Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „por”

  • czwartek, 16 czerwca 2016
    • Zupa krem z pora

      Bardzo lubię zupy w kremowej postaci. Robi się je niesamowicie szybko i prosto, a jednocześnie są tak eleganckie, że można podać je nie tylko na co dzień, lecz i na każdym przyjęciu. Do tego, aksamitna konsystencja zupy ma w sobie wiele domowego ciepła. Dziś proponuję Wam delikatną lecz pełną smaku zupę z porem.

       Potato & Leek Soup

      1 duży por (mój ok. 330g) - pokrojony w plasterki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w plasterki

      500g ziemniaków - obranych, pokrojonych w drobną kostkę

      1-z ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1,25 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)

      1/2 szklanki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

       

      grzanki lub groszek ptysiowy

      garść sera żółtego o wyrazistym smaku, startego na tarce (u mnie cheddar)

      siekany szczypiorek

       

      1. Dokładnie oczyszczony por kroimy w plasterki. Używamy całej części białej i większości części zielonej, odrzucając tylko górne, twarde kawałki zielonych liści. Łodygę selera również kroimy w plastry.

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło z olejem (zapobiegnie on przypalaniu się masła). Podsmażamy, mieszając, seler wraz z porem, aż por stanie się lekko szklisty.

      2. Wówczas dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek; zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ok. 20 minut.

      Zupę ucieramy na krem za pomocą blendera. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozrzedzić dodatkowym bulionem lub mlekiem.

      Porcje zupy podajemy posypane grzankami, serem i szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z pora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 czerwca 2016 14:23
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami

      To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.



      surowy filet z łososia (ilość uzależniona od apetytu jedzących)
      olej, sól, świeżo mielony czarny pieprz

      ziemniaki - używamy albo młodych małych ziemniaków (wówczas możemy ugotować je bez obierania) lub twardej odmiany ziemniaków do pieczenia lub do sałatek (wówczas naturalnie je obieramy); chodzi o to, by ziemniaki zachowały kształt i nie rozsypały się podczas gotowania

      1 por - ogólnie objętościowo ok. o połowę mniej, niż ziemniaków

      cytryna - do podania

      sos bazyliowy:
      100 ml oleju lub oliwa z oliwek
      1 garść listków świeżej bazylii
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 duży ząbek czosnku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

      1. Ziemniaki dokładnie czyścimy (młode) lub obieramy i kroimy w duże kawałki (w zależności od wielkości ziemniaka). Gotujemy w osolonej widzie, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy do garnka ukośnie pokrojonego w krążki pora. Przykrywamy garnek na 1 minutę, po czym całość odcedzamy.

      W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy rybę i sos.

      2. Łososia nacieramy łyżeczką oleju, oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoto. Możemy także upiec go w piekarniku.

      Za pomocą blendera ucieramy olej wraz czosnkiem i  ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ugotowane ziemniaki wraz z blanszowanym porem polewamy sosem bazyliowym, delikatnie mieszamy.
      Podajemy wraz z łososiem i cząstkami cytryny.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 13:18

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters