Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „tortilla”

  • środa, 24 maja 2017
    • Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado

      Pysznie, szybko i ładnie. Tymi trzema słowami mogę scharakteryzować dzisiejszą propozycję, czyli tortille z kremowym kurczakiem i avocado. Można je zjeść na śniadanie lub kolację, jak również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport. Z tego powodu świetnie sprawdzą się również podczas wycieczek. Gdy pokroimy je w dekoracyjny sposób, z pewnością przypadną do gustu także gościom podczas przyjęcia w domu. Przepis wg OmgChocolateDesserts.

      Chicken & Avocado Rolls

      3-4 tortille pszenne

      1 duży lub 2 małe filety z piersi kurczaka

      2/3 szklanki sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku) startego na tarce (duże oczka)

      1 mała czerwona cebula – obrana, drobno posiekana

      ½ szklanki siekanego szczypiorku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki majonezu

      2 łyżki jogurtu greckiego

      Olej do smażenia

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Marynata do kurczaka:

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki pieprzu

      ½ łyżeczki soli

      Ew. ostra papryka lub chili – do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozcinamy „po grubości”, by z każdego kawałka mięsa uzyskać po 2 cienkie kotlety. Mięso marynujemy w podanej mieszance przypraw 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie zdejmujemy z patelni i rwiemy dwoma widelcami na drobne kawałki lub bardzo drobno siekamy nożem.

      Mieszamy w misce kurczaka wraz z guacamole, serem, cebulą, szczypiorkiem, natką, majonezem i jogurtem. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej jogurtu.

      składniki

      3. Masę rozprowadzamy na tortillach cienką, równomierną warstwą. Ilość ostatecznie posmarowanych tortilli będzie zależała od tego, jak grubą warstwę nadzienia damy.

      Każdą tortillę ściśle zwijamy i odkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie kroimy je ostrożnie w plastry lub pod skosem.

      Jeśli nie chcecie kroić tortilli, tylko podać je w całości, chłodzenie w lodówce nie jest konieczne.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 maja 2017 09:58
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
    • Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

      Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

      Tortilla Rolls with Chicken Bites and Mexican Refried Bean

      4 duże, pszenne tortille

      1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

      1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar


      Kurczak:

      1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

      1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      chili lub ostra papryka - do smaku

      4 łyżki oleju


      Fasola:

      1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

      4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

      1 łyżeczka oregano

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

      2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


      Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

      4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 kwietnia 2017 12:23
  • wtorek, 25 października 2016
    • Enchiladas z wołowiną

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych tortilli, zapieczonych z sosem.  Jakiś czas temu podawałam już na blogu przepis na Enchiladas z kurczakiem. Dziś natomiast chciałam pokazać Wam pożywne i pyszne enchiladas z wołowiną. Ogólny schemat działania: nadzienie z  zawijamy w tortille, polewamy sosem i zapiekamy.

      Beef Enchiladas

      mięso:

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 papryczka chili - pokrojona w plastry

      250 g mielonego mięsa wołowego

      1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      2 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
      2 łyżki sosu Worcester1/2 szklanki passaty pomidorowej

      1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      pieprz cayenne - do smaku
      ew. sól - do smaku

      olej do smażenia

      ser żółty o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      sos:

      1 łyżka oleju

      1 łyżka mąki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki cukru

      4 łyżki passaty pomidorowej

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

      sól do smaku

       

      do podania: tortille, kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), siekana natka pietruszki



      1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.

      2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i fasolę.  Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. 

      3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

      Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać). Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

      Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody. 

      4. Na środku każdej tortilli układamy po porcji nadzienia i trochę startego sera. Zwijamy w pakieciki (jak krokiety), i umieszczamy w naczyniu do zapiekana. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.

      Z tej porcji wychodzi 8 enchiladas, po 2 łyżki nadzienia w każdej.

      Beef Enchiladas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Enchiladas z wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 13:37
  • środa, 19 października 2016
    • Vege Fajita

      Fajita (wym. fahita) to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. Któż jednak powiedział, że jeśli chcemy zjeść danie wyłącznie warzywne, musimy zrezygnować z wielu klasyków światowej kuchni? Nie musimy - wiele dań da się przygotować w wersji bezmięsnej bez utraty ich sensu czy smaku. Dziś proponuję Wam wykonanie fajity warzywnej. Dzięki przyprawom smaku w naszym daniu z pewnością nie zabraknie. Chrupiące, kolorowe warzywa zawinięte w tortillę to pyszny, zdrowy i łatwy do przygotowania posiłek.

       Vegetarian Fajita

      1 papryka czerwona - pokrojona w paski

      1 papryka zielona - pokrojona w paski

      1 – 2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      1/2 cukinii - pokrojona w pół plastry

      200 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku, pokrojona w krążki

      1-2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki tymianku

      Ew. sól i czarny pieprz do smaku

       

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku

       

      olej do smażenia

      tortille

      guacamole

      gęsta kwaśna śmietana lub jogurt typu greckiego, bałkańskiego

      siekana natka pietruszki lub kolendry

      ew. ser, np. cheddar

      

      1. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pieczarki i cukinię kroimy w plastry. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15 minut (można naturalnie dłużej).

      2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z całą marynatą. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek.  Smażymy, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.

      Podajemy w tortillach, wraz z porcją guacamole, śmietany i ew. sera. Tortille zwijamy w rulony. Możemy je następnie podgrzać w piekarniku/opiekaczu bądź zrumienić na suchej patelni.

      W ten sposób przygotowane warzywa można też podać w chlebkach typu pita bądź z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Vege Fajita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 11:54
  • środa, 04 maja 2016
  • czwartek, 04 lutego 2016
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • Śniadaniowe enchiladas

      Enchiladas to danie kuchni meksykańskiej. Najogólniej rzecz ujmując, są to tortille z różnymi farszami, zwinięte w rulon, polane sosem i zapieczone. Nazwa oznacza potrawę, do której dodano paprykę chili. Ilość chili dozujemy oczywiście wg własnych upodobań. Dziś proponuję mniej typową, śniadaniową wersję.

      enchilladas śniadaniowe

      (dla 2 osób)

       

      2 tortille pszenne

      ok. 200 g szynki lub kiełbasy - pokrojonej w drobna kostkę

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1/2 papryki czerwonej lub zielonej - pokrojonej w kostkę

      1 papryczka chili - czerwona lub zielona - drobno posiekana, bez pestek

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 garść startego żółtego sera - startego na tarce

       

      olej do smażenia

       

      sos:

      3 jajka

      1/2 szklanki śmietany 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany) lub mleka

      chili lub ostra papryka - do smaku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      starty żółty ser do posypania

      1 łyżeczka tymianku

      ew. chili w płatkach

       

      1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy szynkę/kiełbasę, cebulę i obie papryki. Oprószamy kuminem i smażymy, aż cebula będzie szklista.

       

      2. Tortille przekrawamy na pół. Na każdej układamy nadzienie i po łyżce startego żółtego sera, po czym zwijamy tortillę w rulon. Ruloniki układamy ściśle w naczyniu do zapiekania. Boków nie podwijamy pod spód, by sos mógł swobodnie wpłynąć do środka.

      enchilladas

      3. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortille zalewamy sosem, posypujemy serem, tymiankiem i chili. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Śniadaniowe enchiladas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 15:00
  • piątek, 07 sierpnia 2015
    • Aromatyczne tacos z ryby

      Ryba w aromatycznych przyprawach to idealne danie, nie tylko w lecie. Dodajmy do niej mnóstwo świeżych i soczystych warzyw. Do tego trochę sosu śmietanowego i pyszny obiad gotowy. Czy może być prościej? Przepis na podstawie "So, How's it taste?"




      filety bez skóry z białej ryby, np. z dorsza
      mix sałat
      świeży zielony ogórek, pokrojony w słupki
      cebula (czerwona wygląda najładniej), obrana i pokrojona w pióra
      pomidor - pokrojony w kostkę
      tortille pszenne lub kukurydziane
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      przyprawa taco do ryby:
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka mielonej kolendry
      1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      1/4 łyżeczki soli

      sos:
      4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
      2 łyżeczki majonezu
      2 łyżki siekanego szczypiorku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry
      2 łyżki soku z limonki lub cytryny
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      sól do smaku

      1. Filety kroimy na porcje i obtaczamy w przyprawie. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      2. W tym czasie przygotowujemy warzywa i sos.

      3. Na tortillach układamy warzywa i rybę. Polewamy sosem. Zwijamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne tacos z ryby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 07 sierpnia 2015 14:31
  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • Chiliaquiles, czyli śniadanie po meksykańsku

      Chilaquiles to pochodzące z Meksyku danie śniadaniowe, składające się ze smażonych tortilli w czerwonym lub zielonym sosie oraz rożnych dodatków, jak np. jajka, kawałki kurczaka, fasola czy avocado. Pyszne, pożywne, urozmaicone śniadanie gotowe. Przepis na podstawie The Wanderlust Kitchen.



      2 tortille pszenne
      1 puszka pomidorów
      1 papryczka jalapeno (z pestkami, jeśli lubimy pikantne smaku lub bez pestek)
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka oleju
      1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego

      dodatki do wyboru:
      1 pierś kurczaka +sól, pieprz, słodka papryka
      czerwona fasola z puszki
      jajka
      starty ser żółty o wyrazistym smaku, np. cheddar
      plasterki avocado
      piórka cebuli

      natka kolendry lub pietruszki


      1. Tortille obsuszamy na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważamy, żeby się nie przypaliły. Podsuszone tortille kroimy w małe trójkąty lub w paski.

      2. Wybieramy dodatki. Filet kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni grillowej, aż będzie złoto brązowy, z obu stron. Następnie rwiemy mięso za pomocą widelca na drobne kawałeczki. Ser ścieramy na tarce, avocado obieramy i kroimy w plastry, fasolę odsączamy z zalewy.

      3. W blenderze umieszczamy pomidory (wraz z zalewą), pokrojoną japaleno, obraną, pokrojoną cebulę, obrane ząbki czosnku, olej, sól i kumin. Ucieramy na gładkie puree. Przelewamy pure do dużej, głębokiej patelni i dodajemy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje, zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Wówczas próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub dodatkowym chili. Dodajemy pokrojone tortille, fasolę oraz inne wybrane dodatki. Mieszamy, by składniki pokryły się sosem.

      4. Smażymy jajka sadzone lub jajecznicę.
      Chilaquiles podajemy na ciepło, posypane serem i natką, z jajkami.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chiliaquiles, czyli śniadanie po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 15:37
  • piątek, 15 maja 2015
    • Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

      Nie jest łatwo być ranczerem. By sprostać wszystkim wyzwaniom długiego i ciężkiego dnia pracy, potrzebne jest solidne śniadanie. Huevos rancheros są bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej, lubianym nie tylko przez ranczerów. W zależności od apetytu, dostępnych składników i potrzeby, możemy przygotowywać je w wersji skromniejszej lub bardziej rozbudowanej. Podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille, sadzone jajka i pikantny sos pomidorowy. W skład dania może wejść także meksykańska smażona fasola, plastry avocado lub guacamole oraz ryż.



      dla 2 osób potrzebujemy:

      2 pszenne tortille
      2 jajka (lub więcej, wg upodobań)
      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
      1 łodyga selera naciowego - pokrojona drobno
      1 świeża papryczka chili - pokrojona w plastry
      1 puszka pomidorów
      2 ząbki czosnku -  obranego, posiekanego
      1 łyżeczka oregano
      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      starty żółty ser o wyrazistym smaku - u mnie cheddar
      1/2 avocado - pokrojonego w plastry

      meksykańska smażona fasola

      olej do smażenia
      masło do smażenia
      ew. pietruszka lub kolendra do posypania dania


      1. Przygotowujemy meksykańską smażoną fasolę.

      W oddzielnym rondlu lub na głębokiej patelni przygotowujemy sos.
      Na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, posiekana cebulę, pokrojoną łodygę selera naciowego oraz pokrojoną w plastry papryczkę chili (jeśli danie ma być mniej pikantne, usuwamy pestki). Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, obrany i posiekany czosnek oraz oregano i kumin. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wówczas doprawiamy go do smaku pieprzem i ew. dodatkowym chili.

      2. W międzyczasie na maśle smażymy sadzone jajka.

      3. Skropione wodą tortille podgrzewamy krotko z obu stron na suchej patelni.
      Na każdej tortilli układamy porcję smażonej fasoli, porcję sosu, plasterki avocado oraz jajka. Całość posypujemy startym żółtym serem i ew. pietruszką lub kolendra. Podajemy gorące (jemy nożem i widelcem).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 13:37
  • piątek, 06 lutego 2015
    • Warzywa z woka z kluskami z tortilli

      Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśli chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .



      4 tortille pszenne*
      1 papryka czerwona
      1 papryka zielona
      1 marchewka
      2 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      6 pieczarek
      4 liście kapusty pekińskiej

      sos:
      ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
      1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
      2 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka miodu
      1 łyżka soku z cytryny
      świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia

      1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

      Tortille kroimy na  pół a następnie w paski.
      Z podanych składników przygotowujemy sos.


      2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodać kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille nasiąkły sosem. Podawać gorące.

      * Madhura używa indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 13:58
  • wtorek, 22 lipca 2014
  • czwartek, 10 lipca 2014
    • Chili z kurczaka z fasolą i tortillą

      Chili to popularna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej (zwanej skrótowo Tex-Mex, ponieważ łączy wpływy amerykańskie z meksykańskimi). Jego nazwa wywodzi się od papryczki chili, która nadaje potrawie główną nutę smakową. Oczywiście, jej ilość możemy dowolnie regulować, by dostosować danie do naszego gustu; wcale nie musimy decydować się na ogromnie pikantną wersję. Poza tym potrawa ta składa się z mięsa, pomidorów i cebuli. Oczywiście najsłynniejszą wersją jest Chili con carne, czyli chili z mięsem.  Najczęściej używanym mięsem jest wołowina, choć spotyka się również wersje wegetariańskie. Dziś proponuję wersję z kurczakiem, bardzo smaczną, prostą w wykonaniu, domową i pożywną.

      1 duży filet z piersi kurczaka

      1 duża cebula

      4 plasterki konserwowej papryczki chili/jalapeno (ewentualnie chili w proszku, do smaku)

      1 puszka pomidorów bez skórki

      1 puszka czerwonej fasoli

      1/2 puszki kukurydzy

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki keczupu

      2 łyżki sosu Worcester

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      1 łyżeczka tymianku

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      1 tortilla (1 pszenny placek)

      garść startego żółtego sera

      1-2 łyżki siekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      marynata do kurczaka:

      2 łyżki oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki soli

       

      Filet  rozcinamy w poprzek, tak, by z jednego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Następnie kroimy każdy z nich w drobną kostkę i marynujemy przez 15 minut.

      W dużej patelni (lub rondlu) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy kurczaka wraz z obraną, grubo posiekaną cebulą i papryczką chili. Gdy kurczak będzie już złoty, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, fasolę (bez zalewy), kukurydzę (bez zalewy), keczup, sos Worcester, musztardę, obrany, siekany czosnek i tymianek. Dusimy potrawę, co jakiś czas mieszając, aż sos zredukuje się o połowę i całość zgęstnieje.

      Wówczas doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy pokrojoną w krótkie paski (ok. 5 cm x 2 cm) tortillę, starty żółty ser i natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka chwil, aż składniki się połączą a ser rozpuści. Podajemy na ciepło.

      (Jeśli chcemy danie przygotować wcześniej, ser, tortillę i pietruszkę dodajemy dopiero bezpośrednio przed podaniem.)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 lipca 2014 13:24
  • wtorek, 28 stycznia 2014
    • Tortille z chrupiącym kurczakiem w chilli i cytrynie

      Zastanawiałam się, jak nazwać to danie: "wrapsy z kurczakiem", "chrupiące stripesy kurczaka", "kurczak twister"? Nieeeeee. Tego typu nazwy mnie jednak rażą. Uznałam, że najlepiej powiedzieć wprost, czym to danie jest: chrupiącymi kawałkami kurczaka w pikantnej marynacie, zawiniętymi w pszenną tortillę, z warzywami. Prosto i pysznie - kurczak wychodzi lekko pikantny, soczysty, z cytrynową nutą. Jeśli podamy z pieczonymi ziemniaczkami, danie będzie naprawdę pożywne. Gdy w ten sposób przygotowanego kurczaka podamy bez tortilli, za to z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami oraz surówką, otrzymamy kolejne smaczne danie.



      2 piersi kurczaka
      sok z 1 cytryny
      4 łyżki oleju
      1 łyżeczka chilli w proszku
      sól i pieprz
      jajko
      panierka panko lub ew. bułka tarta

      olej do smażenia

      tortille pszenne
      ulubione warzywa - na zdjęciu pomidor, sałata lodowa i avocado
      2 łyżki majonezu + duży ząbek czosnku
      ew. dodatkowy ostry sos chilli


      Filet pokroić w cienkie paski. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez godzinę w lodówce (można dłużej).

      Następnie do kurczaka w marynacie dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w panko lub ew. bułce tartej, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

      Środek tortilli smarujemy cienko majonezem wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Można dodatkowo skropić ostrym sosem chilli, jeśli ktoś lubi. Układamy warzywa i kurczaka, zwijamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 stycznia 2014 12:35
  • środa, 18 września 2013
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Roladki z warzywami w tortillach

      Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.



      cienkie tortille
      czerwona papryka
      świeży ogórek
      czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, może też być biała)
      sałata lodowa

      ser twarogowy kanapkowy

      ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

      Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
      Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

      Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajany część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

      Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

      Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z warzywami w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 13:42
  • poniedziałek, 15 października 2012

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters