Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kalafior”

  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Zupa krem z kalafiora z serem cheddar

      W zupach kremach jest coś ciepłego, domowego i przytulnego. Idealnie nadają się na chłodne dni. Tak, jak ten aksamitny krem z kalafiora, wzbogacony nutą wyrazistego sera cheddar. Pyszny. Przepis na podstawie OhSoDelicioso.

      Creamy Cauliflower Cheese Soup

      1 łyżka masła + 2 łyżki oleju

      1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki

      1 cebula -obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 łyżka mąki pszennej

      1/2 - 1 główka kalafiora (w zależności od jego wielkości) - oczyszczonego, pokrojonego na różyczki

      2 ziemniaki - obrane, pokrojone na kawałki

      1 l bulionu warzywnego

      125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1/2 szklanki startego na tarce sera cheddar

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      2 łyżki świeżego, siekanego koperku

      grzanki lub groszek ptysiowy, ser, koperek - do posypania

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce oleju siekaną łodygę selera, cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy kalafior i obrane ziemniaki. Zalewamy całość bulionem i gotujemy  do całkowitej miękkości, ok. 20 minut.

      Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

      2. Gdy ziemniaki i kalafior będą już  miękkie,  ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy musztardę, śmietankę i ser. Mieszamy do rozpuszczenia się sera,  po czym dodajemy koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.

      Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.

      Na każdej porcji zupy na talerzu układamy grzanki lub groszek ptysiowy  i posypujemy trochę sera i koperku. Zamiast grzanek/groszku, możemy także podać zupę ze świeżym pieczywem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z kalafiora z serem cheddar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 14:28
  • środa, 27 maja 2015
    • Kolorowa warzywna zupa curry z mlekiem koksowym

      Ta zupa to bogactwo kolorów i smaków. Jest pełna przeróżnych warzyw, a lekka pikanteria przypraw zrównoważona jest dodatkiem mleka kokosowego. Polecam tę pożywną i błyskawiczną w przygotowaniu zupę.



      olej do smażenia
      1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (1 łyżeczka = zupa łagodna, 2 łyżeczki = zupa lekko pikantna)
      1 łyżeczka przyprawy curry
      1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
      1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 165-200 ml)
      1-2 duże ziemniaki - obrane, pokrojone w niedużą kostkę
      1/2 małego kalafiora - podzielonego na różyczki
      1 marchewka - obrana, pokrojona w kostkę
      1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę
      ok. 150 g (2/3 szklanki) mrożonego zielonego groszku
      ok.150 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej - pokrojonej na kawałki długości ok. 4 cm
      1 duży ząbek czosnku - obrany, posiekany
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1 łyżka soku z limonki lub cytryny
      ew. sól do smaku

      ew. mąka pszenne do zagęszczenia zupy

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy, mieszając, na 2-3 łyżkach oleju żółtą pastę curry i przyprawę curry. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy. Po 1 minucie zalewamy ziemniaki bulionem i dodajemy wszystkie warzywa oraz mleko kokosowe.
      Zupę gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 20 minut, aż warzywa będą ugotowane.

      Do ugotowanej zupy dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą.

      Zupę można zagęścić, dodając do niej 2-3 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w 2-3 łyżkach wody. Po dodaniu mąki z wodą zupę ponownie zagotowujemy, i gotujemy jeszcze 2 minuty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 27 maja 2015 13:54
  • środa, 10 grudnia 2014
    • Kalafior w sosie serowym. Cauliflower cheese.

      Kalafior w sosie serowym to tradycyjne, bardzo popularne danie kuchni brytyjskiej. Może być podawane jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do obiadu. W Wielkiej Brytanii często towarzyszy pieczonym mięsom. Historia powstania tego dania jest niepewna - przypuszcza się, że pochodzi z XVIIw., kiedy w Wielkiej Brytanii zaczęto uprawiać kalafiory (wówczas nowe warzywo, pochodzące najprawdopodobniej z Cypru.). Warto wypróbować ten sposób podania kalafiora, jest naprawdę pyszny, ponieważ delikatny kalafior doskonale komponuje się z wyrazistym sosem serowym. Przepis na podstawie The Guardian.


      1 mały kalafior
      2 łyżki octu
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczka soli
      woda do gotowania

      3/4 litra zimnego mleka (3 szklanki)
      1 cebula
      1 goździk
      1 listek laurowy
      50 g masła
      2 łyżki mąki pszennej
      szczypta gałki muszkatołowej
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      125 g sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku)
      1-2 kromki chleba, bez skórki, pokruszonego na drobne okruszki
      1 łyżeczka masła

      1. Umyty kalafior podzielić na nieduże różyczki. Gotować w wodzie z solą, cukrem i octem przez ok. 5 minut. Chodzi o to, by kalafior pozostał lekko chrupki, ponieważ będzie się jeszcze piekł. Danie jest smaczne, gdy kalafior zachowuje swoją strukturę, należy zatem uważać, by go nie rozgotować.
      Podgotowany kalafior odcedzić i przelać od razu na sicie zimną wodą (z kranu).

      W międzyczasie zagotować 2 szklanki mleka wraz z obraną, przekrojoną na pól cebulą, goździkiem i listkiem laurowym. Gotować przez 10 minut, odcedzić.

      2. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Mieszając, poczekać, aż się zrobi jasna zasmażka, po czym stopniowo wlać 1 szklankę zimnego mleka. Nadal mieszając, poczekać, aż zgęstnieje. Wlać mleko, które gotowało się z cebula, dodać gałkę muszkatołową oraz 100 g startego żółtego sera. Mieszając zaczekać, aż ser się  całkowicie roztopi w sosie, po czym doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos powinien mieć intensywny smak, ponieważ kalafior jest warzywem delikatnym w smaku.

      Okruszki chleba zrumienić na patelni z 1 łyżeczką masła na lekko złoty kolor.

      3. W naczyniu do zapiekania ułożyć równą warstwą kalafior, polać sosem, posypać pozostałymi 25 g sera żółtego i posypać okruszkami chleba.
      Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ser na wierzchu się rozpuści.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior w sosie serowym. Cauliflower cheese.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 22:29
  • czwartek, 18 września 2014
    • Brytyjska zupa krem z kalafiora z serem bleu

      Tę pyszną zupę najlepiej przygotować z brytyjskim serem stilton. Jeśli jednak jest on niedostępny, można użyć innego sera blue o zdecydowanym smaku, np. roqueforta. Zupę można podać z prażonymi płatkami migdałowymi (jak radzi przepis) lub z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ponieważ dość niedawno jedliśmy zupę z płatkami migdałowymi, tym razem dla odmiany zdecydowałam się na grzanki, których ziołowy smak dobrze pasuje do smaku kalafiora. Przepis na podstawie książki Porters English Cookery Bible aut. Richard, Earl of Bradford & Carol Wilson.



      1 cebula
      1 mała marchewka
      1 łodyga selera naciowego
      2-3 ząbki czosnku
      1 średni kalafior
      2 duże ziemniaki
      150 g sera bleu
      100 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      1 łyżka masła

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażamy na maśle obraną, posiekaną cebulę wraz z obraną, pokrojoną marchewką, czosnkiem i pokrojona łodygą selera.
      Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i obrane, pokrojone ziemniaki.
      Zalewamy taką ilością wody (lub bulionu warzywnego), by przykryła warzywa, nie za dużo (jeśli zupa okażę się za gęsta, potem możemy ją rozrzedzić).
      Dodajemy sól i pierz.

      Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas zupę zestawiamy z palnika i dokładnie ucieramy na krem za pomocą blendera.

      Dodajemy pokruszony ser i śmietanę. ponownie ucieramy.
      Zupę doprawiamy do smaku sola i pierzem, możemy również dodać dodatkowy przeciśnięty ząbek czosnku dla podkreślenia smaku. Jeśli zupa jest na nasz gust za gęsta, na tym etapie możemy ja rozrzedzić mlekiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Brytyjska zupa krem z kalafiora z serem bleu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 15:07
  • sobota, 24 października 2009
  • wtorek, 08 lipca 2008

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters