Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „burger”

  • czwartek, 10 grudnia 2015
    • Kanapka z kurczakiem barbecue

      Dziś mam dla Was przepis na szybką i smaczną kanapkę z domowym kurczakiem barbecue, do której wykorzystamy sos barbecue wg przepisu Gordona Ramsaya.

      BBQ chicken sandwich

      1 duża pierś kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka

       

      sos barbecue wg Gordona Ramsaya

      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      ogórki konserwowe

      bułki

      1. Sos: na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy kurczaka: na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy z obu stron na złoto przekrojoną na pół w poprzek pierś kurczaka (tak, by z jednego filetu otrzymać dwa cieńsze), oprószoną solą, pieprzem i papryką z obu stron. Usmażone filety zdejmujemy z patelni i rozrywamy na małe kawałki za pomocą dwóch widelców.

      3. Do kurczaka dodajemy pożądaną (w zależności, czy potrawa ma być gęściejsza, czy rzadsza) ilość sosu, mieszamy.

      Bułki kroimy na pól i lekko podpiekamy w tosterze. Układamy na nich kurczaka barbecue wraz z plastrami ogórka konserwowego lub dowolnymi innymi dodatkami. Podajemy na ciepło. 

      

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapka z kurczakiem barbecue”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 grudnia 2015 14:28
  • środa, 18 listopada 2015
    • Burgery z kurczaka z jalapeno i cheddarem

      Burgery z mięsa drobiowego to coś, czego zdecydowanie warto spróbować. Zwłaszcza, gdy doda się do nich pięknie czerwoną lub zieloną papryczkę, zieloną natkę pietruszki, ser i aromatyczne przyprawy. Przepis od Annies-Eats. Oczywiście, burgery te można zjeść nie tylko w bułkach, lecz również do obiadu. Dodatki również mogą być inne - poniżej znajdziecie niezwykle ciekawą smakowo kompozycję z guacamole i sosem barbecue.

      chicken burger

      1 duża pierś kurczaka - zmielona

      1 mała cebula - obrana, bardzo drobno posiekana

      1 papryczka jalapeno lub chili - bardzo drobno posiekana, bez pestek

      1 małe ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

      1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

      4 łyżki startego na tarce sera cheddar (lub innego twardego sera żółtego o wyrazistym smaku)

      1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - do smaku

       

      mąka pszenna do obtoczenia

      olej lub oliwa do smażenia

       

      oraz:

      4 bułki do hamburgerów

      plastry pomidora

      plastry cebuli czerwonej lub białej

      guacamole

      ostry sos chili lub sos barbecue

       

      1. Pierś kurczaka mielemy lub siekany drobno w malakserze. *

      Do mięsa dodajemy siekaną cebulę, papryczkę (nie obawiajcie się, burgery wcale nie sa zbyt pikantne), czosnek, natkę, sok z cytryny, kumin i paprykę słodką. Dodajemy do smaku sól i pieprz, mieszamy.

      Burgery można formować od razu lub odstawić do lodówki do użycia później (do 12 godzin w lodówce).

      Z masy formujemy 4 okrągłe burgery. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoto.

       

      2. Bułki przekrawamy i rumienimy od wewnątrz na suchej patelni. Na dolną część nakładamy po łyżce guacamole, na to układamy burger, plastry pomidora, cebuli i sos barbecue. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.


      *Osobiście o wiele bardziej wolę sama zemleć mięso drobiowe, ponieważ wtedy dokładnie wiem, co mam w składzie. Można jednak oczywiście użyć gotowego mięsa drobiowego mielonego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 14:27
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Soczysty filet / kotlet z kurczaka. Chick-fil-A Chicken Sandwich

      Wiele osób rezygnuje z przygotowywania kotletów z piersi kurczaka obawiając się, że wyjdą za suche. Z pewnością jednak nie zdarzy się to w przypadku dzisiejszego przepisu. Cały trick polega na marynowaniu mięsa. Oryginalny przepis pochodzi z sieciowej restauracji o nazwie Chick-fil-A (USA), jednak przypadł on do gustu tak wielu osobom, że można znaleźć w sieci mnóstwo przepisów kopiujących ten smak. Jeśli zaś coś jest smaczne, warto skorzystać z dobrego pomysłu, przygotowując danie w domu w zdrowszej niż restauracyjna wersji. Tak przygotowane filety świetnie smakują w burgerach, lecz możemy je również podać w sposób tradycyjny, jako dodatek do warzyw i ziemniaków czy kaszy. Przepis na podstawie Secret Copycat Restaurant Recipes.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      1/4 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
      1/2 - 1 łyżeczk(i)a ostrego sosu chili

      1 jajko
      1/4 szklanki mleka

      panierka:
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1 łyżeczka cukru pudru
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      1/2 łyżeczki bazylii
      1/4 łyżeczki soli selerowej (można ew. pominąć)

      dodatkowo:
      bułki do burgerów, sos do burgerów, świeża sałata, ogórek konserwowy w plastrach, pomidor w plastrach

      sos:
      1/2 szklanki keczupu
      1/4 szklanki majonezu
      1-2 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
      1 ogórek konserwowy, jak najdrobniej posiekany w kostkę
      1/2 małej cebuli, jak najdrobniej posiekanej w kostkę

      1. Jeśli chcemy podać kurczaka w burgerach, kroimy filet na 4 części: najpierw "po grubości", aby uzyskać dwa cieńsze duże kotlety, a następnie każdy z kotletów kroimy na pół.
      Jeśli chcemy podać kurczaka jako danie obiadowe, przekrajany duży filet jedynie "po grubości" lub używamy dwóch mniejszych filetów.

      Filety marynujemy w zalewie od ogórków konserwowych wymieszanej z sosem chili przez 30 minut (można dłużej. Wówczas wstawiamy mięso do lodówki).

      Marynata ta jest właśnie owym trickiem i "sekretnym składnikiem", który powoduje, że mięso jest niesamowicie soczyste i delikatne. Warto spróbować, bo efekt naprawdę bardzo różni się od kotletów przygotowywanych bez jej użycia.

      2. Mleko mieszamy z jajkiem, a z podanych składników przygotowujemy panierkę.
      Kawałki mięsa moczymy z obu stron w mleku po czym dokładnie obtaczamy z obu stron w panierce, dociskając dłonią.
      Mięso smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

      3. Jeśli chcemy podać kurczaka w burgerach, rumienimy przekrojone na pół bułki do hamburgerów w opiekaczu. Nakładamy sos przygotowany z podanych składników, kurczaka i dodatki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Soczysty filet / kotlet z kurczaka. Chick-fil-A Chicken Sandwich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:41
  • wtorek, 05 maja 2015
    • Burger z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

      Uwielbiam burgery. Dzięki możliwości tworzenia setek kompozycji składników, zapewniają niesamowitą różnorodność smaków, przy jednoczesnej prostocie i szybkości wykonania. Lubie zwłaszcza burgery bezmięsne, ponieważ ich smaki są zazwyczaj bardziej złożone. W przypadku dzisiejszej propozycji kompozycja składników jest wyjątkowo udana: aromatyczna karmelizowana cebula, podsmażone pieczarki i ogórki konserwowe oraz prosty, lecz podkreślający smak sos. Spróbujcie koniecznie. Przepis na podstawie AverieCooks.



      2 bułki do burgerów
      1 cebula + szczypta cukru
      6 dużych pieczarek
      1-2 ogórki konserwowe (można również użyć sałatki szwedzkiej z ogórków w plastrach)
      1/4 łyżeczki tymianku
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka zalewy od ogórków konserwowych
      ew. sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      sos:
      1/2 szklanki keczupu
      1/4 szklanki majonezu
      1-2 łyżki zalewy od ogórków konserwowych

      Z podanych składników przygotowujemy sos. Bułki kroimy na pół i rumienimy w piekarniku lub opiekaczu, rozcięciem do góry.

      Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na małym ogniu smażymy cebule ze szczypta cukru, mieszając. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pieczarki, obrany, posiekany czosnek i tymianek. smażymy, aż pieczarki będą rumiane. wówczas dodajemy pokrojony w plastry ogórek konserwowy i łyżkę zalewy. Smażymy razem minutę, mieszając, by smaki się połączyły. Jeśli jest taka potrzeba, możemy doprawić do smaku pieprzem lub solą.

      Na posmarowanych sosem bułkach układamy warzywa. Podajemy od razu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 maja 2015 14:41
  • wtorek, 17 marca 2015
  • piątek, 13 marca 2015
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
  • czwartek, 24 lipca 2014
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Wegetariański burger z bakłażanem / Kotlety z bakłażana

      Przedstawiam kolejny - po burgerze z grillowanym bakłażanem -  pomysł na burgery / kotlety z bakłażana. Także tym razem są one pyszne i pożywne. Przepis z One Green Planet.



      1  średni bakłażan
      1 cebula
      1/2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej twardej odmiany)
      1 duży ząbek czosnku
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      bułka tarta - ok. 1 szkl.
      2 łyżki oleju

      olej do smażenia

      + bułki do burgerów
      i dowolne dodatki, jak:
      keczup, majonez, ser, świeży pomidor, ogórek, ogórek kiszony, cebula, sałata, etc.

      Bakłażan kroimy w drobną kostkę, najlepiej 1 cm x 1 cm.
      Dusimy w rondlu na rozgrzanym oleju (2 łyżki) mieszając, aż będzie całkowicie miękki. Nie dodajemy więcej oleju, ponieważ bakłażany chętnie chłoną olej i danie może wyjść zbyt tłuste w smaku.

      Gdy bakłażany będą już miękkie, ugniatamy je tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia, by nie poparzyły nam dłoni.
      Następnie do bakłażanów dodajemy starty żółty ser, obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę, obrany i przeciśnięty ząbek czosnku, siekaną natkę pietruszki, sól i pierz. Mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo bułkę tartą. Jej ostateczna ilość zależy od wielkości naszego bakłażana. Dodajemy po trochu, aż do uzyskania zwartej konsystencji, która pozwoli na swobodne formowanie burgerów, które nie będą się rozpadały. Zazwyczaj jest to ok. 1 szklanka.

      Gotową masę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do wychłodzenia. Następnie z masy formujemy burgery( 4 do 6, w zależności od wielkości bakłażana i burgerów, jakie chcemy zrobić), które smażymy na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na rumiany kolor. Podczas odwracania na drugą stronę należy zachować ostrożność, by burgery się nie uszkodziły - najlepiej użyć łopatki do odwracania kotletów i pomóc sobie np. widelcem. Dodatkowo, dobrze wysmażone burgery łatwiej jest odwracać.

      W międzyczasie rumienimy bułki do burgerów, po czym smarujemy dolną cześć majonezem, a górną keczupem. Układamy dodatki, jak np. ser, sałatę, kiszonego ogórka, burgera, cebulę oraz plaster pomidora, nakrywamy górną częścią bułki. Podajemy gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 14:18
  • poniedziałek, 07 lipca 2014
  • wtorek, 03 czerwca 2014
    • Wegetariańskie burgery z jajek. Kotlety z jajek na twardo.

      Choć burger jest bezmięsny nie oznacza to, że cieszyć się nim mogą jedynie wegetarianie :). Jego smak oraz walory odżywcze zadowolą każdego miłośnika dobrego jedzenia. Możemy go podać w bułce lub uformować z masy kotlety mielone, które następnie podamy z ziemniakami i ulubioną sałatką czy warzywami. Jako dodatki dobrze sprawdzą się w tej roli np. surówka z kiszonej kapusty, marchewka z groszkiem czy buraczki zasmażane. Prosto i pysznie, polecam!



      burgery:
      6 jajek ugotowanych na twardo
      6 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
      1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
      1 łyżka drobno siekanego koperku
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka musztardy
      1 jajko surowe
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      bułka tarta

      dodatki:
      bułki do burgerów
      sałata
      kiszony ogórek
      pomidor
      cebula
      majonez, keczup

      6 jajek gotujemy na twardo. Studzimy je pod zimną woda na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!). Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.

      Z masy formujemy w dłoniach 6 płaskich burgerów lub 4 okrągłe lub owalne kotlety mielone. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      W międzyczasie rumienimy bułki do burgerów, po czym smarujemy dolną cześć majonezem, a górną keczupem. Układamy sałatę, kiszonego ogórka, burgera, cebulę oraz plaster pomidora, nakrywamy górną częścią bułki. Podajemy gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegetariańskie burgery z jajek. Kotlety z jajek na twardo.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 czerwca 2014 11:06
  • środa, 28 maja 2014
  • środa, 14 maja 2014
    • Domowy hamburger

      Hamburgery zazwyczaj uważa się za niezdrowy posiłek - i słusznie, jeśli mamy na myśli produkty z popularnych sieci fast food. Przygotowując hamburgery w domu mamy całkowity wpływ na jakość i świeżość użytego mięsa, sami dobieramy ulubione pieczywo, sami dobieramy ulubione warzywa oraz decydujemy ile i jakiego sosu użyć. Taki hamburger staje się pysznym i zdrowym posiłkiem, a jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że już nigdy nie zapragniecie wątpliwej jakości produktu z sieciówki :)



      po 200 g mielonej wołowiny na 1 hamburger
      odpowiednia ilość bułek
      ulubione warzywa: u mnie świeża chrupiąca sałata, cebula i pomidor
      ew. po 1 plasterku sera żółtego na każdy hamburger
      świeżo mielony czarny pieprz

      do wyboru:
      majonez
      keczup
      sos bbq

      Zaczynamy od mięsa - załóżmy, że robimy 4 hamburgery. Bierzemy więc 800 g świeżego mielonego mięsa. Mieszamy je z 1 łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 łyżkami oleju. Z masy formujemy 4 okrągłe płaskie burgery. Robimy burgery ciut większe, niż nasze bułki, ponieważ mięso podczas obróbki cieplnej trochę się skurczy.

      Tępą stroną noża robimy na burgerach wzorek w postaci "kratki" - dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia/pieczenia.

      Burgery pieczemy w zamykanym grillu elektrycznym lub smażymy z obu stron na złoto na patelni grillowej. Przy smażeniu na patelni zwykłej z powłoką teflonową polewamy  patelnię minimalną ilością oleju.

      Kiedy burgery się smażą, kroimy na pół i rumienimy w piekarniku/opiekaczu bułki.

      Spód bułki smarujemy wybranym sosem, układamy część warzyw. Na warzywach układamy usmażonego burgera, ser, resztę warzyw i przykrywamy druga połówką bułki, posmarowaną sosem. Podajemy od razu.

      Dla osób nie jedzących mięsa polecam Vegeburger.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 14:37
  • czwartek, 09 stycznia 2014
    • Śniadaniowe burgery z sadzonym jajkiem

      Smaczna i pożywna propozycja śniadaniowo - kolacyjna, czyli połączenie wołowego burgera z sadzonym jajkiem. Znakomicie smakuje z dodatkiem ostrego sosu i sałatką z ulubionych warzyw. Przygotowując burgery samodzielnie mamy kontrolę nad jakością składników. Przepis wg Williams Sonoma.



      na 4 burgery
      600 g mielonej wołowiny
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      4 jajka
      2 bułki kajzerki lub bułki do hamburgerów

      2 łyżeczki masła

      Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy z niego 4 okrągłe, płaskie burgery. Na wierzchu każdego burgera robimy kratkę za pomocą tępej części ostrza noża (lekko dociskamy nóż do mięsa). Dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia.

      -Bułki kroimy na pół, lekko podgrzewamy w opiekaczu. Można lekko posmarować je masłem czosnkowym, jeśli ktoś lubi (masło wymieszane z przeciśniętym ząbkiem czosnku)
      -Burgery smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto lub grillujemy na patelni grillowej.
      -Na niewielkiej ilości masła smażymy jajka sadzone.

      Na każdej z bułek układamy burgera, na wierzchu układamy jajko. Podajemy z ulubionym ostrym sosem lub ketchupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 stycznia 2014 13:38
  • środa, 13 czerwca 2012
    • Sloppy Joe, mielona wołowina w sosie pomidorowym

      Sloppy Joe został podobno wynaleziony przez kucharza imieniem Joe w restauracji w Sioux City w stanie Iowa. Ta znana amerykańska potrawa to mielone mięso wołowe w sosie pomidorowym, podawane w bułce. Dzięki niemu zwykła kanapka przeradza się w pożywną ciepłą kolację. Jednak to niezwykle smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu mięso można wykorzystać także inaczej: np. podać je z makaronem - jako sos, z ziemniakami, lub jako nadzienie do naleśników. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z tak przygotowanym mięsem, bo naprawdę warto :)

      Sloppy Joe

      700 g mielonego mięsa wołowego
      2 średniej wielkości cebule
      1 papryka zielona
      1 ząbek czosnku
      1 puszka całych pomidorów 
      2 łyżki keczupu
      2 łyżki musztardy
      4 łyżki sosu Worcester
      1 łyżeczka cukru
      1/2 łyżeczki tymianku
      sól i mielony czarny pieprz do smaku
      szczypta chili - do smaku

      olej
      bułki do burgerów
      ogórki konserwowe lub sałatka szwedzka

      W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso mielone, rozdzielając je widelcem i mieszając. Kiedy się podsmaży, dodać obrane, posiekane cebule i posiekaną paprykę i posiekany czosnek. 

      Kiedy mięso będzie lekko rumiane, a warzywa podsmażone, dodać pomidory z puszki, odlewając od nich sok do przygotowanej wcześniej szklanki.

      Po dodaniu pomidorów, rozdrobnieniu ich na patelni i wymieszaniu, dodajemy stopniowo sok, dostosowując gęstość potrawy do swoich upodobań i potrzeb. 
      Następnie dodajemy tymianek, keczup, musztardę, cukier oraz sos Worcester. Mieszamy i dusimy chwile razem, aż część sosu odparuje i danie zgęstnieje. Pod koniec  doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sloppy Joe, mielona wołowina w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 13:03
  • sobota, 23 maja 2009
    • Vegeburger

      Wszystko zaczęło się od Falafela, który mnie po prostu zachwycił. Skoro w krajach arabskich używa się go zamiast mięsa, podając w chlebku pita, to dlaczego nie zrobić z niego hamburgera?  W efekcie uzyskałam pysznego, aromatycznego i co ważne - pożywnego burgera, w pełni mogącego zastąpić wersję mięsną.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/3 łyżeczki kuminu
      1/3 łyżeczki curry
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia


      Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.

      Burgery  smażyć na goracym oleju  na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek.

      Z tej porcji wychodzi 6- 8 burgerów o średnicy ok.8 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Vegeburger”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      sobota, 23 maja 2009 10:08

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters