Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „groszek”

  • środa, 10 maja 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tegn stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by napewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

       Creamy Chicken & Vegetable Fricassee

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

      W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.


      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 maja 2017 15:04
  • wtorek, 19 lipca 2016
    • Zupa krem z zielonego groszku z kiełbaskami wiedeńskimi

      Zupa z zielonego groszku każdorazowo urzeka mnie przepiękną zieloniutką barwą. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Dzięki dodaniu kiełbasek wiedeńskich zupa jest bardziej pożywna. Jako dodatek możemy podać świeże pieczywo bądź też posypać ją grzankami. Szybko i pysznie.

      Cream of Green Peas Soup

      1 kg ziemniaków - umytych, obranych

      1 l bulionu warzywnego

      250 g mrożonego zielonego groszku

      125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      kiełbaski wiedeńskie (ew. dobrej jakości parówki)

      masło do smażenia

       

      1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.

      Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

      2. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy czosnek i groszek, gotujemy całość ok. 5 minut, po czym ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy śmietankę po czym doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.

      Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.

      3. Kiełbaski wiedeńskie podsmażamy na niewielkiej ilości masła, aż będą rumiane, po czym kroimy je w mniejsze kawałki.

      Zupę podajemy pokrojonymi kiełbaskami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z zielonego groszku z kiełbaskami wiedeńskimi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lipca 2016 15:01
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
    • Sałatka z fasolki szparagowej i groszku

      Sałatka z fasolki szparagowej i zielonego groszku w musztardowym sosie vinegrette to ciekawy sposób na podanie warzyw do obiadu. Jeśli zaś mamy ochotę, to podana ze świeżym pieczywem może stanowić samodzielny posiłek. Naturalnie, osoby nie jedzące mięsa mogą zrezygnować z dodatku bekonu - sałatka nadal będzie pyszna. Przepis inspirowany VanillaAndBean.

       Green Bean Salad with Peas and Bacon. Sałatka z fasolki szparagowej i groszku

      250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona, można również użyć żółtej fasolki)

      250 g mrożonego zielonego groszku

      2 duże garści świeżego szpinaku (ogonki odrywamy)

      4-6 plastrów surowego wędzonego boczku

      1 duży ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

       

      sos:

      4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami)

      2 łyżki soku z cytryny

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

       

      1. Fasolkę szparagową wkładamy na wrzącą wodę z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Gotujemy do uzyskania ulubionego stopnia miękkości - ja lubię, gdy fasolka jest ugotowana w 2/3, to znaczy, że absolutnie nie jest już surowa, ale jest nadal lekko chrupka, nie rozgotowana. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 3-5  minut od momentu ponownego zawrzenia wody. Odcedzamy na sicie.

      2. Kiedy fasolka się gotuje, podsmażamy na patelni (z dosłownie łyżeczką oleju) drobno pokrojony w kostkę bekon. Gdy będzie już dobrze rumiany, dodajemy siekany czosnek oraz listki szpinaku i mieszamy całość. Zdejmujemy patelnię z palnika.

      3. W salaterce mieszamy składniki sosu, dodajemy fasolkę z groszkiem oraz boczek ze szpinakiem. Całość mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z fasolki szparagowej i groszku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lipca 2016 14:41
  • piątek, 27 listopada 2015
    • Kremowa marchewka z groszkiem

      Marchewka z groszkiem to jeden ze sztandarowych dodatków obiadowych w Polsce. Pasuje do mięs, ryb, jak również do dań wegetariańskich. Dla większości osób, w tym także dla mnie, to jeden ze smaków dzieciństwa, nadal bardzo lubianych. Proporcje groszku do marchewki można dowolnie przesuwać; można dać dokładnie pól na pół, można zrobić marchewkę z groszkiem lub odwrotnie: groszek z marchewka, jak wolimy. Jeśli zaś któregoś składnika nam zabrakło, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sama marchewkę lub sam groszek. I tak będzie pysznie :)

      kremowa marchewka z groszkiem

      450 g marchewki

      200 g mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      100 ml 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      Marchew obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, by pokryła ona marchew. Lekko solimy.

      Gotujemy na niedużym ogniu, aż marchewka będzie tak miękka, jak lubimy.

      Wówczas dodajemy groszek i gotujemy całość jeszcze ok. 3-4 minuty.

      W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do marchewki z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą marchewkę zawsze możemy rozrzedzić wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

      Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa marchewka z groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 12:23
  • czwartek, 23 października 2014
  • środa, 15 października 2014
    • Purée ziemniaczane z zielonym groszkiem

      Nie dość, że pysznie, to jeszcze jak ładnie! Zielony groszek w purée ziemniaczanym stanowi świetny dodatek do wszelkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, rybnych jak i bezmięsnych. Gdy tylko chcecie urozmaicić "zwykłe" purée i umieścić na talerzu chwytający wzrok kolorowy akcent, rozważcie dodanie zielonego groszku.



      500 g ziemniaków
      250 g mrożonego zielonego groszku

      2 łyżki masła
      2-4 łyżki mleka
      sól do smaku

      Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.

      W międzyczasie w mniejszym garnku zagotować wodę. Kiedy się zagotuje, dodać mrożony zielony groszek. Gotować 3-5 minut, odcedzić.

      Ugotowane ziemniaki ubić (utrzeć) dokładnie za pomocą tłuczka na gładką masę, dodając masło, i mleko (ilość uzależniona od ulubionej konsystencji purée. Doprawić solą do smaku, po czym dodać ugotowany zielony groszek. Dokładnie wymieszać.
      Podawać gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 12:52
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Smażony ryż z curry

      Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z jogurtem. Indyjski jogurt możemy zastąpić gęstym jogurtem typu bałkańskiego lub greckiego. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy :)



      200 g ryżu basmati
      1/2 łyżeczki kurkumy

      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1,5 łyżeczki curry
      chili w płatkach do smaku
      sól do smaku

      olej do smażenia

      gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
      świeży ogórek

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.

      W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.

      Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 10:57
  • wtorek, 30 lipca 2013
    • Hayashi beef rice. Wołowina z warzywami i ryżem po japońsku.

      Hayashi rice to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni  yōshoku, czyli kuchni zachodniej dostosowanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Jest to rodzaj smacznego gulaszu wołowego z warzywami w typowym dla Japonii sosie demi-glace, podanego z ryżem. Pyszne, prawdziwie domowe danie, które robi się bardzo łatwo i szybko. Przepis wg Cooking with Dog.



      250 g wołowiny (użyłam steków z tzw. polędwicy cygańskiej)
      1 duża marchewka
      1 duża cebula
      4 duże pieczarki
      1/2 szklanki mrożonego groszku
      2 ząbki czosnku

      3 łyżki masła + 3 łyżki mąki pszennej

      1 łyżka keczupu
      50 ml czerwonego wina
      150 ml wody
      pomidory z puszki (bez zalewy)
      1 łyżeczka miodu
      1 listek laurowy
      3 łyżki sosu worcestershire
      2 łyżki sosu sojowego
      sól i czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chili

      ryż + 1 łyżka masła

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.

      2. Z 3 łyżek masła i 3 łyżek mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając, aż zasmażka będzie miała barwę karmelu, ok. 5-10 minut. Odstawiamy naczynie z ognia, by zasmażka dalej się już nie podgrzewała.

      3. Mięso pokroić w paski. Posypać pieprzem. Usmażyć w dużej patelni lub w woku na złoto na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      4. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w słupki marchew i obraną, pokrojoną w pół plastry cebulę. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta. Wówczas dodać posiekany czosnek i pieczarki. Chwilę razem smażyć.

      Następnie dodajemy na patelnię podsmażoną wołowinę, keczup i czerwone wino, chwilę smażymy, mieszając, aż wino wyparuje.


      5. Dodajemy 150 ml wody (lub bulionu) oraz posiekane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę miodu, 1 listek laurowy, mrożony zielony groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut.

      6. Potrawę zagęszczamy zgodnie z upodobaniem przygotowaną wcześniej rumianą zasmażką, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire, sól oraz pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili.

      7. Ugotowany i odcedzony ryz mieszamy z łyżką masła, dosalamy ew. do smaku. Przygotowany gulasz podajemy wraz z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hayashi beef rice. Wołowina z warzywami i ryżem po japońsku.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 lipca 2013 13:50
  • poniedziałek, 14 stycznia 2013
    • Zielone tajskie curry z kurczaka

      Zielone tajskie curry z kurczaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom.



      1 podwójna pierś kurczaka lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1 mała zielona papryka
      1 marchewka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      kawałek imbiru wielkości wiśni
      2-4 łyżeczki zielonej pasty curry
      1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastępstwie, sos sojowy)
      1/2 łyżeczki cukru
      świeża bazylia
      165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)
      sól do smaku

      olej do smażenia

      Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.

      Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

      W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.

      Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.

      Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

      Podawać z ryżem lub ew. makaronem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zielone tajskie curry z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2013 14:53
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Smażony ryż z boczkiem po chińsku

      Smażony ryż to pyszny i pożywny posiłek, na przygotowanie którego wystarcza zaledwie kilka chwil, zwłaszcza, jeśli użyjemy wcześniej ugotowanego ryżu. Po wersji wegetariańskiej polecam bardzo smaczną wersję z boczkiem. Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.


      200 g ryżu
      2-3 jajka
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania
      sól do smaku

      ew. szczypiorek


      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Groszek ugotować na pół miękko.  Odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.

      Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem.  Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z boczkiem po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 12:14
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Smażony ryż po chińsku

      Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



      2 woreczki ryżu
      3-4 jajka
      1 marchewka
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku
      ew. chili do smaku

      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
      Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 12:05
  • środa, 27 czerwca 2012
    • Kiełbasa z warzywami

      Jeśli cierpicie na permanentny brak czasu, lub jesteście na tyle głodni lub zmęczeni,że nie ma mowy o przygotowywaniu pracochłonnego dania, ten przepis z Oregano Blog może się Wam przydać: smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z pieczywem, i może stanowić tak obiad, jak i pożywną kolację.


      4 małe kawałki kiełbasy, razem ok. 40 dag
      1 duża cebula
      1 marchewka
      1 czerwona papryka
      1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
      sól i czarny pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka lub chili, jeśli lubicie
      1 łyżeczka mąki
      150 ml wody
      olej do smażenia

      Kiełbasę pokroić w plastry, zrumienić na dużej patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, obrać i pokroić w małą kostkę marchewkę, pokroić w kawałki paprykę. Zielony groszek gotować przez 3 minuty we wrzącej wodzie. (można także użyć gotowej mrożonej mieszanki zielonego groszku z marchewką, wtedy jest jeszcze prościej i szybciej).

      Na patelnię dodać warzywa, chwilę smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista, po czym wlać wodę. Dodać przyprawy i czosnek. Dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodać koncentrat i podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeśli woda wyparowała - dolać. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w kilku łyżkach wody. Zaczekać, aż się zagotuje, mieszając. Ewentualnie doprawić na ostro ostrą papryką.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbasa z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 06:16
  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Jajka z szynką w galarecie

      Jajka w galarecie to szybka i smaczna przekąska. Jest tak prosta w przygotowaniu, że nikt nie powinien mieć kłopotów przy jej przygotowaniu. Wystarczy poświecić jej kilka chwil, a dalej już się robi sama, czyli zastyga. Potem pozostaje nam już tylko cieszyć oczy i kubki smakowe efektem naszej "pracy". :)



      6 jajek
      6 plastrów szynki o średnicy nie mniejszej niż 8 cm
      8 pomidorów koktajlowych
      ok. garść mrożonego zielonego groszku
      chrzan

      500 ml wody
      3 łyżeczki żelatyny
      przyprawa typu Vegeta
      1 łyżka sosu Worcestershire
      1 łyżka octu
      czarny pieprz do smaku

      W 500 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by wywar był lekko pikantny.

      Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować 3 minuty. Odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą. Kiedy przestygną obrać i przekroić na pół. Plastry szynki przekroić na pół. Każda połówką owinąć połówkę jajka. Jajka układać na półmisku. 
      W każdym ułożyć po pół łyżeczki chrzanu. Na wierzchu położyć po połowie pomidora, całość udekorować ugotowanym zielonym groszkiem.

      Kiedy żelatyna zacznie gęstnieć, zalać jajka. Odstawić półmisek do lodówki, do stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka z szynką w galarecie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 13:00
  • poniedziałek, 27 września 2010
    • Rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

      Znowu pada deszcz. Podczas takiej pogody zastanawiam się nad ideą "comfort food". Co jest dla Was taką potrawą? Jeśli mam być szczera, dla mnie to chyba jest kawa: zawsze i wszędzie. Tym niemniej, na pewno każdego pocieszy taki rożek - na ciepło lub na zimno. Wegetarian też pocieszy - wystarczy, że pominą kurczaka. Przepis na te wyjątkowo pyszne rożki z ciasta francuskiego pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska". Uzależniające. Serio-serio.


      1 opakowanie ciasta francuskiego
      1 jajko
      1 łyżka masła
      1 pierś kurczaka
      1 marchewka
      1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ( można tez użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem)
      4 łyżki gęstej śmietany
      1 łyżeczka mąki
      1/2 łyżeczki curry
      sól i pieprz do smaku

      Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni wraz z curry na złoto. Marchewkę z groszkiem ugotować. Dodać do kurczaka. śmietanę wymieszać z mąką, dodać na patelnię. Chwilę razem smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje. Kurczaka z warzywami doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić, by lekko przestygło.

      Ciasto francuskie posmarować 1 łyżką roztopionego masła, po czym złożyć na pół i przeciąć na 4 części. Każdy z uzyskanych w ten sposób kwadratów rozwałkować do wielkości ok. 18 x 18m cm.
      Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz, po czym składać ciasto po przekątnej, tworząc rożek. Brzegi docisnąć dokładnie widelcem.

      Rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym do 220 st . piekarniku przez ok. 20 min, aż będą złote.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 września 2010 08:51

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters