Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „pieczarki”

  • piątek, 12 maja 2017
    • Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami

      Jeśli lubicie avocado, a dokładniej guacamole, czyli przygotowaną z niego pastę o uzależniającym smaku limonki, zwróćcie uwagę na ten przepis. Jeśli zaś jesteście miłośnikami klimatów meksykańskich – to już coś zdecydowanie dla Was. Tym razem jednak nie przygotowujemy żadnego mięsa. Gwoździem programu są dziś pieczarki, które usmażymy z aromatycznymi przyprawami w stylu tacos. Dobrym dodatkiem może być starty ser cheddar czy kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Będzie kolorowo, aromatycznie, warzywnie i pysznie! Pomysł od HarrietEmily.

      Avaocado and Taco Mushroom Toasts

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1 duży ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      Sól, świeżo mielony czarny pieprz i chili – do smaku

      Olej + masło do smażenia, po 1 łyżce

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Mała czerwona cebula – obrana, pocięta w cieniutkie piórka

      Kwaśna śmietana/jogurt grecki

      Pieczywo

       

      1. Przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy na złoto na 1 łyżce masła z 1 łyżką oleju, dodając wszystkie przyprawy i siekany czosnek.

      W tym czasie rumienimy pieczywo.

      Każdą kromkę pieczywa smarujemy guacamole (ew. posypujemy serem), oraz układamy na niej po porcji pieczarek. Na wierzch możemy dać kleks kwaśnej śmietany. Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 maja 2017 11:41
  • środa, 10 maja 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tegn stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by napewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

       Creamy Chicken & Vegetable Fricassee

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

      W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.


      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 maja 2017 15:04
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Śniadaniowa kiełbasa z pieczarkami

      Jeśli poszukujecie pomysłu na łatwe, pożywne śniadanie lub na szybką kolację, polecam kiełbasę smażoną z aromatycznymi pieczarkami. Dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem, w wersji obiadowo - kolacyjnej można również wykorzystać do niej pozostałe z wcześniejszego obiadu ziemniaki.

      Breakfast Polish Sausage and Mushrooms

      1 cebula – pokrojona w pióra

      1 żabek czosnku – obrany, drobno posiekany

      200 g kiełbasy – pokrojonej w pół plastry

      200 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      ¼ łyżeczki kminu

      Świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      Olej do smażenia

       

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki i kminek. Smażymy, mieszając, aż kiełbasa i pieczarki zrobią się rumiane. Doprawiamy do smaku pieprzem (jeśli jest to potrzebne, to również solą, choć kiełbasa zazwyczaj posiada wystarczającą jej ilość). Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 12:47
  • wtorek, 21 marca 2017
  • środa, 15 marca 2017
    • Kurczak a la Stroganow. Strogonow z kurczaka.

      Oryginalne danie, czyli wołowina w sosie grzybowym ze śmietaną,  znane jest pod kilkoma nazwami: Boeuf Stroganoff, Beef Strogonov, czy Strogonow. Rosyjska nazwa zaś to „бефстроганов”, ponieważ danie to wywodzi się z dziewiętnastowiecznej Rosji. Różnie tłumaczy się pochodzenie nazwy dania: jedną z wersji jest ta, że potrawę nazwano na cześć hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Drugim kandydatem jest natomiast hrabia Paweł Aleksandrowicz Stroganow, dyplomata. Tak czy inaczej, danie jest dość proste do przygotowania i pyszne. Przepis na nie po raz pierwszy pojawia się w rosyjskiej książce kucharskiej z 1871 roku. Wołowinę pokrojona w kostkę (nie jak obecnie, w paski!) podsmażano, po czym duszono w bulionie z dodatkiem musztardy i kwaśnej śmietany. W 1938 roku francuska encyklopedia kulinarna Larousse Gastronomique podaje przepis na wołowinę ciętą w paski – w przepisie pojawia się cebula oraz możliwość wyboru pomiędzy dodaniem musztardy lub koncentratu pomidorowego. Kolejne lata to kolejne modyfikacje. Dodatek  pieczarek, czasem nawet kiszonych ogórków, jak również przygotowanie dania z mięsem kurczaka, indyka, wieprzowina lub nawet z krewetkami (w wersji brazylijskiej). Wybrałam wersję rosyjską, z musztardą, dodając do smaku cebulę oraz pieczarki, które obecnie nierozerwalnie kojarzą się z ta potrawą. Użyłam filetów z piersi kurczaka – jeśli macie ochotę na inne mięso, czyli na przykład na wołowinę, skorzystajcie z podanych składników, wydłużcie jedynie czas duszenia mięsa do co najmniej godziny, uzupełniając w razie potrzeby odparowujący bulion. Zastosowanie kurczaka na tę zaletę, że nasz posiłek gotowy jest w 15 minut. Przepis na podstawie Vikalinka.

      Chicken a la Stroganow

      2 filety z piersi kurczaka

      Mąka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do oprószenia mięsa

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      50 ml brandy/whisky/wódki

      1 łyżeczka musztardy grubo ziarnistej

      1 – 1,5 szklanki bulionu wołowego

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% wymieszanej z ½ łyżeczki mąki pszennej

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      Olej + masło do smażenia (olej zapobiega przypalaniu się masła)

      1. Filety kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą pieprzem i mąką. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni i dodajemy pieczarki z czosnkiem i cebulą. Gdy pieczarki będą lekko rumiane i aromatyczne, dodajemy alkohol. Czekamy chwilkę, by wyparował, po czym dodajemy kurczaka, musztardę i bulion. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 5 minut.  

      (Wołowinę lub wieprzowinę dusimy 1 do 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając bulion. W przypadku obu tych mięs odwracamy kolejność i podsmażone pieczarki dodajemy dopiero w ostatnich 20 minutach gotowania się potrawy – nie ma potrzeby, by dusiły się przez cały ten czas. )

      2. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę gorącego bulionu z patelni, mieszamy. Chwilowo wyłączamy ogień pod mięsem i wlewamy śmietanę, mieszając. Dzięki temu śmietana nie dozna „szoku termicznego” i się nie zwarzy. Ponownie zapalamy palnik i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Dodajemy siekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy z puree ziemniaczanym, frytkami, ryżem lub makaronem. Pysznym dodatkiem będą kiszone ogórki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 marca 2017 11:02
  • piątek, 03 marca 2017
    • Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym

      Mięso mielona daje nam nieograniczone wręcz możliwości przygotowania smacznych i szybkich posiłków. Dziś proponuję Wam makaron z pożywnym, kremowym sosem mięsno-pieczarkowym.

      Beef & Mushroon Nudle Goulash

      200 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      250g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki mleka (lub więcej, do uzyskania pożądanej gęstości sosu)

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

      Ok. 250 g makaronu (świderki, rurki, kokardki)

       

      1. Makaron gotujemy do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie, na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i pieczarkami – mieszając. Posypujemy tymiankiem. Gdy pieczarki będą złote, zsuwamy warzywa maksymalnie ku brzegowi patelni. Dodajemy mielone mięso. Rozdrabniamy je na patelni (najwygodniej – drewnianą łyżką),i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż przestanie być różowe i zacznie się robić lekko rumiane. Wówczas mieszamy mięso z pieczarkami i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Czekamy, by sos zgęstniał. Rozrzedzamy ewentualnie mlekiem. Pod koniec dodajemy natkę i doprawiamy sos do smaku intensywnie sola i pieprzem (pamiętamy bowiem, że makaron sam w sobie ma mało smaku i będzie neutralizował intensywność przyprawienia sosu).

      3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 marca 2017 13:16
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Kasza gryczana z cebulką i pieczarkami

      Połączenie idealne - kasza gryczana, cebula i aromatyczne pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam, kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną cebulką. W zależności od potrawy, której kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek pieczarek. Tak przygotowana kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza tych  z sosami.

      Buckwheat Groats with Mushrooms and Browned Onion

      1 szklanka kaszy gryczanej

      2,5 szklanki wody

      1-2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      natka pietruszki

      pieprz, sól

      olej do smażenia

      1. Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej wody.

      2. Cebulę  podsmażamy  na oleju.  Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy, mieszając, aż pieczarki będę rumiane.

      3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej) kaszy dodajemy cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 11:18
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
    • Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

      "Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

      Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

      1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

      sól i pierz - do smaku

      ser żółty, starty na tarce

      natka pietruszki

       

      olej do smażenia

       

      1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

      3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26
  • środa, 19 października 2016
    • Vege Fajita

      Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.

       Vegetarian Fajita

      1 papryka czerwona - pokrojona w paski

      1 papryka zielona - pokrojona w paski

      1 – 2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      1/2 cukinii - pokrojona w pół plastry

      200 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki

      1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki tymianku

      Ew. sól i czarny pieprz do smaku

       

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku

       

      olej do smażenia

      tortille

      guacamole

      gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego, bałkańskiego

      siekana natka pietruszki lub kolendry

      ew. ser, np. cheddar

      

      1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pieczarki i cukinię kroimy w plastry. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek.  Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.

      Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole, śmietany i ew. sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.

      W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu pita bądź z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Vege Fajita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 11:54
  • wtorek, 18 października 2016
    • Kurczak balsamiczny z warzywami

      Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.

      Chicken Balsamico

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i pieprz pszenna do oprószenia

      1 duża papryka, pokrojona w paski

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      200 g małych pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1 łyżeczka ziół włoskich

      1/2 szklanki octu balsamicznego

      1 łyżka cukru

      1 szklanka bulionu warzywnego + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka liści szpinaku

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron  solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy filety z kurczaka i świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.

       

      Na zdjęciu widzicie kurczaka podanego z polentą. Pasuje także świeże pieczywo, makaron lub pieczone ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak balsamiczny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 13:30
  • czwartek, 22 września 2016
    • Jajka Foo Young, czyli omlet po chińsku

      Jajka Foo Young to potrawa obecna w chińskiej kuchni amerykańskiej, brytyjskiej, tajskiej, indonezyjskiej, malajskiej i japońskiej, jak również w Hong Kongu. Przypuszcza się, że w Stanach Zjednoczonych danie tego typu zaczęli przygotowywać kucharze chińskiego pochodzenia w latach 30. XX w. Jajka Foo Young pozwalają na dużą dozę swobody wyboru dodatków: można przygotować je w wersji bezmięsnej, jak również dodać do nich np. krewetki, mieloną wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, szynkę czy mięso kraba. To zdrowa, smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu propozycja śniadaniowa. Jeśli natomiast podamy Foo Young z ryżem i sałatką, idealnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Nie zapomnijmy też o sosie, którego słono - słodki smak znakomicie podkreśla delikatny smak tego wypełnionego po brzegi warzywami omletu. Przepis na podstawie ChinaSichuanFood oraz TheWoksOfLife.

      Jeśli chcemy przygotowywać duże omlety (średnica max 15 cm), najwygodniej jest smażyć je pojedynczo na małej patelni, ponieważ większy omlet będzie nam trudno odwrócić na drugą stronę. Jeśli chcemy przygotować posiłek dla większej liczby osób, wygodniej będzie smażyć ma dużej patelni małe placuszki o średnicy ok. 8 cm.

      Eggs Foo Young

      dla 1 osoby:

      2 jajka

      szczypta soli

      garść warzyw pociętych w paseczki

      u mnie: 2 pieczarki, chrupiące części 2 listków kapusty pekińskiej, 1/2 marchewki, 1/2 cebuli, paseczki czerwonej papryki, siekany szczypior - możemy użyć ulubionych warzyw w dowolnych proporcjach

       

      sos:

      2/3 szklanki bulionu warzywnego

      2 łyżeczki sosu ostrygowego

      3-4 łyżeczki jasnego sosu sojowego

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      1 łyżeczka cukru

      1/3 łyżeczka ostrego sosu chili

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Jeśli omlety mamy zamiar podać na obiad, zaczynamy od ugotowania ryżu i przygotowania sałatki, np. Tajskiej sałatki z białej kapusty.

      2. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w małym rondelku. Zagotowujemy, by sos zgęstniał.

      3. Jeśli zamierzacie użyć surowych krewetek czy też surowego mięsa, należy najpierw je oddzielnie usmażyć.

      W misce rozmącamy jajka. Przygotowujemy warzywa, krojąc je w cienkie paseczki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek, pamiętając, że powinno ich być dużo, to znaczy, że zależy nam na gęstej masie jajeczno-warzywnej.

      Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzewamy olej, po czym wlewamy masę omletową. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na małym ogniu. Gdy jedna strona będzie złoto rumiana, odwracamy omlet łopatka do naleśników na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia, po czym składamy omlet na pół.

      Podajemy polany sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2016 15:48
  • środa, 08 czerwca 2016
  • poniedziałek, 30 maja 2016
    • Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

      Makaron i kurczak - bazując na tych dwóch składnikach możemy stworzyć ogromną liczbę pysznych dań. Dziś dorzucimy do tego jeszcze aromatyczne pieczarki i wyrazisty sos serowy. Polecam!

      Chicken & Mushroom Pasta with Cheese Sauce

      ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki tymianku

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      olej lub oliwa do smażenia

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar

      2 łyżki startego parmezanu lub grana padano + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż pieczarki będą złote.  Zdejmujemy z patelni.

      3. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na złoto.

      4. W rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy sery, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem, kurczakiem i pieczarkami.

      Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2016 12:26
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
    • Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat

      Sałatka ziemniaczana wywodzi się z kuchni niemieckiej, lecz jest lubiana i jedzona w wielu krajach. W Polsce przepis na nią zamieścił Jan Milikowski w książce "Potrawy z Kartofli" już w 1842 roku, zatem można śmiało powiedzieć, że sałatka ta na dobre zadomowiła się i w naszym kraju. I nic dziwnego, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna i pożywna, ale i łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was wersję tej sałatki, którą wzbogaciłam o dodatek aromatycznych pieczarek, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, zaś dodatek świeżego koperku nadaje jej  wiosenny charakter. Taka sałatka może stanowić posiłek czy przekąskę samą w sobie lub też być smacznym dodatkiem obiadowym. Pasuje ona do wszystkiego: do mięs pieczonych, do kurczaka, do ryb czy do pieczonych kiełbasek (idealna na grilla!).

       Saaltka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat mit champignions. Potatoe Salad with mushrooms.

      proporcje orientacyjne:

      3 duże ziemniaki (wielkości pieści, ok. 600 g razem) Najlepsze będą ziemniaki twarde, odmiany sałatkowej, które zachowują swój kształt po ugotowaniu

      1 cebula - obrana drobniutko posiekana

      6 ogórków konserwowych (lub kiszonych , jak wolicie) - pokrojonych w plasterki

      250 g pieczarek - pokrojone w ćwiartki

      olej do smażenia

       

      sos:

      1/2 szklanki majonezu

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych

      2 łyżki siekanego koperku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - intensywnie, do smaku

       

      1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Można też je upiec w piekarniku lub mikrofalówce. Studzimy.

      (Tę czynność możemy wykonać nawet na dzień wcześniej przed przygotowaniem sałatki, co bardzo ułatwia pracę. Możemy też użyć niewykorzystanych ziemniaków z innego posiłku.)

      2. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki i rumienimy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Oprószamy solą i pieprzem.

      Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w duża kostkę. Cebulę drobniutko siekamy a ogórki kroimy w plasterki.

      3. Składniki sosu mieszamy. Sos doprawiamy naprawdę intensywnie do smaku solą i pieprzem - pamiętamy bowiem, że ziemniaki, które się gotowały lub piekły w mundurkach, nie będą wcale słone i cały smak nada im właśnie sos.

      W salaterce mieszamy wszystkie składniki, tj. ziemniaki, cebulę, ogórki i pieczarki (trochę możemy odłożyć do dekoracji). Całości zalewamy sosem i tym razem mieszamy delikatnie, by ziemniaki się nie porozpadały. Sałatkę możemy odstawić na 20 minut, by smaki się połączyły.

      Ja najbardziej lubię, gdy sałatka ziemniaczana jest podana w temperaturze pokojowej, jednak bardzo dobrze znosi ona przechowywanie w lodówce.

       

      Przepis dołączam do akcji "Pieczarkowy Tydzień", organizowanej przez Mops w Kuchni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2016 10:16
  • piątek, 04 marca 2016
  • czwartek, 25 lutego 2016
    • Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem

      Lubię, gdy zupa grzybowa jest intensywna w smaku. Dlatego łączę pieczarki, które dodają zupie gęstości, z suszonymi grzybami, odpowiedzialnymi za niepowtarzalny smak i aromat. Zwiększając bądź zmniejszając ich ilość, możecie dowolnie regulować stopień intensywności smakowej zupy - podana tutaj garść to minimum. Dodatek makaronu przypomina mi zupę grzybową, którą robiła moja babcia, szpinak stanowi ładny akcent kolorystyczny, natomiast parmezan podkręca dodatkowo jej smak. Spróbujcie koniecznie!

      Grzybowa ze szpinakiem

      garść pokruszonych suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1-2 ząbki czosnku- obrane, drobno posiekane

      300g-400g pieczarek - pokrojonych w plastry

      5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 łyżeczki tymianku

      150g makaronu kokardki

      2 duże garści świeżego szpinaku (ogonki odrywamy)

      4=6 łyżek drobno startego parmezanu lub Grana Padano

      1/2 szklanki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżka mąki pszennej

      sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

       

      olej lub oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Suszone grzyby zalewamy w małej miseczce wrzątkiem (ok.1/3 szklanki). Nakrywamy talerzykiem i pozostawiamy, by się zaparzyły.

      W tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż będą lekko złote.

      2. Pieczarki z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy zaparzone grzyby (wraz z wodą), tymianek oraz bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy makaron. Gotujemy, aż makaron osiągnie pożądaną przez nas miękkość.

      3. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy do zupy szpinak, parmezan oraz śmietankę wymieszaną z mąka. Gotujemy kilka minut razem, by zupa zgęstniała. Przed podaniem doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Można też posypać dodatkowym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2016 12:25
  • środa, 10 lutego 2016
    • Stromboli, czyli pizza inaczej

      Stromboli to generalnie pizza - tylko zwinięta w roladę. Jak zazwyczaj w przypadku słynnej potrawy, nie wiadomo dokładnie, kiedy ją wymyślono, autorstwo też jest kwestią sporną. Pewnym być można, że były to lata 50 ubiegłego wieku, Stany Zjednoczone i ze potrawa ma korzenie włoskie. Nazwa wywodzi się ponoć od filmu "Stromboli" z Ingrid Bergman. Stromboli to również mała wysepka w pobliżu Sycylii, znana z czynnego wulkanu. Prostota tego pomysłu polega na fakcie, ze w ciasto drożdżowe możemy zawinąć dowolne składniki - co tylko lubimy. Całość zostaje następnie upieczona, dając nam pyszny, szybki i smaczny posiłek.

      Stromboli

      1 gotowy chłodzony spód do pizzy ok. 400g (ciasto drożdżowe niesłodzone) lub ciasto domowe (linki pod przepisem), rozwałkowane w kształt prostokątny

      1/2 szklanki passaty pomidorowej + 1/2 łyżeczki tymianku + 1/2 łyżeczki bazylii +1/2 łyżeczki oregano + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

      szynka w dużych plastrach

      salami w plastrach

      pieczarki - pokrojone w plastry

      szpinak - świeże listki, bez ogonków

      ser mozzarella - porwany w małe kawałki

      rozmącone jajko

      ew. drobno starty parmezan do posypania

       

      Składniki sosu mieszamy. Ciasto smarujemy sosem i układamy dodatki: szynkę, salami, szpinak, plastry pieczarek, itd. Posypujemy porwanym w kawałeczki serem mozzarella i zwijamy całość w ścisłą roladę, wzdłuż krótszego brzegu.

      stromboli

      Smarujemy rozmąconym jajkiem, nacinamy nożem w 2-3 miejscach i posypujemy startym parmezanem.

      Stromboli umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany.

      stromboli

      Pizza dla zapracowanych

      Pizza kalifornijska

      Pizza neapolitańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Stromboli, czyli pizza inaczej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 lutego 2016 14:16
  • czwartek, 21 stycznia 2016
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
    • Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem

      Dania z makaronem łączą w sobie łatwość i szybkość wykonania z bogactwem smaku i duża różnorodnością. Są idealne, gdy mamy ochotę na smaczny posiłek, lecz niewiele czasu na jego przygotowanie.

      tagliatelle z pieczarkami i boczkiem

      ok. 250 g makaronu typu tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

      6 plastrów surowego wędzonego boczku - pokrojonego w cienkie paski lub kostkę

      300 g pieczarek - pokrojonych w ćwiartki

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      1 szklanka śmietanki 12% (tzw. słodkiej śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2 garści świeżego szpinaku - umytego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

      drobno starty parmezan do posypania

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: na suchej patelni podsmażamy pokrojony boczek, aż będzie rumiany. zdejmujemy. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki z czosnkiem i tymiankiem. Gdy będą złote, wlewamy wino i bulion. gotujemy na małym ogniu, aż ilość płynu na patelni zmniejszy się o połowę. Wówczas wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką. Mieszamy, dodajemy boczek i szpinak. gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Część sosu mieszamy z makaronem. Wykładamy porcje makaronu na talerze i polewamy dodatkowym sosem. Posypujemy parmezanem i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 stycznia 2016 14:38
  • poniedziałek, 21 grudnia 2015
    • Krokiety z pieczarkami /Krokiety z kapustą i grzybami

      Dziś ma dla Was przepis, który tak naprawdę jest dwoma przepisami, ponieważ to Wy zdecydujecie, która wersję wolicie: pieczarkowa czy z kapustą. Za każdym razem będzie prosto, pysznie i szybko. Takie krokiety to świetny obiad (podany z surówką) lub idealna potrawa na stół świąteczny, zwłaszcza jako dodatek do czerwonego barszczu. To danie które bardzo dobrze znosi odgrzewanie, więc można przygotować je wcześniej. Można również zwinięte naleśniki przechować w lodówce, a panierować i smażyć dopiero przed samym podaniem.

      Krokiety z pieczarkami

      naleśniki*

      jajka + szczypta soli

      bułka tarta

      olej do smażenia

       

      A.

      1. Nadzienie pieczarkowe:

      500 g pieczarek
      1 duża cebula
      sól, pieprz do smaku
      2 ząbki czosnku

      Pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli nadzienie jest za suche, podlać kilkoma łyżkami wody.

       

      2. Kapusta z grzybami

      4-5 suszonych prawdziwków
      30 dag kiszonej kapusty
      25 dag  pieczarek
      1 cebula
      1 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      sól
      pieprz
      kminek

      Suszone grzyby pokruszyć drobno i zalać 100ml wrzątku w małej miseczce. Zaparzać pod przykryciem 15 minut.

      Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na dużej patelni, na oleju wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.   Kapustę pokroić drobno, dodać na patelnię, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały i dusić do miękkości (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek wody). Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki kminku mielonego. Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.

       

      B. Porcję wybranego farszu układamy podłużnie na środku naleśnika. Zwijamy oba boki ku środkowi, a następnie zwijamy całość w rulon. Każdy naleśnik panierujemy kolejno w jajkach rozmąconych z solą i w bułce tartej.

      Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.

       

      * Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z pieczarkami /Krokiety z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 grudnia 2015 13:43
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • Tosty serowe z pieczarkami

      Tosty serowe z pieczarkami to szybkie i pożywne śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako wytrawny dodatek do zupy pomidorwej lub barszczu czerwonego.

      tost pieczarkowy

      Mamy dwie możliwości do wyboru: tosty klasyczne lub tosty francuskie.


      pieczywo tostowe

      ser żółty o wyrazistym smaku, starty na tarce

      pieczarki + masło do smażenia

      sól i pieprz do smaku

      do tostów klasycznych - majonez

      do tostów francuskich - jajka, mleko

       

      Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła na złoto, po czym doprawiamy intensywnie do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.

      1. Tosty klasyczne

      Oba kawałki pieczywa tostowego smarujemy cienko z jednej strony majonezem. Plaster pieczywa kładziemy na rozgrzanej patelni stroną z majonezem do dołu. Układamy pieczarki i ser, przykrywamy drugą kromką pieczywa, majonezem do góry. Majonez mamy zatem na zewnątrz kanapki. Tosty smażymy na niedużym ogniu z obu stron, aż będzie apetycznie rumiany.

      2. Tosty francuskie

      Na kromce pieczywa układamy ser i pieczarki, przykrywamy drugą kromką. Dociskamy kanapkę dłonią.

      Jajka mieszamy z mlekiem (proporcje to 3 łyżki mleka na 1 jajko). Moczymy kanapki z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną.  Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tosty serowe z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 13:24
  • wtorek, 20 października 2015
    • Schab duszony z pieczarkami i piwem

      Przepis na mięciutkie kotlety ze schabu w pełnym smaku sosie z grzybami. Piwo jedynie dodaje sosowi głębi, nie narzucając wcale nadmiernie swojego smaku i nie nadając mu wcale piwnej goryczki. Polecam, ponieważ jest to potrawa smaczna i prosta w wykonaniu. Przepis inspirowany SiggySpice.

      schab w piwie

      6-8 kotletów ze schabu wieprzowego

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

       

      1 szklanka ciemnego piwa

      1,5 szklanki bulionu

      1/2 szklanki dobrego keczupu*

      1/3 szklanki ciemnego cukru

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki kminku w ziarnach

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1/3 szklanki wody +2 łyżki mąki pszennej

      olej do smażenia

       

      1. Kotletów nie rozbijamy. Oprószamy je mielonym pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

      Przekładamy do naczynia (garnka) z pokrywką, w którym będziemy dusić mięso.

      Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z posiekanym czosnkiem. Gdy będą lekko złote, przekładamy je do naczynia z mięsem.

      Następnie rumienimy lekko cebulę i dokładamy do całości.

       

      2. Do garnka wlewamy piwo, bulion i keczup, wsypujemy cukier, tymianek i kminek.

      Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

      Następnie mięso wyjmujemy z sosu. Nadal gotujący się sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie (do pożądanej gęstości). Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy ostatecznie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso wkładamy ponownie do sosu, dusimy razem ok. 5 minut i podajemy.

       

      Znakomicie pasują do tego ziemniaki puree i np. mizeria lub sałatka z kapusty.

       

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Schab duszony z pieczarkami i piwem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 października 2015 11:45
  • piątek, 16 października 2015
  • czwartek, 15 października 2015
    • Orientalne, wytrawne naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym wg Gordona Ramsaya

      Ten przepis posiadał wszystkie cechy niezbędne, bym chciała go wypróbować: 1. nietypowość, 2. orientalne i pikantne smaki, 3. prostota wykonania, 4. Ramsay! Bardzo Wam polecam: w aromatyczne naleśniki o orientalnej nucie smakowej zawinięte jest smakowite, pożywne nadzienie ziemniaczane w stylu indyjskim. To dobra propozycja dla wegetarian, jak również dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Do tego znakomicie pasuje jogurt naturalny z czosnkiem, chutney mango lub sos chili. Przepis na podstawie Gordona Ramsaya.

       

      naleśniki:

      1 łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 mała papryczka chili - bez pestek, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku - obrane, jak najdrobniej posiekane

      2 cm świeżego imbiru, - obranego, jak najdrobniej posiekanego

      125 g mąki pszennej

      1 jajko

      ok. 250 ml mleka

      1/3 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki cukru

      1 łyżka oleju

       

      nadzienie:

      1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy (ew. zwykłej jasnej)

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

      3 pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka curry

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      4-6 gotowanych ziemniaków - pokrojonych w mniejsze kawałki

      sól i ew. świeżo zmielony czarny pieprz

       

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      masło

       

      1. Przygotowujemy nadzienie: na patelni, na niedużej ilości oliwy, podsmażamy nasionka gorczycy, aż usłyszymy, jak strzelają. Wówczas dodajemy curry, cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy mieszając, aż cebula będzie szklista, a pieczarki podsmażone. Dodajemy pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Całość mieszamy i smażymy, aż ziemniaki będą lekko rumiane. Doprawiamy do smaku solą i ew. świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      2. Przygotowujemy naleśniki: na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kumin wraz z czosnkiem, chili i imbirem, mieszając, przez kilka chwil, aż czosnek stanie się aromatyczny.

      W naczyniu mieszamy mąkę z jajkiem, stopniowo wlewając mleko, do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ostateczna ilość mleka będzie zależeć od chłonności mąki). Dodajemy podsmażony wcześniej kumin z czosnkiem, imbirem i papryka, oraz sól, cukier i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.

      Na patelni do naleśników smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoto. Przed wlaniem ciasta na patelnię każdorazowo je mieszamy, by przyprawy smakowe nie opadły na dno, tylko dostały się do każdego naleśnika.

      3. Na każdym naleśniku układamy z jednego brzegu  podłużnie nadzienie, naleśnik rolujemy.

      Gotowe naleśniki rumienimy krotko z obu storn na niedużej ilość masła.

       

      Podajemy z jogurtem typu greckiego/bałkańskiego wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i natką pietruszki, chutneyem mango, sosem chili lub innym ulubionym sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Orientalne, wytrawne naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym wg Gordona Ramsaya”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 października 2015 14:24
  • poniedziałek, 05 października 2015
    • Pieczeń wołowa w sosie grzybowym

      Mam wrażenie, że wołowina nie jest póki co jeszcze tak popularna w Polsce, jak wieprzowina. Wieprzowiny leży w każdym sklepie mnóstwo, natomiast wołowinę kupić jest trochę trudniej. Ale warto! Naprawdę warto! Doskonale sprawdza się nie tylko w postaci steków. Powstają z niej najpyszniejsze, bogate w smaku gulasze, mięsa duszone jak słynna wołowina Bourguignon, frykadelki, burgery czy klopsiki, jest podstawą klasycznego sosu Bolognese , znakomicie nadaje się również na pieczeń. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest soczyste i tak miękkie, że można kawałki oddzielać samym widelcem. Dopełnieniem dania jest pyszny, kremowy sos pieczarkowy. Idealna propozycja na weekendowy obiad, który zachwyci smakiem, a nie wymaga dużo pracy.



      1 kg karkówki wołowej
      tymianek, świeżo mielony czarny pieprz
      4 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
      2 ząbki czosnku - posiekane
      250 g pieczarek - pokrojonych w grube plastry

      sos:
      1,5 szklanki mleka
      1,5 szklanki bulionu wołowego
      4-5 łyżeczek mąki (sos powinien być gęsty)
      2 listki laurowe
      4 ziarna ziela angielskiego
      2 łyżki octu winnego
      2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      1 łyżeczka tymianku
      świeżo zmielony czarny pieprz i sól

      olej do smażenia

      1. Mięso oprószamy ze wszystkich stron tymiankiem i pieprzem. Rumienimy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich storn na złoto. Zdejmujemy.

      Na tej samej patelni lekko rumienimy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Zdejmujemy. Następnie podsmażamy lekko pieczarki.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
      W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z 1,5 szklanki bulionu, listkiem laurowym, zielem i tymiankiem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pozostałe mleko z rozmieszaną w nim mąką. Mieszamy. Dodajemy ocet, ciemny sos sojowy, zrumienioną cebulę i pieczarki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos wg potrzeb, solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem, by był wyrazisty w smaku.

      3. Sos przelewamy do naczynia do zapiekania posiadającego pokrywę. W sosie umieszczamy mięso, tak, by było mim pokryte.
      Przykrywamy naczynie pokrywką.
      Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 3- 3,5 godziny. W połowie czasu pieczenia przekładamy mięso na drugą stronę.

      Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Idealnymi dodatkami są kwaszone ogórki lub sałatka z kiszonej kapusty.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń wołowa w sosie grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 października 2015 12:34

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters