Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kapusta”

  • środa, 05 lipca 2017
    • Surówka z kiszonej kapusty

      Surówka z kiszonej kapusty to polski klasyk, pasujący do wielu dań obiadowych, zwłaszcza zaś do mięs, drobiu czy ryb. Świetnie podkreśli także smak dań wegetariańskich, np. kopytek z sosem grzybowym. Ta smaczna i zdrowa surówka jest  bardzo prosta w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. Świetnie smakuje także na drugi czy trzeci dzień, można zatem przygotować ją sobie w większej ilości lub zrobić z wyprzedzeniem.

       Polish Sauerkraut Salad

      400 g kiszonej kapusty - pokrojonej

      1 duża cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

      1 mała marchewka – obrana, starta na tarce

      1 łyżeczka ziaren kminku

      ½ łyżeczki cukru

       4 łyżki oleju słonecznikowego

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku


      Kapustę bardzo dobrze odciskamy z soku. Można ją wypłukać, lecz ja tego nie robię, by nie pozbawiać jej smaku.

      Kapustę układamy na desce do krojenia i bardzo drobno siekamy. Ja kroję kapustę w kratkę: po normalnym pokrojeniu porcji kapusty w jedną stronę odwracam deskę o 90 st. i kroję kapustę w drugą stronę. Kapustę mieszamy w salaterce z drobniutko posiekaną cebulą, startą marchewką, cukrem i olejem. Dodajemy do smaku sól (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprz.

      Ilość przypraw zależy od Waszych upodobań, ważne jest jednak, by surówka była wyrazista w smaku.

      Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy przygotowujemy ją co najmniej na godzinę przed podaniem, by smaki mogły się połączyć.

      Przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z kiszonej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 08:34
  • czwartek, 30 marca 2017
    • Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

      Zazwyczaj myślimy o gołąbkach w ich tradycyjnym, mięsnym wydaniu (klik – przepis). Dziś mam dla Was inna propozycję: przepyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Mimo, że danie wygląda podobnie, smakuje zupełnie inaczej, jest bardzo pożywne i zdecydowanie warte wypróbowania. Ich odmienność podkreśliłam dodatkowo sosem beszamelowym. Przygotowanie gołąbków jest łatwe, lecz czasochłonne. W tygodniu można sobie ułatwić pracę, dzieląc poniższe czynności na dwa dni (tak tez i ja robię):  jednego dnia przygotować można nadzienie, a drugiego zająć się zawijaniem i dokończeniem dania. Ponieważ kapusta sama w sobie ma łagodny smak, nadzienie należy doprawić naprawdę intensywnie, by danie było wyraziste. Polecam!

      Cabbage Rolls with Buckwheat Growth and Mushrooms

      1 średniej wielkości kapusta biała lub włoska


      Nadzienie:

      100 g kaszy gryczanej

      2 cebule – obranej, drobno posiekanej

      4 ząbki czosnku – obranego, drobno posiekanego

      1 duża marchewka – obrana, starta na tarce (grube oczka)

      400 g pieczarek – startych na tarce (grube oczka)

      2 listki laurowe

      4 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżeczka świeżo mielonego czerwonego pieprzu – do smaku

      Sól do smaku

      1-2 jajka

      4 łyżki bułki tartej

      Olej do smażenia


      Zalewa:

      1,2 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)

      2 łyżki siekanego koperku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

       

      Sos:

      1 łyżka masła
      2 łyżeczki mąki pszennej
      150 ml zimnego mleka

      150 ml śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
      sól i pieprz do smaku

       

      1. Kaszę gotujemy. Gdy będzie gotowa, dobrze ją odcedzamy.

      W międzyczasie na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki, listek oraz ziele angielskie. Gdy pieczarki będą rumiane, dodajemy kasę gryczaną. Całość mieszamy i smażymy razem 3 minuty. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą, by nadzienie było wyraziste w smaku. Gdy nadzienie trochę przestygnie, dodajemy jajka i bułkę tartą, mieszamy.

      2. W miarę możliwości wybieramy główkę kapusty o luźno osadzonych liściach. Kolor nie ma znaczenia, smak będzie taki sam. Z włoskiej kapusty otrzymamy gołąbki w ładnym zielonym kolorze a z białej - białe. Najpierw odcinamy pozostałość po korzeniu, ok. 1-2 cm w górę główki. 2-3 wierzchnie liście zdejmujemy, myjemy i odkładamy. Wyłożymy nimi naczynie do zapiekania. Dzięki temu potrawa nie przypali się. Pozostawmy też 1-2 liście, którymi nakryjemy wierzch potrawy przed przykryciem pokrywką.

      Te liście, które da się zdjąć, zdejmujemy ręcznie. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wkładamy odjęte liście i główkę kapusty. Gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy kapustę - większość liści powinna dać się oddzielić. Chłodzimy je w zimnej wodzie. Jeśli nie wszystkie liście się dały zdjąć, powtarzamy gotowanie z resztą kapuścianej główki. W zależności od wielkości liści i ilości nakładanego nadzienia możemy potrzebować różnej liczby liści. Mi z tej porcji mięsa wyszło 10 dużych gołąbków.

      Gdy liście mamy już oddzielone, ostrym nożem odcinamy najgrubszy nerw idący wzdłuż każdego liścia tak, by liść był płaski. Ułatwi to zwijanie gołąbków.

      3. Na dole każdego liścia układamy po uformowanej w walec porcji nadzienia. Zawijamy dół liścia ku górze. Następnie składamy oba boli do środka i zwijamy liść w roladkę.

      zawijanie gołąbków

      Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania z pokrywą, uprzednio wyłożonym zachowanymi wcześniej liśćmi z wierzchu kapusty. Wlewamy przygotowaną zalewę, by przykryła lekko gołąbki.

      Przykrywamy naczynie pokrywą i zapiekamy potrawę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 1 godzinę.

      Cabbage Rolls

      Gołąbki po upieczeniu

      4. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem i śmietanką. Chwilę gotujemy czekając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z palnika, dodajemy czosnek i doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Gołąbki podajemy z ziemniakami lub pieczywem, polane sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 marca 2017 10:59
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Duszona kiszona kapusta po bawarsku

      Kiszona kapusta jest nie tylko charakterystycznym produktem w kuchni polskiej, lecz także niemieckiej, a szczególnie - bawarskiej.  Z tego przepisu otrzymamy delikatną, pyszną kapustę o wyważonym smaku, idealną jako dodatek do większości dań obiadowych - pasuje ona bowiem do drobiu, mięs i ryb. Przepis na podstawie  Allrecipies oraz Food.

      Bavarian Sauerkraut

      500 g kapusty kiszonej - odciśniętej, drobno posiekanej

      100 g wędzonego surowego boczku - pokrojonego w kostkę

      1-2 cebule - obrane, posiekane

      1 jabłko - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w drobną kostkę

      1 łyżeczka ziaren kminku

      1-2 jagody (kulki, ziarna) jałowca

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wina

      1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

      sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

      olej do smażenia

       

       

      1. Kapustę kiszoną odciskamy i drobno siekamy. Odciśnięty sok zachowujemy. Ponieważ kapusty kiszone trafiają się różne, bardziej lub mniej kwaśne, zachowany sok może nam posłużyć do ostatecznego nadania smaku potrawie.

      2. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, rumienimy pokrojony boczek i posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną, drobno pokrojone w kostkę jabłko oraz kminek i jałowiec. Smażymy kilka chwil, mieszając, po czym zalewamy bulionem i winem, dodajemy cukier. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ok. 20-30 min.

      3. Gdy kapusta będzie już miękka, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Gotujemy chwilę, by kapusta zgęstniała. Następnie doprawiamy kapustę do smaku solą i/lub pieprzem.

       

      Na tym samym zdjęciu widzicie również puree ziemniaczane z prażoną cebulką.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:22
  • wtorek, 15 listopada 2016
    • Czerwona surówka BBQ z kapusty

      Łatwo odgadnąć, dlaczego surówka ta nosi nazwę "Czerwona". Barwę tę nadaje jej dressing zawierający keczup. Składniki potrzebne do jej przygotowania są niezwykle proste, lecz smak jest naprawdę świetny. Słodko-kwaśny, z lekką nutą pikanterii, idealnie nadaje się do wszystkich dań z grilla, jak również pieczonych mięs czy ryb. Surówka pochodzi ze stanu Północna Karolina w USA, gdzie jest naprawdę bardzo popularna. Przepis na podstawie ASouthernSoul.


      North Carolina Red BBQ Slaw

       

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku 

      dressing:

      1/2 szklanki dobrej jakości keczupu*

      1/4 szklanki  octu winnego

      2 łyżki cukru

      1/2 łyżeczki ostrego sosu chili lub Tabasco - do smaku

      szczypta mielonej wędzonej papryki

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, u mnie po 1/2 łyżeczki

      siekana natka pietruszki do dekoracji

       

      1. Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      2. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do kapusty. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Decydujemy też, czy jest wystarczająco pikantna. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły.  Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.

      * Ponieważ keczup nadaje temu dressingowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czerwona surówka BBQ z kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2016 13:31
  • poniedziałek, 31 października 2016
    • Klasyczna surówka obiadowa z białej kapusty

      W zasadzie, tytuł dzisiejszej potrawy mówi wszystko: to najbardziej klasyczna z klasycznych surówek obiadowych, bardzo łatwa w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna, pasuje bowiem do mnóstwa dań, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Bez problemu przechowuje się ją w lodówce do kilku dni, zatem można przygotować ją również w większych ilościach.


      The Easiest White Cabbage Salad

       

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku

      1 marchewka - obrana, starta na tarce


      dressing (składniki mieszamy):

      1/3 szklanki oleju

      3 łyżki białego octu winnego

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      4 łyżki siekanego koperku

       


      Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      Następnie dodajemy marchewkę i dressing. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły. 

      Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2016 12:54
  • czwartek, 27 października 2016
    • Coleslaw, czyli surówka z białej kapusty

      Historia surówki Coleslaw sięga najprawdopodobniej czasów rzymskich. Sama zaś nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem "koolsalade" (surówka z kapusty). Ta prosta i pyszna sałatka jest wspaniałym dodatkiem do różnych dań obiadowych, zwłaszcza do pikantnych mięs: drobiu, wieprzowiny czy wołowiny; ponadto pasuje również do ryb i dań bezmięsnych, jak np. krokiety.

      Coleslaw

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku

      1 marchewka - obrana, starta na tarce


      sos (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki majonezu

      1/2 szklanki maślanki

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżeczka soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      2 łyżki białego octu winnego

       


      Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      Następnie dodajemy marchewkę i sos. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły. 

      Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 2 dni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 października 2016 13:19
  • środa, 05 października 2016
    • Mie Goreng, czyli słodko pikantny makaron z warzywami

      Nazwa mie goreng (pisana także czasem jako Mee goreng czy mi goreng) oznacza "smażony makaron". Danie to jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, podawanym zarówno przez ulicznych sprzedawców, jak i w wytwornych restauracjach. Oprócz makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej cebulę i kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona cebula. Potrawa może zawierać także dowolne mięso, np. kurczaka, krewetki, wieprzowinę czy wołowinę, lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny. Przepis na podstawie: Wandercooks.

       Mie Goreng

      ok. 250 g makaronu (można użyć błyskawicznego makaronu ramen z tzw. zupek chińskich)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejszą kostkę

       + sól, mielony pieprz, curry

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      4 garście siekanej kapusty pekińskiej

      1/3 szklanki prażonej cebuli

      1 garść siekanego szczypioru

      olej do smażenia

      jajka - po 1 na porcje, smażymy jako jajka sadzone

       

      sos (składniki mieszamy):

      4 łyżki kecap manis (słodki sos sojowy)

      4 łyżki wody

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki miodu

      1-2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (do smaku)

      1 łyżeczka curry

      1 łyżeczka maki ziemniaczanej


       1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i curry, mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły mięso. składniki sosu mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, by sos był słodko-słono-pikantny.

      2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość oleju. Smażymy mięso, aż będzie rumiane, po czym zdejmujemy je z patelni.

      Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i marchewką. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy kapustę pekińską. Mieszamy. Smażymy razem ok. 1 minutę, po czym odsuwamy warzywa do boku patelni/woka, by kapusta nie zrobiła się zbyt miękka. Na wolnej powierzchni podsmażamy chwilę, mieszając, ugotowany, dobrze odcedzony makaron, po czym dodajemy kurczaka i całość mieszamy, łącząc wszystkie składniki.

      Ostatni krok to wlanie na patelnię przygotowanego sosu. Mieszamy całość z sosem i smażymy kilka chwil, by sos zgęstniał. Dodajemy prażona cebulkę i szczypior. Jeszcze raz wszystko mieszamy.

      Każdą porcję podajemy z z sadzonym jajkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2016 15:25
  • wtorek, 04 października 2016
    • Zupa kokosowa curry z chrupiącymi warzywami

      Urzekła nas nietypowość tej zupy: w aksamitnym kremie ziemniaczanym z curry, którego podstawą jest mleko kokosowe, zanurzone są chrupiące warzywa, które nadają zupie wyjątkowy charakter dzięki różnorodności smaków i kolorów. To wyjątkowa propozycja, którą możecie podać zarówno z kurczakiem (czy np. krewetkami), jak i w wersji bezmięsnej, z samymi warzywami lub z tofu. co najlepsze, zupa prezentuje nieograniczone możliwości improwizacji, ponieważ możemy dowolnie dobierać nasze ulubione warzywa. Przepis na podstawie PinchOfYum.

       Coconut Curry Soup

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejsza kostkę

      sól, mielony pieprz, curry i mąka pszenna do obtoczenia

       

      1 cebula - obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, posiekany

      1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości zupy)

      1 łyżeczka przyprawy curry

      1 kg ziemniaków - obranych, pokrojonych w kawałki

      1 łyżeczka cukru

      400 ml mleka kokosowego (1 duża puszka)

      2-3 szklanki bulionu warzywnego

      sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek do smażenia


      ulubione świeże warzywa (np. ciecierzyca, pieczarki, kapusta biała lub pekińska, szczypior, cukinia, blanszowane brokuły, blanszowany kalafior, blanszowana fasolka szparagowa, młody szpinak, rzodkiew) , u mnie:

      pocięta w jak najdrobniejsze paski czerwona kapusta

      podobnie pocięta papryka

      pocięta w wiórki marchewka

      posiekana natka pietruszki

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy posiekana cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pastę curry i przyprawę curry. Mieszamy i smażymy chwilkę, by przyprawy uwolniły aromat.

      Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy całość mlekiem kokosowym i bulionem (do wysokości ziemniaków).  Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

      Gdy ziemniaki będą już miękkie, ucieramy zupę na gładko blenderem. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem. Doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem. 

      2. W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy drobniutko pokrojone, obtoczone w przyprawach i mace mięso z kurczaka, aż będzie rumiane.

      Drobno kroimy ulubione warzywa.

      3. Zupę podajemy z porcją kurczaka i warzyw (na talerzu można potem wszystko przemieszać) i cieszymy się chrupaniem warzyw aksamitnym,  kokosowym kremie curry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 października 2016 14:45
  • piątek, 30 września 2016
    • Klopsiki a la gołąbki

      Jeśli macie ochotę na tradycyjne gołąbki, czyli roladki z kapusty z mięsem, polecam Wam ten przepis (klik).  Jeżeli natomiast preferujecie drogę na skróty, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jego zaletą jest przede wszystkim czas - przygotowanie potrawy jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne. Siekana kapusta gotuje się przy tym o wiele szybciej. Dodatkowo, nie musimy mieć całej, nienaruszonej główki kapusty, by przygotować to danie, wystarczy połówka, ćwiartka - ile macie. Co najlepsze, smak jest taki sam, jak przy tradycyjnej wersji.

       Meatballs with Cabbage in Tomato Sauce

      500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
      2 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1 bułka kajzerka
      2 małe jajka
      1 łyżeczka mielonego kminku
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak

      mąka pszenna do obtoczenia

      ew. gotowany ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy mięsnej)

      1/2 kg dowolnej kapusty: białej, włoskiej lub czerwonej

      sos:
      1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju
      1 puszka pomidorów w kawałkach
      1 łodyga selera naciowego
      4 ząbki czosnku
      2 szklanki bulionu warzywnego
      1-2 łyżki cukru
      1/2 szklanki rodzynek
      1 łyżeczka ziaren kminku
      2 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku
      szczypta sody kuchennej (sody oczyszczonej)

      1/2 szklanki wody + 1 łyżka  mąki pszennej

       

      1. Kapustę przekroić na pół, wykroić głąb. Pokroić na plastry, a następnie - w kostkę.


      W rondlu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę. W międzyczasie ucieramy w malakserze na gładki przecier pomidory wraz z zalewą, z łodygą selera i czosnkiem. Wlewamy do rondla ze zrumienioną cebulą, dodając następnie wodę, rodzynki i wszystkie przyprawy. Jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i mieszamy. Zneutralizuje ona zbytnią kwasowość pomidorów. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodajemy siekaną kapustę. gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, ok. 20-30 minut (czerwona kapusta gotuje się dłużej, niż biała i włoska).

       

      2. w międzyczasie przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką) i przyprawami. Jeśli chcemy do masy dodać gotowany ryż - dodajemy go teraz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. z masy formujemy klopsiki wielkości mandarynek, które obtaczamy w mące.

       

      3. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy do niej wodę wymieszana z mąką, by sos się zagęścił. klopsiki wkładamy do sosu (by były zanurzone), po czym gotujemy jeszcze pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5 minut.

      Pozdajemy z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

       

      Tutaj wersja potrawy z sosem w stylu lat 1980' (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki a la gołąbki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 15:16
  • środa, 21 września 2016
    • Kapusta duszona z koperkiem

      To danie, do którego żywię szczególny sentyment, kojarzące mi się z dzieciństwem i wyjazdami na działkę. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i nie-wegetraiańskiej - obie bardzo lubimy.

      Kapusta

      1 kg kapusty białej lub włoskiej
      1-2 duże cebule - obrane, posiekane w kostkę
      1 listek laurowy
      1 łyżeczka kminku
      1/2 łyżeczki kolendry
      sól i czarny pieprz do smaku
      1/2 pęczka koperku - posiekanego

      bulion warzywny

      250 g wędzonego surowego boczku - pokrojonego w kostkę
      1 duża pierś kurczaka + sól, pieprz, mąka pszenna do oprószenia
      olej do smażenia

      1/2 szklanki wody
      2 łyżki mąki pszennej



      1. Kapustę kroimy w niedużą kostkę, ok. 2 cm x 2 cm (najpierw na pół, potem w plastry i te plastry kroimy w mniejsze kawałki).

      W dużym garnku umieszczamy kapustę oraz posiekaną cebulę. Dodajemy przyprawy i połowę koperku. Całość zalewamy taką ilością bulionu warzywnego (ew. wrzącej wody), by troszkę zakrył kapustę.

      Kapusta w garnku
      Kapusta w garnku

      Dusimy kapustę na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając - pilnując, by woda zanadto nie wyparowała i kapusta się nie przypaliła. Zajmie to ok. 30 minut. 

      2. Jeśli decydujemy się na wersję mięsną, na dużej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem i mąką. Gdy boczek będzie rumiany, zdejmujemy go z patelni i dodajemy do gotującej się kapusty. Na tej samej patelni (jeśli potrzeba, podlewamy trochę oleju) podsmażamy na złoto kurczaka, po czym również dodajemy go do garnka z gotująca się kapustą.

      3. Kiedy kapusta będzie już miękka a część wody odparuje (abyśmy nie mieli zupy),  wlewamy do kapusty mąkę rozmieszaną w wodzie, i mieszamy energicznie, aż kapusta zgęstnieje. Stopień zagęszczenia kapusty dostosowujemy do własnych upodobań.

      4. Ostatni etap to dodanie pozostałego koperku oraz doprawienie kapusty do smaku solą i pieprzem.

      Podajemy samodzielnie, ze świeżym pieczywem lub ziemniakami, albo jako dodatek do innych dań. Potrawa świetnie znosi odgrzewanie, jak również transport na działkę czy piknik :) .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta duszona z koperkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 września 2016 13:59
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Kapusta z kluskami

      Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Wcześniej prezentowałam Wam podobną potrawę w wersji bez makaronu. Warto jednak spróbować również wersji z makaronem, niezwykle smacznej i pożywnej. Przepis wg SpicySouthernKitchen.

      Cabbage and Noodles

      ok. 200g makaronu typu kokardki

      kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki

      1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2/3 łyżeczki kminku w ziarnach

      1-2 łyżki białego octu winnego

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki musztardy

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej do smażenia

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.

      3. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę i kminek. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.

      Gdy kapusta będzie gotowa, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 14:23
  • poniedziałek, 21 grudnia 2015
    • Krokiety z pieczarkami /Krokiety z kapustą i grzybami

      Dziś ma dla Was przepis, który tak naprawdę jest dwoma przepisami, ponieważ to Wy zdecydujecie, która wersję wolicie: pieczarkowa czy z kapustą. Za każdym razem będzie prosto, pysznie i szybko. Takie krokiety to świetny obiad (podany z surówką) lub idealna potrawa na stół świąteczny, zwłaszcza jako dodatek do czerwonego barszczu. To danie które bardzo dobrze znosi odgrzewanie, więc można przygotować je wcześniej. Można również zwinięte naleśniki przechować w lodówce, a panierować i smażyć dopiero przed samym podaniem.

      Krokiety z pieczarkami

      naleśniki*

      jajka + szczypta soli

      bułka tarta

      olej do smażenia

       

      A.

      1. Nadzienie pieczarkowe:

      500 g pieczarek
      1 duża cebula
      sól, pieprz do smaku
      2 ząbki czosnku

      Pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli nadzienie jest za suche, podlać kilkoma łyżkami wody.

       

      2. Kapusta z grzybami

      4-5 suszonych prawdziwków
      30 dag kiszonej kapusty
      25 dag  pieczarek
      1 cebula
      1 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      sól
      pieprz
      kminek

      Suszone grzyby pokruszyć drobno i zalać 100ml wrzątku w małej miseczce. Zaparzać pod przykryciem 15 minut.

      Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na dużej patelni, na oleju wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.   Kapustę pokroić drobno, dodać na patelnię, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały i dusić do miękkości (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek wody). Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki kminku mielonego. Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.

       

      B. Porcję wybranego farszu układamy podłużnie na środku naleśnika. Zwijamy oba boki ku środkowi, a następnie zwijamy całość w rulon. Każdy naleśnik panierujemy kolejno w jajkach rozmąconych z solą i w bułce tartej.

      Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.

       

      * Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z pieczarkami /Krokiety z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 grudnia 2015 13:43
  • piątek, 23 października 2015
    • Południowa smażona kapusta z kiełbasą

      Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Takie są właśnie te potrawy: proste, sycące, obfite, smaczne. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Ponieważ składniki dania zależały od zasobności przygotowującego, istnieją wersje kapusty bez dodatków, z boczkiem, z kiełbasą, lub ze wszystkim na raz. Od Was też zależy, która wersję wybierzecie dla siebie. Warto przygotować w ten sposób kapustę i przekonać się, jak świetnie to lubiane w Polsce warzywo spełni się w nowej roli. Przepis na podstawie Deep South Dish i VeryCulinary.

      kapusta południowa

      kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki

      1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1-2 łyżki białego octu winnego

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki musztardy

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej do smażenia

       

      1. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.

      2. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.

      Gdy kapusta będzie gotowa, doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

      Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Południowa smażona kapusta z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 października 2015 13:21
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Kapuśniak z piwem

      Kapuśniak z piwem to idealna zupa na jesienne i zimowe dni. Syci i rozgrzewa dzięki dodatkowy białej kiełbasy i wędzonego boczku. Kapuśniak wychodzi bardzo smaczny, piwo nie dominuje go goryczą, lecz daje ładną, oryginalną nutę smakową w tle. Przepis na podst. Eksperyment sobotni.

       kapuśniak z piwem

      3 duże ziemniaki

      1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kilka kawałków

      1 marchewka - obrana, starta na tarce

      1/3 korzenia pietruszki - obranego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżeczka ziaren kminku

      ok. 1,5 - 2 l litry bulionu

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

       

      500 g białej kiełbasy

      200 g surowego wędzonego boczku

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      500 g kapusty kiszonej - odciśniętej, drobno posiekanej

      1/3 łyżeczki ziaren kminku

      1,5 szklanki piwa

      ok. 4 łyżki siekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji zupy na talerzu

      olej do smażenia

       

       1. Kapustę kiszoną odciskamy i drobno siekamy. Odciśnięty sok zachowujemy. Ponieważ kapusty kiszone trafiają się różne, bardziej lub mniej kwaśne, zachowany sok może nam posłużyć do ostatecznego nadania smaku zupie. Z tego samego powodu lepiej zacząć od mniejszej ilości bulionu, na wypadek, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna.

      2. Do bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wraz z marchewką, selerem, pietruszką i przyprawami, aż ziemniaki będą miękkie.

      3. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasą, boczek i kapustę.

      Kiełbasę kroimy w ok. 0,5 cm pasterki, boczek w paski lub kostkę, i rumienimy na oleju. Zdejmujemy z patelni. Następnie, na tej samej patelni, podsmażamy posiekaną cebulę i  zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną oraz kminek. Smażymy kilka chwil, mieszając, po czym zalewamy piwem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ok. 30 min, podlewając piwem, gdyby zaczęła przywierać do patelni.Większość piwa wyparuje, nadając smak kapuście.

      4.  Do ugotowanych ziemniaków dokładamy kapustę, kiełbasę z boczkiem i natkę, gotujemy razem ok. 10 minut. Sprawdzamy kwaśność zupy. Jeśli wolimy kwaśniejszą, dodajemy zachowany w tym celu sok z kapusty i gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli zupa ma być mniej kwaśna - wlewamy więcej bulionu/wody. Na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z piwem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 12:36
  • piątek, 02 października 2015
    • Gołąbki

      Gołąbki, czyli mięso zawijane w liście kapusty, nie pojawiają się wyłącznie w menu w naszym kraju, jednak kojarzą się z kwintesencją domowej polskiej kuchni. To danie, które znamy "od zawsze", przygotowywane przez babcie, ciocie i mamy. Ma w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także ogromne zasoby domowego ciepła. Przy tym, wcale nie jest trudne w wykonaniu ani nadmiernie pracochłonne. Zachęcam do przygotowania tych sympatycznych kapuścianych roladek w pysznym pomidorowym sosie.



      300 g mielonego mięsa wołowego
      200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
      2 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego
      2 małe jajka
      1 łyżeczka mielonego kminku
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak

      ew. gotowany ryż (ja nie dodaję, bo nie przepadam za jego dodatkiem. Naturalnie, zwiększy on ilość masy mięsnej)

      1 kapusta biała lub włoska

      sos:
      1 cebula - obrana, drobno posiekana, zrumieniona na niewielkiej ilości oleju
      2 puszki pomidorów w kawałkach
      1 łodyga selera naciowego
      4 ząbki czosnku
      2 szklanki wody
      1-2 łyżki cukru
      1/2 szklanki rodzynek
      1 łyżeczka ziaren kminku
      2 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku
      szczypta sody kuchennej (sody oczyszczonej)

      1. W miarę możliwości wybieramy główkę kapusty o luźno osadzonych liściach. Kolor nie ma znaczenia, smak będzie taki sam. Z włoskiej kapusty otrzymamy gołąbki w ładnym zielonym kolorze a z białej - białe. Najpierw odcinamy pozostałość po korzeniu, ok. 1-2 cm w górę główki. 2-3 wierzchnie liście zdejmujemy, myjemy i odkładamy. Wyłożymy nimi naczynie do zapiekania. Dzięki temu potrawa nie przypali się.

      Te liście, które da się zdjąć, zdejmujemy ręcznie. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wkładamy odjęte liście i główkę kapusty. Gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy kapustę - większość liści powinna dać się oddzielić. Chłodzimy je w zimnej wodzie. Jeśli nie wszystkie liście się dały zdjąć, powtarzamy gotowanie z resztą kapuścianej główki. W zależności od wielkości liści i ilości nakładanego nadzienia możemy potrzebować różnej liczby liści. Mi z tej porcji mięsa wyszło 12 gołąbków.

      Gdy liście mamy już oddzielone, ostrym nożem odcinamy najgrubszy nerw idący wzdłuż każdego liścia tak, by liść był płaski. Ułatwi to zwijanie gołąbków.

      2. Mięsa mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem, przesmażoną cebulą i przyprawami. Jeśli chcemy do masy dodać gotowany ryż - dodajemy go teraz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista.

      Na dole każdego liścia układamy po uformowanej w walec porcji mięsa. Zawijamy dół liścia ku górze. Następnie składamy oba boli do środka i zwijamy liść w roladkę.





      Gołąbki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania z pokrywą, uprzednio wyłożonym zachowanymi wcześniej liśćmi z wierzchu kapusty.

      3. Przygotowujemy sos.
      W rondlu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę.
      W międzyczasie ucieramy w malakserze na gładki przecier pomidory wraz z zalewą z łodygą selera i czosnkiem. Wlewamy do rondla ze zrumienioną cebulą, dodając następnie wodę, rodzynki i wszystkie przyprawy.
      Gotujemy sos 5 minut. Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i mieszamy. Zneutralizuje ona zbytnią kwasowość pomidorów. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki.


      Gołąbki ułożone na liściach w naczyniu do zapiekania, polane sosem. Widać, jak gorący sos paruje!

      Przykrywamy naczynie pokrywą i zapiekamy potrawę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 1 godzinę.


      Podajemy z ziemniakami i kleksem gęstej kwaśnej śmietany.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 02 października 2015 20:20
  • czwartek, 02 lipca 2015
    • Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą

      Smażona kaszanka jest smacznym i szybkim daniem np. na śniadanie czy kolację. Jednak, jeśli podamy ją z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, będzie świetnym, pożywnym obiadem. Kwaśne smaki bardzo pasują do kaszanki - zamiast kapusty można połączyć ją także np. z prostą sałatką z kiszonych lub konserwowych ogórków.



      500 g dobrej jakości kaszanki
      3-4 cebule
      1 łyżeczka majeranku
      czarny pieprz i sól do smaku

      olej+ masło do smażenia

      kapusta zasmażana:
      500 g kiszonej kapusty

      1 duża cebula
      1 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      1 czubata łyżeczka kminku (w ziarnach)
      czarny pieprz do smaku
      250 ml wody
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki pszennej

      1. Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.

      W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obraną, posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy kapustę i przyprawy, chwilę smażymy, mieszając.
      Następnie podlewamy kapustę wodą,  po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż kapusta zmięknie.
      Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. gotujemy, aż kapusta zgęstnieje.

      2. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, po czym przygotowujemy z nich puree.

      3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy obrane, posiekane w pióra cebule wraz z majerankiem, czarnym pieprzem i solą, aż będą złote. Zdejmujemy cebule z patelni, pozostawiając na niej olej.

      Dodajemy na patelnię łyżkę masła. Następnie układamy na patelni obraną z osłonki, pokrojoną w grube plastry kaszankę. Oprószamy mielonym czarnym pieprzem i smażymy, aż będzie rumiana, po czym ostrożnie odwracamy plastry na drugą stronę. Układamy na kaszance usmażoną cebulę i smażymy całość, aż druga strona kaszanki będzie rumiana.

      Podajemy na gorąco, z kapustą i puree ziemniaczanym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 15:50
  • czwartek, 03 lipca 2014
    • Tajska sałatka z białej kapusty

      Sałatka z białej kapusty w stylu tajskim znakomicie nadaje się do wszystkich potraw w stylu azjatyckim oraz do potraw z grilla. Jest przy tym łatwa do wykonania i, jak wszystkie sałatki z kapusty, dobrze znosi przechowywanie. Wg naszego uznania można ja dodatkowo wzbogacić czerwoną papryka lub świeżym ogórkiem, choć ja osobiście najbardziej lubię wersję podstawową. Polecam! Przepis na podstawie Karen's Kitchen Stories.




      1 mała główka białej kapusty, nie cięższa niż 1 kg
      2 duże marchewki
      dressing:
      4 łyżki octu winnego
      3 łyżki jasnego sosu sojowego
      3 łyżki oleju
      3 łyżki słodkiego sosu chili
      2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
      2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

      Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zwłaszcza, jeśli są uszkodzone. Kapustę kroimy i siekamy w jak najcieńsze paski, najlepszy efekt uzyskamy szatkując na szatkownicy.
      Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski.

      Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaku się połączyły.
      Sałatkę możemy dodatkowo posypać prażonymi ziarnami sezamu lub płatkami papryki chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lipca 2014 10:50
  • wtorek, 25 czerwca 2013
    • Duszona kiszona kapusta z kiełbasą. Szybki bigos.

      Ile jest domów i gospodyń (gospodarzy), tyle jest metod przygotowywania bigosu i kiszonej kapusty. Nam natomiast najbardziej smakuje on nie z dodatkiem śliwek, grzybów czy wina, lecz w jak najprostszej formie, którą zdecydowanie wolimy od klasycznego bigosu. Jeśli ktoś jednak te dodatki lubi, nie ma przeszkód, by ich użyć. Nie namawiam nikogo do porzucenia przepisów prababć :) przedstawiam jedynie przepis na szybką duszoną kiszoną kapustę w bigosowym stylu w ulubionej przeze mnie wersji. :)



      0,5 kg kiszonej kapusty - najlepiej takiej, która ma dodatek marchwi. Jeśli nie ma, dodajemy dodatkowo 1 marchew obraną i startą na tarce (duże oczkach)
      kiełbasa - dowolna ilość, ja używam całego pętka o długości ok. 30 cm
      1 duża cebula
      4 ziarna ziela angielskiego
      2 listki laurowe
      1 łyżeczka kminku w ziarnach
      3 łyżeczki przecieru pomidorowego
      czarny pieprz i sól do smaku

      1 łyżka mąki
      1 łyżka masła

      olej

      Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć i drobno posiekać.

      Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Kiełbasę pokroić w pół plastry.
      Cebulę wraz z kiełbasą zrumienić w garnku na niewielkiej ilości oleju, mieszając.

      Kiedy kiełbasa będzie lekko rumiana, dodać posiekaną kiszoną kapustę, ziele angielskie, listek laurowy, kminek i pieprz. (jeśli używamy kapusty bez marchewki, dodajemy w tym momencie także startą marchew). Całość zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryła kapustę. Wymieszać.

      Kapustę dusić na małym ogniu aż będzie miękka, ok. 40 minut.
      Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

      Na patelni przygotować zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zasmażką zagęścić kapustę, dzięki czemu otrzymamy pyszny sos.
      Gotować jeszcze kilka minut i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Podawać z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Duszona kiszona kapusta z kiełbasą. Szybki bigos.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 czerwca 2013 13:15
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku

      Colcannon to pyszne połączenie ziemniaków i kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa cál ceannann, oznaczającego białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo. Monety po prostu przynosiły szczęście. Wierzono także, że jeśli panna umieści taką monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do klamki drzwi wejściowych, pierwszy mężczyzna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis wg książki "The Illustrated Encyclopedia of British Cooking".


      ilości dowolne, proporcje ok. 2/3 ziemniaków i 1/3 kapusty

      1 kg ziemniaków

      350 g kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna, smakowo obie są równie dobre)

      2 łyżki masła

      kilka łyżek mleka

      garść szczypiorku

      sól i ew. pieprz do smaku


      1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

      2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę kapustę, aż będzie miękka.

      3. Ugotowane ziemniaki ubić z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka na gładką masę, dodać ugotowaną kapustę, szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem.

      Tak przygotowane ziemniaki z kapustą smakują również wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 czerwca 2013 10:14
  • środa, 31 października 2012
  • piątek, 17 sierpnia 2012
    • Kiszona kapusta po alzacku. Choucroute.

      W przeciwieństwie do polskiego bigosu, dodatki mięsne we francuskiej wersji kiszonej kapusty nie są drobniutko posiekane, lecz pozostawione w dużych kawałkach. Dzięki temu danie ładnie się prezentuje i jest przyjemniejsze do jedzenia. Typowym dodatkiem do tej potrawy z rejonu Alzacji są gotowane ziemniaki. Danie podaje się ułożone na dużych półmiskach, po czym każdy nakłada sobie na swój talerz porcję kapusty, wybrane mięso oraz ziemniaki. Przepis z książki Savoury Specialities from Alsace, I.D. Edition, z serdecznymi pozdrowieniami i podziękowaniami dla Otylii i Sébastiena. Bisous!

      800 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      1 listek laurowy
      3 ziarna ziela angielskiego
      1/2 łyżeczki kminku
      czarny pieprz do smaku

      następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki.

      - kilka plastrów boczku
      - 3 parówki
      - 3 kiełbaski śląskie
      - 2 serdelki

      Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.

      W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek pokrojony na grubsze pół plastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę.
      Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłuż, oraz przekrojone na pół parówki.

      Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.

      W międzyczasie gotujemy ziemniaki.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kiszona kapusta po alzacku. Choucroute.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 09:51
  • środa, 09 listopada 2011
  • środa, 05 października 2011
    • Łazanki - makaron z kiszoną kapustą i grzybami

      Szybkie, proste, pyszne, domowe... Czego można chcieć więcej?
      Jest to potrawa, która bardzo lubimy i do której co jakiś czas wracamy.  I ... powiem w sekrecie, że to taka szybsza i "leniwa" wersja pierogów z kapustą dla zapracowanych - smak jest prawie ten sam, a pracy zdecydowanie mniej!


      300 g makaronu
      500 g kiszonej kapusty (najlepiej takiej z dodatkiem marchewki)
      300 g pieczarek
      1 duża cebula
      kilka suszonych grzybów

      czarny pieprz
      sól
      kminek
      listek laurowy
      ziele angielskie

      ząbek czosnku

      Suszone grzyby połamać na kawałki i zalać wrzątkiem (niedużo, tak, by przykrył grzyby) w małej miseczce. Miseczkę przykrywamy.

      Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja zazwyczaj używam połowy paczki, około 250-300 g -  wychodzi i tak potężna porcja :)

      Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę wraz z pieczarkami podsmażyć w dużym rondlu.

      Następnie dodać odciśniętą i bardzo drobno posiekaną kiszoną kapustę. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać grzyby suszone wraz z wodą, w której się moczyły. Dodatkowo wlać tyle wody, aby lekko przykryła kapustę. Kapustę dusić, aż będzie miękka, a woda wyparuje - ok 20-30 minut.  Co jakiś czas zamieszać.

      W dużym naczyniu wymieszać dokładnie ugotowany w międzyczasie makaron z uduszoną kapustą z pieczarkami. Bardzo wzbogaci smak dodanie posiekanego ząbka czosnku. Podawać na ciepło.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Łazanki - makaron z kiszoną kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2011 09:46
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut

      To niesamowite, jak często połączenie dwóch smacznych potraw daje trzecią - jeszcze smaczniejszą. Tak jest i w tym przypadku. Połączenie ziemniaków z kiszoną kapustą wywodzi się z kuchni śląskiej. Znalezione przeze mnie nazwy tego dania to: pańćkraut, kartofelkraut, ciapkraut, ciapkapusta , ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, pańciówa, ciamciówa.
      Tak podane ziemniaki doskonale pasują do wszystkich rodzajów mięs pieczonych, do pieczonego kurczaka , do wszelkich mies duszonych (jak np. gulasze i bitki), do kotletów - zarówno schabowych, jak i mielonych, a nawet do kiełbasy na gorąco. Podane ze zsiadłym mlekiem stanową smaczny i pożywny samodzielny posiłek. Nazw jest wiele, a pyszne danie - jedno. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, a lubi kartofle oraz kiszoną kapustę - niech się ich pozbędzie i ROBI! Tak podane ziemniaki urozmaicą zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad.
      Przepis z książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała".


      500 g kiszonej kapusty (najlepiej takiej z dodatkiem marchewki)
      600 g ziemniaków
      1 duża cebula
      2 łyżki oleju
      listek laurowy
      ziele angielskie - 2-3 ziarna
      1/2 łyżeczki kminku mielonego
      czarny pieprz i sól - do smaku.

      ew. łyżka masła

      Kapustę odcisnąć z soku i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać.
      W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Wymieszać.
      Zalać wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę, nie więcej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem,  aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Nie dopuścić jednakże do przypalenia, w razie potrzeby podlewając trochę wody.

      Kiedy kapusta się gotuje, obrać ziemniaki, umyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

      Kapusta i ziemniaki będą gotowe mniej więcej jednocześnie.

      Ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski i ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać uduszoną kapustę (bez wody, jeśli jakaś jeszcze została, oraz bez listka i ziela). Wymieszać razem, dodając łyżkę masła i sól oraz pieprz do smaku.

      Ja trochę kapusty odłożyłam do dekoracji  ziemniaków już na talerzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 10:08
  • poniedziałek, 14 marca 2011

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!