Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „afrykańska”

  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Fasola po nigeryjsku

      Przepis na tę pyszną fasolkę znalazłam na blogu Filozofia Smaku. W Nigerii nosi ona sympatyczną nazwę "Wake-Ewa". W oryginale używa się fasoli czarne oczko, ponieważ jednak takiej nie miałam, użyłam zwykłej białej fasoli, co- jestem pewna- wcale nie odebrało jej smaku. Bardzo polecam - może ona stanowić samodzielny posiłek, podana z pieczywem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami, lub być dodatkiem do obiadu. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, ciepły posiłek możemy mieć w kilka chwil.


      2 puszki białej fasoli
      1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor)
      1 duża cebula
      1 łyżeczka mielonej kolendry
      1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
      chili - do smaku, danie powinno być pikantne
      sól i czarny pieprz - do smaku

      Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka.

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje.

      Dodajemy ugotowaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fasola po nigeryjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 09:29

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!