Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kraje beneluksu”

  • piątek, 13 stycznia 2017
    • Flamandzki gulasz wołowy z piwem

      Dzisiejszy przepis na gulasz flamandzki to jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najłatwiejszych sposobów na duszone mięso. Świetnie będzie smakował zarówno z puree ziemniaczanym, jak i z makaronem czy - podany po belgijsku - z frytkami. Przepis na podstawie Culy.nl

      Gulasz flamandzki

      1 kg mięsa wołowego na gulasz (łopatka lub karkówka) + mąka do oprószenia

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grubą kostkę

      4 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      1 szklanka ciemnego piwa

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      2 kromki ciemnego pieczywa (np. chleba żytniego)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej lub smalec do smażenia mięsa

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

       

      1. W garnku, w którym będziemy dusić potrawę, na niewielkiej ilości oleju, obsmażyć partiami* pokrojone w kostkę ok. 2 cm x 2 cm i obtoczone w mące mięso. Gdy mięso będzie ze wszystkich stron lekko rumiane, wyjmujemy je z garnka.

      Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie lekko złota, wkładamy ponownie mięso. Dodajemy listki laurowe, tymianek i musztardę. Zalewamy całość piwem i bulionem. Na wierzchu układamy 2 kromki ciemnego chleba. Przykrywamy garnek szczelnie pokrywką.

      Potrawę dusimy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 1,5 godziny. Co jakiś czas potrawę mieszamy i kontrolujemy, czy płyn nie odparował nadmiernie i mięso się nie przypala. Jeśli jest za mało płynu, dolewamy trochę bulionu, mieszamy.

      3. Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy natkę pietruszki. Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      * Mięso smażymy partiami, ponieważ, jeśli ułożymy na patelni jednocześnie zbyt dużo mięsa, spadnie temperatura oleju i mięso, zamiast się smażyć, będzie się dusić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2017 12:40
  • czwartek, 10 grudnia 2009
  • poniedziałek, 14 września 2009
    • Zupa cebulowa z Holandii

      Oto jedna z moich zdobyczy :) z tegorocznych wspaniałych wakacji: pikantna zupa cebulowa z Holandii. Interesująca ze względu na swój ostry smaczek, a przy tym szybka i prosta do zrobienia, sycąca i rozgrzewająca.


      1/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
      2 na prawdę duże cebule
      1 marchewka
      kawałek pietruszki
      1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)

      sól do smaku


      Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić w dużym garnku na 1 łyżce oleju. Dodać mielone mięso, podsmażyć razem mieszając, by rozdrobnić mięso.

      Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Dodać utartą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem - zupa powinna być mocno pikantna. Gotować ok 20 minut, aż cebula będzie całkiem miękka.

      Można podać z grzankami lub świeżą bagietką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa cebulowa z Holandii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2009 10:45

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters