Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „jamajska”

  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Kukurydziana kaszka z Jamajki

      Ci z Was, którzy próbowali kaszy kukurydzianej wyłącznie w wytrawnej wersji, jako polentę (klik - przepis), powinni koniecznie spróbować, jak pyszna jest również na słodko. W wersji z Jamajki mamy idealnie kremową kaszkę z dodatkiem odrobiny korzennych przypraw i odrobiną słodyczy - wspaniały początek dnia :) Przepis wg ChefRicardoCooking.

      Jamaican Cornmeal Porridge

      1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenta)

      ok. 1/2 litra mleka (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji)

      2-3 łyżki brązowego cukru

      1/4 łyżeczki cynamonu

      1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

      szczypta soli

      2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

       

      W garnku podgrzewamy szklankę mleka. Kaszkę mieszamy z drugą szklanka mleka, przelewamy do garnka.

      Intensywnie mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy, mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Dodajemy cukier, przyprawy i szczyptę soli. Jeśli trzeba, dodajemy więcej mleka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15-20 minut (trzeba spróbować, czy kaszka przestała być ziarnista). Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę. Jeśli kaszka jest za gęsta, zawsze można ją rozrzedzić dodatkowym mlekiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 11:36

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!