Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „ciecierzyca”

  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie

      Dziś chciałam zaproponować Wam pyszny sposób na podanie ciecierzycy: najpierw poddusimy ja w aromatycznym wyrazistym sosie z przyprawami, a następnie ułożymy na chrupiących ogórkach w jogurcie czosnkowym. Do tego możemy podać dodatkowo dowolne mięso (na zdjęciu z frykadelkami z kurczaka) lub rybę (jak również pozostać przy opcji vege), ryż, pieczone ziemniaczki, czy chlebki pita. Przepis na podstawie MeineRezepte.

      ciecierzyca

      Ogórki z jogurtem:

      1 zielony ogórek

      1,5 szklanki gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

      Sól do smaku


      Ciecierzyca:

      1 puszka ciecierzycy (odsączmy z zalewy, zalewę zachowujemy)

      1 nieduża cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub paprykowego)

      1 łyżka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki ostrej papryki - do smaku

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki mięty

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      

      Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy o koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wsypujemy ciecierzycę i mieszamy, by dokładnie pokryła się przyprawami. Podlewamy 2-3 łyżkami zalewy, w której była w puszce. zmniejszamy płomień i podduszamy pod przykryciem przez 3-5 minut.

      W tym czasie kroimy ogórek i mieszamy z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą.

      Na półmisek wykładamy ogórki w jogurcie, na nich układamy gorącą ciecierzycę. Całość możemy posypać natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczna ciecierzyca na jogurcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 08:06
  • poniedziałek, 17 lipca 2017
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Curry z ciecierzycy

      Curry z ciecierzycy to jeden a klasyków kuchni indyjskiej, podawany zarówno jako samodzielne danie, np. z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita, jak również dodatek do wielu innych potraw, mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. To pyszne i pożywne danie już w kilka chwil może zagościć na naszym stole i przenieść nas w aromatyczną krainę orientu.

      Chickpea Curry

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy – będzie potrzebna)

      1 cebula – obrana, drobniutko posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno osiekane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobniutko posiekany

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka curry

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      1 szklanka passaty pomidorowej

      2 łyżki siekanej natki kolendry

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka jogurtu naturalnego

      Sól do smaku

      Ok. 2 łyżki oleju do smażenia

       

      W garnku, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, garam masalę i curry. Mieszamy.

      Następnie wlewamy passatę pomidorową i wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy kolendrę i tyle zalewy z ciecierzycy, by konsystencja dania nam odpowiadała (jedni wolągęściejsze, inni rzadsze).

      Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu dodajemy masło, jogurt i doprawiamy całość do smaku solą. Tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką rozgniatamy część ciecierzycy (np. 1/6), by danie było gęściejsze.

      Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 10:02
  • poniedziałek, 19 czerwca 2017
    • Hummus z czarnuszką

      Dobry hummus jest zawsze dobry, ale dodając do niego ciekawe dodatki możemy sprawić, by był jeszcze lepszy. Dziś w ramach takiego dodatku wystąpią ziarna aromatycznej czarnuszki. Pysznie!

      Hummus with Nigella Seeds

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewą zachowujemy)

      1 łyżeczka ziaren czarnuszki
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, czarnuszką, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Na koniec doprawiamy do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując dekoracyjnie sezamem lub czarnuszką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus z czarnuszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 czerwca 2017 13:17
  • piątek, 19 maja 2017
    • Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

      To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” 😊 Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.

      Chickpea Meatless Meatballs with Thai Red Curry Sauce

       

      Ryż basmati

      Sos:

      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

      2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)

      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka brązowego cukru

      1 łyżka tajskiego sosu rybnego

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka sou z cytryny

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

       

      Klopsiki:

      ½ szklanki płatków owsianych

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

      1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki

      3 ząbki czosnku – obrane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 jajko

      12 świeżych listków bazylii

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki sody kuchennej

      + bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy

      Olej do smażenia

      Siekany szczypiorek do dekoracji

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)

      2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.

      W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.

      Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.

      Podajemy z ryżem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 10:59
  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym

      Miałam okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze – zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola, papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.

       Bulgur Salad on Bell Pepper Hummus

      1 szklanka kaszy bulgur

      1 cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

      1 puszka czerwonej fasoli – odsączonej z zalewy

      Papryka konserwowa – pokrojona w kostkę

      4 łyżki siekanej pietruszki

      2 łyżki pasty paprykowej (do nabycia w dużych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu „Kuchnie świata” lub na Internecie)

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka sosu chili

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      Sól i pieprz do smaku

       

      Hummus:

      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku

      1 łyżka pasty paprykowej

      ½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      sól do smaku

      ew. feta lub jogurt naturalny do podania

       

      1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gdy będzie gotowa, odcedzamy dobrze na sicie.

      2. W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy humus : ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę należy zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      3. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini, kuminem, pastą paprykową i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      4. Ugotowaną kaszą mieszamy z posiekaną cebula, czerwoną fasolą, pokrojona papryką konserwową, pasta paprykową, passatą oraz przyprawami. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

      W miseczkach układamy porcję humusu, na to układamy kaszę. Można na wierzchu posypać serem typu feta lub dać kleks jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 10:09
  • wtorek, 15 marca 2016
  • piątek, 13 czerwca 2014
  • wtorek, 18 lutego 2014
    • Aromatyczny Hummus z Tarsu

      "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w.  Wspaniale smakuje w wersji klasycznej, jednak tym razem zapraszam na wersję bardziej "deluxe", jakiej można skosztować w Tarsie (południowa Turcja) w restauracji Kervan Humus. Dzięki dodanym przyprawom jest naprawdę znakomity.



      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      2 ząbki czosnku
      sól do smaku

      1 łyżeczka sumaku
      1 łyżeczka kuminu
      2 łyżki siekanej natki kolendry (ew. pietruszki)
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 przeciśnięty ząbek czosnku

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 1-2 łyżki ciecierzycy do późniejszej dekoracji dania. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki.
      Posypujemy sumakiem (ew. można go zastąpić otartą skórką z cytryny) i mielonym kuminem. Układamy na wierzchu odłożoną wcześniej ciecierzycę. Do podgrzanego oleju dodajemy paprykę w proszku i przeciśnięty ząbek czosnku. Gorącym aromatycznym olejem od razu polewamy hummus (tak, by papryka i czosnek się nie przypaliły), całość posypujemy siekaną natką.

      Podajemy z chlebkiem pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 lutego 2014 09:50
  • wtorek, 14 stycznia 2014
  • czwartek, 03 stycznia 2013
    • Hummus, arabska pasta z ciecierzycy

      Hummus to pochodząca z Libanu pasta ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako dodatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełno białkowy posiłek wegetariański.


      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując sezamem i/lub kuminem.

      Podawać z chlebkiem pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus, arabska pasta z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 stycznia 2013 10:19
  • sobota, 23 maja 2009
    • Vegeburger

      Wszystko zaczęło się od Falafela, który mnie po prostu zachwycił. Skoro w krajach arabskich używa się go zamiast mięsa, podając w chlebku pita, to dlaczego nie zrobić z niego hamburgera?  W efekcie uzyskałam pysznego, aromatycznego i co ważne - pożywnego burgera, w pełni mogącego zastąpić wersję mięsną.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/3 łyżeczki kuminu
      1/3 łyżeczki curry
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia


      Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.

      Burgery  smażyć na goracym oleju  na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek.

      Z tej porcji wychodzi 6- 8 burgerów o średnicy ok.8 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Vegeburger”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      sobota, 23 maja 2009 10:08
  • czwartek, 21 maja 2009
  • wtorek, 19 maja 2009
    • Falafel

      Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. To pyszne, pożywne i aromatyczne danie.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki kuminu
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia
      ew.  sezam

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
      Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.

      W niedużym rondlu rozgrzać olej ( co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.
      Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek.


      Z tej porcji wyszło mi 18 kuleczek.


      foodelek: przepisy tygodnia




      Serdecznie dziękuję za wyróżnienie!







      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Falafel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2009 20:22

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters