Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „indyjska”

  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori

      Kurczak Tandoori to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie ReadySteadyEat.
      Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili.



      Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika

      4 ćwiartki kurczaka


      marynata:
      4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki chili (do smaku)
      1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka
      1 łyżka soku z cytryny
      kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany
      2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane

      Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mesa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z  cytryny.

      Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.
      Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.

      Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).


      Tandoori Chicken bez barwnika

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 11:13
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Smażony ryż z curry

      Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z jogurtem. Indyjski jogurt możemy zastąpić gęstym jogurtem typu bałkańskiego lub greckiego. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy :)



      200 g ryżu basmati
      1/2 łyżeczki kurkumy

      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1,5 łyżeczki curry
      chili w płatkach do smaku
      sól do smaku

      olej do smażenia

      gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
      świeży ogórek

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.

      W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.

      Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 10:57
  • poniedziałek, 21 października 2013
    • Butter Chicken II, Murgh Makhani, indyjski kurczak maślany

      Prezentuję drugi przepis na Butter Chicken, do którego używamy nie udek, a piersi kurczaka. Butter Chicken to popularne danie indyjskie z regionu Punjab. Polecam tę prostą wersję tej smacznej potrawy. Przepis: Sanjay Thumma.



      2 filety z piersi kurczaka
      2 łyżki naturalnego jogurtu
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki chili

      2 łyżki masła
      1 łyżka mąki pszennej
      1 łyżka jogurtu naturalnego
      1 puszka siekanych pomidorów
      100 ml śmietany

      masala:
      2 łyżki klarowanego masła
      1 duży ząbek czosnku
      1 kawałek wielkości wiśni obranego imbiru
      1 łyżeczka mielonego cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka mielonej kolendry
      1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasoori methi)
      2 łyżki prażonej cebuli
      1/2 łyżeczki cukru
      chili do smaku
      sól do smaku
      100 ml wody



      1. Filety z piersi kurczaka bardzo lekko rozbić. Pokroić w kostkę i marynować przez 30 min. w jogurcie z solą i chili.

      2.  W międzyczasie w misce wymieszać siekany czosnek, siekany imbir, cumin, kolendrę, kozieradkę, prażoną cebulę, cukier, chili i sól ze 100 ml wody na pastę.

      3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelni rozpuścić kolejne 2 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać. Dodać przygotowaną pastę przyprawową, czyli masalę. Chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu mieszając, aż przyprawy będą aromatyczne.
      Dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego i pomidory. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 15 minut.
      Do sosu dodać wcześniej podsmażonego kurczaka. Dusić razem jeszcze ok. 2 minuty, po czym dodać śmietanę.

      Pozdawać gorące, z chlebkami typu naan (lub pita), które maczamy w sosie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 października 2013 11:45
  • poniedziałek, 07 października 2013
    • Chrupiące warzywa stir fry na nutę indyjską

      To danie z miejsca podbiło nasze serca: pyszne warzywa w smacznym sosie. Swoją chrupkość zawdzięczają krótkiemu smażeniu z mieszaniem, czyli metodzie stir-fry. Wspaniały, szybki i bardzo zdrowy obiad. Świetnie pasuje do nich zarówno ryż, jak i makaron. Przepis na podstawie Rajshri Food.



      1/2 średniego brokuła
      1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
      1 papryka czerwona
      1 papryka żółta
      2 marchewki
      2 czerwone cebule
      250 g pieczarek
      2 ząbki obranego, posiekanego czosnku
      kawałek obranego, posiekanego imbiru wielkości wiśni
      2 łyżeczki curry


      3 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka sosu chili - lub więcej, do smaku
      4 łyżki keczupu
      1 szklanka wody
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      sól do smaku
      olej do smażenia

      1. Brokuła podzielić na małe różyczki. Blanszować wraz z fasolką szparagową. Odcedzić.

      2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć, mieszając: obraną, pokrojona w słupki marchewkę, obie papryki pokrojone w kostkę, cebulę, obraną i pokrojoną w ćwiartki (płatki rozdzielamy przed wrzuceniem na patelnię), pokrojone w plastry pieczarki, czosnek imbir i curry.

      Kiedy cebula zrobi się szklista, dodajemy wcześniej blanszowane brokuły i fasolę. Smażymy jeszcze ok. 2 minut, mieszając.

      3. W wodzie dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, po czym wlewamy tę wodę wraz z pozostałymi składnikami sosu (keczup, sos sojowy, sos chili) do woka. Delikatnie mieszając, pozwalamy sosowi się zagotować i zgęstnieć. Całość ewentualnie doprawiamy solą i dodatkowym sosem chili do smaku.

      Warzywa na zdjęciu podane zostały z ryżem smażonym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące warzywa stir fry na nutę indyjską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 października 2013 12:08
  • środa, 04 września 2013
    • Warzywa w sosie ciecierzycowym po indyjsku, Sindhi Kadhi

      To przepyszne danie to jedno z najłatwiejszych dań nie tylko kuchni indyjskiej, ale gotowania w ogóle. Jedynym zadaniem, jakie na nasz czeka, jest przygotowanie prostego sosu, w którym ugotują się warzywa. Proste, szybkie i niezwykle smaczne. Podane z ryżem stanowi pełnowartościowy, pożywny posiłek. Mięsożercy mogą oczywiście podać je w towarzystwie szaszłyków czy pieczonego kurczaka - też będzie pysznie. Dobrze znosi odgrzewanie. Ze stosunkowo niewielkiej ilości składników uzyskujemy naprawdę spora porcję jedzenia. Jeśli nadal się wahacie, czy warto kupować mąkę z ciecierzycy, to ta potrawa zdecydowanie powinna Was przekonać :) . Oprócz tego mąkę z ciecierzycy można wykorzystać np. do przepysznych smażonych jajek , papadum-ów lub grzanek. Przepis na podstawie Manjula's Kitchen.


      ok. 2 szklanek warzyw, u mnie to:

      2 średnie ziemniaki
      ok. 1/3 główki kalafiora
      1 marchewka
      2 duże garści fasolki szparagowej

      sos:
      ok. 3 szklanki wody
      1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
      1 łyżeczka kuminu w ziarnach
      1/2 łyżeczki kozieradki w ziarnach
      1/2 łyżeczki kurkumy
      ok. 1 łyżki suszonych liści curry
      kawałek posiekanego imbiru (ok. wielkości wiśni)
      szczypta chili - do smaku
      1 cebula
      2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami soku z cytryny)
      2-3 łyżki oleju


      1. Przygotować warzywa: obrać i pokroić w plastry ziemniaki oraz marchewkę, kalafiora w różyczki, z fasoli szparagowej odciąć końcówki, przekroić strączki na pół (można użyć mrożonej fasolki, której nie trzeba rozmrażać).

      2. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć, mieszając, kumin, kozieradkę, liście curry, kurkumę, imbir oraz chili wraz z obraną, posiekaną cebulą.
      Kiedy cebula będzie szklista, dodać mąkę z ciecierzycy. Smażyć chwilę, mieszając, do uzyskania zasmażki. Następnie wlać wodę, dokładnie rozmieszać mąkę z przyprawami, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien byś średnio gęsty.
      Zbyt gesty sos zawsze można rozwodnić, a zbyt rzadki zagęścić dodatkową ilością mąki z ciecierzycy.


      Do garnka dodać przygotowane warzywa. Gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pastę z tamaryndowca (lub sok z cytryny), doprawić całość do smaku solą. Podawać z ryżem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywa w sosie ciecierzycowym po indyjsku, Sindhi Kadhi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 14:58
  • wtorek, 13 sierpnia 2013
  • piątek, 09 sierpnia 2013
  • środa, 07 sierpnia 2013
    • Kurczak Bezule - smażone kąski kurczaka w stylu indyjskim

      Kurczak Bezule to danie wywodzące się z Mangalore, wielkiego miasta portowego w stanie Karnataka w północno-wschodnich Indiach. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle aromatyczny, smaczny i delikatny, wprost rozpływa się w ustach.  Przepis wg Sanjay Thummy.



      500 g mięsa z udek/pałek kurczaka (można użyć piersi, choć Hindusi preferują udka jako bardziej soczyste)

      marynata:
      2 łyżki drobno siekanej natki kolendry (lub pietruszki)
      2 duże ząbki czosnku - drobno posiekane
      kawałek imbiru podobny wielkością do ilości użytego czosnku, obrany, drobno posiekany
      1 łyżka liści curry (ja używam suszonych), rozkruszonych w dłoniach
      1 zielona papryczka chili, drobno posiekana
      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1 łyżeczka soli
      1łyżeczka słodkiej papryki (dla nadania barwy. Można użyć czerwonego barwnika spożywczego, lecz ja tego nie lubię. wolę dodatek papryki - tez nadaje barwę)
      ew. chili w proszku, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
      4 łyżki mąki pszennej
      2 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub ew.pominąć. Nadaje panierce chrupkości i sprawia, że ciasto dobrze przylega do mięsa)
      sok z 1/2 cytryny
      100 ml jogurtu naturalnego

      olej


      Ze składników marynaty przygotować gęstą pastę.

      Mięso oddzielić od kości. Skórę odrzucić. Mięso pokroić na kawałki ok. 2 cm x 2 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty, marynować przez co najmniej godzinę (można pozostawić w lodówce na dłużej).

      W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć kawałki kurczaka na złoto. Mięso smażymy patiami, by kawałki się nawzajem nie stykały i nie skleiły.

      Podajemy z warzywami, ryżem lub chlebkiem typu naan czy pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 sierpnia 2013 13:48
  • poniedziałek, 05 sierpnia 2013
    • Bread pakora/pakoda - smażone grzanki po indyjsku

      Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję chlebową, która jest naprawdę pyszna: lekko chrupiące ciasto (nie chłonie oleju) idealnie komponuje się z miękkim chlebowym wnętrze, tworząc świetną przekąskę, śniadanie lub kolację. Indyjska wersja tostów francuskich - bardzo warta wypróbowania. Przepis wg. Manjula's Kitchen.



      6 kromek chleba
      1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
      2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
      1 drobno posiekana zielona papryczka chili
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      woda
      olej do głębokiego smażenia

      Z chleba odcinamy skórkę, kroimy go na mniejsze kawałki, np. paski lub trójkąty.

      Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, posiekaną papryczką chili, natką, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).

      Kawałki chleba obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.

      Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 sierpnia 2013 12:55
  • poniedziałek, 08 lipca 2013
    • Domowa przyprawa curry

      Generalnie w Indiach nie stosuje się czegoś takiego, jak gotowa przyprawa curry. Gospodynie przygotowują do każdego dania własne mieszanki przypraw (masala), które różnią się nie tylko w zależności od rejonu pochodzenia czy dania, lecz także od konkretnej rodziny, gdzie przepisy kulinarne przechodzą z matki na córkę.
      Przyprawa curry w postaci gotowego proszku stała się popularna w XIX i XX wieku dzięki Brytyjczykom, którzy wracając ze skolonizowanych terenów tęsknili za smakiem orientalnych potraw. Mieszana ta nie jest obecnie również  w pełni standaryzowana, na rynku dostępnych jest wiele wersji. Ja skorzystałam z przepisu na mieszankę wg Sanjay Thummy. Bardzo polecam: nie wymaga to prawie żadnej pracy, a efekt w postaci niesamowitego aromatu i intensywnego smaku jest wspaniały.

      Wszystkie przyprawy można nabyć w sklepach typu Kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet. Przypraw, które posiadamy w wersji sproszkowanej nie prażymy, lecz dodajemy do mieszanki na samym końcu.



      3 łyżki nasion kolendry
      3 łyżki nasion kuminu
      2 łyżki liści curry
      2 liście laurowe
      1 łyżeczka płatków chili (ilość uzależniona od tego, jak pikantną mieszankę chcemy otrzymać)
      1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ziaren gorczycy (najlepiej czarnej)
      ok. 3 cm laski cynamonu
      5 goździków
      5 ziaren kardamonu

      1 łyżeczka kurkumy
      po 1/2 łyżeczki czosnku w proszku i cebuli w proszku

      1. Na suchej patelni, na małym ogniu, podprażamy cały czas mieszajac przez ok. 4 minuty ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon (czyli wszystkie składniki oprócz gorczycy, kuminu i kurkumy).

      2. Następnie dodajemy gorczycę i kumin. Prażymy kolejne 4 minuty (całość nie więcej, niż 10 minut). Patelnię zdejmujemy z palnika.

      3. Dodajemy przyprawy w proszku: kurkumę, czosnek i cebulę, mieszamy. Przyprawy zsypujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym dokładnie mielemy wszystkie przyprawy (blender lub moździerz).

      Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa przyprawa curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 lipca 2013 12:03
  • piątek, 05 lipca 2013
  • środa, 19 czerwca 2013
    • Papadum, Papad, Poppadom - indyjskie chipsy

      Papadum to potrawa bardzo popularna w całych Indiach. To rodzaj cieniutkich placków - tak cienkich, że przypominają chipsy lub nachos. W Indiach podaje się je do posiłków lub jako przekąskę, czasem z dodatkiem drobno siekanych warzyw, różnego rodzaju chutney'ów lub dipów. W takiej roli można je spotkać także w Polsce w restauracjach indyjskich. Występują w różnych wersjach, w zależności od regionu, jednak ich podstawą zawsze jest mąka z ciecierzycy, soczewicy, tzw. czarnej soczewicy, czyli urad dal, ryżu lub ziemniaków. Z uwagi na szeroki zasięg popularności, czipsy te noszą różne nazwy: papadum, papadom, pappad, poppadom,pompadum, pampad... i jeszcze kilka innych :) Są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu, smażą się błyskawicznie. Trudno się oderwać od ich chrupania :)



      1 szklanka mąki z ciecierzycy (inne nazwy: besan, gram flour, chana dal flour, ang. chickpea flour. Do kupienia w sklepach typu 'Kuchnie świata", sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet)
      1 łyżeczka ziaren kuminu
      1/3 łyżeczki soli
      ok. 150 ml wody

      mąka pszenna do wysypania stolnicy

      olej do smażenia


      Mąkę mieszamy w naczyniu z kuminem i solą. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając, aż ciasto osiągnie spoistą konsystencję. Wyrabiać, aż przestanie się kleić do dłoni. Zbyt suche ciasto - troszkę więcej wody. Zbyt klejące- podsypać mąki.

      Z gotowego ciasta odrywać po małym kawałku. Kawałki bardzo cienko rozwałkowywać na blacie posypanym mąką pszenną (co zapobiega przyklejaniu się ciasta lepiej, niż mąka z ciecierzycy). Im cieńszy placuszek, tym bardziej chrupiący chips/nachos. Optymalna grubość to 1-2 mm.

      W niedużym garnku lub rondlu rozgrzać olej (ok. 4 cm oleju w stosunku do głębokości garnka). Sprawdzić, czy osiągnął wystarczającą temperaturę poprzez wrzucenie kawałeczka ciasta - gdy będzie złote - olej jest gotowy.

      Rozwałkowane placki smażymy na gorącym oleju partiami, po kilka sekund z każdej strony - aż będą złote.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 czerwca 2013 12:52
  • czwartek, 06 czerwca 2013
    • Indyjskie pomidorowe thokku z jajkami

      Thokku to rodzaj potrawy z południowego stanu Tamil Nadu w Indiach. Jest to gęsty sos z warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw i ziół. Może zawierać różnego rodzaju dodatki. Zazwyczaj podawane jest jako dodatek do popularnego w tamtym rejonie ryżu z jogurtem, jednak możliwości są nieograniczone.  To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree.



      2 jajka ugotowane na twardo

      1 cebula

      1 -2 duże pomidory

      1 posiekany ząbek czosnku

      0,5 cm posiekanego korzenia imbiru

      1 łyżeczka kolendry

      1 łyżeczka kuminu w ziarnach

      Chili, sól i pieprz do smaku

      Olej do smażenia

      150 ml wody

       Świeża kolendra lub pietruszka do przybrania

       

       W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać kumin i posiekaną w grube pióra cebulę, sól, czosnek, imbir. Smażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane pomidory. Smażyć około 5 minut, aż pomidory zmiękną. Doprawić do smaku chilli, dodać kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać  150 ml wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

      W międzyczasie ugotować na twardo jajka.

      Przekroić  ugotowane i obrane jajka na pół i dodać do sosu na patelni, doprawić do smaku pieprzem, dodać świeżą kolendrę.

      Podawać na ciepło z chlebem typu naan czy pita lub ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 czerwca 2013 12:37
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Upma z ziemniakami i jajkiem - śniadanie z Indii

      Upma to popularna potrawa śniadaniowa z południowych Indii. Ilu jest kucharzy, tyle sposobów na przygotowanie upmy, ponieważ każdy dostosowuje ją do indywidualnych preferencji smakowych.  Ja korzystam ze wskazówek Sanjay Thummy. Upma to coś więcej, niż połączenie smaków jej części składowych. Jeśli spytacie, czy to smakuje jak jajecznica z chlebem i ziemniakami, odpowiem: nie. To smakuje jak upma. To potrawa sama w sobie, cudowna eksplozja orientalnych smaków. Jeśli chcecie podczas śniadania odbyć krótką podróż do Indii, zachęcam do spróbowania :) To pyszne i pożywne danie, w którym czuje się mnóstwo domowego ciepła.


      porcja dla 1 osoby

      1 łyżka masła
      2 nieduże ziemniaki
      1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach
      1 żabek czosnku
      0,5 cm korzenia imbiru
      1/2 łyżeczki curry
      chili do smaku
      1 nieduża cebula
      2 jajka
      1-2 pomidory, pokrojone w kostkę
      ew. świeża kolendra lub pietruszka
      2 kromki chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)

      Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).

      Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać kumin, posiekany ząbek czosnku, curry, chili oraz posiekany imbir. Dodać pokrojone ziemniaki. Oprószyć do smaku solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).

      Kiedy ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane pomidory, kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony chleb. Mieszamy całość do połączenia składników.

      Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją wodą lub dodać więcej pomidora.

      Podajemy upmę na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Upma z ziemniakami i jajkiem - śniadanie z Indii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 15:18
  • środa, 22 maja 2013
    • Curry z pieczarek

      W tym szybkim curry smak pieczarek wspaniale komponuje się ze smakiem aromatycznego, indyjskiego sosu. Danie można jeść samo lub jako dodatek do innych potraw. Przepis od thiessy na podstawie książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". wyd. Publicat.


      500 g pieczarek
      1 cebula
      2 duże ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki kuminu
      1/2 łyżeczki kolendry
      1 ziarno kardamonu (rozdrobnione)
      1 łyżeczka garam masala
      kawałek imbiru wielkości wiśni, posiekany
      szczypta chili w płatkach - do smaku
      1 puszka krojonych, obranych pomidorów  (400g)
      1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany

      2 łyżki oleju do smażenia

      W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć na nim obrana, grubo posiekaną cebulę, obrany, posiekany czosnek, posiekany imbir oraz przyprawy: kumin, kolendrę, kardamon, garam masalę oraz chili.

      Kiedy cebula będzie szklista, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażyć chwilę, mieszając, aż pieczarki zaczną robić się lekko złote.

      Dodać pomidory z puszki wraz z sosem. Smażyć, mieszając, aż sos odparuje do połowy i potrawa lekko zgęstnieje. Wówczas dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.
      Ewentualnie doprawić do smaku solą (pamiętając, że pomidory są już  słone).
      Podawać ciepłe z chlebem pita lub z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z pieczarek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 maja 2013 11:45
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • Indyjski kurczak 65, Chicken 65

      Kurczak 65 to słynne danie z Hyderabad, stolicy stanu Andhra Pradesh w Indiach. Jest wiele wersji tłumaczących, od czego pochodzi nazwa tego dania. Najbardziej prawdopodobna z nich mówi, że "65" to numer dania z kurczaka w Menu najsłynniejszej restauracji w Hyderabad. Aby było szybko, goście po prostu zamawiali kurczaka nr 65 i kelner wiedział, o co chodzi. Bardzo polecam to pyszne, niezwykle aromatyczne danie. Przepis wg. Sanjeev Kapoor's Kazana.



      kurczak:

      1 podwójna pierś kurczaka

      2 ząbki czosnku

      Kawałek imbiru wielkości wiśni

      ½ łyżeczki garam masala

      Sól i chili do smaku

      1 łyżka maki ziemniaczanej

      1 łyżka mąki pszennej

      1 jajko

      Sok z ½ cytryny

      Sos:

      150 ml jogurtu naturalnego

      ½ łyżeczki mąki

      Chili do smaku

      1 łyżeczka kuminu w ziarnach*

      1 łyżeczka gorczycy w ziarnach

      Kilka liści curry**

      Ew. 2 łyżki wiórków kokosowych

       

      Pierś kurczaka pociąć najpierw w podłużne paski, a potem w rąby (mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zamiast ciąć po prostu w kostkę zastosujemy ukośną metodę cięcia).

      Wymieszać w salaterce kurczaka z: przeciśniętym czosnkiem, posiekanym imbirem, garam masala, solą, chili, obiema mąkami, jajkiem oraz sokiem z cytryny.  Pozostawić, by się marynował, przez 15 minut.

      Następnie usmażyć ze wszystkich stron na złoto na oleju.  Zdjąć z patelni.

      Jogurt wymieszać z chili i mąką. Dla koloru można  dodać słodkiej papryki w proszku, jeśli nie chcemy dać za dużo chili.  Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju.

      Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. Podsmażyć na nich kumin w ziarnach wraz z gorczycą oraz liśćmi curry. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać na patelnię przygotowany pikantny jogurt i wymieszać.  Dodać usmażonego kurczaka i smażyć mieszając, aż kurczak dobrze połączy się z sosem.  Na koniec można posypać danie wiórkami kokosowymi i wymieszać. Można podać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

       

      * Ew. możne być także mielony

      **użyłam suszonych

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Indyjski kurczak 65, Chicken 65”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 15:44
  • poniedziałek, 18 marca 2013
  • środa, 06 lutego 2013
  • piątek, 25 stycznia 2013
  • poniedziałek, 07 stycznia 2013
    • Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu

      Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Przepis na podstawie  książki "Balti. Curry Cookbook" Pata Chapmana.



      1 podwójna pierś kurczaka
      3 cebule
      3 ząbki czosnku
      2 łyżeczki żółtej pasty curry
      2 łyżeczki garam masali
      100 ml wody
      3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
      1 łyżeczka mąki pszennej
      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

      olej

      W 1 łyżce oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut.

      W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni.

      Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie kurczaka, drugą łyżeczkę pasty curry oraz garam masalę. Wymieszać. Wlać wodę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

      Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub pitą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 stycznia 2013 10:01
  • poniedziałek, 10 grudnia 2012
    • Murgh Makhani, Butter Chicken, indyjski kurczak maślany

      Butter Chicken, czyli kurczak w  aromatycznym i pikantnym pomidorowym sosie z dodatkiem masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają ponoć czasów Imperium Mogołów (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie eateasIndian i Harpala SIngh Sokhi.

       

      6 podudzi kurczaka lub podwójna pierś

      marynata:

      1 łyżka oleju

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

      1 łyżeczka cuminu

      1 łyżeczka kolendry

      1/2 łyżeczki soli

      chili do smaku

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      sos:

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru wielkości wiśni

      2 ziarna kardamonu

      4 duże pomidory

      1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

      1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu

      papryczka chili

      ew. koncentrat pomidorowy dla koloru

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      ew. kasoori methi, czyli suszone liście kozieradki. Można zastąpić posiekaną pietruszką.

      masło , (ok. 3 łyżki) + olej do smażenia (ok. 2 łyżki)

       

      1. Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę).

      Przyprawy marynaty mieszamy z olejem, dodajemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny).

      2. Na dużej patelni na maśle z dodatkiem oleju (który zapobiegnie paleniu się masła) smażymy kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy mięso z patelni.

      Na patelnię dodajemy obraną posiekaną cebulę, obrany i posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir oraz rozkruszone ziarna kardamonu. Smażymy, aż cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy przyprawę tandoori masala, miód oraz posiekaną papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.

      Wrzucamy ponownie kurczaka i dusimy w sosie kilka minut.

      Dodajemy jogurt naturalny oraz kasoori methi (lub pietruszkę), mieszamy.

      Podajemy np. z ryżem, chlebkiem naan (można go zastąpić chlebkiem pita) lub pieczonymi ziemniakami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Murgh Makhani, Butter Chicken, indyjski kurczak maślany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 grudnia 2012 11:43
  • piątek, 26 października 2012
    • Kurczak Tikka Masala

      Pyszny, aromatyczny kurczak na chłodne dni. Na ciepłe też, bo w końcu dlaczego nie? :) Jak mówi wszechwiedząca Wikipedia, początki powstania kurczaka tikka masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60., kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tika, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Wówczas ponoć kucharz na poczekaniu stworzył sos z zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi jednak, że to właśnie u nich wynaleziono kurczaka tikka masala - jak w przypadku większości potraw ;) I jak zazwyczaj, o historię dania można się długo spierać, ale bezsporny jest pyszny smak. Dlatego właśnie warto przygotować to danie. Źródło przepisu.


      podwójna pierś kurczaka
      2 duże cebule
      2 duże pomidory
      1 łyżka przecieru pomidorowego
      1 łyżka jogurtu naturalnego (lub w zastępstwie kwaśniej śmietany)
      150 ml wody
      2 ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
      1 łyżeczka kuminu
      1 łyżeczka kolendry
      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
      pieprz cayenne do smaku

      ryż

      Ryz ugotować.

      Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy resztę dania.

      Kurczaka kroimy w kostkę i rumienimy w głębokiej patelni lub woku na oleju. Zdejmujemy.

      Dodajemy obraną, pokrojoną nie za drobno cebulę.

      Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, i kiedy cebula będzie szklista, wsypujemy na patelnię, dodając także kurczaka.  Mieszamy i dodajemy obrane za skórki, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek oraz wodę. Chwilę dusimy całość razem.

      Pod koniec do sosu dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i ewentualnie solą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Tikka Masala”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 11:45
  • środa, 26 maja 2010
  • czwartek, 02 lipca 2009
    • Kurczak po indyjsku

      Bardzo lubię takiego kurczaka - zwłaszcza, ze jego przygotowanie jest dość proste i szybkie, a mięso niezwykle smaczne i delikatne.

      (na 2 osoby)

      kurczak - udka  lub ćwiartki
      1 cebula
      ząbek czosnku
      masło 0.5 cm
      curry
      papryka słodka
      papryka ostra
      pieprz ziołowy
      sól, do smaku
      keczup (2 łyżki)  lub koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
      śmietana 2 łyżki
      mąka 2 płaskie łyżki

      olej


      1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
      Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.

      2. W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.

      3. Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól do smaku  i 2 łyżki keczupu ( lub koncentratu) .

      4. Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok. 40 min-1h)
      Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.


      Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po indyjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2009 09:24

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!