Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „chleb domowy”

  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Chleb z melasą i płatkami owsianymi

      Super smaczny chleb, któremu ciekawego, wyrazistego smaku nadaje melasa. Melasie zawdzięcza również ładną brązową barwę. Idealnie nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek. Przepis na podstawie WellFloured.

      Molasses Bread

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanka ciepłego mleka

      1/2 łyżeczki  cukru

      1,5 łyżeczki soli

      ok. 3  szklanki mąki 650

      1/3 szklanki melasy (black treackle)

      1/2 szklanki płatków owsianych


       1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, cukier i 1 szklankę mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

      2. Do zaczynu dodać melasę, sól i płatki owsiane. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm.  Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go płatkami owsianymi. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.

      4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 25-30 minut, aż będzie rumiany.

      Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

      Molasses Bread

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z melasą i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 10:38
  • wtorek, 05 lipca 2016
    • Biały chleb kanapkowy

       Z dzisiejszego przepisu uzyskamy niezwykle delikatny i puszysty chleb, idealny do kanapek i do tostów, niezwykle smaczny i lekki. Nie jest to wypiek w ciężkim, rustykalnym stylu; to chleb o delikatnym miąższu i delikatnej skórce, w stylu amerykańskim czy brytyjskim. Będzie znakomicie pasował zarówno do smaków wytrawnych, jak i słodkich. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów, jakie próbowałam. Przepis bazowany na BrownEyedBaker.

      White Sandwich Bread. Biały chleb kanapkowy. 

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1,5 szklanki ciepłej wody

      3 łyżki  cukru

      1,5 łyżeczki soli

      3 łyżki całkowicie miękkiego masła

      4 łyżki śmietanki UHT 12%

      1,5 szklanki mąki 650

      1,5 szklanki mąki tortowej

      + masło do posmarowania bochenka


       1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, cukier i 0,5 szklanki mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

      2. Do zaczynu dodać rozgniecione w palcach miękkie masło, sól i śmietankę. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki tortowej, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Ciasto powinno być w miarę luźne. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm. Wierzch bochenka smarujemy lekko rozpuszczonym masłem.  Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go np. sezamem. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.

      4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 20-25 minut, aż będzie rumiany.

      Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

      Biały chleb kanapkowy

      Studzenie chleba na kratce


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lipca 2016 14:05
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Naan

      Naan to płaski chleb drożdżowy, wywodzący się z Azji Środkowej, popularny zwłaszcza w Indiach. Tradycyjnie pieczono go w glinianych piecach tandoor. Obecnie co raz mniej osób posiada takie piece (zwłaszcza poza granicami Indii), ich miejsce przejęły opalane gazem piece stalowe, piekarniki oraz patelnie. Chleb naan, mimo, że jest plaski, jest wewnątrz puszysty. Przyrumienione miejsca na jego skórce są chrupiące i wyjątkowo smaczne. Znakomicie nadaje się nie tylko do wszelkich dań kuchni indyjskiej, lecz również do dan orientalnych, a zwłaszcza do mięs lub warzyw w sosach, które za pomocą chlebka możemy wyjadać. W naan możemy także niczym w pitę czy tortillę owinąć warzywa, rybę lub mięso z sosem. Zachęcam do jego przygotowania w domu, ponieważ jest to bardzo proste a domowy chlebek smakuje znacznie lepiej, niż kupny. Przepis na podstawie AvocadoBravado.

      Naan

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 łyżeczki cukru

      2,5 szklanki mąki pszennej

      3/4 łyżeczki soli

      1 jajko

      1/3 szklanki naturalnego jogurtu

      4 łyżki oliwy z oliwek

       

      olej lub klarowane masło z 1 ząbkiem czosnku, do smażenia

      ziarna czarnuszki lub sezamu

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać pozostałą mąkę, sól, jajko, oliwę i jogurt. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym dzielimy na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na podłużny kształt, przypominający kroplę wody (jest to tradycyjny kształt chlebków naan. Naturalne, można im nadać także każdy inny kształt, jeśli chcemy). Cienkie rozwałkowanie gwarantuje, że na chlebkach zaczną się robić podczas smażenia charakterystyczne bąble powietrza, a chlebki ładnie wyrosną.

      W rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.

      Rozgrzewamy dobrze patelnię (najlepiej żeliwną). Każdy chlebek smarujemy z jednej strony masłem. Układamy go na suchej patelni, posmarowaną stroną do dołu, po czym smarujemy wierzchnią stronę chlebka i posypujemy czarnuszką bądź sezamem.

      Chlebki smażymy 1 minutę prod przykryciem, po czym odwracamy na drugą stronę. Smażymy ponownie 1 minutę, tym razem bez przykrycia. Chlebki powinny być z obu stron złote.

       Naan

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 15:23
  • wtorek, 27 października 2015
    • Pół razowy chleb z melasą i miodem. Steakhouse Honey Bread

      Miękki chleb pół razowy, pieczony z dodatkiem czarnej melasy, kawy i miodu, posiada przyjemny, charakterystyczny, rustykalny, lekko palony smak. Świetnie smakuje posmarowany masłem lub z dodatkiem wędlin, serów czy twarożku. Przepis na podstawie Lana'sCooking.

       chleb z melasą

      1,5 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdzy instant (7g)

      2 łyżeczki cukru

      4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      1,5 szklanki mąki pszennej typ 650

      2 łyżki miękkiego masła

      1,5 łyżeczki soli

      2 pełne łyżki kakao

      2 łyżki melasy (black treacle)

      1/4 szklanki miodu

      1,5 mąki pszennej razowej

       

      olej - kilka kropel do posmarowania miski


      1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, kawę, cukier i mąkę. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

      2. Do zaczynu dodać rozgniecione w palcach miękkie masło, sól, kakao, melasę  i miód. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę razową, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę mąki 650, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      3. Ciasto lekko wyrobić i uformować z niego bochenek, który układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na bochenku wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go lekko mąką (użyłam semoliny). Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

      4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 35-40 minut.

      Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pół razowy chleb z melasą i miodem. Steakhouse Honey Bread”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 października 2015 12:56
  • środa, 22 lipca 2015
    • Prosty chleb rustykalny

      Dziś prezentuję bardzo ciekawy przepis na pyszny, domowy chleb. Osoby zajmujące się wypiekami od razu zauważą, że sposób przygotowania jest dość nietypowy. To chleb, który robi się praktycznie sam! To bodajże najprostszy, najłatwiejszy z przepisów. Naszej pracy jest przy nim naprawdę niewiele, za to rezultat jest świetny - bardzo smaczny, miękki, sprężysty chleb w stylu rustykalnym, z dużymi dziurkami i chrupiącą skórką. Co lepsze, z podanych proporcji otrzymujemy aż dwa bochenki. Możemy upiec je jednocześnie lub upiec drugi kolejnego dnia. Dzięki temu codziennie będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem, szybkim i bezproblemowym. Przepis na podstawie Bread in 5.



      1,5 szklanki cieplej wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to drożdże)
      1 opakowanie drożdży instant (7g)
      1 łyżeczka cukru
      2 łyżeczki soli
      3-3,5 szklanki mąki pszennej typ 650

      pojemnik plastikowy do żywności o pojemności 3 litry z pokrywką


      1. W pojemniku mieszamy w ciepłej wodzie drożdże z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną).

      Ciasto w pojemniku nakrywany luźno pokrywką tak, by miało dostęp powietrza. Pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Ciasto na tym etapie mocno wyrośnie, więc ważne jest, by pojemnik nie był za mały.

      Następnie zamykamy pojemnik szczelnie pokrywką i chowamy do lodówki, najlepiej na noc.


      2. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Oddzielamy 500g ciasta - będzie to dokładnie jego połowa. Podsypując trochę mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni, formujemy bochenek. Bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, lub w blaszanej foremce do pieczenia, np. keksówce. Na wierzchu chleba robimy ozdobne nacięcia. Dzięki nacięciom chleb również nie popęka podczas pieczenia.

      Z drugiego kawałka ciasta możemy uformować drugi bochenek lub pozostawić je w lodówce i upiec kolejnego dnia. Ciasto może przebywać w lodowce do 3 dni. Dzięki temu codziennie możemy cieszyć się świeżym chlebem!


      Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej, przykryty ściereczką. Na tym etapie chleb nie wyrasta już bardzo wysoko.

      3. Do nagrzanego wcześniej do temperatury 220 st. C piekarnika wkładamy na dno blaszaną formę do ciasta, wypełnioną wodą - to zapewni nam w piekarniku odpowiednią ilość pary wodnej. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb.

      Chleb pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
      Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb rustykalny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 lipca 2015 15:10
  • poniedziałek, 08 września 2014
    • Angielski chleb muffinowy. English muffin bread. Chleb tostowy.

      Dziś prezentuję przepis na pyszny chleb tostowy. Puszysty i pełen smaku - absolutnie nie jak kupne wato-podobne potwory :) . Jego nazwa nie wywodzi się od muffinek, czyli słodkich babeczek, lecz od angielskich muffinów - drożdżowych bułeczek pieczonych na patelni. Niedługo podam i na nie przepis, tym razem jednak zachęcam do wypróbowania tego smaku w postaci łatwego i szybkiego w przygotowaniu chleba. Długo zachowuje on świeżość - lecz nie wiem, czy będziecie mieli okazję się o tym przekonać, ponieważ pokrojony w plastry i zrumieniony w tosterze, posmarowany masłem i podany np. z ulubioną konfiturą - smakuje po prostu wyśmienicie.  Przepis inspirowany Allrecipes.



      1 opakowanie drożdży instant (7g)
      1 i 1/2 szklanki mleka
      1/4 szklanki wody
      1 łyżka cukru
      2 łyżki rozpuszczonego masła
      1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
      1 i 1/2 szklanki mąki typ 405
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      masło i mąka kukurydziana lub semolina do formy do pieczenia

      Mleko wraz z wodą podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże wraz z cukrem i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650. Dokładnie wymieszać. Odstawić, by ciasto "ruszyło" na 20 minut.

      Po tym czasie dodać sól, sodę i rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić zwarte, jednolite lecz dość luźne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by mniej kleiło się do dłoni.

      Na tym etapie ciasto jest bardzo luźne - o wiele luźniejsze, niż typowe ciasto drożdżowe. Z tego ciasta nie uformujemy bochenka na blacie - i tak ma być.

      Ciasto zbieramy w kulę i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą lub semoliną prostokątnej formy do pieczenia (moja forma ma wymiary 20 cm x 10 cm). Delikatnie poruszamy foremką, by ciasto dopasowało się do jej kształtu.

      Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe na 45 minut.

      Wierzch ciasta oprószamy delikatnie mąką kukurydzianą lub semoliną. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C (do suchego patyczka).
      Studzimy na kratce.
      Przed podaniem opiekamy w tosterze, opiekaczu bądź piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 września 2014 13:34
  • wtorek, 28 maja 2013
    • Chleb pszenny z płatkami owsianymi

      Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny chleb wg książki "Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes" aut. J.Hamelmana.



      150 ml płatków owsianych (używłam górskich)(ok.60g)
      250 ml ciepłej wody
      100 ml ciepłego mleka
      1 łyżeczka cukru
      1 opakowanie drożdży instant (7g)
      1 łyżeczka miodu
      1 i 1/2 łyżeczki soli
      700 ml mąki pszennej typ 650 (ok. 460g)
      100 ml mąki pszennej razowej  (ok.60g)

      + 2-3 łyżki płatków owsianych do obtoczenia bochenka

      Płatki owsiane rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).

      Następnie dodajemy miód, sól, mleko i mąkę razową. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.

      Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką, formujemy bochenek , obtaczamy go w płatkach owsianych, nacinamy i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika wodą.

      Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenny z płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 09:37
  • środa, 24 kwietnia 2013
    • Chleb pszenno - żytni z siemieniem

      Pyszny i łatwy w wykonaniu chleb, wzbogacony dodatkiem zdrowego siemienia lnianego. Jeśli lubicie, można także dodać ziarna słonecznika. Bardzo polecam.


      350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (ok. 600 ml)

      150 g  mąki żytniej (ok. 300 ml)

      1 łyżeczka cukru

      1 łyżeczka soli

      3 łyżki siemienia lnianego (+ do posypania)

      2 łyżki melasy

      100+300 ml wody

      1 łyżka oleju

      1 opakowanie drożdży instant (7g)


      Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z łyżeczką cukru, dodać tyle mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).

      Dodać pozostałe 300 ml ciepłej wody, sól, melasę, olej oraz mąkę żytnią. Dobrze wymieszać.

      Następnie dodać siemię lniane oraz stopniowo dosypywać mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.

      Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką, formujemy bochenek i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Smarujemy woda i posypujemy siemieniem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika wodą.

      Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno - żytni z siemieniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 11:07
  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Chleb czosnkowo - serowy

      Pyszny, aromatyczny chleb, o wyraźnym smaku czosnku. Bardzo łatwy w wykonaniu oraz dość szybki. Polecam wszystkim wielbicielom czosnku oraz pieczywa czosnkowego. Idealny do serów i wędlin.


      zaczyn:

      150 ml wody 
      1 opakowanie  drożdży instant (7 g)
      1 łyżeczka cukru 
      100 g mąki pszennej typ 650 

      --------------------------

      ciasto:

      250 ml wody
      ok. 400  mąki pszennej typ 650
      2 łyżki mąki żytniej 
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka soli 

      masło czosnkowe:
      2 łyżki masła
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      5 ząbków czosnku
      1 łyżeczka soli

      ok. 1/2 szklanki startego ostrego sera, np. cheddar, parmezan, grana padano

      1. Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 min, by drożdże zaczęły pracować.

      2. Do przygotowanego zaczynu dodać wodę, olej i sól. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę razową, mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by chleb nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

      Przygotować masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty czosnek, pietruszkę oraz sól, wymieszać.


      3. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować z niego prostokąt.

      Ciasto posmarować równomiernie przygotowanym masłem czosnkowym i posypać startym serem. ok. łyżkę sera pozostawić, do posypania później chleba z wierzchu.

      Ciasto zrolować jak roladę, umieścić w podłużnej formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Do rondelka, w którym robiliśmy masło czosnkowe wlać ok. 2 łyżki mleka. Mlekiem o aromacie czosnku posmarować chleb.


      4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut przed końcem pieczenia chleb posypać resztą sera. Upieczony chleb studzić na kratce, wyjęty z formy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb czosnkowo - serowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 09:51
  • czwartek, 24 maja 2012
    • Chleb półrazowy ciemny

      Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, idealny dla osób lubiących charakterystyczny smak ciemnego chleba.


      zaczyn:

      150 ml wody 
      1 łyżeczka drożdży instant 
      1 łyżeczka cukru 
      100 g mąki pszennej typ 650 

      --------------------------

      ciasto:

      250 ml maślanki 
      1/2 łyżeczki drożdży instant 
      150 g mąki pszennej razowej typ 2000 
      200 g mąki pszennej typ 650 
      2 łyżki mąki żytniej 
      1 łyżeczka soli 
      2 łyżki melasy 

      Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 6 godzin.

      W lekko podgrzanej maślance rozmieszać drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z solą i melasą. Następnie wsypać mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

      Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb półrazowy ciemny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 maja 2012 11:39
  • poniedziałek, 05 lipca 2010
    • Chleb domowy na zakwasie żurkowym

      Nasz ulubiony chleb. Niezawodny, dobrze wyrośnięty, miękki, pyszny, znikający w błyskawicznym tempie. Dzięki użyciu żurku możemy mieć wspaniały chleb nawet wtedy, kiedy nie mamy pod ręką zrobionego wcześniej zakwasu.  Zapach chleba to dla mnie zapach prawdziwego domu, ciepłego, będącego ostoją i schronieniem. Coś, czemu nie mogę się oprzeć.  Polecam!


      550 g mąki pszennej typ 650
      4 łyżki mąki żytniej
      100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości)
      250 ml ciepłej wody
      1 łyżeczka cukru
      1,5 łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g

      1 jajko - do posmarowania

      Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże "ruszyły".

      Dodać resztę mąki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
      Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
      Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
      Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem.

      Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut.
      Chleb studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb domowy na zakwasie żurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 lipca 2010 08:57
  • niedziela, 21 lutego 2010
    • Włoski chleb czekoladowy

      Wypiek dla wszystkich miłośników chleba i czekolady - włoski chleb, tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Jest lekko słodki ale bynajmniej nie ulepek. Wyraźnie czuć czekoladową nutę. Bardzo mi odpowiada. Dobrze pasuje do niego twarożek i konfitura. Próbowałam też z powidłami śliwkowymi. Można go nawet podgryzać samego, z kawą.  :) Jest to ciekawy chlebek który mogę szczerze polecić.


      250 ml wody
      500 g mąki pszennej typ 650
      7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
      3 łyżki brązowego cukru
      1/2 łyżeczki soli
      2 łyżki masła
      2 łyżki ciemnego kakao
      50 g czekolady


      Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.

      W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).

      Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
      Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

      Piekarnik rozgrzać do 220 st.
      Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min. Wystudzić na kratce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Włoski chleb czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lutego 2010 20:43
  • piątek, 15 stycznia 2010
    • Chleb cebulowy

      Pyszny i szybki chlebek, kuszący smakiem i aromatem przyrumienionej cebuli. Idealny do kanapek.


       

      1 szklanka ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 kg mąki pszennej typ 650

      4 łyżki mąki żytniej
      2 łyżki oleju

      1 duża cebula
      łyżka soli
      olej do natłuszczenia blachy

       

      Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju, aż będzie złota.

       

      Drożdże wymieszać w misce z mąkami, dodać szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają),  sól oraz podsmażoną cebulę i wodę.  Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni .  W razie potrzeby podsypać trochę maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na  godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

       

      Przygotować  formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.

       

      Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

       

       Powierzchnię chleba  posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.

       

      Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
      Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).

      Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.

      Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę.  Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.

      Chleb  da się także formować w bochenki, tak, jak zrobiłam tym razem.  Nie traci on kształtu podczas pieczenia.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb cebulowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2010 12:14
  • czwartek, 07 stycznia 2010
    • Chlebek turecki

       

      Smak tego chleba jest jednym ze smaków dzieciństwa, przynajmniej mojego. Nie wiem jednak, czemu ten pyszny, słodki i ciemny wypiek nosi nazwę "turecki", ponieważ niczym nie przypomina on lekkich, puszystych i jasnych chlebów, jakie jadłam w Turcji. Tak czy inaczej, chlebek zwany "tureckim" znakomicie nadaje się na śniadania czy kolację przepysznie smakuje nawet sam, lub posmarowany świeżym masłem. Polecam :)

      1/2 kg mąki pszennej typ 650
      1 opakowanie drożdży instant ( 7 g)
      250 ml mleka
      100 ml melasy
      100 g rodzynek
      4 łyżki cukru
      4 łyżki kawy rozpuszczalnej
      2 łyżki kakao
      2 łyżki masła
      1 łyżeczka soli
      1 jajko

      do posmarowania:
      1 jajko
      kilka łyżek mleka

      Suche drożdże wymieszać z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki.
      Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

      Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki.  Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

      Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, zrobić ukośne nacięcia.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 st.
      Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., skropić wnętrze piekarnika wodą  i piec chleb jeszcze 30 minut. ( do suchego patyczka)
      Studzić na kratce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek turecki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 stycznia 2010 13:05
  • poniedziałek, 07 grudnia 2009
    • Razowy chleb ze starterem Tang Zhong

      Kiedy tylko zobaczyłam,że w propozycjach do 54. edycji Weekendowej Piekarni Aklat umieściła chleb ze starterem Thang Zhong, od razu wiedziałam, że go muszę upiec.         O starterze tym słyszałam już od dawna i obiecywałam sobie, że koniecznie muszę spróbować wypieków z nim. Chleb wyszedł na prawdę przepyszny i miękki.

      Chleb razowy

      150 g mąki pszennej typ 650
      150 g mąki pszennej razowej
      70 ml mleka
      5 g drożdży instant
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka soli
      1 jajko
      50 g miękkiego masła

      Do miski wlać 120 g startera Thang Zhong o temperaturze pokojowej. Dodać 70 ml mleka ( także temp. pokojowa) , drożdże, jajo, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wymieszać.

      Dodać mąkę razową i zwykłą, wyrobić lekko ciasto. Dodać masło i dalej wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki pszennej.

      Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

      Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować podłużną bułeczkę. Bułeczki ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia, jedna za drugą, aby utworzyły bochenek.

      Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

      Wierzch chleba posmarować rozmąconym jajkiem
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min. Po upływie pierwszych 10 minut skropić wnętrze piekarnika wodą, co zapobiegnie utworzeniu się twardej skórki na chlebie.

      Upieczony chleb wyjąc z formy i studzić na kratce.

      ThangZhong (Water Roux) starter:

      50 g mąki

      250 g wody

      Mąkę i wodę wymieszać dokładnie w garnuszku i postawić na niewielkim ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 65 stopni. Trwa to około 1 minuty - masa powinna zgęstnieć i stać się szklista.

      Starter przełożyć do miseczki i przykryć szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała masy. Można go przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed kolejnym użyciem należy poczekać aż starter nabierze temperatury pokojowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Razowy chleb ze starterem Tang Zhong”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 grudnia 2009 09:11
  • środa, 30 lipca 2008
    • Chleb Codzienny

      Pomimo swojej nazwy - chleb ten nie jest "codzienny" - jest po prostu wspaniały. To niewątpliwie najlepszy przepis, jaki znalazłam, kiedy poszukiwałam "prawdziwego" chleba - o idealnym smaku i strukturze, idealnie komponującego się z potrawami zarówno pikantnymi , jak wędliny czy kiełbaski, jak i słodkimi - dżemami, twarożkami. Po prostu - chleb przez duże "Ch". :) Przepis na niego zamieściła Mirabbelka na forum CinCin.

      250 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z mąki żytniej (zob. dział "Pieczenie chleba - info")
      200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
      50 g mąki żytniej
      200 ml ciepłego mleka wymieszanego pól na pół z wodą
      2 płaskie łyżeczki soli
      1/2 lub 1 łyżeczka zmielonego kminku
      szczypta cukru
      2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu (uwaga: smalcu nie rozpuszczamy! Dodajemy posiekany zimny)


      Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto.  Jeśli okaże się to konieczne,  dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać.

      Uformować podłużny bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką formy do ciasta lub koszyka do wyrastania chleba. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na  2 godz. ( W chłodnym miejscu, np. w lodówce, może rosnąć do 6-8 godz., jeśli nie planujemy od razu wypiekania)  Wyrośnięty chleb powinien prawie podwoić swoją objętość.

      Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem ( jeśli pieczemy go w formie bochenka. Jeśli natomiast wybraliśmy prostokątną, okrągłą czy kwadratową blaszkę do ciasta - pozostawiamy go w niej). Posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem, dzięki czemu zyska ładny połysk. Można posypać makiem lub sezamem. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 st.C.

      Piec 10 min w temp. 230 st.C, potem spryskać go wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatów - zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki), po czym obniżyć temperaturę  do ok 200 st.C i piec jeszcze ok. 30 min.

      Studzić na kratce. ( Dzięki temu pieczywo równomiernie odparowuje i nie tworzy się na spodzie wilgotna warstwa.)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb Codzienny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 30 lipca 2008 10:05
  • wtorek, 29 lipca 2008
    • Najłatwiejszy chleb drożdżowy

      Ten chleb jest dokładnie taki, jak jego nazwa - najłatwiejszy i do tego pyszny. To właśnie od niego najlepiej zacząć swą przygodę z wypiekaniem chleba - ale uwaga! - to wciąga ;-) Przepis na ten chlebek zamieściła barbi1 na forum CinCin, ja podaję moją trochę zmodyfikowaną wersję. Naprawdę - zachęcam do spróbowania. Wypiek własnego chleba, smacznego, świeżego i bez konserwantów i ulepszaczy daje niezwykłą satysfakcję. :)


      najprostszy chleb

       

      1 opakowanie drożdży instant (7g) lub 2.5 dag świeżych drożdży ( 1/4 kostki)

      1,5 szklanki ciepłej wody

      1,5 -2 szklanki mąki pszennej typ 650

      4 łyżki mąki żytniej

      2 łyżki oleju

      1 łyżeczka soli


      1. Drożdże rozprowadzić w misce z ciepłą wodą, mieszając dodać 1 szklankę mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 2-30 minut, aż drożdże "ruszą", czyli na powierzchni pojawią się małe bąbelki.

      2. Jeśli będziemy piec chleb w formie (najlepiej w keksówce ok. 26 cm x 8 cm), teraz ją przygotowujemy, smarując ją wewnątrz lekko olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba. Jeśli będziemy piec bez formy, na blasze z piekarnika rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, który oprószamy mąką.

      Do zaczynu dodajemy olej i sól. Dosypując pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż przestanie kleić się do dłoni.

      Formujemy bochenek i układamy go w formie/blaszce. Na chlebie wykonujemy kilka ukośnych nacięć, które nie tylko ozdobią bochenek, lecz także zapobiegną pękaniu podczas pieczenia. Nakrywamy nasz chleb wilgotną czystą ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (można na 1 godzinę).

      Powierzchnię chleba możemy posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk.  Chleb można również posypać makiem lub sezamem.

      3. Wyrośnięty chleb wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

      Po 10 minutach pieczenia spryskujemy wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków), zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki) i zmniejszamy temperaturę do 180 st.C. Pieczemy chleb jeszcze 30 min.

      Chleb studzimy na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

      na kratce

      Okrągły bochenek studzi się na kratce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (50) Pokaż komentarze do wpisu „Najłatwiejszy chleb drożdżowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2008 09:20

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters