Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „indyjska”

  • czwartek, 18 stycznia 2018
    • Jajka na twardo z curry

      Jajka należą do jednego z najbardziej popularnych pożywień w Indiach, stanowiąc tanie i pożywne uzupełnienie potraw mięsnych, bądź ich alternatywę dla wegetarian.  Bardzo popularne jest podawanie jajek smażonych do ryżu, jak również podawanie jajek ugotowanych na twardo z sosami, w postaci pożywnego curry (klik – przepis). Co ciekawe, jajka na twardo często obsmaża się na maśle, co dodaje im smaku. Dzisiejszy przepis to popularna restauracyjna przekąska. Jajka na twardo podsmażone z cebula i przyprawami znakomicie sprawdza się jako śniadanie lub kolacja, jeśli podamy je z pieczywem lub chlebkiem typu pita i gęstym jogurtem naturalnym. Danie proste, pyszne, domowe, o minimalnej ilości składników.  Podane z ryżem i warzywami mogą być daniem obiadowym. Przepis na podstawie SaffronTrail.

       Indian Pepper Eggs

      6 jajek ugotowanych na twardo, obranych

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka curry

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      Sól do smaku

       

      Masło klarowane do smażenia

      Siekana natka pietruszki lub kolendry do posypania

       

      Chlebki typu pita, gęsty jogurt naturalny do podania

       

      1. Na każdym jajku robimy z jednej strony po 3-4 płytkie nacięcia – po usmażeniu będzie to ozdobnie wyglądało.

      2. Na niedużej ilości masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Gdy będzie szklista, dodajemy jajka. Mieszamy, by obtoczyły się w przyprawach. Gdy jajka będą złote, możemy posypać całość natka pietruszki lub kolendry.

      Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka na twardo z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 stycznia 2018 09:28
  • poniedziałek, 08 stycznia 2018
    • Wątróbka po indyjsku

      Kerala to stan w  południowo-zachodnich Indiach, którego nazwa pochodzi od słów kera (palma kokosowa) i alam (kraj). Z uwagi na  wielusetletnia tradycję handlową, Kerala znana jest jako „Kraina Przypraw”, ponieważ to stamtąd były wysyłane przyprawy do Europy, jak również do wielu innych miejsc na świecie.  Jeśli lubicie wątróbkę, koniecznie spróbujecie jej w indyjskim wydaniu: smaki te spaniela współgrają, tworząc niezwykle udane połączenie. Przepis na podstawie WhatAnIndianRecipe.

       Kerala Style Chicken Liver

      500 g wątróbki z kurczaka + mąka do

      3 duże cebule – obrane, pokrojone w pióra

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka startego imbiru

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 

      ½ łyżeczki kuminu

       

      Olej do smażenia

      ½ szklanki wody

       

      1. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z ew. żyłek. Pozostawiamy na chwilę na sicie, by odciekła z wody.

      2. Na niedużej ilości oleju podsmażamy cebule z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy, mieszamy i zsuwamy cebulę na bok patelni.

      3. Obsmażamy  z obu stron oproszoną mąką wątróbkę. Wątróbkę smażymy krótko, by nie wyszła twarda. Gdy z obu stron będzie złota, mieszamy ja z cebula. Wlewamy ½ szklanki wody, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Podduszamy całość razem ok 3-5 minut.


      Danie solimy dopiero na sam koniec, ponieważ posolona wątróbka twardnieje podczas smażenia.

       

      Podajemy z pieczywem, chlebkiem typu pita lub ryżem i sałatką.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po indyjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 stycznia 2018 11:11
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
    • Curry z jajek na twardo

      Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.

      Egg Curry

      8 jajek ugotowanych na twardo

      1 łyżeczka sody kuchennej

      1 duża czerwona cebula – obrana, posiekana

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      Chili – do smaku

      1 łyżeczka maku

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      2 łyżki wiórków kokosowych

      ¼ łyżeczki kurkumy

      Sól i pierz – do smaku

      1 duży pomidor – drobno posiekany

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      ½ szklanki wody

      2 łyżki siekanej drobno natki kolendry

       

      Olej do smażenia

       

      1. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
      2. 2. W międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem, aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką masę.
      3. Jajka na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos. Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę. Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z jajek na twardo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 grudnia 2017 09:14
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Omlet masala

      Dzisiejszy omlet łączy w sobie przyjemnie chrupiące warzywa z dalekowschodnimi smakami i aromatami. Z podanej ilości wyjdą dwa normalne omlety lub jeden bardzo duży. Przepis wg MyTastyCurry.

      Masala Omelette

      6 jajek + 3 łyżki mleka

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      ½ czerwonej cebuli – obranej, jak najdrobniej posiekanej

      2 łyżki drobno siekanej natki kolendry

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      Szczypta ostrej papryki – do smaku

      ¼ łyżeczki curry

      ¼ łyżeczki kurkumy

      szczypta soli, szczypta pieprzu – do smaku

      masło do smażenia

      ser cheddar starty na tarce (duże oczka)

       

       

      1. Cebulę  kolendrę siekamy jak najdrobniej. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i białe włókna (błonki), które są wewnątrz. To te części odpowiedzialne są za to, ze papryczka jest ostra. Po ich usunięciu nasz omlet nie będzie pikantny.  Lekką pikanterie możemy uzyskać dzięki dodatkowi ostrej papryki.

      W miseczce mieszamy w jajka z 1 łyżką mleka, pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy siekane warzywa.

      Na małej patelni roztapiamy masło, po czym wlewamy połowę naszej masy jajecznej na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund, np. łopatką. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty.

      Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      2. Na omlecie rozkładamy równomierną warstwą starty ser. Zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy kilka chwil, by ser zaczął się roztapiać.

      3. Składamy omlet na pół i zsuwamy omlet na talerz. Można posypać szczypiorkiem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet masala”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 13:08
  • wtorek, 26 września 2017
  • piątek, 08 września 2017
    • Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku

      Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak” to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne, można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie rozpuściła.  Przepis na podstawie CookRepublic, CookWithManali i EdibleGarden.

      Palak Paneer

      1 cebula – obrana , drobno posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki przyprawy garam masala

      ½ łyżeczki mielonej kolendry

      ¼ łyżeczki chili (ostrość do smaku)

      Szczypta gałki muszkatołowej

      Szczypta kurkumy

      1 pomidor – pokrojony w drobna kostkę

      200 g szpinaku – bez twardych ogonków

      ¼ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego

      Sól do smaku

      Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

      1 kulka sera mozzarella – pokrojonego w 1cm kostkę

       

      1. Zaczynamy od blanszowania szpinaku, by zachował w daniu swój kolor. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, wrzucamy szpinak i mieszamy. Gotujemy 1 minutę, po czym odlewamy na sicie. Blanszowany szpinak umieszczamy w misce z zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Następnie ponownie dobrze go odcedzamy (odciskając). Połowę szpinaku ucieramy blenderem. Drugą połowę pozostawiamy w całości, by danie miało bardziej wyrazistą strukturę (w każdym razie, ja tak lubię. Możecie naturalnie całość utrzeć na puree).

      2. Na patelni, na oleju z masłem, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy. Mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora i szpinak. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy płomień i dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jogurt i doprawiamy danie do smaku solą.

      3. Przed samym podaniem dodajemy do szpinaku ser (by się wcześniej nie zaczął rozpuszczać pod wpływem temperatury) i mieszamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 września 2017 10:31
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
    • Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze

      Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.

      Pahari Chicken

      8 udek kurczaka bez kości

      1-2 cebule

      1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)

       

      marynata/sos:

      6 łyżek siekanej natki kolendry

      4 łyżki siekanej natki mięty

      2 łyżki soku z cytryny

      2 ząbki czosnku - obrane

      ½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 łyżeczka miodu

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      ½ łyżeczki mielonego kardamonu

      ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki jogurtu typu greckiego

       

      dodatkowo:

      klarowane masło lub masło + olej do smażenia

      ½ szklanki wody 

      4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego

       Ew. sól do smaku

       

      1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.

      W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty, dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).

      2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron na złoto.

      Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy potrawę ok. 20 minut.

      Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku solą.

      Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 sierpnia 2017 16:48
  • piątek, 21 lipca 2017
    • Kurczak Pakora

      Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy.  Po przepisach na smażone w ten sposób brokuły (klik), chleb (klik) czy jajka (klik) przyszła pora na kurczaka. Spróbujcie koniecznie! Przepis na podstawie Lincy's Cook Art.

      Pakora

      2 filety z piersi kurczaka

      Ciasto:

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka kopru włoskiego, utartego w moździerzu

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki chili

      ½ łyżeczki kuminu

      ¼ łyżeczki kurkumy

      1 łyżka maki ryżowej

      Ok. ½ szklanki maki z ciecierzycy

      Ok. 1/3 szklanki wody – wlewamy stopniowo

       

      Olej do smażenia

      Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Stopniowo dodajemy wodę, by ciasto zyskało konsystencję śmietany. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę (ok.1 cm x 1 cm) filety z kurczaka i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

      W tym czasie rozgrzewamy na dużej patelni olej. Gdy będzie gorący, smażymy partiami, zachowując niewielkie odstępy między kawałkami mięsa, by się nie sklejały. Gdy będą złote, mieszamy, by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiano.

      Odsączamy na papierowym ręczniku.

      Pakora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Pakora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 lipca 2017 11:48
  • piątek, 07 lipca 2017
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Curry z ciecierzycy

      Curry z ciecierzycy to jeden a klasyków kuchni indyjskiej, podawany zarówno jako samodzielne danie, np. z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita, jak również dodatek do wielu innych potraw, mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. To pyszne i pożywne danie już w kilka chwil może zagościć na naszym stole i przenieść nas w aromatyczną krainę orientu.

      Chickpea Curry

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy – będzie potrzebna)

      1 cebula – obrana, drobniutko posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno osiekane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobniutko posiekany

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka curry

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      1 szklanka passaty pomidorowej

      2 łyżki siekanej natki kolendry

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka jogurtu naturalnego

      Sól do smaku

      Ok. 2 łyżki oleju do smażenia

       

      W garnku, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, garam masalę i curry. Mieszamy.

      Następnie wlewamy passatę pomidorową i wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy kolendrę i tyle zalewy z ciecierzycy, by konsystencja dania nam odpowiadała (jedni wolągęściejsze, inni rzadsze).

      Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu dodajemy masło, jogurt i doprawiamy całość do smaku solą. Tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką rozgniatamy część ciecierzycy (np. 1/6), by danie było gęściejsze.

      Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 10:02
  • piątek, 19 maja 2017
    • Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

      To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” 😊 Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.

      Chickpea Meatless Meatballs with Thai Red Curry Sauce

       

      Ryż basmati

      Sos:

      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

      2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)

      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka brązowego cukru

      1 łyżka tajskiego sosu rybnego

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka sou z cytryny

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

       

      Klopsiki:

      ½ szklanki płatków owsianych

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

      1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki

      3 ząbki czosnku – obrane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 jajko

      12 świeżych listków bazylii

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki sody kuchennej

      + bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy

      Olej do smażenia

      Siekany szczypiorek do dekoracji

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)

      2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.

      W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.

      Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.

      Podajemy z ryżem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 10:59
  • środa, 08 marca 2017
    • Indyjski Kurczak Karahi

      Kurczak Karahi to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych dań kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, serwowanych zarówno w restauracjach, jak i w domach. Czasami potrawa ta nazywana jest kurczakiem Kadai. Oba te słowa oznaczają naczynie podobne do woka, najczęściej z uszami, w którym przygotowuje się danie. Oczywiście, można je zrobić z równym powodzeniem w zwykłym woku lub po prostu na głębokiej patelni. Jak wygląda karahi w małej, ozdobnej wersji, możecie zobaczyć na zdjęciu na dole tego wpisu. Przepis na podstawie RookieWithACookie.

      Chicken Karahi

      500g udek z kurczaka, bez kości – pokrojonych w kawałki

      2 cebule – obrane, pokrojone w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (lub więcej, do smaku)

      ½ szklanki jogurtu naturalnego

      1 puszka pomidorów siekanych

      2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki

      Sól i pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      1. W woku lub głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy kawałki kurczaka. Po chwili dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Smażymy całość, mieszając, aż cebula zrobi się szklista a kurczak leciutko złoty.

      2. Dodajemy kumin, kolendrę, paprykę i chili. Mieszamy, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami, po czym wlewamy jogurt. Smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą. Mieszamy.

      3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę 15020 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu odparował i sos przyjął gęstą konsystencję. Po ok. 5 minutach dodajemy siekanką kolendrę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. Ponownie ustawiamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię na ok. 5 minut. Czynność ta nazywana jest „dum” i ma duże znaczenie dla połączenia się smaków w potrawie.

      Potrawę podajemy z ryżem lub chlebkami pita / naan.

      ryż

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 13:54
  • środa, 05 października 2016
    • Mie Goreng, czyli słodko pikantny makaron z warzywami

      Nazwa mie goreng (pisana także czasem jako Mee goreng czy mi goreng) oznacza "smażony makaron". Danie to jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, podawanym zarówno przez ulicznych sprzedawców, jak i w wytwornych restauracjach. Oprócz makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej cebulę i kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona cebula. Potrawa może zawierać także dowolne mięso, np. kurczaka, krewetki, wieprzowinę czy wołowinę, lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny. Przepis na podstawie: Wandercooks.

       Mie Goreng

      ok. 250 g makaronu (można użyć błyskawicznego makaronu ramen z tzw. zupek chińskich)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejszą kostkę

       + sól, mielony pieprz, curry

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      4 garście siekanej kapusty pekińskiej

      1/3 szklanki prażonej cebuli

      1 garść siekanego szczypioru

      olej do smażenia

      jajka - po 1 na porcje, smażymy jako jajka sadzone

       

      sos (składniki mieszamy):

      4 łyżki kecap manis (słodki sos sojowy)

      4 łyżki wody

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki miodu

      1-2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (do smaku)

      1 łyżeczka curry

      1 łyżeczka maki ziemniaczanej


       1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i curry, mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły mięso. składniki sosu mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, by sos był słodko-słono-pikantny.

      2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość oleju. Smażymy mięso, aż będzie rumiane, po czym zdejmujemy je z patelni.

      Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i marchewką. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy kapustę pekińską. Mieszamy. Smażymy razem ok. 1 minutę, po czym odsuwamy warzywa do boku patelni/woka, by kapusta nie zrobiła się zbyt miękka. Na wolnej powierzchni podsmażamy chwilę, mieszając, ugotowany, dobrze odcedzony makaron, po czym dodajemy kurczaka i całość mieszamy, łącząc wszystkie składniki.

      Ostatni krok to wlanie na patelnię przygotowanego sosu. Mieszamy całość z sosem i smażymy kilka chwil, by sos zgęstniał. Dodajemy prażona cebulkę i szczypior. Jeszcze raz wszystko mieszamy.

      Każdą porcję podajemy z z sadzonym jajkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2016 15:25
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Najprostsze curry - Butter Chicken

      Zrobienie potrawy o autentycznie orientalnym smaku nie jest wcale trudne. W zasadzie, najważniejszym krokiem jest pozostawienie mięsa na odpowiedni czas w marynacie, by przeszło wszystkimi fantastycznymi smakami. Potem idzie błyskawicznie - smażenie, sos, i gotowe! Danie godne restauracji ląduje prosto na naszym stole. Mięso kurczaka jest miękkie i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. Przepis na podstawie DonalSkehan.

      Butter Chicken

       500 g udek z kurczaka,  bez kości 

       

      marynata:

      150 ml jogurtu naturalnego

      1 łyżka soku z cytryny

      kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

      3 ząbki czosnku - drobno posiekane

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      4 łyżki masła + olej do smażenia

       

      sos:

      1 duża cebula

      4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

      1 papryczka chili (bez pestek)*

      2 ziarna kardamonu - przecięte na pół

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      chili - do smaku

      2/3 szklanki passaty pomidorowej

      1/3 szklanki śmietany UHT 12%

      sól do smaku

       

       

      1. Składniki marynaty mieszamy. Oczyszczone mięso umieszczamy w marynacie na 2 godziny (w lodówce). Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła wraz z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się masła. smażymy kawałki kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.

      Wyjmujemy z rondla.

      2. W tym samym rondlu podsmażamy cebulę z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Gdy cebula będzie złota, dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i pozostałe 2 łyżki masła. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w sosie i gotujemy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i ew. chili.

      Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita.

      * Świeżą papryczkę chili pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najprostsze curry - Butter Chicken”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 12:08
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Naan

      Naan to płaski chleb drożdżowy, wywodzący się z Azji Środkowej, popularny zwłaszcza w Indiach. Tradycyjnie pieczono go w glinianych piecach tandoor. Obecnie co raz mniej osób posiada takie piece (zwłaszcza poza granicami Indii), ich miejsce przejęły opalane gazem piece stalowe, piekarniki oraz patelnie. Chleb naan, mimo, że jest plaski, jest wewnątrz puszysty. Przyrumienione miejsca na jego skórce są chrupiące i wyjątkowo smaczne. Znakomicie nadaje się nie tylko do wszelkich dań kuchni indyjskiej, lecz również do dan orientalnych, a zwłaszcza do mięs lub warzyw w sosach, które za pomocą chlebka możemy wyjadać. W naan możemy także niczym w pitę czy tortillę owinąć warzywa, rybę lub mięso z sosem. Zachęcam do jego przygotowania w domu, ponieważ jest to bardzo proste a domowy chlebek smakuje znacznie lepiej, niż kupny. Przepis na podstawie AvocadoBravado.

      Naan

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 łyżeczki cukru

      2,5 szklanki mąki pszennej

      3/4 łyżeczki soli

      1 jajko

      1/3 szklanki naturalnego jogurtu

      4 łyżki oliwy z oliwek

       

      olej lub klarowane masło z 1 ząbkiem czosnku, do smażenia

      ziarna czarnuszki lub sezamu

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać pozostałą mąkę, sól, jajko, oliwę i jogurt. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym dzielimy na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na podłużny kształt, przypominający kroplę wody (jest to tradycyjny kształt chlebków naan. Naturalne, można im nadać także każdy inny kształt, jeśli chcemy). Cienkie rozwałkowanie gwarantuje, że na chlebkach zaczną się robić podczas smażenia charakterystyczne bąble powietrza, a chlebki ładnie wyrosną.

      W rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.

      Rozgrzewamy dobrze patelnię (najlepiej żeliwną). Każdy chlebek smarujemy z jednej strony masłem. Układamy go na suchej patelni, posmarowaną stroną do dołu, po czym smarujemy wierzchnią stronę chlebka i posypujemy czarnuszką bądź sezamem.

      Chlebki smażymy 1 minutę prod przykryciem, po czym odwracamy na drugą stronę. Smażymy ponownie 1 minutę, tym razem bez przykrycia. Chlebki powinny być z obu stron złote.

       Naan

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 15:23
  • czwartek, 17 września 2015
    • Ziemniaki po indyjsku z jajkiem sadzonym. Bombay Potatoes.

      Ziemniaki wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie posiłku jak z indyjskiej restauracji nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne. Gdy dodamy ziemniaków aromatyczne, orientalne przyprawy, przekształcają się w pyszne danie, które możemy podać np. z jajkiem sadzonym (bardzo popularne rozwiązanie w Indiach, stosowane przez osoby nie jedzące mięsa) lub jako dodatek do dowolnych potraw mięsnych, rybnych, drobiowych czy warzywnych.Przepis na podst. książki "Anjum's Indian Vegetariam Feast' aut. Anjum Anad.



      ok. 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte
      1 cm korzenia imbiru - obranego, posiekanego
      1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy (ew. zwykłej białej gorczycy)
      1 łyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1/3 łyżeczki kurkumy
      1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala
      chili - do smaku, u mnie 1/2 łyżeczki
      ew. siekana natka pietruszki lub kolendry

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      jajka - dowolna ilość
      słodka papryka
      masło do smażenia jajek
      gesty jogurt typu greckiego lub bałkańskiego
      ew. ostry sos chili

      1. Ziemniaki w duże kawałki i gotujemy w posolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzamy dokładnie.

      2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. dodajemy cebule, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy. Smażymy chwile, mieszając, aż przyprawy zaczną być aromatyczne. wówczas dodajemy ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki będą rumiane.

      3. W międzyczasie, na oddzielnej patelni, na maśle, smażymy jajka sadzone. Każde jajko oprószamy słodką papryką.

      4. Gotowe ziemniaki możemy wymieszać z natką pietruszki. Podajemy je z jajkiem, jogurtem i ew. ostrym sosem chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki po indyjsku z jajkiem sadzonym. Bombay Potatoes.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:34
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Mango Chutney

      Chutney to rodzaj wywodzącego się z Indii gęstego sosu, przygotowywanego z warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Jego korzenie sięgają roku 500 p.n.e. Wraz z podbojami, metodę jego przygotowywania przejęli od Hindusów najpierw Rzymianie, a potem Brytyjczycy. Jego nazwa wywodzi się z Sanskrytu, od słowa 'caṭnī", oznaczającego "oblizywanie się" :) I rzeczywiście - są podstawy do oblizywania się. Słodko - pikantny chutnej stanowi znakomity dodatek do mięs, ryb, serów, warzyw czy ryżu. Można go również podać do kanapek z szynką. Dzięki ogromnej prostocie przygotowywania, jego słoiczek możemy mieć zawsze pod ręką. Warto! Przepis na podstawie SeriousEats.



      1-2 łyżki oleju
      1/2 łyżeczki czerwonej suszonej papryki chili w płatkach
      1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1 średnia cebula - obrana, drobno posiekana
      2 łyżki obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
      1 duże, mocno dojrzałe mango - obrane, pokrojone w kostkę
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki wody
      1/2 szklanki octu (zwykłego)
      1/2 szklanki małych rodzynek
      1 łyżeczka soli


      1. Na oleju podsmażamy cebulę, imbir i czosnek wraz z garam masalą, płatkami chili i gorczycą przez ok. 3 minuty.

      2. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mango, wodę, ocet, cukier, rodzynki i sól. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż chutnej odparuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.

      Chutnej przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Studzimy postawiony na zakrętce.
      Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
      1 mango = 1 słoik  ok. 250 ml.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mango Chutney”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 11:56
  • piątek, 06 lutego 2015
    • Warzywa z woka z kluskami z tortilli

      Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśli chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .



      4 tortille pszenne*
      1 papryka czerwona
      1 papryka zielona
      1 marchewka
      2 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      6 pieczarek
      4 liście kapusty pekińskiej

      sos:
      ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
      1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
      2 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka miodu
      1 łyżka soku z cytryny
      świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia

      1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

      Tortille kroimy na  pół a następnie w paski.
      Z podanych składników przygotowujemy sos.


      2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodać kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille nasiąkły sosem. Podawać gorące.

      * Madhura używa indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 13:58
  • czwartek, 25 września 2014
    • Ryż z chutneyem z cebuli

      Indyjski chutney z cebuli może stanowić dodatek do dań (mięs lub ryb), jak również występować jako samodzielny sos, np. do ryżu. Idealny jako szybki, naprawdę smaczny posiłek na studencką kieszeń :) Będziecie zaskoczeni, że cebula może mieć tyle smaku, choć oczywiście można by dodać do chutneyu inne warzywa, np. czerwoną paprykę. Przepis inspirowany Madhura's Recipe.



      250 ml ryżu basmati

      2 duże cebule
      1 łyżeczka ziaren gorczycy
      papryczka chili - ilość do smaku
      1/4 łyżeczki mielonego kuminu

      1 łyżeczka chutneyu z tamaryndowca ( lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
      2 łyżki rodzynek
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Podsmażyć obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę.
      Gdy cebula się zrumieni, odsuwamy ja na bok patelni i wsypujemy na olej ziarna gorczycy,kumin oraz chili. Gdy gorczyca zacznie pękać, mieszamy całość i dodajemy tamaryndowiec / sok z cytryny i rodzynki. Podlewamy 2-3 łyżami wody i dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż z chutneyem z cebuli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 września 2014 14:45
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

      Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku curry z cukinii, podane z delikatnym ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M. Kanani.



      ryż:
      250 ml ryżu basmati
      łyżeczka masła
      1/2 łyżeczki soli
      500 ml wody

      curry:
      1 duża cukinia
      2 duże cebule
      2-4 ząbki czosnku
      1 łyżeczka cuminu w ziarnach (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka gorczycy
      chili - do smaku
      1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 czubata łyżeczka garam masala
      1 puszka pomidorów bez skórki
      szczypta cukru
      ew. sól do smaku
      1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

      1 łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry

      gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
      olej do smażenia

      1. Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło. dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy sól i wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką. Ryż może oczekiwać teraz na podanie.

      2. W międzyczasie przygotowujemy curry.
      Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. czosnek obieramy i siekamy drobno.

      W dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i chili (ilość chili do smaku). Gdy cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe przyprawy oraz cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru, siekaną pietruszkę / kolendrę,  łyżkę śmietany / jogurtu  i doprawiamy całość do smaku solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek czosnku.

      Podajemy z ryżem i jogurtem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne curry z cukinii z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 13:33
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Ryż po indyjsku z warzywami i omletem

      Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego. 



      250 ml ryżu basmati
      1 duża cebula
      1 duża marchewka
      1 nieduża czerwona papryka
      1 mała cukinia
      2 ząbki czosnku
      2 łyżeczki curry
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
      sól - do smaku
      olej do smażenia

      4 jajka

      1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i  kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

      3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.

      4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po indyjsku z warzywami i omletem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 13:43
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
  • piątek, 17 stycznia 2014
    • Goańskie curry z kurczaka

      Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku.



      2 duże piersi z kurczaka
      1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
      1 łyżeczka curry
      chili w płatkach do smaku
      2 duże cebule
      3 ząbki czosnku
      1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
      sól do smaku

      olej do smażenia

      marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody

      Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.




      Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
      Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.

      Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 stycznia 2014 11:12
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori

      Kurczak Tandoori to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie ReadySteadyEat.
      Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili.



      Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika

      4 ćwiartki kurczaka


      marynata:
      4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki chili (do smaku)
      1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka
      1 łyżka soku z cytryny
      kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany
      2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane

      Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mesa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z  cytryny.

      Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.
      Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.

      Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).


      Tandoori Chicken bez barwnika

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 11:13
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Smażony ryż z curry

      Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z jogurtem. Indyjski jogurt możemy zastąpić gęstym jogurtem typu bałkańskiego lub greckiego. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy :)



      200 g ryżu basmati
      1/2 łyżeczki kurkumy

      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1,5 łyżeczki curry
      chili w płatkach do smaku
      sól do smaku

      olej do smażenia

      gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
      świeży ogórek

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.

      W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.

      Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 10:57

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!