Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „indonezyjska”

  • piątek, 20 lutego 2015
    • Bumbu - indonezyjska pasta przyprawowa

      "Indonezja. Godzina 7 rano. Bum,bum, bum.... Jak Indonezja długa i szeroka głuchy dźwięk bum, bum, bum... rozlega się po wsiach i w zaułkach miast i miasteczek. To indonezyjskie matki, żony i kochanki tłuką w drewnianych moździerzach pastę bumbu."*

      - muszę uwierzyć na słowo, ponieważ nigdy nie byłam w Indonezji. Mimo to, wizja ta ogromnie porusza moją wyobraźnię. Widzę piaszczyste plaże, błękitne morze, wysokie palmy kokosowe, soczysto zielone liście liście bananowca... przenieśmy się choć na chwilę w ten magiczny świat smaków i aromatów.

      Słowem  'Bumbu" określa się w Indonezji rożnego rodzaju mieszanki przyprawowe i pasty przyprawowe. Ich charakterystyczną cechą jest to, że składniki najpierw są mielone bądź ucierane, a następnie smażone w oleju celem uwolnienia wszystkich aromatów. Dopiero potem dodaje się pozostałe składniki dania: warzywa, rybę lub mięso. Istnieje wiele rodzajów Bumbu, właściwych dla danego regionu lub typu przygotowywanej potrawy, każdy dom szczyci się przeważnie również własną ulubioną mieszanką. Ich podstawą są popularne w Indonezji składniki, jak czosnek, cebula, imbir i galangal. Spróbujmy! Przepis na podstawie Balifoods.com .



      Do blendera:
      1 bardzo duża cebula, obrana
      1 czerwona papryczka chili (lub więcej, jeśli chcemy, by pasta była bardziej pikantna)
      1 pomidor
      2 duże ząbki czosnku
      1 łyżka natki pietruszki
      6 czubatych łyżeczek ciemnego cukru
      2 liście limonki kaffir
      1 łyżeczka ziaren kolendry
      1 łyżeczka czarnego pieprzu
      1/4 łyżeczki mielonego galangalu
      1/4 łyżeczki ziaren kopru
      1/8 łyżeczki kurkumy
      100 ml wody


      Do rondla:

      100 ml oleju kokosowego
      1 łyżka mleka kokosowego (lub 1 łyżka wiórków kokosowych)
      1 łyżka melasy
      1 łyżka soku z cytryny
      1 łyżeczka chutneyu (lub pasty) z tamaryndowca
      1/2 łyżeczki soli


      Składniki z kategorii "Do blendera" dokładnie mielemy w blenderze lub malakserze na pastę.

      W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Gdy będzie gorący, ostrożnie (ruchem "od siebie", bo może pryskać) dodajemy składniki utarte w blenderze. Mieszamy, po czym dodajemy resztę składników z kategorii "Do rondla". Mieszamy.

      Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda odparuje i całość przyjmie konsystencję pasty.

      Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Można pasteryzować przez 5 minut. Otwarta pasta może stać w lodowce do 4 tygodni. Z tych proporcji otrzymujemy ok. 1 szklanki pasty. 


      *Cytat pochodzi z artykułu Witolda Gawlikowskiego "Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy", opublikowanego na Styl.pl.
      Indonezja. Godzina 7 rano. Bum,bum, bum.... Jak Indonezja długa i szeroka głuchy dźwięk bum, bum, bum... rozlega się po wsiach i w zaułkach miast i miasteczek. To indonezyjskie matki, żony i kochanki tłuką w drewnianych moździerzach pastę bumbu.

      Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-bumbu-czyli-co-jadaja-indonezyjczycy,nId,339380#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      Indonezja. Godzina 7 rano. Bum,bum, bum.... Jak Indonezja długa i szeroka głuchy dźwięk bum, bum, bum... rozlega się po wsiach i w zaułkach miast i miasteczek. To indonezyjskie matki, żony i kochanki tłuką w drewnianych moździerzach pastę bumbu.

      Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-bumbu-czyli-co-jadaja-indonezyjczycy,nId,339380#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      Indonezja. Godzina 7 rano. Bum,bum, bum.... Jak Indonezja długa i szeroka głuchy dźwięk bum, bum, bum... rozlega się po wsiach i w zaułkach miast i miasteczek. To indonezyjskie matki, żony i kochanki tłuką w drewnianych moździerzach pastę bumbu.

      Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-bumbu-czyli-co-jadaja-indonezyjczycy,nId,339380#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      Indonezja. Godzina 7 rano. Bum,bum, bum.... Jak Indonezja długa i szeroka głuchy dźwięk bum, bum, bum... rozlega się po wsiach i w zaułkach miast i miasteczek. To indonezyjskie matki, żony i kochanki tłuką w drewnianych moździerzach pastę bumbu.

      Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-bumbu-czyli-co-jadaja-indonezyjczycy,nId,339380#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 10:13

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters