pełnia smaku...
Wpisy otagowane „ogórek”
Dzisiejszy przepis ma mnóstwo zastosowań: może być pasta do pieczywa. Może być dodatkiem do placków ziemniaczanych lub pancakesów. Może być także dipem do maczania warzyw, chipsów czy krakersów. W każdej z tych ról świetnie się sprawdzi. Przepis na podstawie WonkyWonderful.
1 opakowanie kremowego serka kanapkowego
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka zalewy od ogórków
3-4 łyżki siekanego koperku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki granulowanej cebuli
3-4 ogórki konserwowe lub kanapkowe
Ew. sól/pieprz do smaku
Ogórki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, by uzyskać jednolitą pastę. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.
Regulujemy gęstość dipu za pomocą śmietany – dając jej mało, uzyskamy pastę do smarowania pieczywa. Dając więcej – dip o pożądanej przez nas konsystencji.
Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ja w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.
Ogórki z jogurtem:
1 zielony ogórek
1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
1 łyżeczka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sól do smaku
Ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)
1 nieduża cebula – obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki mięty
2 łyżki siekanej natki pietruszki
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.
W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.
Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.
Ogórek i wyrazista w smaku pasta tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!
Świeży ogórek
Pasta tuńczykowa:
1 puszka tuńczyka w oleju ( moja to 180 g)
o połowę mniej sera feta ( czyli 90 g)
2 łyżki dobrego keczupu
1-2 łyżki majonezu
1 bardzo drobno posiekana mała cebula
1 łyżeczka sosu chili
1. Z tuńczyka odlewamy olej. Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.
2. Ogórek możemy obrać, możemy także pozostawić na nim skórkę lub jedynie dekoracyjne paski skórki, jak na zdjęciu. Ogórek kroimy na tyle plastrów (każdy o grubości 1,5 cm), ile chcemy uzyskać gotowych przystawek. Z tej porcji tuńczyka powinno wyjść mniej więcej 16-18. Każdy kawałek ogórka wydrążamy z jednej strony* tak, by powstała miseczka. W każdej ogórkowej miseczce umieszczamy za pomocą szprycy do kremów po porcji nadzienia.
*Za pomocą przyrządu do pozbawiania jabłek gniazd nasiennych lub robienia kulek z arbuzów i melonów.
Turecka sałatka, zwana sałatką pasterską (Çoban Salatasi), to feeria barw i smaków. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza siekanej natce pietruszki. Dzięki połączeniu świeżych warzyw możemy duchem zanurzyć się w ciepłych falach morza Śródziemnego nawet podczas ponurej polskiej zimy. Sałatkę najlepiej przygotowywać (mieszać warzywa) tuż przed podaniem, by wszystkie składniki były świeże i chrupiące. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey.
1 duży pomidor – pokrojony w kostkę
1 papryka czerwona lub zielona – pokrojona w kostkę
½ ogórka – pokrojonego w kostkę
1 mała czerwona cebula – obrana, posiekana
4 łyżki siekanej natki pietruszki (lub więcej)
½ łyżeczki soli (do smaku)
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu (do smaku)
2łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojone warzywa mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ten przepis to dosłownie "pełna micha" - micha (lub talerz) pełna tego, co najlepsze, i co lubicie najbardziej, bowiem składniki dania można dostosować do swojego gustu. Ogólnie potrawa utrzymana jest w stylu śródziemnomorskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać np. kukurydzę, ciecierzycę, marchewkę, pieczarki czy czerwoną fasolę - jeśli macie na to ochotę. Ważne, by było różnorodnie i kolorowo. Stosunek ilości warzyw do makaronu również jest dowolny. Bazą dania jest zaś makaron w pysznym, wyrazistym sosie miodowo musztardowym. Pomysł od LeCremeDeLaCrumb.
300 g makaronu typu rurki
1-2 filety z piersi kurczaka + sól, pieprz, słodka papryka, mąka pszenna do oprószenia
olej do smażenia
ser typu feta - drobno pokruszony
warzywa:
mix salat
pomidor - pokrojony w kawałki
ogórek - pokrojony w pól plastry
czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra
papryka - pokrojona w cienkie paseczki
avocado - obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało
sos:
6 łyżek majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
4 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczk1 ziarnistej musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem, papryką i mąką. Podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, zdejmujemy z patelni.
2b. Przygotowujemy warzywa.
2c. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej majonezu/jogurtu lub miodu, jeśli chcemy sos łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy.
3. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z połową sosu.
Na talerzach (bądź w miseczkach) układamy porcje makaronu oraz dodatków, skrapiamy pozostałym sosem.
Makaron można również od razu wymieszać ze wszystkimi składnikami - jak wolicie.
Dziś chciałam Wam zaproponować smaczną imprezową przekąskę bądź też ciekawy sposób na urozmaicenie śniadania. Salami dobrze komponuje się z kremowym serkiem i ogórkiem, a wyglądające efektownie roladki są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania.
salami w dużych plastrach (na zdjęciu widzicie salami paprykowe)
ogórek
ser żółty
serek śmietankowy kanapkowy (typu cream cheese)
siekany koperek
wykałaczki
1. Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy za pomocą łyżeczki nasionka.
Kroimy na długość naszych plasterków salami, a następnie w cienkie słupki.
Ser żółty kroimy w paski.
2. Każdy plasterek salami smarujemy w 3/4 serkiem i posypujemy koperkiem. Układamy słupki ogórka i kawałek sera, po czym zwijamy w ścisłą roladkę. Każda roladkę zabezpieczamy wykałaczką.
Wszystko możecie zobaczyć na tym rysunku:
Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)
2 filety z piersi kurczaka
marynata:
4-6 łyżek oleju
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku
warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)
sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)
sos ostry chili
1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.
Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje.
Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.
3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.
Gdy tylko zobaczyłam przepis na te roladki, od razu wiedziałam, że trafiłam na coś wyjątkowego - na wyjątkowo proste, wyjątkowo szybkie i wyjątkowo smaczne połączenie ogórka, serka i wędliny. Jeśli szukacie pomysłu na szybką przekąskę na przyjęcie, wypróbujcie ten pomysł - z pewnością będziecie zadowoleni. Przygotowanie ich zajmie Wam dosłownie 5 minut, nie potrzeba też żadnych skomplikowanych składników, za to efekt będzie naprawdę ładny i pyszny.
potrzebujemy:
szynkę w dużych cienkich plastrach
kremowy śmietankowy serek kanapkowy (cream cheese)
ogórki konserwowe
siekany koperek
Plasterek szynki smarujemy dokładnie i równomiernie warstwą serka. Posypujemy siekanym koperkiem. Z jednego brzegu układamy ogórek (lub dwa, jeden za drugim, jeśli ogórki są za krótkie w stosunku do szynki). Zaczynając od strony z ogórkiem, zwijamy ścisłą roladkę.
Roladki kroimy na równe kawałki o szerokości ok. 3 cm.
Bardzo lubię przepisy z historią w tle. Elvis Presley znany jest nie tylko jako król rock'n'rolla, lecz również jako miłośnik amerykańskiej kuchni południowej, zwłaszcza potraw bardzo słodkich i głęboko smażonych. Jego smażona kanapka z masłem orzechowym i bananami jest jednym z najsłynniejszych przepisów opatrzonych imieniem Elvisa. W Graceland można nabyć książkę kucharską "From Elvis’ Kitchen to Yours", w której znajdziemy przepisy na ulubione potrawy Presleya, w tym na Smażone Ogórki Elvisa. Choć dla polskich oczu przepis może w pierwszej chwili wydawać się dziwny - naprawdę warto go wypróbować. Smażone konserwowe ogórki są w USA bardzo lubiane. Szczególnie popularne zaczęły być w latach 60. XX w. Są typową przegryzką podawaną na różnego rodzaju lokalnych festiwalach, znajdziemy je również w menu wielu barów czy restauracji. Można je jeść jako przekąskę, podawane z sosami do maczania, lub jako dodatek do dania głównego. Lekko chrupiąca panierka świetnie kontrastuje z pełnym smaku wnętrzem. Ponieważ moim mottem jest "Kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa nowych fascynujących smaków", od razu ruszyłam do kuchni. Idźcie i Wy :) Przekąska ta jest naprawdę smaczna, nie tłusta i nie ciężka; idealna np. do piwa. Przepis na podstawie RecipesForOurDailyBread.
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżeczka ostrego sosu chili
1 łyżeczka soli (do smaku)
2/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)
3 szklanki mąki pszennej
ogórki konserwowe (ok. 1/2 słoika)
olej do smażenia
Z podanych składników przygotowujemy gęste ciasto.
Na dużej patelni rozgrzewamy dobrze ok. 1 cm oleju.
Ogórki kroimy w ukośne plastry lub w słupki i zanurzamy w cieście. Smażymy z obu stron na złoto, po czym odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem do maczania (np. Białym sosem BBQ z Alabamy, czosnkowym, jogurtowym, musztardowym czy z keczupem).
Podawałam już różne przepisy na sałatki i pasty z tuńczyka - dziś mam dla Was propozycję w stylu tajskim. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe! Przepis na podstawie TableForTwo.
1 puszka tuńczyka w oleju
1 cebula czerwona - obrana, posiekana
1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę
1/2 ogórka - pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyzki soku z limonki
2 łyżki ziaren sezamu - lekko podprażonego
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Sezam prażmy, mieszając, na suchej patelni przez ok. 5 minut. Ma być jasno złoty, lecz nie spalony. Zsypujemy go na talerzyk i odstawiamy, by trochę ostygł. Gorącego sezamu nie jemy i nie dotykamy - łatwo się poparzyć.
2. Tuńczyka odcedzamy z oleju. Olej zachowujemy.
Rybę wraz z cebulą, papryką i ogórkiem skrapiamy sokiem z limonki i olejem sezamowym oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Jeśli sałatka wydaje się za sucha, dodajemy zachowany wcześniej olej od tuńczyka.
Pozdajemy posypaną prażonym sezamem, np. na sałacie lub na świeżym pieczywie.
ogórki gruntowe - wybieramy zgrabne, proste sztuki
Zalewa, proporcje na 1 litr wody, można dowolnie zwielokrotnić:
1 litr wody
2 łyżki soli niejodowanej
1 łyżeczka cukru
4 ząbki czosnku
2 łyżki estragonu lub tymianku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
koper do kiszenia ogórków
1. Ogórki myjemy i moczymy przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Wodę wymieniamy kilka razy, w zależności od potrzeb, by była zimna.
2. Wodę na zalewę zagotowujemy. W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy sól i cukier.
Ogórki układamy w słoikach lub w naczyniu do kiszenia. Wsypujemy pieprz, obrany, przekrojony na połówki czosnek i estragon lub tymianek. Wkładamy koper (najwięcej aromatu jest w gałązkach, nie w kwiatostanach, więc gałązek nie żałujemy :) )
Ogórki zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy. Ważne , by nie stały w pełnym słońcu, lecz w jakimś chłodniejszym miejscu (ale nie w lodówce).
Po 2-4 dniach otrzymujemy ogórki małosolne. Potem mamy ogórki kiszone.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |