Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „vege”

  • wtorek, 29 stycznia 2019
    • Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.

      Dzisiejsze danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.

      Malai kofta

      Kofta/krokiety: 

      4 ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree

      ok. 150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)

      1 łyżka maki ziemniaczanej

      1/2 łyżeczki słodkiej papryki

      sól do smaku - masa powinna być wyrazista

      maka pszenna do obtoczenia

      olej do smażenia

       

      Sos:

      1 duża cebula, obrana, drobno posiekana

      1 łyżeczka startego na tarce imbiru

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych

      1 puszka pomidorów siekanych 

       

      1 łyżka oleju + 1 łyżka masła

      1/2 łyżeczki chili (do smaku)

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1/4 łyżeczki kurkumy

      1 łyżka jogurtu naturalnego

      2 łyżki siekanej kolendry

       

      1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z puszki. dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko blenderem.

      2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.

      3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.

      Malai kofta

      4. Krokiety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.

       

      Kofty podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek, skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2019 08:37
  • piątek, 18 stycznia 2019
  • wtorek, 15 stycznia 2019
  • poniedziałek, 14 stycznia 2019
    • Domowe Gnocchi

      Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich przygotowanie, np z dodatkiem szpinaku, ricotty, itp., a prawie każdy dom ma swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do mięsa.

      Gnocchi

      600g mączystych ziemniaków (typ C)

      150g mąki pszennej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      semolina lub mąka do podsypania

       

      1. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i przeciskamy przez praskę.

      2. Dodajemy rozmącone jajko, sól, gałkę muszkatołową i mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.

      Podsypując trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.

      Gnocchi

      Kluski odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).

      Gnocchi

      W tym czasie gotujemy w dużym garnku osoloną wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy płomień, by nie gotowała się gwałtownie.

      3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe Gnocchi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2019 09:44
  • poniedziałek, 03 grudnia 2018
    • Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.

      Turkish Rocket Dip

      200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1/4 łyżeczki soli (do smaku!)

      1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej dużo w jogurcie)- drobno posiekanej

       

      Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2018 14:11
  • poniedziałek, 22 października 2018
  • poniedziałek, 24 września 2018
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
    • Curry z jajek na twardo

      Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.

      Egg Curry

      8 jajek ugotowanych na twardo

      1 łyżeczka sody kuchennej

      1 duża czerwona cebula – obrana, posiekana

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      Chili – do smaku

      1 łyżeczka maku

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      2 łyżki wiórków kokosowych

      ¼ łyżeczki kurkumy

      Sól i pierz – do smaku

      1 duży pomidor – drobno posiekany

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      ½ szklanki wody

      2 łyżki siekanej drobno natki kolendry

       

      Olej do smażenia

       

      1. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
      2. 2. W międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem, aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką masę.
      3. Jajka na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos. Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę. Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z jajek na twardo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 grudnia 2017 09:14
  • środa, 29 listopada 2017
  • wtorek, 21 listopada 2017
    • Bakłażan w sosie słodko kwaśnym

      Bakłażan w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie warzywne, wywodzące się z kuchni chińskiej. Możemy podać je z ryżem lub z makaronem. Przepis inspirowany Tori'sKitchen.

      Sweet and Sour Eggplant

      1 bakłażan – pokrojony w pół plastry

      Mąka pszenna do obtoczenia

      1 papryka czerwona = pokrojona w paski

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Chili – do smaku

      1 łyżka ziaren sezamu

      Olej do smażenia

      szczypiorek do dekoracji

       

      Sos (składniki mieszamy):

      3 łyżki brązowego cukru

      3 łyżki białego octu winnego (lub octu ryżowego)

      2-3 łyżki sosu sojowego

      3 łyżki wody wymieszanej

      ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

       

      Pół plastry bakłażana obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Nie podlewamy podczas smażenia oleju, żeby bakłażan nie wypił go za dużo.

      Zdejmujemy z patelni.

      Podsmażamy paprykę wraz z cebula i czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, ponownie dodajemy plastry bakłażana, chili oraz sezam i wlewamy sos. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypany szczypiorkiem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 listopada 2017 12:52
  • piątek, 17 listopada 2017
    • Zupa serowa z brokułem

      Dzisiejsza propozycja to bardzo bardzo serowa zupa o ciepłym, domowym charakterze. Taka, jaką mamy ochotę zjeść, gdy wracamy zziębnięci w późnojesienne czy zimowe wieczory. Kremowa zupę uzupełnia całe mnóstwo zielonego, smacznego brokułu – duet idealny. Jeśli chcecie, dodajcie również odrobinkę chili, które dodatkowo podkręci jej smak. Do tego pasują chrupiące grzanki. Przepis na podstawie AverieCooks.

      Broccoli and Cheese Soup

      ok. 2 łyżki masła

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1,5 szklanki zimnej śmietanki UHT 12%

      1 szklanka mleka

      2,5 szklanki bulionu warzywnego

      1 łyżeczka mielonej gorczycy

      1 brokuł – bez łodygi, różyczki drobno posiekane

      1 marchewka – obrana, pokrojona w drobna kostkę

      200 g sera cheddar

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ew. dodatkowy czosnek – do smaku

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na maśle cebule z czosnkiem. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy mąkę i paprykę. Mieszamy.

      Tak otrzymaną zasmażkę rozprowadzamy zimną śmietanką. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy mleko i bulion.

      2. Dodajemy gorczycę, siekane różyczki brokułu i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu, aż brokuł będzie prawie miękki. Pilnujemy, by zupa nie wykipiała, na co może mieć ochotę ze względu na dodatek mleka.

      3. Gdy warzywa będą gotowe, wyłączmy palnik i  dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy zupę do smaku solą i/lub pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardziej czosnkowy charakter, dajemy także dodatkowy ząbek czosnku.

      Zupę możemy podać udekorowaną dodatkowym startym serem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 listopada 2017 10:27
  • poniedziałek, 13 listopada 2017
    • Kukurydza w sosie serowym

      Jakiś czas temu zamieszczałam przepis na pyszną amerykańską kukurydzę w śmietanie. Tym razem jednak pomyślałam, że warto rozwinąć ten przepis. Tak powstała kukurydza w wyrazistym sosie serowym z nutą wędzonej papryki. W zależności od indywidualnych upodobań, może być łagodna lub pikantna. W każdej wersji będzie pysznym dodatkiem do mięs czy drobiu.

      Cheese Creamed Corn

      1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      chili do smaku (można użyć przyprawy w proszku lub sosu chili/. Jeśli używamy sosu, dodajemy go pod sam koniec)

      1 szklanka śmietanki UHT 12%

      100 g sera topionego

      4 łyżki startego sera cheddar

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       

      W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, paprykę oraz chili. Mieszamy. Otrzymaną w ten sposób zasmażkę rozprowadzamy zimną śmietanką. Dodajemy oba sery. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do roztopienia się serów. Dodajemy odsączoną kukurydzę.

      Jeśli całość wyszła za gęsta, rozrzedzamy mlekiem lub dodatkową śmietanką. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kukurydza w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 listopada 2017 10:57
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Burgery z tuńczyka z kolendrą

      Jeśli lubicie tuńczyka, skuście się na przygotowanie z niego burgerów. Robi się je szybko, a smakują świetnie. Do ryby dodajemy aromatyczną siekaną kolendrę, a do burgera mnóstwo świeżych warzyw. Jest pysznie. :)

      Tuna Burger

       

      2 puszki tuńczyka

      1 jajko

      2 łyżki majonezu

      3-4 łyżki bułki tartej

      3 łyżki siekanej natki kolendry

      1 mała, obrana, jak najdrobniej posiekana cebula

      1 papryczka chili – bez nasion, jak najdrobniej posiekana

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (do smaku)


      dodatkowo:
      bułki do burgerów
      mieszanka ulubionych sałat

      Pomidor, świeży ogórek, siekany szczypiorek
      majonez
      keczup

      1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).


      Tuna Burger Ingredients
      2. Z masy formujemy mokrymi dłońmi 6 kształtnych burgerów. Burgery smażymy na minimalnej ilości oleju (najlepiej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu storn na złoto.

      3. Spód bułki smarujemy majonezem, na to układamy mix sałat, szczypiorek, plastry ogórka, burgera i plaster pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki, posmarowaną keczupem.

      Tuna burgers

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z tuńczyka z kolendrą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 12:21
  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie

      Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ja w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.

      ciecierzyca

      Ogórki z jogurtem:

      1 zielony ogórek

      1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

      Sól do smaku


      Ciecierzyca:

      1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)

      1 nieduża cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)

      1 łyżka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki mięty

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      

      Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.

      W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.

      Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 08:06
  • poniedziałek, 17 lipca 2017
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Zielony Falafel

      Zielony falafel posiada wszystkie zalety zwykłego falafela, a oprócz tego jest wesoło zieloniutki w środku. Barwę tę zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Pomysł wypatrzony FullOfPlants.

      Green Falafel

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby masa wyszła za sucha)

      1 duża garść świeżych listków szpinaku

      8-10 świeżych listków bazylii

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanego koperku

      2 ząbki czosnku – obrane

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki mielonej kolendry

      ½ łyżeczki sody oczyszczonej (sody kuchennej)

      Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

       

      4-6 łyżek mąki pszennej + mąka do obtoczenia

      Olej do smażenia

       

      Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy mąkę.  Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub placuszki. W każdej kulce robimy dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Kulki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

      ingredients


      Zielony falafel

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zielony Falafel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 11:23
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • Magiczny zielony sos z avocado

      Nie wiem, do jakiej magii odnosiła się osoba, która wymyśliła nazwę sosu, lecz w ciemno obstawiam, że chodziło o magię smaku. Sos jest wyrazisty i kremowy, naprawdę bardzo smaczny. Będzie wspaniałym dodatkiem do dań  wegetariańskich, jak również do ryb, drobiu i dań z grilla. Można użyć go także do kanapek i tortilli, do pieczonych ziemniaków lub jako dip do warzyw czy chipsów. Jeśli go odpowiednio rozrzedzicie, może być nawet dressingiem do sałatek. Bez orzechów, bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański. Przepis bazowany na TheGlowingFridge.

      Green Magic Sauce

      1 dojrzałe avocado – sam miąższ, bez skórki i pestki

      1 zielona papryczka chili lub jalapeno – możemy dodawać po trochu, sondując poziom ostrości

      Garść świeżych listków bazylii

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanej kolendry

      1 duży ząbek czosnku – obrany, posiekany

      2 łyżeczki tahini

      3-4 łyżki soku  zlimonki

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       

      Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub blendujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajemy więcej soku z limonki lub ew. wody. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.  

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Magiczny zielony sos z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 12:47
  • piątek, 19 maja 2017
    • Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

      To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” 😊 Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.

      Chickpea Meatless Meatballs with Thai Red Curry Sauce

       

      Ryż basmati

      Sos:

      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

      2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)

      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka brązowego cukru

      1 łyżka tajskiego sosu rybnego

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka sou z cytryny

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

       

      Klopsiki:

      ½ szklanki płatków owsianych

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

      1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki

      3 ząbki czosnku – obrane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 jajko

      12 świeżych listków bazylii

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki sody kuchennej

      + bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy

      Olej do smażenia

      Siekany szczypiorek do dekoracji

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)

      2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.

      W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.

      Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.

      Podajemy z ryżem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 10:59
  • piątek, 12 maja 2017
    • Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami

      Jeśli lubicie avocado, a dokładniej guacamole, czyli przygotowaną z niego pastę o uzależniającym smaku limonki, zwróćcie uwagę na ten przepis. Jeśli zaś jesteście miłośnikami klimatów meksykańskich – to już coś zdecydowanie dla Was. Tym razem jednak nie przygotowujemy żadnego mięsa. Gwoździem programu są dziś pieczarki, które usmażymy z aromatycznymi przyprawami w stylu tacos. Dobrym dodatkiem może być starty ser cheddar czy kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Będzie kolorowo, aromatycznie, warzywnie i pysznie! Pomysł od HarrietEmily.

      Avaocado and Taco Mushroom Toasts

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1 duży ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      Sól, świeżo mielony czarny pieprz i chili – do smaku

      Olej + masło do smażenia, po 1 łyżce

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Mała czerwona cebula – obrana, pocięta w cieniutkie piórka

      Kwaśna śmietana/jogurt grecki

      Pieczywo

       

      1. Przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy na złoto na 1 łyżce masła z 1 łyżką oleju, dodając wszystkie przyprawy i siekany czosnek.

      W tym czasie rumienimy pieczywo.

      Każdą kromkę pieczywa smarujemy guacamole (ew. posypujemy serem), oraz układamy na niej po porcji pieczarek. Na wierzch możemy dać kleks kwaśnej śmietany. Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 maja 2017 11:41
  • poniedziałek, 31 października 2016
    • Klasyczna surówka obiadowa z białej kapusty

      W zasadzie, tytuł dzisiejszej potrawy mówi wszystko: to najbardziej klasyczna z klasycznych surówek obiadowych, bardzo łatwa w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna, pasuje bowiem do mnóstwa dań, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Bez problemu przechowuje się ją w lodówce do kilku dni, zatem można przygotować ją również w większych ilościach.


      The Easiest White Cabbage Salad

       

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku

      1 marchewka - obrana, starta na tarce


      dressing (składniki mieszamy):

      1/3 szklanki oleju

      3 łyżki białego octu winnego

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      4 łyżki siekanego koperku

       


      Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      Następnie dodajemy marchewkę i dressing. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły. 

      Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2016 12:54
  • środa, 19 października 2016
    • Vege Fajita

      Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.

       Vegetarian Fajita

      1 papryka czerwona - pokrojona w paski

      1 papryka zielona - pokrojona w paski

      1 – 2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      1/2 cukinii - pokrojona w pół plastry

      200 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki

      1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki tymianku

      Ew. sól i czarny pieprz do smaku

       

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku

       

      olej do smażenia

      tortille

      guacamole

      gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego, bałkańskiego

      siekana natka pietruszki lub kolendry

      ew. ser, np. cheddar

      

      1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pieczarki i cukinię kroimy w plastry. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek.  Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.

      Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole, śmietany i ew. sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.

      W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu pita bądź z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Vege Fajita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 11:54
  • środa, 27 kwietnia 2016
  • wtorek, 01 marca 2016
    • Domowy jogurt kokosowy

      Zrobienie domowego jogurtu naturalnego jest bardzo łatwe. Równie łatwe jest zrobienie jogurtu kokosowego - w tym przypadku zamiast zwykłego mleka użyjemy mleka kokosowego. Mleko kokosowe, będąc mlekiem pochodzenia roślinnego, ze swej natury pozbawione jest kultur bakterii mlekowych, dzięki którym mleko zwierzęce zmienia się w jogurt czy śmietanę. Dlatego też musimy do niego te kultury dodać. Jeśli zależy Wam, by Wasz jogurt był całkowicie wolny od laktozy, musicie kupić (np. w sklepach internetowych) odpowiednie szczepy bakterii i je nimi zaszczepić. Będą  to bakterie Lactobacillus bulgaricus, Streprococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis lub Lactobacillus acidophilus. Jeśli zaś - tak, jak dla mnie - nie jest to dla Was priorytetem, wystarczy użyć zwykłego jogurtu naturalnego. Cały proces jest bardzo prosty i nie wymaga od nas prawie żadnej pracy, a uzyskany w ten sposób jogurt jest kremowy i bardzo intensywnie kokosowy w smaku. Zatem - do dzieła! Przepis wg NotQuiteNigella.

      Jogurt kokosowy

      1 litr mleka kokosowego*

      3 łyżeczki mąki (inaczej: skrobi) ziemniaczanej

      2 łyżeczki cukru pudru

      8-10 łyżek jogurtu naturalnego (dobrej jakości, bez zagęstników takich jak żelatyna, mączka chleba świętojańskiego, mąka pszenna, guma guar etc.) - od tej ilości zależy gęstość produktu, jaki chcemy otrzymać

       

      1. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki mleka kokosowego.
      Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy mleko z mąką i mieszamy. Zaczynamy gotować, obserwując, aż mleko osiągnie temperaturę 80 st. C.

      (Jeśli nie mamy termometru kuchennego - tuż przed momentem wrzenia)

      Wyłączamy palnik. Mleko przelewamy do naczynia, w którym będziemy robić jogurt, np. miski. Czekamy, aż wystygnie do temperatury 40 stopni C.
      (Jeśli nie mamy termometru kuchennego, odczekujemy ok. 20 minut.)

      2. Następnie do odmierzonej ilości jogurtu lub śmietany dodajemy trochę mleka i mieszamy. Chodzi o to, by temperatura jogurtu była mniej więcej podobna do temperatury mleka, do którego go wlejemy. Jogurt wlewamy do mleka, całość dokładnie mieszamy.

      Odstawiamy przykryte naczynie z mlekiem w ciepłe miejsce na 6-12 godzin. (W zimie np. koło kaloryfera, w lecie - po prostu nie w lodówce) Następnie naczynie wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie jogurt jest już gotowy.

      Gotowy jogurt można bez problemu przechowywać w lodówce (przykryty) przez tydzień. Możemy jeść go w dowolny sposób: sam lub z dodatkiem konfitury, miodu, dżemu, owoców, płatków śniadaniowych czy muesli.

      Jogurt kokosowy

      * Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na jego skład, by było wolne od sztucznych dodatków i zagęstników.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy jogurt kokosowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 marca 2016 12:15
  • środa, 17 lutego 2016
    • Banana Fritters - błyskawiczne pączki bananowe

      Fritters, czyli coś na kształt pączko - racuchów to jeden z najciekawszych, szybkich pomysłów, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Mieszamy razem wszystkie składniki, smażymy i gotowe! Najlepsze na świeżo! Przepis na podstawie JoCooks.

      Banana Fritters

      3 banany

      1 łyżka soku z cytryny

      3 łyżki cukru

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 szklanki mleka

      ok. 1 szklanka maki pszennej tortowej

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

      1. Banany obieramy o rozgniatamy dokładnie widelcem na puree. Od razu dodajemy sok z cytryny i mieszamy, by banany nie ciemniały.

      Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i mleko. mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mąkę. Ilość mąki będzie ostatecznie zależała od wielkości bananów - ciasto powinno być bardzo gęste.

      2. Rozgrzewamy olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie, oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.

      Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.

      Łyżeczką nabieramy po  porcji ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy (pomagając sobie drugą łyżeczką) na gorący olej. Nie robimy zbyt dużych  pączków, by się równomiernie smażyły.

      Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

      Spróbujcie także Apple Fritters oraz Peach Fritters .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Banana Fritters - błyskawiczne pączki bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 lutego 2016 15:15
  • wtorek, 16 lutego 2016
    • Makaron penne z sosem serowym i brokułem

      Makarony stanowią podstawę do wykonania najszybszych i najłatwiejszych potraw - a przy tym pożywnych i pełnych smaku. Dziś proponuję Wam makaron w pysznym kremowym sosie serowym z brokułem Zależnie od upodobań, możecie danie wzbogacić dodatkiem kurczaka, lub zupełnie ten element pominąć. Szybki domowy obiad gotowy.

      Penne z sosem serowym i brokułem

       

      300 g makaronu typu penne (lub innego, jak fusilli czy farfalle)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w drobna kostkę +sól+ pieprz

      1 brokuł - podzielony na małe różyczki

      oliwa z oliwek / olej do smażenia

       

      sos:

      1- 2 łyżki masła

      1- 2 łyżki mąki pszennej

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1,5 szklanki zimnej słodkiej śmietanki 10% lub zimnego mleka

      1/2 szklanki startego żółtego sera o wyrazistym smaku, jak np. cheddar

      1/3 szklanki drobno startego parmezanu

      sól i świeżo zmielony biały pieprz - do smaku

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.

      - W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżki soli. Gdy będzie się gotowała, wrzucamy różyczki brokuła i blanszujemy 2-3 minuty (by warzywo pozostało chrupkie). Odcedzamy.

      - Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem, to podsmażamy na dużej patelni oprószone solą i pierzem kawałki mięsa, aż będą lekko rumiane. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie (jeśli preferujecie wersję vege, zaczynacie od tego punktu), rozpuszczamy na tej samej patelni masło. Następnie dodajemy mąkę i mieszając robimy jasną zasmażkę. Dodajemy posiekany czosnek i mieszając wlewamy zimną śmietankę / mleko (użycie zimnego płynu zapobiega tworzeniu się grudek w sosie). Gotujemy kilka chwil, by sos zgęstniał. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy oba sery. Mieszamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem (białym - by nie było w sosie czarnych kropek z czarnego pieprzu). Jeśli sos będzie zbyt gęsty, zawsze można go rozrzedzić dodatkowym mlekiem.

      3. Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz kurczaka, mieszamy dokładnie. Na wierzch układamy różyczki brokuła.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron penne z sosem serowym i brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 lutego 2016 13:59

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!