Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „skandynawska”

  • środa, 09 września 2015
  • czwartek, 03 września 2015
    • Ziemniaki Hasselback

      Wywodzące się ze Szwecji ziemniaki Hasselback to jeden z bardziej dekoracyjnych sposobów podania ziemniaka. Dzięki pokrojeniu na cienkie plasterki, w górnej części uzyskujemy smak i chrupkość przypominające frytki, natomiast w dolnej części mamy miękkiego, pieczonego ziemniaka. Pasują do wszystkich dań, które zazwyczaj podawalibyśmy z ziemniakami. Z dodatkiem sałatki mogą stanowić także smaczne danie kolacyjne.



      4 ziemniaki do pieczenia (w zasadzie, ilość dowolna)
      oliwa z oliwek
      sól

      ew. świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, dowolne zioła

      1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Możemy obrać je lub pozostawić w skórkach - jak wolimy.

      Ziemniaki tniemy w jak najcieńsze plasterki, ale nie docinamy do końca - zatrzymujemy się mniej więcej po niecięciu 2/3 ziemniaka tak, by ziemniak nie rozpadł się.
      By sobie to ułatwić, można ułożyć ziemniak we wgłębieniu drewnianej łyżki, i nacinać, aż nóż zatrzyma się na jej brzegu.

      2. Ziemniaki układamy na wyłożonym aluminiową folią lub papierem do pieczenia naczyniu/blasze.

      Smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Możemy również powkładać miedzy plastry ziemniaka plasterki czosnku lub użyć do posypania dowolnych ziół, np. oregano czy tymianku.

      Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
      Wówczas, gdy plasterki ziemniaków będą już rozchylone, ponownie skrapiamy je oliwą.
      Pieczemy jeszcze 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
      Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki Hasselback”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2015 11:11
  • poniedziałek, 12 września 2011
    • Duńska sałatka hot-dogowa

      Bardzo ciekawy i bardzo smaczny pomysł na sałatkę o znanej duńskiej czy też szwedzkiej nucie smakowej. Pomysł na niebanalne śniadanie lub ciekawą kolację. Użyjcie parówek dobrej jakości ( tak, wbrew pozorom, są takie, trzeba tylko czytać skład!) a na pewno polubicie to danie tak, jak my. Połączenie dwóch rodzajów ogórków ze słodko-kwaśnym sosem jest naprawdę wspaniałe.Przepis z mojego ulubionego pisma Tina Koch-Backideen, September 2011. Proste & smaczne.


      6-8 liści sałaty lodowej (lub więcej)
      1 ogórek zielony
      2 ogórki konserwowe ( lub sałatka szwedzka ze słoika)
      4 parówki

      2 kromki pieczywa tostowego

      dressing:

      6 łyżek oleju
      3 łyżki octu balsamicznego białego
      1 czubata łyżeczka musztardy
      1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
      1/2 łyżeczki cukru
      sól do smaku

      Składniki dressingu wymieszać dokładnie. Powinien by słodko-kwaśny.

      Sałatę porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plastry.
      Pieczywo tostowe zrumienić w tosterze i pokroić w niedużą kostkę.
      Parówki pokroić w kawałki i zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju.

      Wszystkie składniki sałatki zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać grzankami i ew. prażoną cebulką.
      Znakomicie smakuje z dodatkiem keczupu.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Duńska sałatka hot-dogowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2011 08:59
  • czwartek, 25 sierpnia 2011
  • środa, 17 lutego 2010
  • poniedziałek, 15 lutego 2010
  • niedziela, 06 grudnia 2009
    • Kruche pierniczki szwedzkie. Pepparkakor.

      Oprócz miękkich Piernikowych serc lubię bardzo te kruche pierniczki, w szwedzkim stylu. Nazwa Pepparkakor wywodzi się od pieprzu, który niegdyś był do nich dodawany oprócz innych przypraw korzennych. Pierwsze pierniczki zostały najprawdopodobniej upieczone w Szwecji około roku 1300, kiedy to przyprawy do piernika znalazły się na liście wydatków związanych z przygotowaniami do ślubu króla Magnusa Erikssona z Blanką z Namur w 1334 roku. Początkowo pierniki uważano za lek i sprzedawano je w aptekach. Miały podobno mieć zbawienny wpływ przy leczeniu nerwowości.:) Dzisiejsze przepisy niewiele się różnią od tych średniowiecznych. Wówczas pieprz oraz inne przyprawy były oznaką bogactwa, i  nie każdego było na nie stać. Dziś to się na szczęście zmieniło, możemy zatem cofnąć się na chwilę w czasie i dzięki pierniczkom poczuć smaki, jakie jadano prawie 1000 lat temu. 



      500 g mąki pszennej
      200 g masła
      200 g cukru
      1 jajko
      2 łyżki miodu
      2 łyżki przyprawy do piernika
      2 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżka mleka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej ( sody do pieczenia)
      szczypta soli

      Masło rozpuścić z łyżką mleka. Przelać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodać cukier, sól, miód, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz jajko. wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto.

      Ciasto wałkować na grubość ok 4 mm i wycinać ciasteczka. Ciasto jest bardzo plastyczne, więc nie ma z tym kłopotów.

      Ciasteczka przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      Piec 12 minut ( w zależności od grubości) w piekarniku nagrzanym do 200 st.
      Z tej porcji wyszło mi 50 piernikowych serc.

         

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche pierniczki szwedzkie. Pepparkakor.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 grudnia 2009 09:27
  • piątek, 22 sierpnia 2008
    • Kurczak z cytryną po kopenhasku "a la Nyhavn"

      To zapewne nie jest potrawa narodowa, ale właśnie takiego kurczaka mieliśmy przyjemność jeść w Kopenhadze w restauracji przy Nyhavn. Mówię "mieliśmy przyjemność" bo połączenie kurczaka z cytryną jest zaskakujące i wspaniałe. Bardzo, bardzo polecam :)

      pierś kurczaka
      kajzerka
      sałata lodowa
      cytryna
      ser żółty
      majonez
      ajvar

      sos sojowy
      słodka papryka

      1. Przygotować grzanki czosnkowe:

      Kajzerkę kroimy w plastry.

      Przygotowujemy
      masło czosnkowe:

      Do 1/5 kostki miękkiego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz ulubione zioła - w moim przypadku to bazylia, estragon i majeranek.

      Smarujemy kromki masłem i zapiekamy w piekarniku na rumiano.

      2. Kurczaka rozbić, wykroić kotlety, skropić sosem sojowym i posypać słodką papryką. smażyć na patelni grillowej.

      3. W czasie, kiedy kurczak się smaży, na każdym talerzu położyć grzankę, posmarować ją 1 łyżeczką majonezu. Następnie położyć liść sałaty lodowej a na to plasterek żółtego sera.

      4. Cytrynę dobrze umyć, obrać ( bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw), pokroić na plasterki, a potem w kostkę, usuwając pestki. Zasypać ją łyżeczką cukru, wymieszać.

      5. Na przygotowanych grzankach położyć kurczaka, na nim rozłożyć po porcji cytryny - ok. 2 łyżeczki. Na wierzchu dajemy łyżeczkę ajvaru. Ajvar można zastąpić salsą pomidorowo-paprykową.

      Gotowe - szybko, prosto a efekt na prawdę bardzo smaczny!

      Kopenhaga: widok na Nyhavn

      W 1167 roku na polecenie biskupa Absaloma wzniesiono warownię, która miała chronić Havn. Była to pierwotna nazwa portu. Do tego czasu miejsce to było małym, niewiele znaczącym portem. Wkrótce jednak uległo to zmianie i osada stała się ważnym węzłem morskich szlaków komunikacyjnych i błyskawicznie urosła do rangi kwitnącego centrum handlowego. Początkowo do nazwy Havn dodano słowo Kobmandens, oznajmujące kupca. Na przełomie XIV i XV wieku Port Kupców ostatecznie przekształcono na Kobenhavn. Obecnie nie znajdziemy tu już dawnego portu handlowego, jednak do brzegów Nyhavn ciągle przybijają stare żaglowce. Można także z tego miejsca udać się w rejs statkiem wycieczkowym po kanałach. Nyhavn stanowi teraz elegancką część miasta, skupiającą mnóstwo restauracji, warto odpocząć w jednej z nich i zjeść smaczny posiłek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z cytryną po kopenhasku "a la Nyhavn"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 22 sierpnia 2008 09:01

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters