Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „ogórek”

  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie

      Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ja w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.

      ciecierzyca

      Ogórki z jogurtem:

      1 zielony ogórek

      1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

      Sól do smaku


      Ciecierzyca:

      1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)

      1 nieduża cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)

      1 łyżka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki mięty

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      

      Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.

      W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.

      Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 08:06
  • wtorek, 30 maja 2017
    • Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka

      Ogórek i wyrazista w smaku pasta tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!

      Cucumber

      Świeży ogórek

      Pasta tuńczykowa:

      1 puszka tuńczyka w oleju ( moja to 180 g)

      o połowę mniej sera feta ( czyli 90 g)

      2  łyżki dobrego keczupu

      1-2 łyżki majonezu

      1 bardzo drobno posiekana mała cebula

      1 łyżeczka sosu chili

      1. Z tuńczyka odlewamy olej.  Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.

      2. Ogórek możemy obrać, możemy także pozostawić na nim skórkę lub jedynie dekoracyjne paski skórki, jak na zdjęciu. Ogórek kroimy na tyle plastrów (każdy o grubości 1,5 cm), ile chcemy uzyskać gotowych przystawek. Z tej porcji tuńczyka powinno wyjść mniej więcej 16-18. Każdy kawałek ogórka wydrążamy z jednej strony* tak, by powstała miseczka. W każdej ogórkowej miseczce umieszczamy za pomocą szprycy do kremów po porcji nadzienia.

       

      *Za pomocą przyrządu do pozbawiania jabłek gniazd nasiennych lub robienia kulek z arbuzów i melonów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 maja 2017 10:26
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
  • piątek, 23 września 2016
    • Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"

      Ten przepis to dosłownie "pełna micha" - micha (lub talerz) pełna tego, co najlepsze, i co lubicie najbardziej, bowiem składniki dania można dostosować do swojego gustu. Ogólnie potrawa utrzymana jest w stylu śródziemnomorskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać np. kukurydzę, ciecierzycę, marchewkę, pieczarki czy czerwoną fasolę - jeśli macie na to ochotę. Ważne, by było różnorodnie i kolorowo. Stosunek ilości warzyw do makaronu również jest dowolny. Bazą dania jest zaś makaron w pysznym, wyrazistym sosie miodowo musztardowym. Pomysł od LeCremeDeLaCrumb.

      Honey Mustard Chicken & Noodle Salad

      300 g makaronu typu rurki

      1-2 filety z piersi kurczaka + sól, pieprz, słodka papryka, mąka pszenna do oprószenia

      olej do smażenia

      ser typu feta - drobno pokruszony

      warzywa:

      mix salat

      pomidor - pokrojony w kawałki

      ogórek - pokrojony w pól plastry

      czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra

      papryka - pokrojona w cienkie paseczki

      avocado - obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      sos:

      6 łyżek majonezu

      4 łyżki jogurtu greckiego

      4 łyżeczki miodu wielokwiatowego

      4 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczk1 ziarnistej musztardy francuskiej

      1 łyżka soku z cytryny

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem, papryką i mąką. Podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, zdejmujemy z patelni.

      2b. Przygotowujemy warzywa.

      2c. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej majonezu/jogurtu lub miodu, jeśli chcemy sos łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy.

      3. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z połową sosu.

      Na talerzach (bądź w miseczkach) układamy porcje makaronu oraz dodatków, skrapiamy pozostałym sosem.

      Makaron można również od razu wymieszać ze wszystkimi składnikami - jak wolicie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2016 13:54
  • piątek, 01 kwietnia 2016
  • piątek, 15 stycznia 2016
    • Sałatka z kurczakiem a la Taco

      Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)

      Sałatka z kurczakiem a la taco

      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:

      4-6 łyżek oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki oregano
      sól do smaku

      

      warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

      sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

      sos ostry chili

       

      1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

      Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


      3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem a la Taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2016 11:48
  • środa, 30 grudnia 2015
  • środa, 09 grudnia 2015
    • Smażone ogórki Elvisa

      Bardzo lubię przepisy z historią w tle. Elvis Presley znany jest nie tylko jako król rock'n'rolla, lecz również jako miłośnik amerykańskiej kuchni południowej, zwłaszcza potraw bardzo słodkich i głęboko smażonych. Jego smażona kanapka z masłem orzechowym i bananami jest jednym z najsłynniejszych przepisów opatrzonych imieniem Elvisa. W Graceland można nabyć książkę kucharską  "From Elvis’ Kitchen to Yours", w której znajdziemy przepisy na ulubione potrawy Presleya, w tym na Smażone Ogórki Elvisa. Choć dla polskich oczu przepis może w pierwszej chwili wydawać się dziwny - naprawdę warto go wypróbować. Smażone konserwowe ogórki są w USA bardzo lubiane. Szczególnie popularne zaczęły być w latach 60. XX w. Są typową przegryzką podawaną na różnego rodzaju lokalnych festiwalach, znajdziemy je również w menu wielu barów czy restauracji. Można je jeść jako przekąskę, podawane z sosami do maczania, lub jako dodatek do dania głównego. Lekko chrupiąca panierka świetnie kontrastuje z pełnym smaku wnętrzem. Ponieważ moim mottem jest "Kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa nowych fascynujących smaków", od razu ruszyłam do kuchni. Idźcie i Wy :) Przekąska ta jest naprawdę smaczna, nie tłusta i nie ciężka; idealna np. do piwa. Przepis na podstawie RecipesForOurDailyBread.

      Fried pickles

      1 szklanka maślanki

      1 jajko

      1 łyżeczka sosu worcester

      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      1 łyżeczka soli (do smaku)

      2/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)

      3 szklanki mąki pszennej

       

      ogórki konserwowe (ok. 1/2 słoika)

      olej do smażenia


      Z podanych składników przygotowujemy gęste ciasto.

      Na dużej patelni rozgrzewamy dobrze ok. 1 cm oleju.

      Ogórki kroimy w ukośne plastry lub w słupki i zanurzamy w cieście. Smażymy z obu stron na złoto, po czym odsączamy na papierowym ręczniku.

      Podajemy z sosem do maczania  (np. Białym sosem BBQ z Alabamy, czosnkowym, jogurtowym, musztardowym czy z keczupem).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażone ogórki Elvisa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 grudnia 2015 14:44
  • piątek, 04 grudnia 2015
    • Tajska sałatka z tuńczyka

      Podawałam już różne przepisy na sałatki i pasty z tuńczyka - dziś mam dla Was propozycję w stylu tajskim. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe! Przepis na podstawie TableForTwo.

       Thai Tuna Salad

      1 puszka tuńczyka w oleju

      1 cebula czerwona - obrana, posiekana

      1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę

      1/2 ogórka - pokrojonego w kostkę

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      2 łyzki soku z limonki

      2 łyżki ziaren sezamu - lekko podprażonego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

       

      1. Sezam prażmy, mieszając,  na suchej patelni przez ok. 5 minut. Ma być jasno złoty, lecz nie spalony.  Zsypujemy go na talerzyk i odstawiamy, by trochę ostygł. Gorącego sezamu nie jemy i nie dotykamy - łatwo się poparzyć.

      2. Tuńczyka odcedzamy z oleju. Olej zachowujemy.

      Rybę wraz z cebulą, papryką i ogórkiem skrapiamy sokiem z limonki i olejem sezamowym oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

      Jeśli sałatka wydaje się za sucha, dodajemy zachowany wcześniej olej od tuńczyka.

      Pozdajemy posypaną prażonym sezamem, np. na sałacie lub na świeżym pieczywie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 grudnia 2015 14:36
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Sałatka grecka. Horiatiki Salata.

      Nie szukajcie w Grecji sałatki greckiej. Spytajcie raczej o Horiatiki Salata - czyli sałatkę wiejską - a dostaniecie to, czego chcecie. Świeże warzywa i lekko słony ser, skropione delikatną oliwą z ziołami. To jedna z moich ulubionych sałatek. Możliwe, że ulubiona. Pasuje do wielu potraw, nie tylko kuchni greckiej. Można ją podać nawet samą, z bagietką, na śniadanie czy kolację. Nazwa "wiejska" oznacza, że składniki kroimy w większe kawałki, bez zbytniej pieczołowitości. Sałatka powstała bowiem z tego, co miano "pod ręką" w ogrodzie, a do jej przygotowywania nie używano nawet często deski do krojenia, krojąc warzywa wprost do salaterki czy na duży talerz. Całość skrapiano oliwą, układając na wierzchu duży kawał świeżego sera feta. Co ważne, do jej przygotowania, wbrew temu, co serwuje wiele restauracji poza Grecją, nie używa się sałaty. Prosty, ludowy posiłek, lecz jakże smaczny! Przepis wg Petera Vekinis, a właściwe wg jego 88-letniej Mamy, Greczynki.



      2 pomidory
      1 czerwona papryka +ew. 1/2 papryki zielonej
      1 świeży ogórek
      1 czerwona cebula
      oliwki zielone i/lub czarne
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      ser feta


      4 łyżki oliwy
      1/2 łyżeczki oregano

      sól i czarny pieprz do smaku
      1-2 łyżki soku z cytryny
      1 mały, przeciśnięty ząbek czosnku


      Pomidor, paprykę i ogórka pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube pióra. Warzywa wymieszać, dodając oliwki, natkę pietruszki i oregano (na tym etapie można dodać również sól i pieprz, jeśli chcecie). Na wierzchu ułożyć fetę (dowolna ilość) i polać sałatkę oliwą z oliwek. Oprószyć dekoracyjnie oregano.

      Jeśli lubicie, można dodać do oliwy przeciśnięty ząbek czosnku (osobiście bardzo lubię ten dodatek).
      Można użyć także odrobiny soku z cytryny do skropienia sałatki, choć w najbardziej tradycyjnej wersji się tego nie robi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka. Horiatiki Salata.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 14:57
  • wtorek, 04 sierpnia 2015
    • Sweet Pickle Relish, czyli słodki relish ogórkowy

      "Relish" to nazwa rodzaju przetworów przygotowywanych z warzyw lub owoców. Relish podaje się jako dodatek do potraw, w celu wzmocnienia lub wydobycia ich smaku. Relish ogórkowy jest klasycznym dodatkiem do hamburgerów, hot-dogów, pieczonych mięs czy pieczonego kurczaka. Łączy ze sobą harmonijnie smaki octowy i słodki. Przyda się zatem nie tylko do wymienionych potraw, lecz również także np. do kanapek czy serów. Jego przygotowanie jest bardzo proste.  Przepis wg. Deep South Dish.



      8 dużych ogórków gruntowych
      1/2 papryki zielonej
      1/2 papryki czerwonej
      1 duża cebula
      2 łyżki soli kamiennej do przetworów (lub ew. niejodowanej soli morskiej)

      zalewa:
      1 szklanka białego octu 10%
      1/2 szklanki wody
      1 szklanka cukru
      2 łyżki obranego, posiekanego drobno czosnku
      2 łyżki nasion gorczycy
      1/4 łyżeczki kurkumy

      1. Ogórki obieramy i kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy nasionka wraz z miękkim miąższem, do którego są przyczepione. Następnie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę, 0,5 mm x 0,5 mm.

      W podobnej wielkości kostkę siekamy obraną cebulę oraz obie papryki. Warzywa mieszamy dokładnie w misce z solą, pozostawiamy na 30 minut.

      Po tym czasie, jeśli wytworzył się sok - odlewamy go. Nie będzie nam potrzebny.

      2. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, czosnkiem i gorczycą. Mieszamy, by cukier się rozpuścił.

      Wówczas do zalewy dodajemy posiekane warzywa. Gotujemy razem 10 minut, po czym przekładamy warzywa do słoika (dociskając), zalewając je zalewą.

      Słoiki studzimy postawione na zakrętkach.
      Z tej porcji otrzymamy ok. 2 słoików po 250 ml.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sweet Pickle Relish, czyli słodki relish ogórkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 sierpnia 2015 13:34
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Tzatziki

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęsta wersję tzatziki, przypominająca bardziej zupę - chłodnik. W Indiach przygotowuję się pyszną raitę. W kuchni bułgarskiej, serbskiej i macedońskiej znajdziemy zaś tarator. Podobne danie spotykane jest również w Iraku i Iranie. Tak szeroka popularność tego połączenia smaków wcale nie dziwi - zimny, lekko kwaśny jogurt znakomicie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy drobiu. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach pikantnych (gdzie łagodzi ich ogień), jak jako dodatek do warzyw czy ryżu. Przepis na podstawie Authentic Greek Recipies.



      250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      1 nieduży ogórek zielony
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka octu winnego
      1 łyżka oliwy z oliwek
      1-2 łyżki drobno siekanego koperku
      szczypta soli do smaku

      Ogórek (bez obierania) ścieramy na tarce (grube oczka). Posypujemy szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Po tym czasie cały sok dokładnie odciskamy - nie będzie nam potrzebny.

      Jogurt grecki mieszamy z ogórkiem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, oliwą i koperkiem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli do smaku.
      Podajemy schłodzony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 14:23
  • wtorek, 24 lutego 2015
    • Pyszna kanapka z serem i bekonem

      Podstawą dobrej kanapki jest świeże pieczywo. Choć brzmi to banalnie, jest to prawdą. Przy robieniu kanapek warto pamiętać, że świeże, chrupiące pieczywo znakomicie smakuje nawet z samym masłem, natomiast pieczywo zleżałe słabo wypadnie nawet z naszym ulubionym dodatkiem. Aby kanapka smakowała wyjątkowo, warto pamiętać także o użyciu sosu, który spaja składniki nie tylko smakowo, ale również czysto fizycznie, ponieważ dzięki niemu dodatki nie wypadają z bułki. Bardzo ważny jest dla mnie również dodatek świeżych warzyw, które wyglądają dekoracyjnie, przyjemnie chrupią i czynią ze zwykłej kanapki zdrowy, urozmaicony posiłek. Poniższe połączenie smaków niezwykle mi odpowiada: jest prosty sos, są chrupiące warzywa, jest żółty ser, lekko roztapiający się pod wpływem gorącego rumianego bekonu... jest pysznie. Polecam :)



      1 mała bułka, świeża i chrupiąca
      2 plastry wędzonego boczku / bekonu
      2 łyżki startego żółtego sera
      kilka plastrów świeżego ogórka
      mieszanka ulubionych sałat
      ew. siekany szczypiorek / cebula

      1 łyżka majonezu + 1 łyżka keczupu (+ew. ostry sos chili)

      Bekon podsmażamy na patelni, aż będzie rumiany.

      Bułkę kroimy na pół, obie połówki smarujemy cienko mieszanką majonezu z keczupem. Jeśli sos ma być pikantny, dodajemy odrobinę sosu chili.

      Układamy kolejno: sałatę ze szczypiorkiem, starty żółty ser, gorący bekon i plastry ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki. Od razu zjadamy :) .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lutego 2015 10:37
  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • piątek, 19 września 2014
  • środa, 03 września 2014
    • Ogórki kanapkowe. Pikle. Bread and butter pickles.

      Póki trwa jeszcze sezon ogórkowy, spieszę, by podać przepis na smakołyk, do którego wykonania bardzo Was zachęcam.Te pełne smaku, chrupiące (bardzo chrupiące!) ogórki pasują nie tylko do kanapek. Można je również wykorzystać jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek. Skąd zatem wzięła się ich nazwa? W oryginale "bread and butter pickles" to dosłownie pikle do chleba z masłem. W czasach Wielkiej Depresji często bywało, że jedynym, co można było położy co na kanapkę, były ogórki. Innych rzeczy po prostu nie było. Jak łatwo się domyślić, zimą, kiedy brakowało również świeżych warzyw, sytuacja stawała się jeszcze cięższa, dlatego starano się jak największe ilości ogórków zakonserwować, by starczyły na jak najdłużej. Bez względu jednak na ten smutny rodowód dania warto nadal cieszyć się piklami, ponieważ są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Przepis na podstawie bloga Foodwishes.



      1 kg niedużych, jędrnych ogórków
      1/3 szklanki soli kamiennej  niejodowanej
      1 cebula
      1/2 papryki

      zalewa:
      2 szklanki octu 10%
      1/2 szklanki wody
      1 szklanka cukru
      1 łodyga selera naciowego
      1 łyżka ziaren gorczycy
      1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki kurkumy
      1/5 łyżeczki mielonych goździków (lub 1-2 całe goździki)
      2 ząbki czosnku
      ew. chili do smaku


      1. Ogórki kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm (nie powinny być zbyt cienkie). Cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę w drobne paski lub kostkę. Wszystko to zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godzimy, bo warzywa puściły sok.

      Po tym czasie odcedzamy ogórki na sicie i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Mówiąc "dokładnie", mam na myśli co najmniej ok. 2 minut aktywnego płukania (możemy w tym czasie także mieszać ogórki łyżką). Chodzi o to, by wypłukać sól z ogórków. Nie martwcie się - z ogórków nie wypłucze się smak, nie będą też nadmiernie słone. zostanie w nich dokładnie taka ilość soli, jaka powinna tam być. Z tego też powodu, jak widać, nie dodaje się już soli do zalewy.



      2. Przygotowujemy zalewę, umieszczając w garnku wszystkie wskazane wyżej składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Wyłączamy palnik i dodajemy ogórki.
      Ponownie włączamy palnik. Mieszając, doprowadzamy zalewę do wrzenia, lecz tym razem nie pozwalamy się jej zagotować.

      Gorące ogórki przekładamy do słoików wraz z zalewą. Studzimy, stawiając słoiki na zakrętkach. Po tym czasie ogórki, które planujemy jeść, wstawiamy do lodówki. Nadają się do jedzenia, kiedy tylko się wychłodzą.

      Jeśli chcemy zrobić większą partię pikli i przechowywać je przez dłuższy czas, można poddać słoiki krótkiej, 2-minutowej pasteryzacji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki kanapkowe. Pikle. Bread and butter pickles.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2014 15:27
  • środa, 09 lipca 2014
    • Sałatka makaronowa z mortadelą i serem

      Dziś proponuję szybką sałatkę makaronową z mortadelą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem. Zamiast mortadeli można użyć kiełbasy szynkowej - warto podczas kupna zwrócić uwagę na skład produktu. Proporcje tu są w zasadzie dowolne, możemy je całkowicie dostosować do własnego gustu.



      200 g makaronu typu świderki
      200 g mortadeli lub kiełbasy szynkowej
      200 g sera żółtego
      2-3 duże ogórki kiszone
      1 duża cebula - użyłam czerwonej dla ładniejszego efektu kolorystycznego
      2-3 łyżki majonezu
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.

      Kiełbasę i ser kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Podobnie kroimy ogórki, natomiast cebulę obieramy i kroimy w pióra. Mieszamy z ugotowanym makaronem i majonezem (majonezu dajemy tyle, by ładnie połączył wszystkie składniki. Jeśli sałatka jest za gęsta, można dodać trochę soku z ogórków).
      Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem (intensywnie, by sałatka miała wyrazisty smak) i ewentualnie solą.
      Odstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 lipca 2014 13:54
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • wtorek, 17 czerwca 2014
  • piątek, 13 czerwca 2014
  • czwartek, 19 września 2013
  • środa, 24 lipca 2013
    • Ogórki kiszone po gruzińsku

      Ogórki kiszone po gruzińsku nie różnią się tak naprawdę znacząco od tych, które robi się w Polsce. Jednak dwie rzeczy mnie w nich zainteresowały: metoda, by przed ukiszeniem namoczyć ogórki w lodowatej wodzie, dzięki czemu zachowują chrupkość, oraz dodatek tymianku, dzięki czemu są bardzo aromatyczne. Przepis na podstawie książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze.




      ogórki gruntowe
      - wybieramy zgrabne, proste sztuki


      Zalewa, proporcje na 1 litr wody, można dowolnie zwielokrotnić:
      1 litr wody
      2 łyżki soli niejodowanej
      1 łyżeczka cukru
      4 ząbki czosnku
      2 łyżki estragonu lub tymianku

      1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
      koper do kiszenia ogórków

      1. Ogórki myjemy i moczymy przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Wodę wymieniamy kilka razy, w zależności  od potrzeb, by była zimna.

      2. Wodę na zalewę zagotowujemy. W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy sól i cukier.

      Ogórki układamy w słoikach lub w naczyniu do kiszenia. Wsypujemy pieprz, obrany, przekrojony na połówki czosnek i estragon lub tymianek. Wkładamy koper (najwięcej aromatu jest w gałązkach, nie w kwiatostanach, więc gałązek nie żałujemy :) )

      Ogórki zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy. Ważne , by nie stały w pełnym słońcu, lecz w jakimś chłodniejszym miejscu (ale nie w lodówce).

      Po 2-4 dniach otrzymujemy ogórki małosolne. Potem mamy ogórki kiszone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki kiszone po gruzińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 11:54
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Roladki z warzywami w tortillach

      Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.



      cienkie tortille
      czerwona papryka
      świeży ogórek
      czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, może też być biała)
      sałata lodowa

      ser twarogowy kanapkowy

      ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

      Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
      Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

      Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajany część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

      Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

      Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z warzywami w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 13:42
  • piątek, 19 października 2012
    • Ogórki konserwowe z chili po żydowsku

      Póki jeszcze są dostępne ogórki gruntowe, spieszę podać Wam przepis na pyszne ogórki "po żydowsku". Dodatek papryczek chili jest tu naprawdę dobrym pomysłem. Urozmaica to bowiem smak ogórków, dodając im interesującej pikanterii. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.


      2 kg ogórków gruntowych -  wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki

      750 ml wody
      375 ml octu
      2/3 szklanki cukru
      1 łyżeczka soli
      2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
      kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
      gorczyca

      Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.

      Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą.
      Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.

      Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.


      Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.

      Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.

      Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki konserwowe z chili po żydowsku ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 października 2012 12:10
  • poniedziałek, 10 października 2011

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!