Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „owoce”

  • wtorek, 05 marca 2019
    • Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa

      Dzisiejszy przepis to pełna smaku kostka jabłkowa, czyli dużo delikatnych, soczystych jabłek na półkruchym spodzie. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis wg Beas Rezepte und Ideen.

      apfelkuchen

      Ciasto:

      1 duże jajko

      70 g masła

      70 g cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      ok. 150 g mąki pszennej

       

      Masa jabłkowa:

      2,5 szklanki soku jabłkowego (soku 100%, nie dosładzanego napoju na wodzie)

      2 budynie waniliowe

      4 łyżki cukru

      3-4 jabłka - obrane

      brązowy cukier - do posypania

       

      1. Ucieramy jajko z masłem. Dodajemy cukier i ucieramy dalej - na puch. Dodajemy proszek do pieczenia i połowę mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ręcznie ciasto (dodajemy tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni). Ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę 28 cm x 24 cm (może być trochę mniejsza, lecz nie powinna być większa!). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.

      2. Do garnka wlewamy sok jabłkowy i wsypujemy budynie oraz cukier. Gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy starte na tarce (duże oczka) jabłka. Mieszamy.

      3. Masę jabłkową wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię łyżką i oprószamy brązowym cukrem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez 30 minut, Następnie włączamy opcję "grill" i rumienimy wierzch ciasta (ok. 5 minut - uwaga, by się nie przypalliło!).

      Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

      Pysznie smakuje z bitą śmietaną.

      apfelkuchen

      ............................

       

      Dostałam maila od Administratorów Blox.pl, w którym poinformowano mnie, że w dniu 29 kwietnia 2019 roku serwis zostanie zamknięty. Oznacza to, że zarówno mój blog, jak i wszystkie inne blogi na tej platformie, od 29 kwietnia przestaną działać.

      Dla mnie oznacza to jedno - muszę szukać nowego miejsca. Ani się tego nie spodziewałam, ani mnie to nie cieszy - ale może tak będzie nawet lepiej - może czas coś zmienić w swoim blogowym życiu ;)

      Nie martwcie się - treści z tego bloga nie zostaną utracone, nie mam zamiaru również przestać pisać. Muszę natomiast poszukać nowego "domu" dla moich wpisów.

      Gdy tylko coś odpowiedniego znajdę, powiadomię Was!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2019 13:51
  • środa, 20 lutego 2019
    • Domowa konfitura / dżem mango

      Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w tropikach :)

      Homemade Mango Jam

      1 duże, dobrze dojrzałe mango

      1 banan

      1 puszka ananasa w kawałkach

      1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

      4 łyżki cukru trzcinowego

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)


      1. Mango obieramy. Kroimy w plastry - resztę, której nie da się odkroić jako plaster, odkrawamy od pestki, jak się da. Następnie kroimy całość w drobniutką kostkę. W niedużą kostkę kroimy także obranego banana. Ananasa odsączamy (zalewę zachowujemy, może się przydać), siekamy na desce do krojenia - jak najdrobniej.

      2. Owoce umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać. Jeśli soku jest za mało, dodajemy po troszku zalewy ananasowej - nie więcej, jak 4-8 łyżek.

      3. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy je  - nadal na bardzo małym ogniu - ok. 8 minut - aż mango będzie miękkie. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej. Za pomocą blendera rozdrabniamy konfiturę na mus. Możemy zdecydować, czy chcemy całkiem gładki produkt, czy z kawałkami. Ja wolę widzieć i czuć w konfiturze kawałki owoców, dlatego ucieram ją tylko w połowie.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa konfitura / dżem mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2019 12:38
  • poniedziałek, 11 lutego 2019
    • Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.

      Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.

      Hot apples on Vanilla Ice Cream

      lody waniliowe

      gorące jabłka:

      2 duże jabłka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1/2 łyżeczki cynamonu

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody

       

      chrupiące płatki:

      4 łyżki płatków owsianych

      1 łyżka cukru

      1 łyżka masła

       

      1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru. Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły się brązowe, czyli spalone.

      Gotowe płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)

      2. Teraz przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy do małego rondelka. Zalewamy wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier. Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.

      3. W pucharkach układamy porcję lodów waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2019 13:25
  • poniedziałek, 31 grudnia 2018
    • Sałatka owocowa z rumem

      Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.

      Fruit Salad with Rhum

      1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki

      1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki

      2 banany - obrane, pokrojone w kawałki

      ok.szklanki kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne

      garść żurawiny suszonej lub ew. rodzynek

      sos:

      1/2 szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)

      4 łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej śmietany)

      1/2 szklanki rumu

      2 żółtka

       

      Syrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.

       

      Do sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2018 08:13
  • czwartek, 09 sierpnia 2018
    • Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa

      Robienie domowych konfitur wcale nie jest czynnością  żmudną ani długotrwałą. Przede wszystkim, jeśli sami tego nie chcemy, nie musimy przerabiać hurtowej ilości owoców. Ja przygotowuję konfiturę z niedużej ilości na raz, którą zużywamy na bieżąco. Gdy się skończy, robię kolejną, świeżutką - z tych samych lub innych owoców, w zależności od tego, na co mamy smak. Nie widzę potrzeby, by iść w ilość - owoców wszak w sklepach nie zabraknie. Jeśli macie zaś własny ogród (ja nie mam), dowolne owoce można zamrozić i przerabiać partiami. Konfitura z mrożonych owoców, czy to kupnych, czy własnych, smakuje bowiem tak samo pysznie. W ten sposób przy bardzo niewielkim nakładzie pracy uzyskamy produkt przewyższający jakością i smakiem wszystkie konfitury dostępne na sklepowych półkach. Żadnej wody, żadnych sztucznych słodzików! Oprócz tytułowych truskawek i malin, świetnie nadają się również wiśnie, jagody, porzeczka czarna czy też mieszanka owoców leśnych.

      Strawberry Jam

      Konfitura truskawkowa na pancakesach

      proporcje na 1/2 kg owoców (można w dowolny sposób zwielokrotnić):

       

      1/2 kg truskawek/ malin - mrożonych lub świeżych

      4 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli użyte owoce są bardzo kwaśne)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)

       

      1. Oczyszczone truskawki bez szypułek (mrożone lub świeże - ten sam sposób postępowania) umieszczamy w garnku wraz z cukrem. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać.

      2. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy ją  - nadal na małym ogniu - ok.6 minut. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

       

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Raspberries

      Maliny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2018 13:33
  • piątek, 03 sierpnia 2018
    • Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi

      Gorąco? Mam propozycję dla osób, które chcą zjeść smacznie, nie spędzając przy tym dużo czasu w kuchni. To lekka zupa jabłkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilka minut. Do tego  kluseczki z naleśników – najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej, i zrobić dużą porcję. Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Można schłodzić ją również w lodówce i podać udekorowaną bitą śmietaną.

       Apple spup with thin pancake noodles

      3 szklanki soku jabłkowego (z kartonu)

      1 duży słoik musu/przecieru jabłkowego (750 g)

      ½ dużego słoika krojonych w kostkę jabłek z cynamonem (można pominąć, lecz ja lubię, jak zupa ma  dzięki nim bardziej zróżnicowaną strukturę. Jeśli je pomijacie, dajcie w to miejsce ½ łyżeczki cynamonu do zupy)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki zimnej słodkiej śmietanki UHT 12%

      1 łyżeczka soku z cytryny

      4 naleśniki pokrojone w paski

      Masło do smażenia

      Kwaśna śmietana lub bita śmietana do dekoracji

       

      1. W garnku podgrzewamy sok jabłkowy wraz z musem jabłkowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną i dodajemy prażone jabłka z cynamonem.  Gdy zupa zawrze, gotujemy 1 minutę i zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z cytryny.

      2. Gdy zupa się gotuje, na patelni, na maśle, rumienimy kluski z naleśników.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2018 15:18
  • poniedziałek, 11 września 2017
    • Szarlotka z ananasem i pianką

      Czy Wam również jesień kojarzy się z szarlotkami? Jeśli tak, to oznacza, że prawdopodobnie lubicie też zapach cynamonu i świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w domu. Jeśli nie, to też nie szkodzi – pyszne szarlotki można wszak jeść o każdej porze roku! Tym razem do szarlotki dodamy dużo słodkich, lekko chrupiących ananasów i wzbogacimy całość ładną pianką, którą skryjemy pod kruszonką. Owoce z cynamonem idealnie współgrają z ciastem na mięciutkim spodzie i o lekko chrupiącym wierzchu.

      Applie Pie with Pineapple

      Ciasto:

      2 – 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2/3 szklanki cukru pudru

      ½ łyżeczki soli

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      100 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

       

      Piana:

      5 białek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżki cukru pudru

       

      Owoce:

      2 duże jabłka

      1 puszka ananasów (556g przed odciekiem, ok. 10-12 plastrów)

      ½ łyżeczki cynamonu

      3-4 łyżki bułki tartej

       

      1. Mieszamy suche składniki ciasta. Dodajemy żółtka i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ciasto siekamy nożem (lub przyrządem do siekania ciasta), aż będzie przypominało konsystencja piasek ma plaży. Wtedy dodajemy kwaśną śmietanę i zagniatamy z ciasta kulę. W razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.  

      przyrząd do siekania ciasta

      Przyrząd do siekania ciasta

      *Ewentualnie rozcieramy grudki masła w mące palcami, lecz robimy to szybko, by masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła rąk.

      Ciasto dzielimy: 2/3 ciasta odkładamy do lodówki na 30 minut – to będzie spód. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki – zetrzemy tę część na kruszonkę.

      2. W międzyczasie przygotowujemy owoce: jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z 1/3 szklanki zalewy z ananasów, by nie ciemniały. Następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki ananasy oraz cynamon i bułkę tarta. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

      3. Ciastem z lodówki wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja ma 20 cm x 28 cm). Rozprowadzamy ciasto palcami, by utworzyło równomierna co do grubości warstwę. Podpiekamy spód ciasta ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.

      4. Białka ubijamy z sokiem z cytryny. Gdy piana będzie prawie gotowa, dodajemy cukier puder i kończymy ubijać pianę na sztywno.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwę owoców, na których rozsmarowujemy delikatnie pianę.

      Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka), ciasto z zamrażarki, by utworzyła się kruszonka.

      Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 160 st., aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Jeśli chcecie, gotowe ciasto można dodatkowo polukrować.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z ananasem i pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 września 2017 12:33
  • środa, 22 lutego 2017
    • Naleśniki z sosem pomarańczowym

      Naleśniki to wręcz magiczna potrawa: istnieje tyle sposobów ich podania, zarówno na słodko, jak i na słono, że praktycznie nie mogą się znudzić, bo za każdym razem otrzymujemy inne danie. Tym razem proponuję dodatek błyskawicznej, ciepłej „konfitury”, czy też sosu,  z pomarańczy.

      Pancakes with Warm Orange Sauce

      1 łyżka masła

      2 pomarańcze

      4 łyżki cukru

      1 łyżka soku z cytryny

      ½ szklanki soku pomarańczowego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki pszennej

      Cynamon do oprószenia

       

      1. Pomarańcze obieramy, by pozbyć się nie tylko samej skórki, ale i białej części pod nią (tzw. albedo), ponieważ jest ona lekko gorzka. Następnie kroimy je w plastry, a każdy plasterek na ćwiartki.

      2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pomarańcze i cukier. Smażymy razem chwilę, mieszając, aż owoce puszczą sok, a cukier zacznie się lekko karmelizować. Wówczas dodajemy sok pomarańczowy rozmieszany z mąką ziemniaczaną. Czekamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku cukrem (jeśli pomarańcze były kwaśne) i oprószamy delikatnie cynamonem.

      3. Smażymy naleśniki.

      Naleśniki podajemy z sosem pomarańczowym. Można również ułożyć pomarańcze  na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem, nutellą czy czekoladą.

       

      Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, z obu stron na złoto.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z sosem pomarańczowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2017 12:10
  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Jabłka na ciepło z cynamonem

      Jabłka na ciepło z cynamonem to wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań i deserów: do budyniu, lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników. Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych jabłek jako dodatku do pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies.

      Warm Maple Apples

      4 jabłka

      1-2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżki masła

      2 łyżki syropu klonowego

      2 łyżki brązowego cukru

      szczypta cynamonu

       

      Najpierw przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

      Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając, aż jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 11:12
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Ananas z wanilią na ciepło

      Ananas na ciepło to idealny dodatek do śniadania  -  możemy podać go np. z chrupiącymi tostami i twarożkiem. Świetnie sprawdzi się także jako deser: solo, lub w towarzystwie gofrów, lodów czy budyniu. Jeśli zaś zawiniemy go w naleśniki, mamy smaczny obiad.

       Warm Vanilla Pineapple Bites

      1 ananas

      1 łyżka masła

      4 łyżki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Z ananasa odkrawamy liście oraz twardą dolną część. Kroimy owoc na pół a następnie każdą polówkę na ćwiartki.  Z każdej ćwiartki odkrawamy twardy rdzeń oraz skrawamy skórkę.

      krojenie ananasa

      Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.


      2. W rondelku rozgrzewamy masło wraz z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy kawałki ananasa, mieszamy i zagotowujemy. Gdy owoc puści trochę soku, oprószamy całość mąką i, mieszając, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, po czym podajemy z wybranymi dodatkami.

       

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ananas z wanilią na ciepło”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 11:07
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Sernik z masą krówkową i jabłkami

      Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z jabłkami i masą krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.

      Apple cheesecake

      Na spód:
      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
      150 g cukru
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
      6 jajek
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1/2 cytryny
      sok z 1/2 cytryny

      Na masę krówkową:
      2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
      50 g masła (1/4 kostki)
      1/2 szklanki brązowego cukru
      1/3 szklanki cukru pudru
      1/3 łyżeczki cynamonu
      + 1 łyżeczka masła

      2-3 twarde jabłka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 1/3 szklanki wody

      Na polewę:

      150 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      

       

      1. W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (10-15 minut).
      Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła, mieszamy. Odstawiamy masę krówkową do całkowitego wystudzenia.
      

       

      2. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z ciastem do lodówki.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny.  Cały czas ocierając,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z woda, cukrem i sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie. Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm. Potem układamy równą warstwą jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

      Apple cheesecake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą krówkową i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 13:42
  • poniedziałek, 05 września 2016
    • Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i domowym chrupiącym musli

      Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja śniadaniowa. Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który dzięki dodatkowi chrupiącego musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej pożywny.


      Grilled peaches on greek joghurt with homemade crispy muesli

      4 brzoskwinie lub nektarynki

      jogurt typu greckiego lub bałkańskiego

      1/2 szklanki płatków owsianych ( ja najbardziej lubię "górskie")
      2 łyżki cukru
      1 łyżka masła

      dodatkowo miód lub syrop klonowy

      1. Pierwszy krok, to przygotowanie musli. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i cukier.  Smażymy, mieszając cały czas, aż płatki będą złote. Pilnujemy jednak, by nie dopuścić, by zrobiły się brązowe. Przesypujemy płatki z patelni do miseczki – uwaga – będą bardzo gorące!

      2. Gdy płatki stygną, dzielimy brzoskwinie na ćwiartki, usuwamy pestki. Podsmażamy owoce na rozgrzanej patelni grillowej (lub na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu), aż będą lekko rumiane.

      3. Jogurt wykładamy do miseczek, następnie układamy brzoskwinie i posypujemy musli. Całość można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2016 13:09
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Lemoniada

      Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów. Domowy napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są naturalne.

      Homemade Lemonade

      na ok. 1 litr napoju

      3-4 cytryny

      1/2 szklanki cukru (lub mniej/więcej - do smaku)

      3,5 szklanki wody

       

      Cytryny bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki soku.

      Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił i powstał syrop. Dodajemy skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po czym ponownie doprowadzamy płyn do zagotowania się.

      Odstawiamy do wystudzenia.

      Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodówce lemoniadę, wlewamy wystudzony syrop cytrynowy i uzupełniamy 3 szklankami wody (jeśli uznamy, że jest za intensywna w smaku, zawsze można dać więcej wody). Odstawiamy lemoniadę do lodówki na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).

      Na drugi dzień możemy przecedzić lemoniadę, jeśli nie chcemy w niej mieć kawałków skorki - mi one nie przeszkadzają. Lemoniada jest gotowa do picia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 11:40
  • czwartek, 21 lipca 2016
  • piątek, 15 lipca 2016
    • Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami

      Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.

      

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanki ciepłego mleka

      3 łyżki masła - roztopionego

      1/3 szklanki cukru

      2  jajka

      1/2 łyżeczki soli

      ok. 500 g mąki pszennej tortowej

      + 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

       

      1 opakowanie kremowego serka kanapkowego

      ok. 2/3 szklanki malin

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.

      Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.

      roll ups

      Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.

      roll ups

      Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

      Gotowe ciasto możemy polukrować.

      roll ups

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2016 15:36
  • poniedziałek, 04 lipca 2016
    • Kruche ciasto kremowe jagodami

      Nie wiem, jak u Was, lecz u mnie sezon jagodowy w pełni. Jedliśmy już pancakes z sosem jagodowym, naleśniki z jagodami, lody jagodowe (przepis wkrótce!) i jagodzianki, a teraz pora na jagodowe ciasto. Na kruchym spodzie zostały zapieczone jagody w kremie waniliowym - spróbujcie koniecznie :)

       Blueberry Tart. Kruche ciasto kremowe z jagodami

      ciasto kruche:
      150 g mąki pszennej tortowej

      150 g mąki krupczatki

      200 g masła w temperaturze pokojowej

      100 g cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 całe jajka

      1 żółtko

      ½ łyżeczki soli

       

      + 2 łyżki brązowego cukru do kruszonki

       

      2 szklanki jagód

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      krem:

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%

      ½ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej”  śmietanki)

      2 jajka

      4 łyżki cukru pudru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka esencji waniliowej

       

      1. Obie mąki (przesianie),  cukier puder, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze.  Następnie dodajemy jajka oraz żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę.

       

      Garstkę ciasta odkładamy – będzie ona służyła do kruszonki. Do tej części ciasta wgniotłam dodatkowo 2 łyżki brązowego cukru. Cząstkę przeznaczoną na kruszonkę owijamy w folię spożywczą, zaś resztą ciasta wyklejamy formę o średnicy 24 cm (spód i boki na wysokość ok. 3 cm). Odstawiamy formę z ciastem na 20 minut do lodówki.

      2. W międzyczasie przebieramy i myjemy na sicie, w zimnej wodzie, jagody. Odsączone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy, by owoce były dokładni e w niej obtoczone.

      Składniki kremu dokładnie mieszamy.

      3. Schłodzone w lodowce ciasto nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony groch lub fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie lekko złote, ok. 20 minut.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwą jagody, zalewamy wszystko kremem. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę. Pieczemy kolejne 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie, kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto kremowe jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2016 13:35
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Szybki schab 5 smaków z brzoskwiniami

      Niektórzy unikają przygotowywania dań o charakterze orientalnym z obawy, że potrzeba do nich mnóstwa skomplikowanych składników. Zazwyczaj jednak nie ma się czego bać, a już z pewnością nie w przypadku dzisiejszego dania. Do jego przygotowania wystarczy bowiem przyprawa "5 Smaków", dostępna w większości sklepów. Dzięki niej uzyskamy pyszne mięso o niebanalnym smaku - gotowe w zaledwie kilka chwil. Już prościej się nie da. Do tego aromatyczne brzoskwinie - będzie pysznie! Przepis na podstawie TheFlavorBender.

       Five Spice Pork and Peaches

      6 kotletów ze schabu wieprzowego

      przyprawa 5 smaków

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      3 brzoskwinie - pozbawione pestek, pokrojone w pół księżyce

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      2 łyżeczki cukru

      1/4 łyżeczki cynamonu

      1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (można więcej!)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kotlety schabowe bardzo lekko rozbijamy. Nacieramy z obu stron przyprawą 5 smaków i oprószamy sola i pierzem. Odstawiamy, by się zamarynowały, na ok. 20 minut (można marynować do 12 godzin - w lodowce).

      W tym czasie kroimy brzoskwinie.

      2. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy z obu stron kotlety schabowe, aż będą złote (nie za długo, by nie przesuszyć!).

      Gotowe kotlety zawijamy w folię aluminiową, by nie ostygły.

      3. Na tej samej patelni krótko podsmażamy brzoskwinie z cukrem, czosnkiem, pieprzem cayenne i cynamonem. Dodajemy do smaku po szczypcie soli i pieprzu. Gdy cukier się zacznie karmelizować, a brzoskwinie lekko się podsmażą, zdejmujemy patelnię z palnika.

      Kotlety podajemy z brzoskwiniami.

      Do tego pasuje zielona sałata, makaron, ryż lub świeża bagietka.

       

      Ja podałam te kotlety z pikantnym makaronem. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie na niewielkiej ilości oleju podprażyłam przez chwilę 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/4 łyżeczki płatków chili i 1 posiekany ząbek czosnku. Na tak naaromaryzowanym oleju obsmażyłam krótko makaron.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:45
  • środa, 04 maja 2016
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Dżem bananowo ananasowo kokosowy. Małpi dżemik. Monkey Butter.

      Skąd wzięła się nazwa "małpi dżem"? Może stąd, że wszystkie wchodzące w jego skład owoce kojarzą się z ciepłymi krajami, małpami, plażą, wypoczynkiem... Banany, kokos i ananas zostały w tym dżemie połączone w jedną fantastyczną całość. Musicie koniecznie spróbować tego przepysznego, łatwego w wykonaniu dżemu, bo takiego smaku nie kupi się w sklepie! Przepis wg MadeFromPinterest.

       Monkey Butter

      1 szklanka wiórków kokosowych - rozdrobnionych w malakserze

      1 puszka ananasa - odsączonego z zalewy, rozdrobnionego w malakserze

      2-3 banany - obrane, pokrojone w plastry

      1 szklanka cukru

      2 łyżki soku z cytryny

       

      ew. żelfix lub inny środek do konfitur

       

      Wiórki, ananasy, banany, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku.

      Monkey Butter - garnek

      Gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce przybiorą konsystencję dżemu.

      Na tym etapie możemy dodać żelfix (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu).

      Gotowym dżemem napełniamy wyparzone słoiki i  szczelnie je zakręcamy. Studzimy postawione na zakrętkach. W przypadku robienia większej ilości, dżem można pasteryzować.

      Po otwarciu przechowujemy w lodowce.

      Monkey Butter

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 12:17
  • wtorek, 19 stycznia 2016
    • Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym

      Przyznam się Wam, że odkąd "odkryłam", że można robić świetne i profesjonalne domowe lody bez użycia maszyny do lodów, wciąż wymyślam nowe smaki, które chciałabym wypróbować. Dziś mam dla Was lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym, czyli smak i zapach lata zimą :)

      lody truskawkowe

       

      750 ml śmietany 30%

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżki wódki (rumu, whisky)*

      2 łyżki oleju słonecznikowego**

      500 g truskawek (mogą być mrożone)

      2 łyżki wódki (rumu, whisky)*

      cukier

       

      1. Truskawki ucieramy blenderem na puree. 1/3 odlewamy do małego rondelka. Dodajemy 6-8 łyżek cukru i gotujemy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskamy gęsty syrop. Następnie rondelek umieszczamy w dużym garnku z bardzo zimną wodą, by syrop ostygł.

      Pozostałe 2/3 puree dosładzamy do smaku, w zależności od słodkości posiadanych truskawek.

      2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy  alkohol i olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach. Ubitą śmietanę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy puree truskawkowe i 2 dodatkowe łyżki wódki. Delikatnie mieszamy.

      3. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l), układając na przemian po porcji lodów białych i różowych.  Następnie wlewamy zygzakiem na powierzchnię lodów syrop truskawkowy. Jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do lodów.

      mieszanie

      Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki). Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały. 

       

      * Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2-4 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
      ** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 stycznia 2016 09:49
  • środa, 04 listopada 2015
    • Odrywana drożdżówka z jabłkami

      Ciasto drożdżowe zawsze kojarzy się ze spokojem i z domowym ciepłem. Ze szklanką mleka lub kakao, i ze zwinięciem się pod ciepłym kocem. Albo z wizytą u babci, herbatą, zapachem kwiatów, wakacjami i słońcem. Tak czy inaczej - chyba trudno znaleźć osobę, która by takiego ciasta nie lubiła. Jeśli i Wy zaliczacie się do jego miłośników, spróbujcie wersji odrywanej, rustykalnej, z jabłkami i aromatycznym cynamonem.

       drożdżowe odrywane

      1,5 szklanki ciepłego mleka

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 szklanki cukru

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki miękkiego masła

      2 jajka

      3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki tortowej i 2 zwykłej)

       

      jabłka:

      2 jabłka

      2 łyżki wody

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka ciemnego kakao

      1/3 szklanki cukru

       

      + masło i kasza manna do formy do pieczenia

      + 1 jajko i 4 łyżki mleka do posmarowania ciasta

       

      lukier:

      1/3 szklanki cukru pudru

      mleko, ok. 2 łyżeczki

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  miękkie masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego rondla, dodając wodę, masło, cukier, cynamon i kakao. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż uzyskamy jabłka w gęstym syropie. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Formę, w której będziemy piec ciasto (ok. 30 cm x 10 cm), smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.

      4. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, z każdego formujemy placuszek. Na 11 placuszkach układamy po ok. 1 łyżce jabłek z syropem. Placuszki układamy jeden na drugim w ustawionej pionowo formie do pieczenia. Kończymy dwunastym placuszkiem, tym bez jabłek.

      Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką.

      drożdżowe odrywane - jak

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

      Do cukru pudru w miseczce dodajemy po kilka kropel mleka, ucierając, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru.

      Ciasto lukrujemy za pomocą pędzelka kuchennego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywana drożdżówka z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 13:35
  • piątek, 30 października 2015
    • Puszysty omlet z jabłkami i bekonem

       Połączenie mięs z owocami daje bardzo dobre rezultaty. Przykładem może być schab ze śliwką czy też kaczka lub kurczak z jabłkami. Również dodatek bekonu bardzo pasuje do jabłek. Dziś w wersji puszystego, śniadaniowego lub kolacyjnego omletu. Warto spróbować :) Przepis na podstawie Lecker.de.


      omlet z boczkiem i jabłkami

      3  jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżeczki cukru

      1/2 szklanki mleka

      ok.3/4 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

      2-3 plastry wędzonego surowego boczku/bekonu

      1-2 małe jabłka

       masło do smażenia


      1.Na dużej patelni (ok. 24 cm) podsmażyć pokrojone w wąskie paski plastry boczku. Gdy będa rumiane - zdjąć.

      2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i tyle mąki, by wyszło gęste ciasto.  Dodajemy połowę ubitych białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

      3. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (wykrawaczem), po czym kroimy je w cienkie plastry (ze skórką). Na patelni roztapiamy masło. Plastry jabłek układamy dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Na jabłkach, szczególnie w ich otworach, układamy kawałki usmażonego boczku, po czym wlewamy na nie równą warstwą przygotowane ciasto.

      4. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem,  aż spód będzie rumiany. Wówczas przecinamy  omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwracamy ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

      Gdy druga strona będzie rumiana, a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdejmujemy omlet z patelni.

      Podajemy gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z jabłkami i bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 października 2015 15:02
  • środa, 21 października 2015
    • Jabłka w cieście - racuszki

      Jabłka w cieście to jeden ze smaków dzieciństwa - w każdym razie - mojego :) to przysmak małych i dużych. Można je podać na śniadanie, na podwieczorek, na kolację... myślę, ze nawet na obiad, jeśli przygotujemy ich wystarczającą ilość, i jako pierwsze danie podamy zupę*.

       

      jabłka w cieście

       

      1 duże twarde jabłka

      3 jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      3 łyżeczki cukru pudru

      szczypta soli

      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

       

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      1. Żółtka oddzielamy od białek. Do bialek dodajemy sok z cytryny i ubijamy je na sztywną pianę.

      Do żółtek dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Dodajemy połowę piany z białek i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy drugą połowę piany i mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

       

      2. Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne, na wylot (wykrawaczem do jabłek). Następnie kroimy je w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Wszystkie plastry jabłek od razu zanurzamy w cieście, by nie ciemniały.

      Na patelni, na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, układamy pokryte ciastem jabłka; smażymy z obu stron na złoto.

      Podajemy posypane cukrem pudrem. Możemy podać również z kwaśną śmietaną lub z konfiturami.

      Z każdego jabłka uzyskałam po 8 plasterków, z całej porcji wyszły więc 24 racuszki.


      * Do obiadów, w których drugie danie jest na słodko, lubię zupy o kontrastowych, wyrazistych smakach, np. kapuśniak, czerwony barszcz , żurek, fasolowa (15 minutowa) (z kiełbasą i pomidorami) czy krupnik (z pieczarkami) (z mięsem). Ogólnie rzecz biorąc, do lekkiego drugiego dania pasują "cięższe" zupy, i na odwrót.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście - racuszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 października 2015 11:16
  • wtorek, 11 sierpnia 2015
    • Ciasto jogurtowe z jagodami

      W lecie wszystko dookoła aż woła, by jak najlepiej wykorzystać dostępne owoce. To sezon owocowych deserów, ciast i lodów. Patrząc na przepiękne jagody, które ostatnio dostałam :), od razu wpadłam na myśl, by zrobić z nimi ciasto. Ciasto pełne owoców, miękkie, wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, idealne do kawy czy herbaty, a przy tym bardzo proste i szybkie do przygotowania. Przepis na podstawie Chocolate with Grace.



      2 jajka
      1 szklanka cukru
      100 g masła
      200 g jogurtu greckiego
      skórka + sok z 1 cytryny
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 szklanka jagód + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      masło+kasza manna do wysypania formy do ciasta
      cukier puder + mleko do zrobienia lukru

      1. Przebrane jagody myjemy na sicie. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła. Dzięki temu owoce nie opadną na dół ciasta.

      2. Jajka ubijamy za pomocą robota kuchennego z cukrem do białości. Nadal miksując, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt grecki. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wsypujemy sól i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie, mieszając, partiami dodajemy przesianą mąkę.

      Do gotowego ciasta dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie łyżką.

      Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 8 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównujemy jego powierzchnię.

      3. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. c przez 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut, do suchego patyczka.

      Ciasto studzimy na kratce.
      Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. (W tym celu mieszamy kilka łyżeczek cukru pudru z 1 łyżeczką mleka.)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 sierpnia 2015 12:30
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.

      Po pysznych Apple Fritters czas na wersję z brzoskwiniami. Chyba jeszcze pyszniejszą i delikatniejszą. Pod puchatym ciastem czeka bowiem na nas ciepły, mięciutki kawałek soczystej brzoskwini. Wspaniała sprawa! Przepis na podstawie Bunny's Warm Oven.



      4 brzoskwinie lub nektaryny

      1/2 szklanki mleka
      2 jajka
      2 łyżki cukru
      1/2 łyżeczki soki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka mąki pszennej

      olej do smażenia


      1. Brzoskwinie (lub nektarynki) kroimy w ćwiartki, pestkę usuwamy.

      2. Przygotowujemy ciasto: W misce mieszamy dokładnie mleko z jajkiem, cukrem i solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i - partiami - mąkę. Mieszamy dokładnie i energicznie na gładką masę (najlepiej trzepaczką - rózgą kuchenną). Ciasto powinno być gęste (konsystencja gęstej śmietany) i nie mieć grudek.

      Do ciasta wkładamy kawałki brzoskwiń tak, by każdy kawałek owocu był dokładnie pokryty ciastem.

      3. Rozgrzewamy olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie, oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.

      Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.

      Łyżką (do zupy), nabieramy po kawałku brzoskwini wraz z porcją ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący olej.

      Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.

      Lukier: do jednej łyżeczki mleka dodać 5 łyżeczek cukru pudru, utrzeć. Można dodać kroplę aromatu waniliowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 14:04

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!