Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „brokuł”

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym

      Pieczone ziemniaki są przysmakiem samym w sobie. Jeśli jednak dodamy do nich mocno serowy, gęsty sos z chrupiącym brokułem, otrzymamy wyjątkowo smaczne i pożywne połączenie. Ziemniaki można upiec tradycyjnie w piekarniku, co zajmie ok. godziny, lub użyć do tego celu mikrofalówki, co zajmie 10 minut (nakłute widelcem ziemniaki pieczemy po 5 minut na każdej stronie). Jeśli wybierzemy opcję z mikrofalówką, otrzymamy przepyszny, godny restauracji posiłek w 15 minut. Przepis wg BudgetBites.

      Broccoli Cheddar Baked Potatoes

      2 duże ziemniaki

      Sos serowo borku łowy:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      300 ml śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany

      2/3 szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

      ½ łyżeczki soli – do smaku

      ¼ łyżeczki zmielonego białego pieprzu – do smaku

      1 łyżeczka ostrego sosu chili – do smaku

      2/3 szklanki drobniutko posiekanych różyczek brokułu

      Ew. siekany szczypiorek lub koperek do podania

       

      1. Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Następnie je pieczemy.

      Przepis na idealne pieczone ziemniaki znajdziecie tutaj - klik.

      Jak upiec ziemniaki w mikrofalówce - klik.

      2. Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę maki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, mieszając, dodajemy partiami żółty ser. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Dodajemy bardzo drobno pokrojone różyczki brokułu. Zmniejszamy płomień i na minimalnym ogniu dusimy sos ok. 3 minuty – by brokuł się podgotował w sosie, lecz by pozostał lekko chrupiący. Sos powinien być wyrazisty w smaku i gęsty.

      3. Ziemniaki rozkrawamy na pół, ich wnętrze możemy podziabać trochę widelcem, by sos łatwiej się z nim łączył. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 11:00
  • wtorek, 16 lutego 2016
    • Makaron penne z sosem serowym i brokułem

      Makarony stanowią podstawę do wykonania najszybszych i najłatwiejszych potraw - a przy tym pożywnych i pełnych smaku. Dziś proponuję Wam makaron w pysznym kremowym sosie serowym z brokułem Zależnie od upodobań, możecie danie wzbogacić dodatkiem kurczaka, lub zupełnie ten element pominąć. Szybki domowy obiad gotowy.

      Penne z sosem serowym i brokułem

       

      300 g makaronu typu penne (lub innego, jak fusilli czy farfalle)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w drobna kostkę +sól+ pieprz

      1 brokuł - podzielony na małe różyczki

      oliwa z oliwek / olej do smażenia

       

      sos:

      1- 2 łyżki masła

      1- 2 łyżki mąki pszennej

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1,5 szklanki zimnej słodkiej śmietanki 10% lub zimnego mleka

      1/2 szklanki startego żółtego sera o wyrazistym smaku, jak np. cheddar

      1/3 szklanki drobno startego parmezanu

      sól i świeżo zmielony biały pieprz - do smaku

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.

      - W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżki soli. Gdy będzie się gotowała, wrzucamy różyczki brokuła i blanszujemy 2-3 minuty (by warzywo pozostało chrupkie). Odcedzamy.

      - Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem, to podsmażamy na dużej patelni oprószone solą i pierzem kawałki mięsa, aż będą lekko rumiane. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie (jeśli preferujecie wersję vege, zaczynacie od tego punktu), rozpuszczamy na tej samej patelni masło. Następnie dodajemy mąkę i mieszając robimy jasną zasmażkę. Dodajemy posiekany czosnek i mieszając wlewamy zimną śmietankę / mleko (użycie zimnego płynu zapobiega tworzeniu się grudek w sosie). Gotujemy kilka chwil, by sos zgęstniał. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy oba sery. Mieszamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem (białym - by nie było w sosie czarnych kropek z czarnego pieprzu). Jeśli sos będzie zbyt gęsty, zawsze można go rozrzedzić dodatkowym mlekiem.

      3. Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz kurczaka, mieszamy dokładnie. Na wierzch układamy różyczki brokuła.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron penne z sosem serowym i brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 lutego 2016 13:59
  • wtorek, 24 listopada 2015
    • Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

      Potrawy w sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie.  Liczni producenci oferują sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań smakowych. Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast wieprzowiny możemy użyć kurczaka, wołowiny, owoców morza, ryby, tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.

       wieprzowina słodko-kwaśna

      3-4 kotlety schabowe wieprzowe

      1/2 brokuła - podzielonego na małe różyczki

      1 czerwona papryka - pokrojona w paski

      1 duża marchewka - obrana, posiekana w słupki

      2 cebule - obrane, pokrojone w ćwiartki

      1 mała puszka ananasa (ok. 400 g, bez znaczenia czy w plastrach, czy w kawałkach. Plastry po prostu kroimy w małe kawałki)

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany

      1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia mięsa

      olej/oliwa do smażenia

       

      sos:

      sok z ananasów w puszce

      5 łyżek dobrego keczupu*

      3 łyżki cukru lub miodu

      3 łyżki białego octu winnego

      2 łyżki sosu sojowego

      1/2 łyżeczki oleju sezamowego

      1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku

      ew. chili, jeśli sos ma być pikantny

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      1. Różyczki brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

      2. Kotlety schabowe kroimy w cienkie paski. Oprószamy mieszanką obu mąk.

      Smażymy na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (na dużej, głębokiej patelni lub w wolu), mieszając, aż przestaną być surowe. Zdejmujemy. Następnie smażymy paprykę z marchewką, czosnkiem i imbirem. Po ok. 2 minutach dodajemy cebulę i kawałki ananasa.

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos:  mieszamy sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna słodycz (miodu lub cukru), przełamana kwasowością octu. Jeśli odczuwamy, że sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość sosu sojowego.

      Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

      4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy usmażone mięso, brokuła i zalewamy całość przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

       

      Tutaj możecie zobaczyć to danie w wersji całkowicie warzywnej, posypane dodatkowo prażonym sezamem.

      warzywa słodko-kwaśne

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 listopada 2015 13:16
  • piątek, 18 września 2015
    • Kurczak imbirowy z brokułami

      Wczoraj odwiedziliśmy kulinarnie Indie. Dziś wybierzemy się do Chin, by skosztować aromatycznego kurczaka z brokułami. To danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jako dodatek pasuje ryż. Przepis na podstawie TheGratefulGirlCooks.



      2 piersi kurczaka
      1 jajko
      1  łyżka mąki ziemniaczanej
      1/3 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy):
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1/2 szklanki sosu sojowego
      2 pełne łyżki brązowego cukru (ew. zwykłego białego)
      2 łyżki octu z białego wina

      1 brokuł - podzielony na malutkie różyczki
      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego
      2 cm kawałek korzenia imbiru - obrany, drobno posiekany
      garść siekanego szczypiorku

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
      olej do smażenia


      1. Filety z kurczaka kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Marynujemy w jajku rozmąconym z mąka, przyprawami i sosem chili.

      2. W międzyczasie w woku lub w dużej patelni* gotujemy kilka minut różyczki brokuła w bulionie. Chodzi o to, by nie były surowe, lecz jednocześnie pozostały chrupkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i w tym samym bulionie gotujemy przez kilka minut odcedzone lekko z marynaty kawałki kurczaka. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

      3. Wylewamy bulion i osuszamy patelnię. Rozgrzewamy w niej niewielką ilość oleju i smażymy cebulę wraz z imbirem i czosnkiem oraz kurczakiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sos. Gotujemy danie na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy różyczki brokuła i szczypiorek; całość delikatnie mieszamy. (Możemy również ułożyć kawałki brokuła dekoracyjnie w krąg na talerzu, i w środku umieścić mięso tak, jak jest to na fotografii, ale brokuł jest zdecydowanie najsmaczniejszy z sosem.)

      * Jeśli nie macie woka, można naturalnie użyć po prostu garnka do gotowania i głębszej patelni do smażenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak imbirowy z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 września 2015 13:28
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Kurczak pięć smaków z warzywami

      Przyprawa Pięć Smaków jest mieszanka wywodzącą się z  kuchni chińskiej, jednak używa się jej również w innych krajach azjatyckich i arabskich. Ma ona odzwierciedlać harmonię pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. W jej skład wchodzi najczęściej cynamon, anyż gwiaździsty, pieprz syczuański, goździki i koper bądź kozieradka. Gotową mieszankę można bez problemu nabyć w większości sklepów. Przyprawa znakomicie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i warzywnych. poniższy przepis można przygotować także w wersji wegetariańskiej, pomijając kurczaka i zwiększając ilość warzyw.



      1 filet z piersi kurczaka
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      250 g makaronu
      1 brokuł
      1-2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 Smaków

      sos:
      2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/4 szklanki sosu sojowego
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      olej do smażenia


      1. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, marynujemy przez 20 minut w oleju i przyprawie 5 Smaków.

      2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i blanszujemy brokuła, pokrojonego w drobne różyczki. Składniki sosu mieszamy.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka, aż będzie rumiany, po czym zdejmujemy z patelni.

      Następnie, mieszając, smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę wraz z obraną, pokrojona w słupki marchewką.

      Po 2-3 minutach dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę wraz z siekanym czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Wówczas ponownie dodajemy kurczaka. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i blanszowane różyczki brokuła. Całość zalewamy sosem.
      Smażymy razem chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zbyt gęsty sos zawsze można rozrzedzić za pomocą wody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 12:48
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Sezamowe warzywa stir fry

      "Stir fry", czyli przygotowane metodą krótkiego smażenia z mieszaniem. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, piękny kolor i  jak najwięcej witamin. Połączone z aromatycznym sezamem, podane z ryżem lub makaronem stanowią pyszny, zdrowy posiłek. W sam raz na ożywienie ponurych jesiennych wieczorów. Danie wspaniale poddaje się modyfikacjom - możemy dowolnie dodawać i zmieniać warzywa, w zależności od tego, co lubimy i mamy pod ręką.



      3-4 łyżki ziaren sezamu

      1 brokuł
      1 marchewka
      1 papryka czerwona
      1 cebula
      1/2 niedużej cukinii
      1/2 szklanki kukurydzy z puszki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
      ew. chili
      1/2 łyżeczki cukru
      1 łyżeczka oleju sezamowego
      2-4 łyżki sosu sojowego jasnego

      1. Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż będzie złoty. Nie odchodzimy od patelni, aby się nie przypalił - przypalony sezam robi się gorzki. Uprażony sezam przesypujemy na talerz, by przerwać proces jego dalszego prażenia. Mimo, ze pięknie pachnie, nie dotykajmy go ani nie próbujmy - jest bardzo gorący.

      2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wkładamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.

      (Obraną) cebulę, (obraną) marchewkę, paprykę i cukinię kroimy.

      W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

      Wsypujemy przyprawę 5 smaków, chili (jeśli lubimy ostre smaki) i  warzywa. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła, posiekany czosnek, prażony sezam, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę razem i podajemy z ryżem lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamowe warzywa stir fry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 13:15
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Pasta Verdura, czyli makaron pełen warzyw

      Pyszny makaron w aromatycznym sosie pełnym warzyw - smacznie, prosto, zdrowo. Przepis na podstawie Lecker.de.



      250 g dowolnego makaronu, np. rurki lub świderki

      1 duża cebula
      1 czerwona papryka
      250 g pieczarek
      1/2 cukinii
      1 mały brokuł
      1 puszka pomidorów bez skórki
      1 puszka białej fasoli (425 ml)
      2 ząbki czosnku
      1 łyżeczka bazylii
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      ew. chili dla wielbicieli pikantnych smaków

      ew. parmezan do posypania
      olej do smażenia


      1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

      2. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
      Brokuła myjemy, kroimy na małe różyczki, blanszujemy.

      Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną, posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę papryką i pokrojona w pól plastry cukinią. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
      Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła. Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki. Dodajemy obrany, posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Całość dusimy razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chilli.

      3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta Verdura, czyli makaron pełen warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 10:18
  • piątek, 18 października 2013
  • poniedziałek, 07 października 2013
    • Chrupiące warzywa stir fry na nutę indyjską

      To danie z miejsca podbiło nasze serca: pyszne warzywa w smacznym sosie. Swoją chrupkość zawdzięczają krótkiemu smażeniu z mieszaniem, czyli metodzie stir-fry. Wspaniały, szybki i bardzo zdrowy obiad. Świetnie pasuje do nich zarówno ryż, jak i makaron. Przepis na podstawie Rajshri Food.



      1/2 średniego brokuła
      1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
      1 papryka czerwona
      1 papryka żółta
      2 marchewki
      2 czerwone cebule
      250 g pieczarek
      2 ząbki obranego, posiekanego czosnku
      kawałek obranego, posiekanego imbiru wielkości wiśni
      2 łyżeczki curry


      3 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka sosu chili - lub więcej, do smaku
      4 łyżki keczupu
      1 szklanka wody
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      sól do smaku
      olej do smażenia

      1. Brokuła podzielić na małe różyczki. Blanszować wraz z fasolką szparagową. Odcedzić.

      2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć, mieszając: obraną, pokrojona w słupki marchewkę, obie papryki pokrojone w kostkę, cebulę, obraną i pokrojoną w ćwiartki (płatki rozdzielamy przed wrzuceniem na patelnię), pokrojone w plastry pieczarki, czosnek imbir i curry.

      Kiedy cebula zrobi się szklista, dodajemy wcześniej blanszowane brokuły i fasolę. Smażymy jeszcze ok. 2 minut, mieszając.

      3. W wodzie dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, po czym wlewamy tę wodę wraz z pozostałymi składnikami sosu (keczup, sos sojowy, sos chili) do woka. Delikatnie mieszając, pozwalamy sosowi się zagotować i zgęstnieć. Całość ewentualnie doprawiamy solą i dodatkowym sosem chili do smaku.

      Warzywa na zdjęciu podane zostały z ryżem smażonym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące warzywa stir fry na nutę indyjską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 października 2013 12:08
  • poniedziałek, 28 stycznia 2013
    • Wołowina z brokułami po chińsku

       Jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim. Można użyć dowolnego rodzaju wołowiny, jak polędwica, rostbef, antrykot. Kluczem jest pokrojenie plastra mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin Yan .


      2 steki  wołowe

      1 brokuł, pokrojony na różyczki, zblanszowany

      kawałek imbiru wielkości wiśni

      1 - 2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      2 łyżki sosu ostrygowego

      ew. chili do smaku

      Marynata:

      4 łyżki jasnego sosu sojowego

      1 łyżka ciemnego sosu sojowego

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Wymieszać w salaterce ze składnikami marynaty, marynować przez 20 minut.

      W tym czasie brokuł pokroić na różyczki i blanszować.

      2. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać obrany, posiekany imbir oraz posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie rumiane.  Dodać brokuły, smażyć, mieszając.  Dodać olej sezamowy oraz sos ostrygowy.  Smażyć mieszając jeszcze chwilę. Doprawić do smaku sosem sojowym lub ew. solą.

      Podawać z ryżem lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z brokułami po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 stycznia 2013 14:46
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Krokiety z brokułami

      Większość osób ma swój ulubiony sposób przygotowania naleśników, dlatego tutaj podaję jedynie przepis na nadzienie. Bardzo polecam: delikatne ciasto naleśnikowe wspaniale komponuje się z pikantnie przyprawionym brokułem, tworząc lekki lecz pożywny obiad, idealny na lato.



      2 brokuły
      2 ząbki czosnku
      ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera (twardy, nie miękki)
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka czarnego pieprzu

      jajko, bułka tarta
      olej do smażenia

      Brokuły umyć, pokroić na mniejsze części, ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

      W międzyczasie usmażyć naleśniki.

      Ugotowane brokuły zemleć na jednolitą masę (malakserem lub blenderem). Dodać utarty na drobnej tarce żółty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać sól i pieprz - spróbować. Ponieważ naleśniki są delikatne w smaku, masa do nadziewania powinna być wyrazista i dość pieprzna.

      Naleśniki nadziewać i formować z nich krokiety. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Zrumienić na niedużej ilości oleju.

      Ta ilość nadzienia wystarcza na 10 krokietów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 09:01
  • wtorek, 22 listopada 2011
    • Zupa krem z brokułów z serem bleu

      Pyszna i elegancka zupa (a przy tym szybka w wykonaniu), nadająca się do podania zarówno na co dzień, jak i podczas najwykwintniejszego przyjęcia (urodziny, komunie, rocznice). Z pewnością będzie to miła odmiana od nieśmiertelnego duetu "rosół - albo -flaki". Oczywiście, nie zastąpi wigilijnego barszczu, ale u nas np. w drugi dzień świąt w zeszłym roku cieszyła się dużym uznaniem.


      1 duży brokuł
      objętościowo tyle samo ziemniaków ( może tez być odrobinę więcej)
      140 g sera bleu
      1 ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      sól i czarny pieprz do smaku

      groszek ptysiowy lub płatki migdałowe


      Brokuła opłukać i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa zalać 1,5 litra wody, posolić, i gotować, aż będą miękkie, ok. 30 minut. Zdjąć garnek z palnika.

      Dodać ząbek czosnku oraz pokruszony ser blue (trochę sera odłożyć do dekoracji każdej porcji), a następnie utrzeć całą zupę blenderem na gładki krem. Zaletą tej zupy jest fakt, że nie potrzebuje ona żadnego zagęszczania. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać zioła prowansalskie.

      Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub z płatkami migdałowymi (ja wolę groszek), posypaną serem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z brokułów z serem bleu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2011 09:19
  • wtorek, 08 lipca 2008

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!