Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „grecka”

  • piątek, 21 października 2016
    • Grillowany kurczak po grecku

      Dzisiejsze danie pełne jest smaków i aromatów ze słonecznej Grecji, które stanowią doskonałe antidotum na szarość za oknami. Całości dopełnia sos jogurtowo koperkowy, a idealnym dodatkiem będą grillowane warzywa lub sałatka grecka (Horiatiki salata - klik). Przepis na podstawie TheMediterreneanDish.

       Grilled Greek Chicken

      2-3  filety z piersi kurczaka lub mięso z 8 udek (pałeczek)

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1/4 szklanki oleju

      1 łyżka soku z cytryny

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      sos jogurtowo koperkowy:

      200 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

      1 pęczek siekanego szczypiorku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 ząbki czosnku - obrane

      sól do smaku

       

      Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli używamy mięsa z udek, możemy zdjąć skórę lub zostawić, jak wolimy. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (można naturalnie dłużej, w lodówce).

      Koperek, czosnek oraz oliwę ucieramy w blenderze lub malakserze na pastę. Dodajemy jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ew. na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu stron, aż będzie rumiany.

      Można podać w całości, lub pokrojonego w paski, z sosem.

      Ja podałam kurczaka z pikantnymi trójkątami z tortilli z ajvarem (kilk), jednak jako dodatek pasuje także chleb typu pita, pieczone ziemniaki, bądź ryż.

      Spicy Tortilla Triangles

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak po grecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 15:37
  • piątek, 20 maja 2016
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Sałatka grecka. Horiatiki Salata.

      Nie szukajcie w Grecji sałatki greckiej. Spytajcie raczej o Horiatiki Salata - czyli sałatkę wiejską - a dostaniecie to, czego chcecie. Świeże warzywa i lekko słony ser, skropione delikatną oliwą z ziołami. To jedna z moich ulubionych sałatek. Możliwe, że ulubiona. Pasuje do wielu potraw, nie tylko kuchni greckiej. Można ją podać nawet samą, z bagietką, na śniadanie czy kolację. Nazwa "wiejska" oznacza, że składniki kroimy w większe kawałki, bez zbytniej pieczołowitości. Sałatka powstała bowiem z tego, co miano "pod ręką" w ogrodzie, a do jej przygotowywania nie używano nawet często deski do krojenia, krojąc warzywa wprost do salaterki czy na duży talerz. Całość skrapiano oliwą, układając na wierzchu duży kawał świeżego sera feta. Co ważne, do jej przygotowania, wbrew temu, co serwuje wiele restauracji poza Grecją, nie używa się sałaty. Prosty, ludowy posiłek, lecz jakże smaczny! Przepis wg Petera Vekinis, a właściwe wg jego 88-letniej Mamy, Greczynki.



      2 pomidory
      1 czerwona papryka +ew. 1/2 papryki zielonej
      1 świeży ogórek
      1 czerwona cebula
      oliwki zielone i/lub czarne
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      ser feta


      4 łyżki oliwy
      1/2 łyżeczki oregano

      sól i czarny pieprz do smaku
      1-2 łyżki soku z cytryny
      1 mały, przeciśnięty ząbek czosnku


      Pomidor, paprykę i ogórka pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube pióra. Warzywa wymieszać, dodając oliwki, natkę pietruszki i oregano (na tym etapie można dodać również sól i pieprz, jeśli chcecie). Na wierzchu ułożyć fetę (dowolna ilość) i polać sałatkę oliwą z oliwek. Oprószyć dekoracyjnie oregano.

      Jeśli lubicie, można dodać do oliwy przeciśnięty ząbek czosnku (osobiście bardzo lubię ten dodatek).
      Można użyć także odrobiny soku z cytryny do skropienia sałatki, choć w najbardziej tradycyjnej wersji się tego nie robi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka. Horiatiki Salata.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 14:57
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku

      Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec".  Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e.  Przepis na podstawie KeefCooks.



      500 g łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcego

      marynata:
      skórka i sok z jednej cytryny
      5 łyżek oliwy
      1 cebula, obrana, pokrojona w grube pióra
      1/2 łyżeczki wędzonej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka oregano

      cebula
      zielona papryka

      1. Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.

      2. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w niej cebulę. Dodać do marynaty drugą cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę cebuli wraz z marynatą.


      Na patyczki do szaszłyków nadziewać nie za ciasno (ponieważ ściśnięte mięso gorzej się piecze) naprzemiennie mięso,cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyki układać na warstwie cebuli.

      3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 13:14
  • środa, 22 kwietnia 2015
    • Kurczak z warzywami z patelni po grecku

      To, czego potrzebujemy w tym przepisie, to duża patelnia. Lub wok. Każdego ze składników potrzebujemy tylko troszkę... w efekcie zaś uzyskujemy grecką ucztę dla trzech- czterech osób. Pyszny, zdrowy, pełen warzyw posiłek w kilka chwil. Czy może być lepiej? :) Jeśli danie ma być wegetariańskie, pomijamy kurczaka i smażymy warzywa z dodatkiem pasty przyprawowej, czyli oleju zmieszanego z przyprawa gyros, koncentratem pomidorowym i solą.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      3 łyżeczki domowej przyprawy gyros
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      4 łyżki oleju

      1 mała cukinia
      1/2 bakłażana
      1 czerwona papryka
      1 mala papryczka chili, zielona lub czerwona

      1 łyżeczka tymianku
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1/3 szklanki czarnych oliwek
      2 spore garści fasolki szparagowej (poza sezonem - mrożonej. Dla ładnego efektu kolorystycznego lubię mieszać pół na pół fasolkę żółtą z zieloną.)
      1 pomidor

      1/2 szklanki sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka przecinamy poziomo na pół tak, by uzyskać z niego dwa cieńsze kotlety. Następnie kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawą gyros, koncentratem pomidorowym i solą.

      Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, aż będzie pół miękka. Odcedzamy.

      2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa: paprykę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Oliwki kroimy na pół. Pomidor kroimy w kostkę.

      Jogurt grecki mieszamy z obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jeśli lubimy, możemy doprawić solą do smaku (dla mnie nie jest to konieczne).

      3. Na dużej, rozgrzanej patelni lub w woku podsmażamy kurczaka wraz z całą marynatą, aż będzie zloty. Gdy kurczak się usmaży, zdejmujemy go z patelni.

      Następnie wlewamy na patelnię kilka łyżek oleju i, mieszając,  smażymy paprykę, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach, gdy cukinia i bakłażan przestaną być surowe, dodajemy papryczkę chili, cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy, oliwki, ugotowaną fasolkę szparagową i usmażonego kurczaka. Smażymy danie kilka chwil, by smaki się wymieszały. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojony pomidor, mieszamy.

      Danie podajemy z przygotowanym wcześniej czosnkowym jogurtem i posypujemy na talerzach kawałkami sera feta.

      Jeśli jako dodatek przygotujemy ryż, powyższa porcja wystarczy orientacyjnie dla trzech - czterech osób. Można również podać chlebki typu pita, wówczas będzie to porcja dla dwóch - trzech osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 kwietnia 2015 11:23
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Gyros z kurczaka z patelni

      Jeśli szukacie pomysłu na szybkiego kurczaka o ciekawym smaku, polecam usmażenie marynowanych w aromatycznej greckiej mieszance przypraw filetów na patelni. Do tego sałatka, ryż lub chlebek tylu pita i ulubiony sos - najlepiej czosnkowy.



      2 filety z piersi kurczaka
      1 duża cebula
      3-4 łyżeczki przyprawy gyros
      4 łyżki oleju
      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

      Filety z kurczaka kroimy na 2 części "po grubości". W ten sposób uzyskujemy 4 cieńsze kotlety, które następnie kroimy w poprzek w cienkie paski.

      Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

      Olej mieszamy z przyprawą gyros i koncentratem pomidorowym. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i cebulę. Dokładnie mieszamy. Marynujemy 20 minut. (Można oczywiście dłużej, np. można przygotować sobie danie wcześniej i odstawić je [przykryte folią spożywczą] do lodówki do marynowania przez noc.)

      Rozgrzewamy patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Smażymy kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany.

      Na zdjęciu także:
      ryż po turecku
      sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 14:56
  • poniedziałek, 19 marca 2012

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters