Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „Tajska”

  • piątek, 19 maja 2017
    • Klopsiki z ciecierzycy w czerwonym sosie tajskim

      To przepis, który mnie absolutnie zachwycił. Wszystko pasuje do siebie idealnie – wyraziste w smaku klopsiki, mięciutkie w środku i chrupiące z wierchu, zanurzone zostały w aromatycznym, pełnym smaku tajskim sosie z mleka kokosowego i czerwonego curry. Możemy podać je z ryżem lub z chlebkiem typu pita czy pieczywem naan, którym można będzie nabierać sos. Jeśli lubicie ciecierzycę i falafelowe klimaty, zapewne i wy podczas jedzenia, tak, jak my, będziecie co chwile powtarzać „ale to dobre!” 😊 Co najlepsze, ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste  i szybkie. Przepis wg MakingThymeForHealth.

      Chickpea Meatless Meatballs with Thai Red Curry Sauce

       

      Ryż basmati

      Sos:

      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

      2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, do smaku)

      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka brązowego cukru

      1 łyżka tajskiego sosu rybnego

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka sou z cytryny

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

       

      Klopsiki:

      ½ szklanki płatków owsianych

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

      1 marchewka – obrana, pokrojona w mniejsze kawałki

      3 ząbki czosnku – obrane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 jajko

      12 świeżych listków bazylii

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki sody kuchennej

      + bułka tarta do uzyskania pożądanej konsystencji masy

      Olej do smażenia

      Siekany szczypiorek do dekoracji

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, a z sos zgęstnieje (ok. 15-20 min, akurat tyle, ile zajmie nam przygotowanie klopsików)

      2. Zaczynamy od płatków owsianych, które miksujemy w blenderze pulsacyjnie na proszek. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i blendujemy na gładką masę.

      W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, by z masy łatwo dało się uformować klopsiki. Z tej ilości składników wychodzi mi 12 klopsików.

      Klopsiki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Usmażone, rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy w sosie jeszcze ok. 3 minuty.

      Podajemy z ryżem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 10:59
  • poniedziałek, 07 grudnia 2015
    • Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry

      Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna ryba oraz ryż, i pyszny posiłek gotowy.

      Thai Cocnut Red Curry Fish

      ok. 800 g filetów bez ości z białej ryby (u mnie dorsz, 2 filety, czyli cała ryba)

      1 zielona papryka - pokrojona w paski

      2 marchewki - obrane, pokrojone w słupki

      2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1 kawałek świeżego imbiru (wielkości wiśni, ok, 2 cm) - obrany, drobno posiekany

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka czerwonej pasty curry - do smaku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 małe puszki mleka kokosowego (165 ml x 2)

      2 łyżki sosu rybnego

      2 łyżki soku z limonki

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli - do smaku

      ew. kilka listków świeżej bazylii

       

      mąka pszenna do obtoczenia ryby

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      1. Rybę kroimy z kawałki (ok. 5 cm x 4 cm), obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Następnie podsmażamy paprykę z marchewką, cebulą, czosnkiem i imbirem, aż cebula będzie szklista. Chodzi o to, by warzywa przestały być surowe, lecz pozostały chrupkie. Dodajemy pastę curry i paprykę, mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodajemy bazylię, cukier oraz sól do smaku. Mieszamy i chwilę dusimy razem, aż sos lekko zgęstnieje.

      3. Wówczas ponownie układamy na patelni usmażoną wcześniej rybę, polewamy sosem i warzywami. Dusimy chwilę razem, po czym podajemy - najlepiej z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 grudnia 2015 10:51
  • piątek, 04 grudnia 2015
    • Tajska sałatka z tuńczyka

      Podawałam już różne przepisy na sałatki i pasty z tuńczyka - dziś mam dla Was propozycję w stylu tajskim. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe! Przepis na podstawie TableForTwo.

       Thai Tuna Salad

      1 puszka tuńczyka w oleju

      1 cebula czerwona - obrana, posiekana

      1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę

      1/2 ogórka - pokrojonego w kostkę

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      2 łyzki soku z limonki

      2 łyżki ziaren sezamu - lekko podprażonego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

       

      1. Sezam prażmy, mieszając,  na suchej patelni przez ok. 5 minut. Ma być jasno złoty, lecz nie spalony.  Zsypujemy go na talerzyk i odstawiamy, by trochę ostygł. Gorącego sezamu nie jemy i nie dotykamy - łatwo się poparzyć.

      2. Tuńczyka odcedzamy z oleju. Olej zachowujemy.

      Rybę wraz z cebulą, papryką i ogórkiem skrapiamy sokiem z limonki i olejem sezamowym oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

      Jeśli sałatka wydaje się za sucha, dodajemy zachowany wcześniej olej od tuńczyka.

      Pozdajemy posypaną prażonym sezamem, np. na sałacie lub na świeżym pieczywie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 grudnia 2015 14:36
  • czwartek, 03 lipca 2014
    • Tajska sałatka z białej kapusty

      Sałatka z białej kapusty w stylu tajskim znakomicie nadaje się do wszystkich potraw w stylu azjatyckim oraz do potraw z grilla. Jest przy tym łatwa do wykonania i, jak wszystkie sałatki z kapusty, dobrze znosi przechowywanie. Wg naszego uznania można ja dodatkowo wzbogacić czerwoną papryka lub świeżym ogórkiem, choć ja osobiście najbardziej lubię wersję podstawową. Polecam! Przepis na podstawie Karen's Kitchen Stories.




      1 mała główka białej kapusty, nie cięższa niż 1 kg
      2 duże marchewki
      dressing:
      4 łyżki octu winnego
      3 łyżki jasnego sosu sojowego
      3 łyżki oleju
      3 łyżki słodkiego sosu chili
      2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
      2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

      Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zwłaszcza, jeśli są uszkodzone. Kapustę kroimy i siekamy w jak najcieńsze paski, najlepszy efekt uzyskamy szatkując na szatkownicy.
      Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski.

      Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaku się połączyły.
      Sałatkę możemy dodatkowo posypać prażonymi ziarnami sezamu lub płatkami papryki chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lipca 2014 10:50
  • poniedziałek, 14 stycznia 2013
    • Zielone tajskie curry z kurczaka

      Zielone tajskie curry z kurczaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom.



      1 podwójna pierś kurczaka lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1 mała zielona papryka
      1 marchewka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      kawałek imbiru wielkości wiśni
      2-4 łyżeczki zielonej pasty curry
      1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastępstwie, sos sojowy)
      1/2 łyżeczki cukru
      świeża bazylia
      165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)
      sól do smaku

      olej do smażenia

      Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.

      Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

      W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.

      Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.

      Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

      Podawać z ryżem lub ew. makaronem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zielone tajskie curry z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2013 14:53
  • środa, 09 listopada 2011
  • poniedziałek, 15 listopada 2010

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!