Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „avocado”

  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • Magiczny zielony sos z avocado

      Nie wiem, do jakiej magii odnosiła się osoba, która wymyśliła nazwę sosu, lecz w ciemno obstawiam, że chodziło o magię smaku. Sos jest wyrazisty i kremowy, naprawdę bardzo smaczny. Będzie wspaniałym dodatkiem do dań  wegetariańskich, jak również do ryb, drobiu i dań z grilla. Można użyć go także do kanapek i tortilli, do pieczonych ziemniaków lub jako dip do warzyw czy chipsów. Jeśli go odpowiednio rozrzedzicie, może być nawet dressingiem do sałatek. Bez orzechów, bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański. Przepis bazowany na TheGlowingFridge.

      Green Magic Sauce

      1 dojrzałe avocado – sam miąższ, bez skórki i pestki

      1 zielona papryczka chili lub jalapeno – możemy dodawać po trochu, sondując poziom ostrości

      Garść świeżych listków bazylii

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanej kolendry

      1 duży ząbek czosnku – obrany, posiekany

      2 łyżeczki tahini

      3-4 łyżki soku  zlimonki

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       

      Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub blendujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajemy więcej soku z limonki lub ew. wody. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.  

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Magiczny zielony sos z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 12:47
  • środa, 24 maja 2017
    • Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado

      Pysznie, szybko i ładnie. Tymi trzema słowami mogę scharakteryzować dzisiejszą propozycję, czyli tortille z kremowym kurczakiem i avocado. Można je zjeść na śniadanie lub kolację, jak również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport. Z tego powodu świetnie sprawdzą się również podczas wycieczek. Gdy pokroimy je w dekoracyjny sposób, z pewnością przypadną do gustu także gościom podczas przyjęcia w domu. Przepis wg OmgChocolateDesserts.

      Chicken & Avocado Rolls

      3-4 tortille pszenne

      1 duży lub 2 małe filety z piersi kurczaka

      2/3 szklanki sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku) startego na tarce (duże oczka)

      1 mała czerwona cebula – obrana, drobno posiekana

      ½ szklanki siekanego szczypiorku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki majonezu

      2 łyżki jogurtu greckiego

      Olej do smażenia

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Marynata do kurczaka:

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki pieprzu

      ½ łyżeczki soli

      Ew. ostra papryka lub chili – do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozcinamy „po grubości”, by z każdego kawałka mięsa uzyskać po 2 cienkie kotlety. Mięso marynujemy w podanej mieszance przypraw 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie zdejmujemy z patelni i rwiemy dwoma widelcami na drobne kawałki lub bardzo drobno siekamy nożem.

      Mieszamy w misce kurczaka wraz z guacamole, serem, cebulą, szczypiorkiem, natką, majonezem i jogurtem. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej jogurtu.

      składniki

      3. Masę rozprowadzamy na tortillach cienką, równomierną warstwą. Ilość ostatecznie posmarowanych tortilli będzie zależała od tego, jak grubą warstwę nadzienia damy.

      Każdą tortillę ściśle zwijamy i odkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie kroimy je ostrożnie w plastry lub pod skosem.

      Jeśli nie chcecie kroić tortilli, tylko podać je w całości, chłodzenie w lodówce nie jest konieczne.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 maja 2017 09:58
  • piątek, 12 maja 2017
    • Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami

      Jeśli lubicie avocado, a dokładniej guacamole, czyli przygotowaną z niego pastę o uzależniającym smaku limonki, zwróćcie uwagę na ten przepis. Jeśli zaś jesteście miłośnikami klimatów meksykańskich – to już coś zdecydowanie dla Was. Tym razem jednak nie przygotowujemy żadnego mięsa. Gwoździem programu są dziś pieczarki, które usmażymy z aromatycznymi przyprawami w stylu tacos. Dobrym dodatkiem może być starty ser cheddar czy kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Będzie kolorowo, aromatycznie, warzywnie i pysznie! Pomysł od HarrietEmily.

      Avaocado and Taco Mushroom Toasts

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1 duży ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      Sól, świeżo mielony czarny pieprz i chili – do smaku

      Olej + masło do smażenia, po 1 łyżce

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Mała czerwona cebula – obrana, pocięta w cieniutkie piórka

      Kwaśna śmietana/jogurt grecki

      Pieczywo

       

      1. Przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy na złoto na 1 łyżce masła z 1 łyżką oleju, dodając wszystkie przyprawy i siekany czosnek.

      W tym czasie rumienimy pieczywo.

      Każdą kromkę pieczywa smarujemy guacamole (ew. posypujemy serem), oraz układamy na niej po porcji pieczarek. Na wierzch możemy dać kleks kwaśnej śmietany. Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 maja 2017 11:41
  • środa, 18 stycznia 2017
  • środa, 19 października 2016
    • Vege Fajita

      Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.

       Vegetarian Fajita

      1 papryka czerwona - pokrojona w paski

      1 papryka zielona - pokrojona w paski

      1 – 2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      1/2 cukinii - pokrojona w pół plastry

      200 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki

      1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki tymianku

      Ew. sól i czarny pieprz do smaku

       

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku

       

      olej do smażenia

      tortille

      guacamole

      gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego, bałkańskiego

      siekana natka pietruszki lub kolendry

      ew. ser, np. cheddar

      

      1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pieczarki i cukinię kroimy w plastry. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek.  Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.

      Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole, śmietany i ew. sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.

      W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu pita bądź z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Vege Fajita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 11:54
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Pieczony łosoś z guacamole

      Jak wiadomo, cytryna i ryba to idealny duet. Z tego właśnie powodu soczyście zielone i orzeźwiająco cytrynowe guacamole jest idealnym dodatkiem do pieczonego łososia lub innej ryby. To prosty w wykonaniu, lecz bardzo smaczny posiłek.

      Salmon with Guacamole

      filety łososia lub innej ryby

      sok z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      guacamole:

      1 avocado

      1/2 pomidora

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      1/2 drobno posiekanej cebuli

      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

      1/2 łyżeczki soli

      czarny pieprz do smaku

      ew. szczypta chilli


      1. Rybę dzielimy na porcje, układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez ok. 15-20 min, aż ryba przestanie być surowa.
      2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora (bez mokrych nasionek) . Następnie dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      3. Rybę podajemy z porcja guacamole.

      Dobre dodatki to świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub frytki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony łosoś z guacamole”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 11:17
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2016
    • Kanapki z guacamole i jajecznicą

      Guacamole i jajka to zgrany duet dobrze uzupełniających się smaków oraz smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie - spróbujcie!

      Guacamole Scrambled Eggs

      4 kromki pieczywa
      4 jajka
      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12%

      szczypta soli, ew. ostra papryka w płatkach

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
      1/2 łyżeczki soli
      czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chilli


      1. Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.


      2. Przygotowujemy jajecznicę (odkąd poznałam ten przepis, robię jajecznicę wyłącznie metodą Gordona Ramsay'a, lecz oczywiście możecie użyć swojego ulubionego sposobu):

      Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli - do smaku.

      Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.

      Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.


      3. Każdą kanapkę smarujemy guacamole, na którym układamy porcję jajecznicy. Możemy dla dodanie pikanterii posypać papryką chili w płatkach. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapki z guacamole i jajecznicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2016 13:19
  • wtorek, 15 marca 2016
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
  • piątek, 15 stycznia 2016
    • Sałatka z kurczakiem a la Taco

      Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)

      Sałatka z kurczakiem a la taco

      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:

      4-6 łyżek oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki oregano
      sól do smaku

      

      warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

      sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

      sos ostry chili

       

      1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

      Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


      3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem a la Taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2016 11:48
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli

      W języku hiszpańskim słowo "salsa" oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.



      1/2 avocado
      1 pomidor
      1 cebula
      2 łyżki soku z limonki
      sól do smaku


      Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę avocado kroimy w drobna kostkę.
      Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Smak powinien być słonawy i intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 12:35
  • wtorek, 28 kwietnia 2015
    • Kanapka z avocado, pomidorem i jajkiem

      Czy próbowaliście już, jak świetnie odrobina pikantnego sosu chili wzbogaca smak jajek? Jeśli nie, spróbujcie koniecznie :) Na przykład, już w tej smacznej, pożywnej kanapce, pełnej wartościowych składników.



      na 2 kanapki:

      2 małe bułki np. kajzerki
      2 małe jajka
      2 łyżki kremowego serka kanapkowego
      4 cienkie plastry pomidora
      2 plastry szynki (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)

      1/2 avocado
      1/2 małej cebuli
      2 łyżki soku z cytryny
      sól do smaku

      masło
      ew. ostry sos chili


      Bułki kroimy na pół. Rumienimy w tosterze lub piekarniku, przecięciem do góry.

      Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym polówkę avocado rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz posiekana jak najdrobniej cebulę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      Na patelni, na niewielkiej ilości masła, rumienimy krótko szynkę. Zdejmujemy. Na tej samej patelni smażymy jajecznicę. Doprawiamy do smaku solą.

      Spód kanapki smarujemy serkiem kremowym, na to układamy pastę z avocado, pomidora i jajecznicę. Jajecznice skrapiamy sosem chili. Na wierzchu układamy szynkę i nakrywamy całość drugą połówką bułki. Podajemy od razu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 kwietnia 2015 12:13
  • środa, 15 kwietnia 2015
    • Sałatka z kurczakiem i avocado

      Smaczna, pożywna sałatka w wiosennie zielonym kolorze.



      1 filet z piersi kurczaka
      1 avocado
      sok z 1/2 cytryny
      2 łyżki siekanego szczypiorku
      2 łyżki majonezu

      1/2 łyżeczki curry
      1/4 łyżeczki chili w płatkach
      sól i czarny świeżo zmielony pierz - do smaku
      1 łyżka oleju

      Filet z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z przyprawami wymieszanymi z olejem. Smażymy na patelni ze wszystkich storn, na złoto. Odstawiamy do wystudzenia.

      Avocado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę.
      W salaterce mieszamy kurczaka, avocado i szczypiorek. Dodajemy majonez i sok z cytryny - sałatka powinna być intensywnie cytrynowa i orzeźwiająca w smaku. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 kwietnia 2015 11:06
  • czwartek, 19 lutego 2015
    • Kremowa pasta / dip z avocado z fetą

      Jeśli lubicie guacamole, myślę, że polubicie ten dip, w którym avocado połączone jest z intensywną w smaku fetą. Dzięki cytrusowej nucie wspaniale pasuje zarówno do dań mięsnych, jaki i ryb. Równie dobrze sprawdzi się także jako dip lub pasta do kanapek.


      1 avocado
      1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      2 łyżki sera feta
      ew. czarny pieprz do smaku

      Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 
      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę wraz z serem feta. Dodajemy sok z limonki i ew. pieprz  do smaku, oraz posiekaną cebulę. Smak dipu powinien być intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lutego 2015 14:18
  • czwartek, 17 lipca 2014
    • Kanapki / grzanki z guacamole i jajkiem sadzonym

      Guacamole to nie tylko pyszny dodatek do dań meksykańskich. Świetnie sprawdza się także jako pasta do kanapek. Dziś - z sadzonym jajkiem, spróbujcie!



      2 bułki kajzerki (lub 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego)
      4 jajka
      4 plasterki sera żółtego
      ew. ostra papryka w płatkach
      1 avocado
      1 łyżka soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
      1/2 łyżeczki soli
      czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chilli


      Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 
      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      Bułki kroimy na pół - w zależności od upodobań, możemy je zrumienić w tosterze bądź nie. Każdą kanapkę smarujemy guacamole, na którym układamy plasterek sera i świeżo przygotowane sadzone jajko. Możemy dla dodanie pikanterii posypać papryką chili w płatkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 lipca 2014 12:36
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Obłędna kanapka z kurczakiem curry i avocado

      Ta kanapka jest u nas obecnie hitem, idealnie wpisując się w nasze upodobania smakowe. Kremowy kurczak w curry, z dodatkiem zdrowego avocado, idealnie pasuje do słodko-kwaskowej żurawiny. Całość podkręcona odrobiną soku z cytryny.... pyszności :) Zamiast na kanapkach, można podać tego kurczaka także jako sałatkę. Bardzo polecam! Przepis na podstawie McCormick.



      1 filet z piersi kurczaka
      2 łyżeczki curry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
      szczypta chili
      2 łyżki oleju

      1 avocado
      1/4 szklanki suszonej żurawiny
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 łyżka soku z cytryny

      2-4 łyżki majonezu

      dowolne pieczywo
      ok. 2 liście posiekanej drobno sałaty masłowej lub lodowej


      Filet z kurczaka pokroić w jak najdrobniejsza kostkę. Z oleju, curry, soli, pieprzu i szczypty chili przygotować marynatę. Mięso marynować 15 minut, po czym usmażyć na złoto.

      W salaterce wymieszać obrane, drobno pokrojone avocado z usmażonym kurczakiem, natką, żurawiną, sokiem z cytryny i majonezem. Ew. doprawić do smaku solą lub pieprzem.

      Podawać na zrumienionym pieczywie, na posiekanej sałacie,  lub na półmisku, w formie sałatki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 14:26
  • wtorek, 28 stycznia 2014
    • Tortille z chrupiącym kurczakiem w chilli i cytrynie

      Zastanawiałam się, jak nazwać to danie: "wrapsy z kurczakiem", "chrupiące stripesy kurczaka", "kurczak twister"? Nieeeeee. Tego typu nazwy mnie jednak rażą. Uznałam, że najlepiej powiedzieć wprost, czym to danie jest: chrupiącymi kawałkami kurczaka w pikantnej marynacie, zawiniętymi w pszenną tortillę, z warzywami. Prosto i pysznie - kurczak wychodzi lekko pikantny, soczysty, z cytrynową nutą. Jeśli podamy z pieczonymi ziemniaczkami, danie będzie naprawdę pożywne. Gdy w ten sposób przygotowanego kurczaka podamy bez tortilli, za to z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami oraz surówką, otrzymamy kolejne smaczne danie.



      2 piersi kurczaka
      sok z 1 cytryny
      4 łyżki oleju
      1 łyżeczka chilli w proszku
      sól i pieprz
      jajko
      panierka panko lub ew. bułka tarta

      olej do smażenia

      tortille pszenne
      ulubione warzywa - na zdjęciu pomidor, sałata lodowa i avocado
      2 łyżki majonezu + duży ząbek czosnku
      ew. dodatkowy ostry sos chilli


      Filet pokroić w cienkie paski. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez godzinę w lodówce (można dłużej).

      Następnie do kurczaka w marynacie dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w panko lub ew. bułce tartej, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

      Środek tortilli smarujemy cienko majonezem wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Można dodatkowo skropić ostrym sosem chilli, jeśli ktoś lubi. Układamy warzywa i kurczaka, zwijamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 stycznia 2014 12:35
  • czwartek, 16 stycznia 2014
    • Kanapka z avocado i szynką

      Jeśli chodzi o kanapki, kluczowy jest zazwyczaj nie sposób wykonania, który z reguły jest bardzo prosty, lecz ciekawy dobór składników. Oto pomysł na smaczną kanapkę z avocado i szynką.



      na 2 kanapki:
      bułka
      2 plastry szynki
      4 plastry pomidora
      1/2 avocado
      sałata lodowa
      2 łyżeczki majonezu
      1 ząbek czosnku

      masło
      cytryna
      sól
      ew. chili


      Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Rumienimy pieczywo z jednej strony. Avocado kroimy na pół, z jednaj polówki zdejmujemy skórkę. Drugą połowę możemy przechować w lodówce do dalszego użycia - jeśli pozostawimy w niej pestkę, avocado nie ściemnieje.

      Majonez mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku.
      Pieczywo smarujemy majonezem, układamy sałatę, szynkę, pomidor i plastry avocado. Skrapiamy sokiem z cytryny u posypujemy solą. Można posypać chili w płatkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 stycznia 2014 13:44
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Guacamole

      Zakochałam się. Ja, osoba dotychczas nielubiąca avocado, zakochałam się w guacamole. Jego lekki, intensywnie cytrynowy smak urzekł mnie całkowicie. Ojczyzną guacamole jest Meksyk, a jego nazwa wywodzi się z połączenia dwóch słów azteckiego języka nahuatl: ahuacatl (avocado) i molli (sos). 



      1 avocado
      1 łyżka soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
      1/2 obranego ze skórki i posiekanego drobno pomidora
      1/2 łyżeczki soli
      czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chilli 

      Bardzo ważne jest, aby avocado użyte do guacamole było dojrzałe. Dojrzały owoc można bardzo łatwo poznać po tym, że jest lekko miękki i łatwo ugina się pod palcami. (tylko błagam, nie zaduście wszystkich owoców w sklepie podczas testów! ;)  )
      Twarde avocado jak najbardziej nadaje się do kupienia, ponieważ dojrzeje po kilku dniach leżenia w domu (nie w lodówce). Duże, czarne plamy na skórce i czarne smugi w miąższu oznaczają, że owoc jest już przejrzały. Intensywność zieleni miąższu zależy od odmiany owocu.



      Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 
      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekanego pomidora i cebulę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      Podajemy jako dip lub pastę, do mięs, warzyw czy kanapek.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Guacamole”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 11:45

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters