Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „szwedzka”

  • wtorek, 29 marca 2016
    • Szwedzkie klopsiki z sosem, Köttbullar

      Klopsiki występują w kuchniach wielu narodów, lecz chyba te szwedzkie są najsłynniejsze. Są przy tym jednym z najlepiej znanych dań kuchni szwedzkiej. Te małe mięsne kuleczki (szw. Kött [mięso] bullar [kulki]) podaje się tradycyjnie z ciemnym lub jasnym sosem, ziemniakami oraz konfiturą borówkową. Są mięciutkie i pełne smaku - trudno się im oprzeć! Spróbujcie koniecznie :) Przepis bazowany na ICA.se.

       Swedish Meatballs

       

      500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego

      4 kromki ciemnego chleba - bez skórki - namoczonego w zimnym mleku

      1 jajko

      1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

      2/3 łyżeczki soli

      2/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      mąka pszenne do obtoczenia

      olej / oliwa z oliwek do smażenia

       

      sos (ta porcja to dużo-dużo sosu dla jego miłośników - można go potem wykorzystać do innych posiłków z ziemniakami czy kopytkami. Jeśli chcecie mniej sosu, zróbcie z połowy porcji):

      1 łyżka masła

      2 łyżki mąki pszennej

      2 szklanki śmietanki 12%

      2 szklanki bulionu wołowego

      2 łyżki sosu worcester

      2 łyżki ciemnego sosu sojowego

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      ew. sól do smaku

       

      1. Do mielonego mięsa dodajemy uprzednio namoczony, dobrze odciśnięty chleb oraz jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.

      Następnie z masy formujemy małe klopsiki jednakowej wielkości (mniej więcej rozmiaru orzecha włoskiego). Klopsiki obtaczamy w mące pszennej i smażymy partiami na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, aż będą ze wszystkich stron złote.

      Klopsiki

      Z tej porcji wychodzi 40 małych klopsików.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos.

      W rondlu przygotowujemy rumianą zasmażkę z masła i mąki.

      Rumiana zasmażka                                                                   rumiana zasmażka

      Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę oraz bulion. Doprawiamy do smaku sosem worcester, ciemnym sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Pod koniec doprawiamy solą do smaku.

      3. Potrzebną nam ilość klopsików podgrzewamy przez 5-10 minut w sosie.

      Do klopsików idealnie pasują młode ziemniaki w całości, podane z masłem i koperkiem lub puree ziemniaczane. Tradycyjnym dodatkiem jest również sałatka z marynowanych ogórków.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzkie klopsiki z sosem, Köttbullar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 13:02

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters