotuje.

      2. Na wrzącą wodę wkładamy kolby kukurydzy (pozbawione liści i włókien). Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Od tego momentu gotujemy kukurydzę przez 1 minutę.

      Uwaga: im dłużej gotujemy kukurydzę, tym bardziej robi się ona twarda, nie miękka!

      Kukurydzę wyjmujemy od razu w wody. Nie pozostawiamy jej w garnku, by nie stwardniała.

      Gorącą kukurydzę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą.

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jak ugotować kukurydzę? Gotowana kukurydza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 września 2014 09:41
  • piątek, 16 maja 2014
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Smażony ryż po chińsku

      Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



      2 woreczki ryżu
      3-4 jajka
      1 marchewka
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku
      ew. chili do smaku

      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
      Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 12:05
  • środa, 06 czerwca 2012
    • Domowy popcorn / domowa prażona kukurydza

      Prażona kukurydza to jedna z najprostszych do zrobienia samodzielnie przekąsek. W kilka minut możemy się cieszyć pysznym, świeżym, ciepłym popcornem, domowym i bez zbędnych konserwantów. Jego zaletą jest to, że sami możemy według własnego smaku regulować ilość soli.  Zachęcam do spróbowania. Idealny do przygotowania wraz z dziećmi, które zawsze zachwycają się zabawnymi odgłosami wybuchających w patelni ziarenek, jak również jako chrupiąca przegryzka dla kibiców lub kinomanów :)



      5 łyżek ziaren kukurydzy
      5 łyżek oleju
      1 łyżeczka soli


      Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. 

      Ziarna posypujemy równomiernie sola, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

      Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień.
      Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. 

      Gotowy popcorn przesypać do naczynia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy popcorn / domowa prażona kukurydza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 10:26
  • środa, 13 stycznia 2010
  • wtorek, 18 listopada 2008

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters