Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „owoce”

  • środa, 22 lutego 2017
    • Naleśniki z sosem pomarańczowym

      Naleśniki to wręcz magiczna potrawa: istnieje tyle sposobów ich podania, zarówno na słodko, jak i na słono, że praktycznie nie mogą się znudzić, bo za każdym razem otrzymujemy inne danie. Tym razem proponuję dodatek błyskawicznej, ciepłej „konfitury”, czy też sosu,  z pomarańczy.

      Pancakes with Warm Orange Sauce

      1 łyżka masła

      2 pomarańcze

      4 łyżki cukru

      1 łyżka soku z cytryny

      ½ szklanki soku pomarańczowego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki pszennej

      Cynamon do oprószenia

       

      1. Pomarańcze obieramy, by pozbyć się nie tylko samej skórki, ale i białej części pod nią (tzw. albedo), ponieważ jest ona lekko gorzka. Następnie kroimy je w plastry, a każdy plasterek na ćwiartki.

      2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pomarańcze i cukier. Smażymy razem chwilę, mieszając, aż owoce puszczą sok, a cukier zacznie się lekko karmelizować. Wówczas dodajemy sok pomarańczowy rozmieszany z mąką ziemniaczaną. Czekamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku cukrem (jeśli pomarańcze były kwaśne) i oprószamy delikatnie cynamonem.

      3. Smażymy naleśniki.

      Naleśniki podajemy z sosem pomarańczowym. Można również ułożyć pomarańcze  na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem, nutellą czy czekoladą.

       

      Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, z obu stron na złoto.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z sosem pomarańczowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2017 12:10
  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Jabłka na ciepło z cynamonem

      Jabłka na ciepło z cynamonem to wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań i deserów: do budyniu, lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników. Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych jabłek jako dodatku do pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies.

      Warm Maple Apples

      4 jabłka

      1-2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżki masła

      2 łyżki syropu klonowego

      2 łyżki brązowego cukru

      szczypta cynamonu

       

      Najpierw przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

      Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając, aż jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 11:12
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Ananas z wanilią na ciepło

      Ananas na ciepło to idealny dodatek do śniadania  -  możemy podać go np. z chrupiącymi tostami i twarożkiem. Świetnie sprawdzi się także jako deser: solo, lub w towarzystwie gofrów, lodów czy budyniu. Jeśli zaś zawiniemy go w naleśniki, mamy smaczny obiad.

       Warm Vanilla Pineapple Bites

      1 ananas

      1 łyżka masła

      4 łyżki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Z ananasa odkrawamy liście oraz twardą dolną część. Kroimy owoc na pół a następnie każdą polówkę na ćwiartki.  Z każdej ćwiartki odkrawamy twardy rdzeń oraz skrawamy skórkę.

      krojenie ananasa

      Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.


      2. W rondelku rozgrzewamy masło wraz z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy kawałki ananasa, mieszamy i zagotowujemy. Gdy owoc puści trochę soku, oprószamy całość mąką i, mieszając, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, po czym podajemy z wybranymi dodatkami.

       

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ananas z wanilią na ciepło”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 11:07
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Sernik z masą krówkową i jabłkami

      Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z jabłkami i masą krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.

      Apple cheesecake

      Na spód:
      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
      150 g cukru
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
      6 jajek
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1/2 cytryny
      sok z 1/2 cytryny

      Na masę krówkową:
      2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
      50 g masła (1/4 kostki)
      1/2 szklanki brązowego cukru
      1/3 szklanki cukru pudru
      1/3 łyżeczki cynamonu
      + 1 łyżeczka masła

      2-3 twarde jabłka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 1/3 szklanki wody

      Na polewę:

      150 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      

       

      1. W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (10-15 minut).
      Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła, mieszamy. Odstawiamy masę krówkową do całkowitego wystudzenia.
      

       

      2. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z ciastem do lodówki.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny.  Cały czas ocierając,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z woda, cukrem i sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie. Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm. Potem układamy równą warstwą jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

      Apple cheesecake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą krówkową i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 13:42
  • poniedziałek, 05 września 2016
    • Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i domowym chrupiącym musli

      Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja śniadaniowa. Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który dzięki dodatkowi chrupiącego musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej pożywny.


      Grilled peaches on greek joghurt with homemade crispy muesli

      4 brzoskwinie lub nektarynki

      jogurt typu greckiego lub bałkańskiego

      1/2 szklanki płatków owsianych ( ja najbardziej lubię "górskie")
      2 łyżki cukru
      1 łyżka masła

      dodatkowo miód lub syrop klonowy

      1. Pierwszy krok, to przygotowanie musli. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i cukier.  Smażymy, mieszając cały czas, aż płatki będą złote. Pilnujemy jednak, by nie dopuścić, by zrobiły się brązowe. Przesypujemy płatki z patelni do miseczki – uwaga – będą bardzo gorące!

      2. Gdy płatki stygną, dzielimy brzoskwinie na ćwiartki, usuwamy pestki. Podsmażamy owoce na rozgrzanej patelni grillowej (lub na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu), aż będą lekko rumiane.

      3. Jogurt wykładamy do miseczek, następnie układamy brzoskwinie i posypujemy musli. Całość można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2016 13:09
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Lemoniada

      Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów. Domowy napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są naturalne.

      Homemade Lemonade

      na ok. 1 litr napoju

      3-4 cytryny

      1/2 szklanki cukru (lub mniej/więcej - do smaku)

      3,5 szklanki wody

       

      Cytryny bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki soku.

      Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił i powstał syrop. Dodajemy skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po czym ponownie doprowadzamy płyn do zagotowania się.

      Odstawiamy do wystudzenia.

      Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodówce lemoniadę, wlewamy wystudzony syrop cytrynowy i uzupełniamy 3 szklankami wody (jeśli uznamy, że jest za intensywna w smaku, zawsze można dać więcej wody). Odstawiamy lemoniadę do lodówki na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).

      Na drugi dzień możemy przecedzić lemoniadę, jeśli nie chcemy w niej mieć kawałków skorki - mi one nie przeszkadzają. Lemoniada jest gotowa do picia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 11:40
  • czwartek, 21 lipca 2016
  • piątek, 15 lipca 2016
    • Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami

      Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.

      

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanki ciepłego mleka

      3 łyżki masła - roztopionego

      1/3 szklanki cukru

      2  jajka

      1/2 łyżeczki soli

      ok. 500 g mąki pszennej tortowej

      + 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

       

      1 opakowanie kremowego serka kanapkowego

      ok. 2/3 szklanki malin

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.

      Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.

      roll ups

      Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.

      roll ups

      Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

      Gotowe ciasto możemy polukrować.

      roll ups

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2016 15:36
  • poniedziałek, 04 lipca 2016
    • Kruche ciasto kremowe jagodami

      Nie wiem, jak u Was, lecz u mnie sezon jagodowy w pełni. Jedliśmy już pancakes z sosem jagodowym, naleśniki z jagodami, lody jagodowe (przepis wkrótce!) i jagodzianki, a teraz pora na jagodowe ciasto. Na kruchym spodzie zostały zapieczone jagody w kremie waniliowym - spróbujcie koniecznie :)

       Blueberry Tart. Kruche ciasto kremowe z jagodami

      ciasto kruche:
      150 g mąki pszennej tortowej

      150 g mąki krupczatki

      200 g masła w temperaturze pokojowej

      100 g cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 całe jajka

      1 żółtko

      ½ łyżeczki soli

       

      + 2 łyżki brązowego cukru do kruszonki

       

      2 szklanki jagód

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      krem:

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%

      ½ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej”  śmietanki)

      2 jajka

      4 łyżki cukru pudru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka esencji waniliowej

       

      1. Obie mąki (przesianie),  cukier puder, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze.  Następnie dodajemy jajka oraz żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę.

       

      Garstkę ciasta odkładamy – będzie ona służyła do kruszonki. Do tej części ciasta wgniotłam dodatkowo 2 łyżki brązowego cukru. Cząstkę przeznaczoną na kruszonkę owijamy w folię spożywczą, zaś resztą ciasta wyklejamy formę o średnicy 24 cm (spód i boki na wysokość ok. 3 cm). Odstawiamy formę z ciastem na 20 minut do lodówki.

      2. W międzyczasie przebieramy i myjemy na sicie, w zimnej wodzie, jagody. Odsączone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy, by owoce były dokładni e w niej obtoczone.

      Składniki kremu dokładnie mieszamy.

      3. Schłodzone w lodowce ciasto nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony groch lub fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie lekko złote, ok. 20 minut.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwą jagody, zalewamy wszystko kremem. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę. Pieczemy kolejne 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie, kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto kremowe jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2016 13:35
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Szybki schab 5 smaków z brzoskwiniami

      Niektórzy unikają przygotowywania dań o charakterze orientalnym z obawy, że potrzeba do nich mnóstwa skomplikowanych składników. Zazwyczaj jednak nie ma się czego bać, a już z pewnością nie w przypadku dzisiejszego dania. Do jego przygotowania wystarczy bowiem przyprawa "5 Smaków", dostępna w większości sklepów. Dzięki niej uzyskamy pyszne mięso o niebanalnym smaku - gotowe w zaledwie kilka chwil. Już prościej się nie da. Do tego aromatyczne brzoskwinie - będzie pysznie! Przepis na podstawie TheFlavorBender.

       Five Spice Pork and Peaches

      6 kotletów ze schabu wieprzowego

      przyprawa 5 smaków

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      3 brzoskwinie - pozbawione pestek, pokrojone w pół księżyce

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      2 łyżeczki cukru

      1/4 łyżeczki cynamonu

      1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (można więcej!)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kotlety schabowe bardzo lekko rozbijamy. Nacieramy z obu stron przyprawą 5 smaków i oprószamy sola i pierzem. Odstawiamy, by się zamarynowały, na ok. 20 minut (można marynować do 12 godzin - w lodowce).

      W tym czasie kroimy brzoskwinie.

      2. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy z obu stron kotlety schabowe, aż będą złote (nie za długo, by nie przesuszyć!).

      Gotowe kotlety zawijamy w folię aluminiową, by nie ostygły.

      3. Na tej samej patelni krótko podsmażamy brzoskwinie z cukrem, czosnkiem, pieprzem cayenne i cynamonem. Dodajemy do smaku po szczypcie soli i pieprzu. Gdy cukier się zacznie karmelizować, a brzoskwinie lekko się podsmażą, zdejmujemy patelnię z palnika.

      Kotlety podajemy z brzoskwiniami.

      Do tego pasuje zielona sałata, makaron, ryż lub świeża bagietka.

       

      Ja podałam te kotlety z pikantnym makaronem. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie na niewielkiej ilości oleju podprażyłam przez chwilę 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/4 łyżeczki płatków chili i 1 posiekany ząbek czosnku. Na tak naaromaryzowanym oleju obsmażyłam krótko makaron.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:45
  • środa, 04 maja 2016
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Dżem bananowo ananasowo kokosowy. Małpi dżemik. Monkey Butter.

      Skąd wzięła się nazwa "małpi dżem"? Może stąd, że wszystkie wchodzące w jego skład owoce kojarzą się z ciepłymi krajami, małpami, plażą, wypoczynkiem... Banany, kokos i ananas zostały w tym dżemie połączone w jedną fantastyczną całość. Musicie koniecznie spróbować tego przepysznego, łatwego w wykonaniu dżemu, bo takiego smaku nie kupi się w sklepie! Przepis wg MadeFromPinterest.

       Monkey Butter

      1 szklanka wiórków kokosowych - rozdrobnionych w malakserze

      1 puszka ananasa - odsączonego z zalewy, rozdrobnionego w malakserze

      2-3 banany - obrane, pokrojone w plastry

      1 szklanka cukru

      2 łyżki soku z cytryny

       

      ew. żelfix lub inny środek do konfitur

       

      Wiórki, ananasy, banany, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku.

      Monkey Butter - garnek

      Gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce przybiorą konsystencję dżemu.

      Na tym etapie możemy dodać żelfix (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu).

      Gotowym dżemem napełniamy wyparzone słoiki i  szczelnie je zakręcamy. Studzimy postawione na zakrętkach. W przypadku robienia większej ilości, dżem można pasteryzować.

      Po otwarciu przechowujemy w lodowce.

      Monkey Butter

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 12:17
  • wtorek, 19 stycznia 2016
    • Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym

      Przyznam się Wam, że odkąd "odkryłam", że można robić świetne i profesjonalne domowe lody bez użycia maszyny do lodów, wciąż wymyślam nowe smaki, które chciałabym wypróbować. Dziś mam dla Was lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym, czyli smak i zapach lata zimą :)

      lody truskawkowe

       

      750 ml śmietany 30%

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżki wódki (rumu, whisky)*

      2 łyżki oleju słonecznikowego**

      500 g truskawek (mogą być mrożone)

      2 łyżki wódki (rumu, whisky)*

      cukier

       

      1. Truskawki ucieramy blenderem na puree. 1/3 odlewamy do małego rondelka. Dodajemy 6-8 łyżek cukru i gotujemy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskamy gęsty syrop. Następnie rondelek umieszczamy w dużym garnku z bardzo zimną wodą, by syrop ostygł.

      Pozostałe 2/3 puree dosładzamy do smaku, w zależności od słodkości posiadanych truskawek.

      2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy  alkohol i olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach. Ubitą śmietanę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy puree truskawkowe i 2 dodatkowe łyżki wódki. Delikatnie mieszamy.

      3. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l), układając na przemian po porcji lodów białych i różowych.  Następnie wlewamy zygzakiem na powierzchnię lodów syrop truskawkowy. Jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do lodów.

      mieszanie

      Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki). Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały. 

       

      * Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2-4 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
      ** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 stycznia 2016 09:49
  • środa, 04 listopada 2015
    • Odrywana drożdżówka z jabłkami

      Ciasto drożdżowe zawsze kojarzy się ze spokojem i z domowym ciepłem. Ze szklanką mleka lub kakao, i ze zwinięciem się pod ciepłym kocem. Albo z wizytą u babci, herbatą, zapachem kwiatów, wakacjami i słońcem. Tak czy inaczej - chyba trudno znaleźć osobę, która by takiego ciasta nie lubiła. Jeśli i Wy zaliczacie się do jego miłośników, spróbujcie wersji odrywanej, rustykalnej, z jabłkami i aromatycznym cynamonem.

       drożdżowe odrywane

      1,5 szklanki ciepłego mleka

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 szklanki cukru

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki miękkiego masła

      2 jajka

      3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki tortowej i 2 zwykłej)

       

      jabłka:

      2 jabłka

      2 łyżki wody

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka ciemnego kakao

      1/3 szklanki cukru

       

      + masło i kasza manna do formy do pieczenia

      + 1 jajko i 4 łyżki mleka do posmarowania ciasta

       

      lukier:

      1/3 szklanki cukru pudru

      mleko, ok. 2 łyżeczki

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  miękkie masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego rondla, dodając wodę, masło, cukier, cynamon i kakao. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż uzyskamy jabłka w gęstym syropie. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Formę, w której będziemy piec ciasto (ok. 30 cm x 10 cm), smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.

      4. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, z każdego formujemy placuszek. Na 11 placuszkach układamy po ok. 1 łyżce jabłek z syropem. Placuszki układamy jeden na drugim w ustawionej pionowo formie do pieczenia. Kończymy dwunastym placuszkiem, tym bez jabłek.

      Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką.

      drożdżowe odrywane - jak

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

      Do cukru pudru w miseczce dodajemy po kilka kropel mleka, ucierając, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru.

      Ciasto lukrujemy za pomocą pędzelka kuchennego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywana drożdżówka z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 13:35
  • piątek, 30 października 2015
    • Puszysty omlet z jabłkami i bekonem

       Połączenie mięs z owocami daje bardzo dobre rezultaty. Przykładem może być schab ze śliwką czy też kaczka lub kurczak z jabłkami. Również dodatek bekonu bardzo pasuje do jabłek. Dziś w wersji puszystego, śniadaniowego lub kolacyjnego omletu. Warto spróbować :) Przepis na podstawie Lecker.de.


      omlet z boczkiem i jabłkami

      3  jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżeczki cukru

      1/2 szklanki mleka

      ok.3/4 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

      2-3 plastry wędzonego surowego boczku/bekonu

      1-2 małe jabłka

       masło do smażenia


      1.Na dużej patelni (ok. 24 cm) podsmażyć pokrojone w wąskie paski plastry boczku. Gdy będa rumiane - zdjąć.

      2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i tyle mąki, by wyszło gęste ciasto.  Dodajemy połowę ubitych białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

      3. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (wykrawaczem), po czym kroimy je w cienkie plastry (ze skórką). Na patelni roztapiamy masło. Plastry jabłek układamy dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Na jabłkach, szczególnie w ich otworach, układamy kawałki usmażonego boczku, po czym wlewamy na nie równą warstwą przygotowane ciasto.

      4. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem,  aż spód będzie rumiany. Wówczas przecinamy  omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwracamy ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

      Gdy druga strona będzie rumiana, a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdejmujemy omlet z patelni.

      Podajemy gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z jabłkami i bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 października 2015 15:02
  • środa, 21 października 2015
    • Jabłka w cieście - racuszki

      Jabłka w cieście to jeden ze smaków dzieciństwa - w każdym razie - mojego :) to przysmak małych i dużych. Można je podać na śniadanie, na podwieczorek, na kolację... myślę, ze nawet na obiad, jeśli przygotujemy ich wystarczającą ilość, i jako pierwsze danie podamy zupę*.

       

      jabłka w cieście

       

      1 duże twarde jabłka

      3 jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      3 łyżeczki cukru pudru

      szczypta soli

      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

       

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      1. Żółtka oddzielamy od białek. Do bialek dodajemy sok z cytryny i ubijamy je na sztywną pianę.

      Do żółtek dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Dodajemy połowę piany z białek i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy drugą połowę piany i mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

       

      2. Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne, na wylot (wykrawaczem do jabłek). Następnie kroimy je w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Wszystkie plastry jabłek od razu zanurzamy w cieście, by nie ciemniały.

      Na patelni, na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, układamy pokryte ciastem jabłka; smażymy z obu stron na złoto.

      Podajemy posypane cukrem pudrem. Możemy podać również z kwaśną śmietaną lub z konfiturami.

      Z każdego jabłka uzyskałam po 8 plasterków, z całej porcji wyszły więc 24 racuszki.


      * Do obiadów, w których drugie danie jest na słodko, lubię zupy o kontrastowych, wyrazistych smakach, np. kapuśniak, czerwony barszcz , żurek, fasolowa (15 minutowa) (z kiełbasą i pomidorami) czy krupnik (z pieczarkami) (z mięsem). Ogólnie rzecz biorąc, do lekkiego drugiego dania pasują "cięższe" zupy, i na odwrót.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście - racuszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 października 2015 11:16
  • wtorek, 11 sierpnia 2015
    • Ciasto jogurtowe z jagodami

      W lecie wszystko dookoła aż woła, by jak najlepiej wykorzystać dostępne owoce. To sezon owocowych deserów, ciast i lodów. Patrząc na przepiękne jagody, które ostatnio dostałam :), od razu wpadłam na myśl, by zrobić z nimi ciasto. Ciasto pełne owoców, miękkie, wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, idealne do kawy czy herbaty, a przy tym bardzo proste i szybkie do przygotowania. Przepis na podstawie Chocolate with Grace.



      2 jajka
      1 szklanka cukru
      100 g masła
      200 g jogurtu greckiego
      skórka + sok z 1 cytryny
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 szklanka jagód + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      masło+kasza manna do wysypania formy do ciasta
      cukier puder + mleko do zrobienia lukru

      1. Przebrane jagody myjemy na sicie. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła. Dzięki temu owoce nie opadną na dół ciasta.

      2. Jajka ubijamy za pomocą robota kuchennego z cukrem do białości. Nadal miksując, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt grecki. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wsypujemy sól i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie, mieszając, partiami dodajemy przesianą mąkę.

      Do gotowego ciasta dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie łyżką.

      Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 8 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównujemy jego powierzchnię.

      3. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. c przez 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut, do suchego patyczka.

      Ciasto studzimy na kratce.
      Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. (W tym celu mieszamy kilka łyżeczek cukru pudru z 1 łyżeczką mleka.)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 sierpnia 2015 12:30
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.

      Po pysznych Apple Fritters czas na wersję z brzoskwiniami. Chyba jeszcze pyszniejszą i delikatniejszą. Pod puchatym ciastem czeka bowiem na nas ciepły, mięciutki kawałek soczystej brzoskwini. Wspaniała sprawa! Przepis na podstawie Bunny's Warm Oven.



      4 brzoskwinie lub nektaryny

      1/2 szklanki mleka
      2 jajka
      2 łyżki cukru
      1/2 łyżeczki soki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka mąki pszennej

      olej do smażenia


      1. Brzoskwinie (lub nektarynki) kroimy w ćwiartki, pestkę usuwamy.

      2. Przygotowujemy ciasto: W misce mieszamy dokładnie mleko z jajkiem, cukrem i solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i - partiami - mąkę. Mieszamy dokładnie i energicznie na gładką masę (najlepiej trzepaczką - rózgą kuchenną). Ciasto powinno być gęste (konsystencja gęstej śmietany) i nie mieć grudek.

      Do ciasta wkładamy kawałki brzoskwiń tak, by każdy kawałek owocu był dokładnie pokryty ciastem.

      3. Rozgrzewamy olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie, oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.

      Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.

      Łyżką (do zupy), nabieramy po kawałku brzoskwini wraz z porcją ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący olej.

      Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.

      Lukier: do jednej łyżeczki mleka dodać 5 łyżeczek cukru pudru, utrzeć. Można dodać kroplę aromatu waniliowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 14:04
  • czwartek, 23 lipca 2015
    • Domowe lody limonkowe. Bez maszyny.

      Aby zrobić pyszne, kremowe, domowe lody, wcale nie jest konieczne posiadanie maszyny do lodów. Zaletą domowych lodów jest zarówno jakość używanych składników (wszak sami je dobieramy) oraz fakt, że sami komponujemy sobie ulubiony smak. Dziś orzeźwiające lody o smaku limonki.


      500 ml śmietany słodkiej tortowej 30%
      1/2 szklanki cukru pudru - do smaku
      150 g mleka skondensowanego (1 tubka)

      3 limonki, skórka + sok*
      2 łyżki rumu lub wódki**
      2 łyżki łagodnej w smaku oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego***
      ew. kilka kropel zielonego barwnika spożywczego



      1. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z limonek oraz wyciśnięty z nich sok, mleko skondensowane i barwnik. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach.

      2. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką. Wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 1,5 - 2 godzinach mieszamy masę lodową (najwygodniej widelcem), po czym odstawiamy ponownie do całkowitego zamrożenia. Po 2-3 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki) Lody wyjmujemy na ok.10-15 minut przed podaniem, by trochę odtajały.

      * Można użyć 2 limonek i 1 cytryny. Limonki nadają lodom zdecydowanie intensywniejszy smak, niż same cytryny.
      ** Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
      *** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe lody limonkowe. Bez maszyny.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lipca 2015 11:33
  • wtorek, 21 lipca 2015
  • piątek, 17 lipca 2015
    • Kotlety ze schabu duszone z jabłkami

      Jabłka i schab to bardzo ciekawe, udane połączenie, szczególnie, gdy dodamy nutkę cynamonu. Delikatne kotlety ze schabu z jabłkami, duszone w sosie śmietanowym, możemy podać z puree ziemniaczanym, opiekanymi ziemniakami lub kaszą. Przepis na podstawie Martha Stewart i MyRecipies.



      6 kotletów ze schabu wieprzowego + mąka do oprószenia
      2 twarde, nie rozpadające się podczas gotowania jabłka, np. Granny Smith, Golden delicious, ligol
      2  cebule
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 szklanki soku jabłkowego*

      1/2 szklanki białego wina*
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego*
      1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12% + 1 łyżeczka mąki pszennej + 0,5-1 łyżeczki musztardy Dijon
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia
      1 łyżeczka masła

      1. Kotlety oprószamy z obu stron mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Dodajemy na patelnię łyżeczkę masła wraz z pokrojonymi w ósemki jabłkami (pozbawionymi gniazd nasiennych), obraną, pokrojoną w grube pióra cebulą, obranym siekanym czosnkiem, tymiankiem  i cynamonem. Smażymy, mieszając, aż cebula i jabłka będą lekko złote.

      3. Układamy na patelni kotlety, przykrywając je jabłkami z cebulą i wlewamy sok, wino i bulion. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką.
      Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.
      Wówczas dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z musztardą i łyżeczką mąki.
      Mieszamy i zagotowujemy ponownie, by sos zgęstniał.
      Na samym końcu doprawiamy sos do smaku solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      * Składniki te można zamieniać, używając np. więcej bulionu w miejsce wina lub soku, byle ostateczna ilość płynu pozostała taka sama.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ze schabu duszone z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lipca 2015 14:28
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • środa, 24 czerwca 2015
    • Domowy Lemon Curd

      "Curd" owocowy to rodzaj słodko - kwaskowego kremu, jaki wyrabia się najczęściej z owoców cytrusowych - choć spotyka się czasem również curd o smaku marakui czy mango. Z uwagi na bardzo dużą ilość soku owocowego, curd jest o wiele razy intensywniejszy w smaku od dżemu, konfitury czy powidła. Zatem, aby polubić lemon curd, musicie przede wszystkim lubić cytryny. A jeśli lubicie, jedząc lemon curd znajdziecie się w cytrynowym niebie, słonecznie żółtym i maksymalnie intensywnym w smaku. Historia curdu sięga XIX w., kiedy to w Anglii podawano lemon curd do tradycyjnego śniadania, oprócz dżemu. Lemon curd pasuje bowiem wspaniale do brytyjskich scones. Będzie również świetnym dodatkiem do tostów, pancakes'ow, placuszków, naleśników a nawet lodów! Tak naprawdę, granicę jego zastosowań określa jedynie Wasz smak i wyobraźnia. :)  Przepis na podstawie CupcakeJemma.



      5 żółtek* + 2 całe jajka
      sok z 3 cytryn + skorka otarta z jednej z nich (potrzeba ok. 110 ml soku)
      110 g cukru
      60 g masła

      1. Do miski ścieramy skórkę z cytryny, następnie wlewamy wyciśnięty z cytryn sok. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy całość.

      Następnie ustawiamy miskę na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. (Czyli, stosujemy technikę kąpieli wodnej)
      Para wodna ma za zadanie pomału ogrzewać masę jajeczną i zapewnić, że z jajek nie zrobi się jajecznica. Gotujemy zatem w ten sposób nasz curd, mieszając za pomocą rózgi kuchennej, aż masa zrobi się soczyście żółta, puchata i gęsta, o konsystencji budyniu. Może to zająć 10-30 minut. 


      2. Gdy curd zgęstnieje, zestawiamy miskę z garnka. Dodajemy zimne, posiekane masło i dokładnie mieszamy, do jego całkowitego rozpuszczenia. Dzięki temu curd zyska smarowność i kremowy smak.  Następnie przecieramy curd przez sito, by pozbyć się wszelkich grudek i kawałków cytrynowej skórki, co zapewni nam kremowa konsystencję curdu.

      3. Przetarty curd przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

      Z podanej porcji otrzymujemy 1 słoik ok. 250 ml. Z uwagi na ograniczony czas przechowywania, nie ma sensu robienie wielkich porcji, lepiej jest przygotowywać go na świeżo.

      * Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia pysznej, puchatej pomarańczowej babki na białkach (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 czerwca 2015 15:57
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Mango Chutney

      Chutney to rodzaj wywodzącego się z Indii gęstego sosu, przygotowywanego z warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Jego korzenie sięgają roku 500 p.n.e. Wraz z podbojami, metodę jego przygotowywania przejęli od Hindusów najpierw Rzymianie, a potem Brytyjczycy. Jego nazwa wywodzi się z Sanskrytu, od słowa 'caṭnī", oznaczającego "oblizywanie się" :) I rzeczywiście - są podstawy do oblizywania się. Słodko - pikantny chutnej stanowi znakomity dodatek do mięs, ryb, serów, warzyw czy ryżu. Można go również podać do kanapek z szynką. Dzięki ogromnej prostocie przygotowywania, jego słoiczek możemy mieć zawsze pod ręką. Warto! Przepis na podstawie SeriousEats.



      1-2 łyżki oleju
      1/2 łyżeczki czerwonej suszonej papryki chili w płatkach
      1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

      1 łyżeczka przyprawy garam masala
      1 średnia cebula - obrana, drobno posiekana
      2 łyżki obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
      1 duże, mocno dojrzałe mango - obrane, pokrojone w kostkę
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki wody
      1/2 szklanki octu (zwykłego)
      1/2 szklanki małych rodzynek
      1 łyżeczka soli


      1. Na oleju podsmażamy cebulę, imbir i czosnek wraz z garam masalą, płatkami chili i gorczycą przez ok. 3 minuty.

      2. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mango, wodę, ocet, cukier, rodzynki i sól. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż chutnej odparuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.

      Chutnej przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Studzimy postawiony na zakrętce.
      Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
      1 mango = 1 słoik  ok. 250 ml.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mango Chutney”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 11:56
  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Grillowany ananas z cynamonowym sosem karmelowym

      Tak proste, tak pyszne: grillowany ananas z sosem karmelowym, wzbogaconym nutą cynamonu. Wspaniale smakuje sam, lecz możemy go również podać z lodami, aby podkreślić kontrast pomiędzy ciepłym i zimnym. Przepis: Gordon Ramsay.



      1 ananas

      6 łyżek cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/4 łyżeczki cynamonu
      szczypta przyprawy 5 smaków
      1 łyżka masła
      1/2 szklanki mleka lub śmietanki

      1. Ananasa kroimy na pół. Usuwamy twardą dolną cześć owocu. Liście możemy również usunąć lub zachować do dekoracji.
      Każdą połówkę kroimy następnie na 4 części. Z każdej ćwiartki wykrawamy twardy rdzeń. Odkrawamy z owocu skórę (możemy jednak nie docinać jej do końca, pozostawiając ok. 2 cm skórki nadal połączonej z owocem, dla dekoracji).




      Owoc smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, z obu stron, aż do uzyskania ciemniejszych paseczków. Można użyć również zwykłej patelni z powłoką zapobiegająca przywieraniu, jednak oczywiście wówczas nie uzyskamy dekoracyjnych pasków.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos karmelowy.

      Na suchą patelnię wsypujemy cukier i przyprawy. Podgrzewamy, nie mieszając, aż cukier zacznie lekko bulgotach, rozpuszczać się i zmieniać się w złoty karmel. Wówczas dodajemy masło i mieszamy. Wlewamy mleko lu dokładnie mieszając zagotowujemy sos.

      Kawałki grillowanego ananasa polewamy na talerzach sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany ananas z cynamonowym sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 14:41

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters