Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „ryż”

  • czwartek, 14 stycznia 2016
    • Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

      Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.

      kurczak w sosie serowym

      6 pieczarek

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 szklanki zimnego mleka

      100 g śmietankowego serka topionego

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      filety z piersi kurczaka

      + jajko, maka i bułka tarta do panierowania

       

      1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

      2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

      3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 stycznia 2016 12:38
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • piątek, 11 grudnia 2015
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Aromatyczny ryż limonkowy

      Dzięki dodaniu soku z limonki ryż zyskuje niesamowity aromat oraz ciekawy smak, pasujący nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Przepis na podstawie Frieda Loves Bread.



      1 limonka - skórkę ocieramy na tarce lub za pomocą zestera, sok wyciskamy

      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanko wody lub bulionu
      1 łyżeczka soli (pomijamy w przypadku użycia bulionu)
      1 łyżka cukru
      2 łyżki soku z limonki

      2-4 łyżki drobno siekanej natki kolendry lub pietruszki
      1 łyżeczka masła

      dodatkowa sól i dodatkowy sok z limonki - do smaku

      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając łyżeczkę soli (pomijamy w przypadku użycia bulionu), łyżkę cukru i 2 łyżki soku z limonki.

      Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy łyżeczkę masła, 1 łyżkę otartej skorki z limonki oraz siekaną kolendrę / pietruszkę. mieszamy. Doprawiamy ryż do smaku dodatkowa sola lub dodatkowym sokiem z limonki, jeśli jest taka potrzeba. ryż powinien być wyrazisty w smaku, lecz nie kwaśny (kwaśność soku z limonki równoważy dodany do ryżu cukier).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 12:46
  • poniedziałek, 23 marca 2015
    • Taco Rice, Takoraisu, czyli japoński ryż z wołowiną w stylu taco

      Taco Rice to najpopularniejsze danie japońskiego rejonu Okinawa. Stworzył je w 1984 roku Matsuzo Gibo dla swych dwóch restauracji. Jest ono nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i ogromnie smaczne. Dzięki temu, że jego podstawę stanowi ryż (a nie. np. frytki), jest jednocześnie pożywne i lekkie. Przepis na podstawie Ochikeron.



      1 szklanka ryżu

      1 cebula
      1 łodyga selera naciowego
      1/2 czerwonej papryki
      250 g mielonego mięsa wołowego
      1-2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 łyżeczki chili (do smaku)
      1/2 łyżeczki tymianku
      szczypta ziela angielskiego lub gałki muszkatołowej
      2 łyżki sosu Worcester
      ok. 125 ml dobrego keczupu (ilość zależna od pożądanej konsystencji dania)
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      dodatki:
      ulubiona mieszanka sałat
      starty żółty ser (u mnie cheddar)
      siekany w kostkę pomidor
      siekane w kostkę avocado
      kilka pokruszonych chipsów taco
      cytryna
      ew. majonez

      olej do smażenia

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do miękkości. doprawiamy do smaku solą.
      Przygotowujemy dodatki.

      2. Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekana cebulę wraz z drobno posiekaną łodygą selera naciowego i drobno posiekaną papryką.
      Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone, siekany czosnek i przyprawy. Smażymy, mieszając, aż mięso będzie lekko rumiane. Wówczas dodajemy sos worcester i keczup. Dusimy chwilę razem, aż składniki się połączą. Danie doprawiamy do smaku solą i/lub świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Na talerzach układamy płasko kolejno: porcję ryżu, mieszankę sałat, porcję mięsa, ser, pomidor i awokado. Posypujemy kruszonymi chipsami i skrapiamy sokiem z cytryny.
      By było jeszcze bardziej po japońsku, możemy dodać kilka kleksów majonezu, lecz nie jest to wcale konieczne.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Taco Rice, Takoraisu, czyli japoński ryż z wołowiną w stylu taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 marca 2015 15:23
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku

      Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Tonkatsu przywędrował do Japonii w XIX wieku, wraz z przybyszami z zachodu. Niezwykle szybko zyskał popularność i poprzez swe dodatki został przystosowany do gustów smakowych Japończyków. Z Japonii katsu (czyli kotlet) przeniósł się także do Korei, również zyskując wielu zwolenników. Jak wszędzie, także i w Korei nadano mu swoiste akcenty smakowe. Dla nich właśnie warto go przygotować. Dzięki dodatkom to, co znamy jako "zwykły" kotlet schabowy zyskuje nowy, bardzo smaczny wymiar, stanowiący miłą odmianę na stole. Przepis na Katsu chicken w wersji japońskiej znajdziecie tu - klik. Przepis na sznycel po koreańsku, zwany "Donkatsu", "Donkkaseu" lub "Dongas" pochodzi od Maangchi.



      Dongas:
      schab w kawałku
      jajka + szczypta soli
      mąka pszenna
      bułka tarta

      ryż + sól do smaku

      sałatka z kapusty:
      biała kapusta

      olej
      cukier
      sos słodki chili

      różowy sos:
      1/2 szklanki majonezu

      4 łyżki soku z cytryny
      1-2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki keczupu - dla zabarwienia sosu

      sos koreański:
      1/3 szklanki sosu sojowego

      1/3 szklanki keczupu
      1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
      4 łyżki cukru
      1/3 szklanki majonezu
      2 obrane, posiekane ząbki czosnku
      1-2 łyżki ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      ostry sos chili - ilość do smaku
      2 łyżki miodu
      ok. 100 ml wody

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem soli - ilość do smaku. Możemy również posolić już ugotowany ryż.


      2. Surówka z kapusty: kapustę drobno szatkujemy lub bardzo drobno kroimy nożem. Na 1 szklankę szatkowanej kapusty dodajemy 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę sosu chili. Całość dokładnie mieszamy (ugniatając łyżką lub dłonią) i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

      3. Różowy sos: składniki sosu mieszamy. Sos powinien być w smaku cytrynowo - słodki. Odstawiamy sos do lodówki.

      4. Sos koreański: W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

      Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
      Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

      5. Sznycel Dongas: mięso dzielimy na kotlety*, które rozbijamy na bardzo cienko tłuczkiem. Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli, jajku oraz bułce. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

      6. Na talerzach układamy płasko porcję ryżu, którą skrapiamy brązowym sosem. Na ryżu układamy pokrojone w paski sznycle, które także skrapiamy brązowym sosem. Podajemy z sałatką z kapusty i różowym sosem.

      * Tutaj znajdziecie wskazówkę, jak zrobić sznycle w dużym rozmiarze- klik.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 12:27
  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Ryż kokosowy z warzywami

      Prosto, szybko i zdrowo: kokosowy ryż curry i mnóstwo kolorowych warzyw. Potrawę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb, mięs lub innych dań. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki curry

      2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      100 ml mleka kokosowego

      sól i pieprz do smaku
      ew. chili

      olej do smażenia

      1. Ryż ugotować z woda, solą i curry.

      2. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę i cukinię. Warzywa smażyć w woku lub dużej, głębokiej patelni, aż cebula będzie szklista a reszta warzyw lekko rumiana.

      3. Dodać ugotowany ryż, całość smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Jeśli danie ma być pikantne , dodać chili do smaku.
      Wlać mleko kokosowe. Smażyć danie jeszcze ok 3-5 minut, mieszając, aż ryż wchłonie mleko. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem. Podawać ciepłe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż kokosowy z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 12:04
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • Ryż z powidłami śliwkowymi

      Jeśli ledwo dyszycie od nadmiaru wystawnych świątecznych potraw, mam dla Was coś lekkiego, smacznego i szybkiego: śmietankowy ryż z powidłami śliwkowymi. Sycący lecz jednocześnie nie za ciężki, słodki od powideł i pachnący cynamonem. Skusicie się? :)



      dla 2 osób:
      250 g ryżu
      2 łyżki cukru
      4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

      1/3 szklanki powideł śliwkowych
      1/4 łyżeczki cynamonu


      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną.

      W małym rondelku zagotowujemy powidła wraz z cynamonem.

      Na talerzach układamy porcje ryżu, na którym układamy powidła. Podajemy gorące.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 13:30
  • czwartek, 25 września 2014
    • Ryż z chutneyem z cebuli

      Indyjski chutney z cebuli może stanowić dodatek do dań (mięs lub ryb), jak również występować jako samodzielny sos, np. do ryżu. Idealny jako szybki, naprawdę smaczny posiłek na studencką kieszeń :) Będziecie zaskoczeni, że cebula może mieć tyle smaku, choć oczywiście można by dodać do chutneyu inne warzywa, np. czerwoną paprykę. Przepis inspirowany Madhura's Recipe.



      250 ml ryżu basmati

      2 duże cebule
      1 łyżeczka ziaren gorczycy
      papryczka chili - ilość do smaku
      1/4 łyżeczki mielonego kuminu

      1 łyżeczka chutneyu z tamaryndowca ( lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
      2 łyżki rodzynek
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Podsmażyć obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę.
      Gdy cebula się zrumieni, odsuwamy ja na bok patelni i wsypujemy na olej ziarna gorczycy,kumin oraz chili. Gdy gorczyca zacznie pękać, mieszamy całość i dodajemy tamaryndowiec / sok z cytryny i rodzynki. Podlewamy 2-3 łyżami wody i dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż z chutneyem z cebuli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 września 2014 14:45
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

      Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku curry z cukinii, podane z delikatnym ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M. Kanani.



      ryż:
      250 ml ryżu basmati
      łyżeczka masła
      1/2 łyżeczki soli
      500 ml wody

      curry:
      1 duża cukinia
      2 duże cebule
      2-4 ząbki czosnku
      1 łyżeczka cuminu w ziarnach (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka gorczycy
      chili - do smaku
      1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 czubata łyżeczka garam masala
      1 puszka pomidorów bez skórki
      szczypta cukru
      ew. sól do smaku
      1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

      1 łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry

      gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
      olej do smażenia

      1. Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło. dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy sól i wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką. Ryż może oczekiwać teraz na podanie.

      2. W międzyczasie przygotowujemy curry.
      Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. czosnek obieramy i siekamy drobno.

      W dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i chili (ilość chili do smaku). Gdy cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe przyprawy oraz cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru, siekaną pietruszkę / kolendrę,  łyżkę śmietany / jogurtu  i doprawiamy całość do smaku solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek czosnku.

      Podajemy z ryżem i jogurtem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne curry z cukinii z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 13:33
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Ryż po indyjsku z warzywami i omletem

      Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego. 



      250 ml ryżu basmati
      1 duża cebula
      1 duża marchewka
      1 nieduża czerwona papryka
      1 mała cukinia
      2 ząbki czosnku
      2 łyżeczki curry
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
      sól - do smaku
      olej do smażenia

      4 jajka

      1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i  kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

      3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.

      4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po indyjsku z warzywami i omletem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 13:43
  • wtorek, 06 maja 2014
  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Risotto z pieczarkami

      Risotto to potrawa rodem z Włoch, która stała się popularna na całym świecie. Jej podstawa jest ugotowany na kremowo ryż specjalnego gatunku, którego smak podkreślają dodane w niewielkiej ilości inne składniki smakowe, w tym naturalnie parmezan. Risotto można podawać na różne sposoby. Najbardziej klasyczny to alla milanese, czyli "po mediolańsku" - bez żadnych dodatków. Wówczas risotto stanowi samodzielne danie. Jeśli chcemy zaś, by było dodatkiem, znakomicie pasują do niego: drób, owoce morza, ryby, mięsa i warzywa.

      Ważne: kupując ryż trzeba zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest napisane, że jest to odmiana do risotto. Najbardziej popularną i dostępną jest odmiana Arborio. Nadają się także Vialone Nano, Originario i Carnaroli. Generalnie: musi to być odmiana ryżu o okrągłych ziarnach. Tutaj nie da się zastosować zamiennika: ryż długoziarnisty nie sklei się i nie będzie tak kremowy, jak ryż do risotto. Potrawa będzie miała inny smak i konsystencję - otrzymamy smaczną potrawę z ryżu, lecz nie risotto.




      1 szklanka ryżu do risotto ( u mnie Arborio)
      2 szklanki wody (lub bulionu. Można opcjonalnie w trakcie gotowania dodać również trochę białego wina, lub zamienić 1/2 szklanki bulionu/wody na wino, czego ja nie lubię robić)
      1 mała cebula
      200 g pieczarek
      1 szczypta szafranu lub kurkumy
      1 łyżeczka masła
      1/3 szklanki drobno startego sera parmezan (ew. gran padano)
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia


      1. W garnku na niedużej ilości oleju podsmażyć na małym ogniu obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami. Dodać ryż i smażyć, mieszając przez kilka chwil, aż ryż zrobi się szklisty.

      2. Zalać ryż 1 szklanką gorącej wody, dodać szafran lub kurkumę, wymieszać. Zredukować płomień do minimum. Uważamy, aby ryż się nie przypalił. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie wodę.  Wówczas wlać 1/2 szklanki wody i postępować identycznie, czekając, aż ryż wchłonie wodę. Kiedy to nastąpi, wlać ostatnie 1/2 szklanki wody i.... zgadliście :) , gotować, od czasu do czasu mieszając i czekać, aż ryż wchłonie wodę. Na tym etapie (czyli po ok. 20 minutach) ryż powinien być już miękki. Jeśli nie jest, gotować jeszcze chwilę, podlewając od czasu do czasu wodą. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika.

      3. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła oraz parmezan (odrobinę można zostawić do posypania dania na talerzu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy garnek (koniecznie przykryty) na 5 minut, by ryż "odpoczął" i podajemy posypany resztą parmezanu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 11:11
  • poniedziałek, 17 marca 2014
    • Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.

      To drobiazgi czynią nasze życie ciekawszym. Małe zmiany, dzięki którym codzienność staje się niecodzienna. Zwykła kanapka, tym jednym razem wykrojona na kształt serca, wywoła uśmiech na najsmutniejszej twarzy. Biały ryż ugotowany ze szczyptą kurkumy przywoła na talerzu słońce. Poniższy przepis to jeszcze jeden to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte.

       


      1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
      1 listek laurowy
      1 ziarno kardamonu
      sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)

      ew. garść rodzynek


      W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
      Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy wodą, dodając listek laurowy, ziarno kardamonu, szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna.
      Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.

      Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 marca 2014 12:08
  • poniedziałek, 27 stycznia 2014
    • Płatki ryżowe z jogurtem

      Płatki ryżowe z jogurtem to temat sprzed ostatnich kilku dni, kiedy to okazało się, że pewna bliska mi osoba powinna przejść na dietę bezglutenową. Tak podane płatki ryżowe to bardzo smaczny i błyskawiczny posiłek (nie tylko dla bezglutenowców), który można bez problemu przygotować w domu lub w pracy. Buziaki, K.! :)



      10 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
      ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
      1 jogurt owocowy w opakowaniu ok. 150 g - dowolny ulubiony. U mnie malinowy. Najlepiej użyć jogurtu w temp. pokojowej, nie wprost z lodówki.

      Płatki zalewamy wrzątkiem w miseczce lub kubku. Mieszamy.
      Miseczkę przykrywamy talerzem i pozostawiamy na ok. 2 minuty.
      Po tym czasie płatki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia.
      Z płatków odlewamy całą wodę, której nie wchłonęły. Mieszamy płatki z jogurtem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 stycznia 2014 11:49
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Śmietankowy ryż ze śliwkami

      Ryż z jabłkami to jedno z bardziej popularnych dań. I słusznie - jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak spróbować połączenia ryżu z innymi owocami (jak np. w przepisie na Śmietankowy ryż z gruszkami), wykorzystując owoce sezonowe. Śliwki idealnie pasują do jesieni i zimy, zwłaszcza w połączeniu z cynamonem, który dodaje im pięknego aromatu. Danie wyjątkowo kojarzące się z domowym ciepłem. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek.



      dla 2 osób:
      200 g ryżu
      2 łyżki cukru
      4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

      na konfiturę śliwkową:
      1/2 kg śliwek
      100 ml wody
      1 łyżka soku z cytryny
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 goździk
      100 g cukru (lub do smaku)

      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      W międzyczasie przygotowujemy konfiturę śliwkową: śliwki umyć, pokroić na pół, pestki usunąć. Przełożyć śliwki do rondla, dodać cukier, wodę, sok z cytryny, cynamon i goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje a śliwki zamienią się w gęstą konfiturę.

      Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy ze śliwkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietankowy ryż ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 12:59
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Smażony ryż z curry

      Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z jogurtem. Indyjski jogurt możemy zastąpić gęstym jogurtem typu bałkańskiego lub greckiego. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy :)



      200 g ryżu basmati
      1/2 łyżeczki kurkumy

      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1,5 łyżeczki curry
      chili w płatkach do smaku
      sól do smaku

      olej do smażenia

      gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
      świeży ogórek

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.

      W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.

      Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 10:57
  • środa, 02 października 2013
  • wtorek, 30 lipca 2013
    • Hayashi beef rice. Wołowina z warzywami i ryżem po japońsku.

      Hayashi rice to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni  yōshoku, czyli kuchni zachodniej dostosowanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Jest to rodzaj smacznego gulaszu wołowego z warzywami w typowym dla Japonii sosie demi-glace, podanego z ryżem. Pyszne, prawdziwie domowe danie, które robi się bardzo łatwo i szybko. Przepis wg Cooking with Dog.



      250 g wołowiny (użyłam steków z tzw. polędwicy cygańskiej)
      1 duża marchewka
      1 duża cebula
      4 duże pieczarki
      1/2 szklanki mrożonego groszku
      2 ząbki czosnku

      3 łyżki masła + 3 łyżki mąki pszennej

      1 łyżka keczupu
      50 ml czerwonego wina
      150 ml wody
      pomidory z puszki (bez zalewy)
      1 łyżeczka miodu
      1 listek laurowy
      3 łyżki sosu worcestershire
      2 łyżki sosu sojowego
      sól i czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chili

      ryż + 1 łyżka masła

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.

      2. Z 3 łyżek masła i 3 łyżek mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając, aż zasmażka będzie miała barwę karmelu, ok. 5-10 minut. Odstawiamy naczynie z ognia, by zasmażka dalej się już nie podgrzewała.

      3. Mięso pokroić w paski. Posypać pieprzem. Usmażyć w dużej patelni lub w woku na złoto na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      4. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w słupki marchew i obraną, pokrojoną w pół plastry cebulę. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta. Wówczas dodać posiekany czosnek i pieczarki. Chwilę razem smażyć.

      Następnie dodajemy na patelnię podsmażoną wołowinę, keczup i czerwone wino, chwilę smażymy, mieszając, aż wino wyparuje.


      5. Dodajemy 150 ml wody (lub bulionu) oraz posiekane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę miodu, 1 listek laurowy, mrożony zielony groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut.

      6. Potrawę zagęszczamy zgodnie z upodobaniem przygotowaną wcześniej rumianą zasmażką, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire, sól oraz pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili.

      7. Ugotowany i odcedzony ryz mieszamy z łyżką masła, dosalamy ew. do smaku. Przygotowany gulasz podajemy wraz z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hayashi beef rice. Wołowina z warzywami i ryżem po japońsku.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 lipca 2013 13:50
  • poniedziałek, 22 lipca 2013
    • Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny

      Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle dekoracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawdę pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.




      1 szklanka ryżu basmati
      1 duży, podłużny ziemniak
      1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)
      1/2 łyżeczki nasion kolendry
      2 łyżki masła

      sól do smaku
      1 łyżeczka oleju

      woda
      2 łyżki oleju

      2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego

      1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz ziarna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.

      2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemniaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwięcej!).

      Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.
      Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.

      3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.

      Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż.
      Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lipca 2013 11:20
  • środa, 23 stycznia 2013
    • Omuraisu, Omurice, Omlet z ryżem po japońsku

      Omuraisu (オムライス, Omu-raisu) to danie yōshoku, czyli nowoczesnej kuchni japońskiej, której cechą charakterystyczną są dania wywodzące się z kuchni zachodniej, podane w zjaponizowanej formie. Pojawiły się one w Japonii pod koniec XIX w.  Nazwa dania jest przykładem wasei-eigo , czyli tworzenia słów japońskich od nazw angielskich. W tym przypadku "omu" od "omlet" i "raisu" od "ryż". Omuraisu jest bardzo popularnym i lubianym daniem, chętnie jedzonym na śniadanie. Podaje się je zarówno w domach, w szkolnych stołówkach, jak i w restauracjach.  Jest naprawdę bardzo smaczne i pożywne, całkowicie podbiło moje europejskie serce :) . Wykonanie wg.  restauracji Manpuku Japanese Gourmet Town oraz Eat-Japan.

      Omuraisu - kształt wrzeciona

      100 g ryżu
      1 pierś kurczaka
      1 cebula
      4 większe pieczarki
      ok. 4 łyżek sosu  sojowego
      4-6 łyżek keczupu

      olej do smażenia (lub olej + masło)
      masło do smażenia
      po 2-3 jajka na każdy omlet


      1. Najpierw przygotowujemy nadzienie - można to zrobić nawet z dużym wyprzedzeniem.

      Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy dokładnie.

      Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Kiedy będzie rumiany, podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi pieczarkami. Odsuwamy grzyby z cebulą i kurczakiem na bok patelni, po czym wsypujemy ugotowany ryż. Smażymy go chwilę, mieszając, aż ziarenka się od siebie oddzielą. Całość mieszamy. Wlewamy sos sojowy oraz keczup i mieszamy dokładnie. Na koniec doprawiamy pieprzem i ew. solą, by całość miała wyrazisty smak.

      2. Teraz robimy omlet: na małej patelni ( max.20 cm) rozgrzewamy masło.

      Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć sie na spodzie omletu. Mimo to wierzch omletu powinien pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Następnie na wierzch omletu wykładamy gorące nadzienie, rozkładając je równą warstwą. Za pomocą pałeczek, widelca lub łopatki zwijamy omlet. Teoretycznie dąży się do uzyskania ładnego kształtu wrzeciona, jednak równie dobrze wystarczy złożenie go na pół. Omlet przekładamy na talerz i dekorujemy keczupem. Jemy gorący.


      A tutaj złożone po prostu na pół, by pokazać nadzienie

      Omuraisu występuje nawet w piosenkach :) :
      Erina Kudou - OmuRice
      Tete - Omuraisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Omuraisu, Omurice, Omlet z ryżem po japońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 12:29
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Smażony ryż z boczkiem po chińsku

      Smażony ryż to pyszny i pożywny posiłek, na przygotowanie którego wystarcza zaledwie kilka chwil, zwłaszcza, jeśli użyjemy wcześniej ugotowanego ryżu. Po wersji wegetariańskiej polecam bardzo smaczną wersję z boczkiem. Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.


      200 g ryżu
      2-3 jajka
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania
      sól do smaku

      ew. szczypiorek


      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Groszek ugotować na pół miękko.  Odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.

      Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem.  Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z boczkiem po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 12:14
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Smażony ryż po chińsku

      Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



      2 woreczki ryżu
      3-4 jajka
      1 marchewka
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku
      ew. chili do smaku

      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
      Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 12:05
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Kurczak Generała Tso. General Tso Chicken.

      Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (左宗棠, 1812–1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. Nie ma jednak dowodów na to, by sam Generał jadał tak przygotowane danie. Autorstwo potrawy przypisują sobie trzej różni szefowie kuchni chińskiego pochodzenia, mający swe restauracje w Stanach Zjednoczonych. Bardzo polecam tego łatwego w wykonaniu kurczaka w pysznym sezamowym sosie. (Żródło przepisu)



      ryż
      1 podwójna pierś kurczaka
      3 ząbki czosnku
      kawałek imbiru wielkości wiśni
      szczypior
      ok. 2 łyżki sezamu

      1 jajko
      szczypta soli
      mąka pszenna do panierowania
      olej do smażenia

      sos:
      200 ml wody
      2 łyżki cukru
      2 łyżki octu
      1 łyżka sosu hoisin
      1 łyżka oleju sezamowego
      1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



      1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.

      3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać.

      4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
      Zdjąć z patelni.

      5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.

      Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Generała Tso. General Tso Chicken.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 12:25

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!