Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kurczak”

  • piątek, 21 lipca 2017
    • Kurczak Pakora

      Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy.  Po przepisach na smażone w ten sposób brokuły (klik), chleb (klik) czy jajka (klik) przyszła pora na kurczaka. Spróbujcie koniecznie! Przepis na podstawie Lincy's Cook Art.

      Pakora

      2 filety z piersi kurczaka

      Ciasto:

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka kopru włoskiego, utartego w moździerzu

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki chili

      ½ łyżeczki kuminu

      ¼ łyżeczki kurkumy

      1 łyżka maki ryżowej

      Ok. ½ szklanki maki z ciecierzycy

      Ok. 1/3 szklanki wody – wlewamy stopniowo

       

      Olej do smażenia

      Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Stopniowo dodajemy wodę, by ciasto zyskało konsystencję śmietany. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę (ok.1 cm x 1 cm) filety z kurczaka i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

      W tym czasie rozgrzewamy na dużej patelni olej. Gdy będzie gorący, smażymy partiami, zachowując niewielkie odstępy między kawałkami mięsa, by się nie sklejały. Gdy będą złote, mieszamy, by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiano.

      Odsączamy na papierowym ręczniku.

      Pakora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Pakora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 lipca 2017 11:48
  • piątek, 14 lipca 2017
    • Kurczak z Doliny Aosty

      Dolina Aosty (org. Valle d'Aosta) to najmniejszy włoski region. Jest on położony wśród najwyższych alpejskich szczytów i graniczy z jednej strony z Francją, a z drugiej ze Szwajcarią. To właśnie tutaj znajdują się najwyższe góry i szczyty Europy: Mont Blanc, Matternhorn i Mont Rose. Alpejski klimat odnajdziemy również w potrawach, sycących i treściwych, z wyraźnymi wpływami szwajcarskimi i francuskimi. Taki jest i dzisiejszy przepis: sycący (lecz nie ciężki!), ponieważ filet z kurczaka podamy z serem i szynką. Przepis wg MollicheDiZucchcero.

      Pollo alla valdostana

      2 filety z piersi kurczaka

      pieprz + mąka pszenna do oprószenia

      olej do smażenia

      ok. 4 łyżki wody

      4 plastry sera żółtego

      4 plastry szynki

      pietruszka lub szałwia do oprószenia


      1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem (ja nie sole mięsa, ponieważ ser i szynka są zazwyczaj wystarczająco słone, jeśli jednak chcecie, nic nie stoi na przeszkodzie, by posolić i mięso) i obtaczamy w mące.

      2. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Jednocześnie podsmażamy na drugiej patelni plastry szynki – będą ładniej wyglądały na mięsie, gdy nadamy im bardziej „potargany” kształt.

      3. Gdy pierwsza strona kotletów będzie już rumiana, przekładamy je na drugą stronę, układamy plasterki sera (tak, by pokrywały mięso, lecz nie dotykały dna patelni) i szynki. Wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy na małym ogniu, aż mięso się usmaży, a ser roztopi. Posypujemy siekaną szałwią lub pietruszką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z Doliny Aosty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 12:28
  • środa, 21 czerwca 2017
    • Tirit z kurczaka

      Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie marnowanie chleba. Przygotowując tirit rumienimy bowiem chleb na patelni, po czym polewamy go sosem pomidorowym. Do tego dodajemy mięso i sos jogurtowo czosnkowy. Całość stanowi fantastyczną kombinację smaków i struktur. Lekko chrupiący sos po mało nasiąka sosami, tworząc pyszne, pożywne a zarazem oszczędne danie. Jasne pieczywo (bagietka, bułka wrocławska, kajzerki) najbardziej będzie przypominało turecki chleb, który jest jasny i puszysty. Proporcje pieczywa do mięsa są w zasadzie dowolne. Przepis pozwala również wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka lub ew. z kurczaka z rosołu. Polecam! Przepis na podstawie Saniye Anne.

      Chicken Tirit

      ½ bagietki lub bułki pszennej – pokrojonej w dużą kostkę

      ½ mięsa pieczonego kurczaka z wcześniejszego obiadu/rosołu lub 2 filety z piersi/ mięso z 4-6 udek (bez kości)*

      oliwa do smażenia

      + siekana natka pietruszki do posypania

       

      sos jogurtowy (składniki mieszamy):

      2/3 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

       

      sos pomidorowy:

      1 łyżeczka masła

      1 szklanka passaty pomidorowej

      1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ½ łyżeczki mięty (suszonej)

      Sól do smaku


      1. Mieszamy ze sobą składniki sosu jogurtowego. W małym rondelku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy passatę pomidorową i wszystkie przyprawy. Mieszamy. Dodajemy bulion. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

      2. Mięso pieczonego kurczaka zdejmujemy z kości, krojąc je na małe kawałki. Podsmażamy na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką. Po 1/2 minuty wyłączamy palnik.

      3. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, rumienimy delikatnie pieczywo. Chodzi o to, by się podgrzało i zrobiło złote, lecz nie stwardniało na sucharki i nie spaliło.

      Na półmisku układamy rumiane pieczywo. Polewamy je sosem pomidorowym, na którym układamy kawałki mięsa. Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy natką pietruszki.

      pieczywo

      sos

      kurczak

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      *Jeśli używamy surowego mięsa, kroimy je w nieduże kawałki, oprószamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki słodkiej papryki i obsmażamy najpierw mięso na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie lekko złote i przestanie być surowe. Te same przyprawy dodajemy również podsmażając kurczaka z rosołu. Nie jest to konieczne w przypadku pieczonego kurczaka, ponieważ zazwyczaj pieczemy go już doprawionego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 czerwca 2017 08:50
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis), podawałam także przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami (klik-przepis) – oba przepisy warte wypróbowania. Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym koperkowym sosie smakuje jak danie przeniesione wprost z niedzielnego obiadu u Babci, z pachnącym koperkiem prosto z ogródka.  Czy już macie ochotę pobiec do kuchni? 😉

      Chicken Fricasse in Fresh Dill Sauce

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1-2 łyżki soku z cytryny – do smaku

      4-6 łyżek siekanego koperku – do smaku

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy.

      W garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy drobno cebulę z czosnkiem. Gdy będzie lekko złota, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy oraz mięso. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy sok z cytryny i koperek, oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki (na zdjęciu: najprostsza sałatka z ogórków kiszonych - klik).

       

      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednią ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 10:09
  • czwartek, 08 czerwca 2017
    • Yakitori, czyli szaszłyki z kurczaka po japońsku

      Yakitori to japońska potrawa z kilkusetletnią tradycją. To niezwykle popularny, niedrogi posiłek serwowany nie tylko w domach, ale i w  wyspecjalizowanych restauracjach izakaya (serwujących japońskie tapas) lub barach zwanych yakitori-ya, ale także w przenośnych grillach, na stoiskach ulicznych i przed świątyniami w czasie świąt i festiwali. Istnieje kilka rodzajów yakitori, a każda restauracja szczyci się posiadaniem własnej, wyjątkowej receptury na sos. Oto niektóre rodzaje tych szaszłyków:  momo – wyłącznie kawałki udek kurczaka; mune – wyłącznie kawałki piersi; tebasaki – skrzydełka; rebā – wyłącznie kurze wątróbki;   negima – kawałki kurczaka poprzedzielane porem bądź szczypiorkiem;   tsukune – klopsiki mięsne z mielonego kurczaka, jajka, warzyw i przypraw. Przepis na podstawie JustOneCookbook i PanningTheGlobe. 

      Yakitori

      500 g mięsa z udek kurczaka – bez kości

      Szczypior z cebuli dymki

      Sos:

      ½ szklanki mirin*

      ½ szklanki jasnego sosu sojowego

      1 łyżka ciemnego sosu sojowego

      3 łyżki brązowego cukru

      1/4 szklanki sake**

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

       

      Ew. ¼ szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Bambusowe (drewniane) patyczki do szaszłyków

       

      1. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, by się nie paliły podczas pieczenia.

      Składniki sosu mieszamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli chcemy mieć naprawdę gesty sos, albo gotujemy dłużej, albo zagęszczamy go na tym etapie mąką ziemniaczana rozmieszaną w wodzie. Gotowy sos przelewamy do słoiczka – będzie go więcej, niż potrzebujemy, więc będzie go można wykorzystać kolejnym razem. Wystudzony sos przechowujemy w lodówce.

      2. Mięso kroimy w kostkę a szczypior w kawałki długości ok. 4-5 cm.

      Mięso nadziewamy na patyczki naprzemiennie ze szczypiorem. Układamy na wyłożonej folą aluminiową*** blasze piekarnika i smarujemy ze wszystkich stron sosem.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, najlepiej w włączoną funkcją górnego grilla, przez 10 minut. Po tym czasie przekładamy szaszłyki na drugą stronę, smarujemy sosem, i ponownie pieczemy 10 minut. W podobny sposób można naturalnie przygotować te szaszłyki na grillu.

      Podajemy z ryżem lub – po zdjęciu z patyczków, w miękkich bułkach do hot dogów, z majonezem i ostrym sosem chili.

       

       

       

      * Mirin to słodkie wino japońskie, służące do gotowania. Przy jego braku można je ewentualnie zastąpić słodkim białym winem.

      ** Sake to japońska wódka ryżowa. Możemy zamiast niej użyć ew. whisky lub polskiej wódki. Jeśli jednak chcemy przygotowywać dania kuchni japońskiej, najlepiej jest zaopatrzyć się w podstawowe składniki (które na szczęście powtarzają się w większości dań), niż zastępować wszystko wszystkim. W Polsce japońskie składniki można nabyć w dużych marketach w działach międzynarodowych, w sklepach azjatyckich, w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez internet.

      ** Uwierzcie, lepiej wyłożyć blachę folią, niż potem domywać skarmelizowany sos!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 czerwca 2017 11:50
  • piątek, 26 maja 2017
    • Szaszłyki miodowo czosnkowe z kurczaka

      Dzięki marynowaniu przed przygotowaniem, mięso kurczaka będzie wyjątkowo delikatne. To chińska metoda, zanana pod nazwa velveting, o której pisałam tutaj - klik. Dodajmy do tego gęsty, miodowo-czosnkowy sos, a będzie naprawdę pysznie. Do tego ryż lub świeża bagietka.

      Chicken Skewers in Sticky Honey Garlic Sauce

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

      Pieczarki – jeśli są duże, kroimy je na pól lub w ćwiartki

      Cebula – obrana, pokrojona w dające się nadziewać kawałki

      Olej do smażenia

      Patyczki do szaszłyków

      Marynata:

      1 białko jajka (żółtko w tym przepisie nie jest nam potrzebne)

      1 łyżka octu winnego

      1 łyżeczka maki ziemniaczanej

      ½ łyżeczki soli

      Sos:

      ½ szklanki miodu wielokwiatowego

      4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka białego octu winnego

      ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

       

      1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone mięso pozostawiamy w marynacie na 30 min (do 12 godzin – w lodowce). Dzięki temu będzie wyjątkowo miękkie i delikatne.

      Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, pieczarki i cebulę. Nadziewamy nie za ściśle, by mięso szybko się smażyło.

      2. Składniki sosu mieszamy. Smarujemy każdy szaszłyk za pomocą pędzelka kuchennego sosem, po czym smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Gdy szaszłyki będą gotowe, zalewamy je sosem, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień do minimum. Dusimy mięso w sosie 3-5 minut, uważając, by sos się nie przypalił.

      Podajemy z ryżem lub ze świeżą bagietką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 maja 2017 11:38
  • środa, 24 maja 2017
    • Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado

      Pysznie, szybko i ładnie. Tymi trzema słowami mogę scharakteryzować dzisiejszą propozycję, czyli tortille z kremowym kurczakiem i avocado. Można je zjeść na śniadanie lub kolację, jak również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport. Z tego powodu świetnie sprawdzą się również podczas wycieczek. Gdy pokroimy je w dekoracyjny sposób, z pewnością przypadną do gustu także gościom podczas przyjęcia w domu. Przepis wg OmgChocolateDesserts.

      Chicken & Avocado Rolls

      3-4 tortille pszenne

      1 duży lub 2 małe filety z piersi kurczaka

      2/3 szklanki sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku) startego na tarce (duże oczka)

      1 mała czerwona cebula – obrana, drobno posiekana

      ½ szklanki siekanego szczypiorku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki majonezu

      2 łyżki jogurtu greckiego

      Olej do smażenia

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Marynata do kurczaka:

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki pieprzu

      ½ łyżeczki soli

      Ew. ostra papryka lub chili – do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozcinamy „po grubości”, by z każdego kawałka mięsa uzyskać po 2 cienkie kotlety. Mięso marynujemy w podanej mieszance przypraw 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie zdejmujemy z patelni i rwiemy dwoma widelcami na drobne kawałki lub bardzo drobno siekamy nożem.

      Mieszamy w misce kurczaka wraz z guacamole, serem, cebulą, szczypiorkiem, natką, majonezem i jogurtem. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej jogurtu.

      składniki

      3. Masę rozprowadzamy na tortillach cienką, równomierną warstwą. Ilość ostatecznie posmarowanych tortilli będzie zależała od tego, jak grubą warstwę nadzienia damy.

      Każdą tortillę ściśle zwijamy i odkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie kroimy je ostrożnie w plastry lub pod skosem.

      Jeśli nie chcecie kroić tortilli, tylko podać je w całości, chłodzenie w lodówce nie jest konieczne.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 maja 2017 09:58
  • środa, 17 maja 2017
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      Bardzo prosto i bardzo smacznie. Przy tym, nie potrzebujemy szukać baru z "chińszczyzną". Orientalny posiłek możemy przygotować w kilka chwil u siebie w domu. Wystarczy kurczak, trochę warzyw i pyszny domowy sos.

      Sweet & Sour Chicken

      

      1 duża pierś kurczaka (lub 2 mniejsze filety)

      1 białko jajka

      1 łyżeczka octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      1 łyżk1 oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


      olej do smażenia


      warzywa:

      4 plastry ananasa - pokrojone w małe kawałki

      2 duże cebule - obrane, grubo pokrojone

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

       

      sos słodko kwaśny (przepis na podstawie DaringGourmet.)

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      2 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę

      1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)

      ¾ szklanki brązowego cukru

      1/3 szklanki białego octu winnego

      3 łyżki dobrego keczupu*

      2 łyżki sosu sojowego

      Szczypta chili

      Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody

       

      1. Najpierw przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę. Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce. Sos można zrobić dużo wcześniej przed przygotowaniem dania. wówczas zaczynamy od razu od pkt. 2.

      2. Białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.

      Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie) i oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, a następnie obsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem w woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju cały czas mieszając. Gdy mięso przestanie być surowe a cebula zrobi się szklista, dodajemy kawałki ananasa oraz dowolną ilość sosu. Smażymy, mieszając, jeszcze 2-3 minuty, by smaki się połączyły.

      Podajemy z ryżem.

      

      * Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 11:49
  • środa, 10 maja 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tegn stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by napewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

       Creamy Chicken & Vegetable Fricassee

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

      W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.


      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 maja 2017 15:04
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Roladki z kurczaka a la Saltimbocca

      Saltimbocca to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią. Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje, kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle.

      Chicken Saltimbocca

      4 nieduże filety z piersi kurczaka

      4 plastry dowolnej włoskiej szynki prosciutto (lub ew. innej suszonej  szynki, np. szwarcwaldzkiej)

      4 kawałki twardego sera mozzarella* (mniej więcej grubości 1cm, długością dopasowane do szerokości kotleta po rozbiciu)

      Listki świeżej szałwii (lub Ew. bazylii)

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do oprószenia

      mąka pszenna – do oprószenia


      sos:

      1 łyżka masła

      ½ szklanki białego wina*

      ½ łyżeczki mąki pszennej

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do smaku, po ok. ¼ łyżeczki

       

      Wykałaczki

       

      1. Filety z kurczaka rozbijamy delikatnie (najlepiej przez folię, by nie podziurawić mięsa), na jednolitą grubość, nadając im podłużny kształt.

      Oprószamy z jednej strony solą, pieprzem i szałwią. Na każdym filecie układamy rządkiem po 3-4 listki szałwii, plasterku szynki i kawałku sera. Zwijamy całość w ścisłą roladkę, podwijając boki do środka, by podczas smażenia ser nie zaczął wypływać. Spinamy każdą roladkę wykałaczkami , umieszczając na wierzchu z nich po jeszcze jednym listku szałwii.  Obtaczamy roladki w mące.

      2. Roladki obsmażamy na rozgrzanej oliwie,  na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto. Gdy z wierzchu będą rumiane, dodajemy na patelnię masło oraz wino wymieszane z mąką. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszając jednocześnie płomień.

      Podduszamy roladki, by mięso zrobiło się w środku, polewając je sosem – ok. 5 minut.

      Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i suszona szałwią.


      *Są dwa rodzaje sera mozzarella: miękki ser, którego używamy zazwyczaj do sałatek (nadaje się również do zapiekania), oraz twarda mozarella, przeznaczona głownie do zapiekania. W tym przepisie chodzi o twardą mozzarellę. Jeśli jej nie macie, można ją ew. zastąpić kawałkiem łagodnego sera gouda lub po prostu pominąć.

      Mozzarella

      Twarda mozzarella

      Mozzarella

      Miękka mozzarella z pomidorami i dressingiem musztardowo miodowym (klik -przepis)

      ** Ponieważ smak wina ma zdecydowany wpływ na smak sosu, użyjcie takiego wina, które Wam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka a la Saltimbocca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 14:36
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Kremowy kurczak japapeno

      Szybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę).  Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz. 

      Creamy Jalapeno Chicken

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

      6 plastrów surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

      1 cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      4 papryczki jalapeno – pokrojone w cienkie pół plasterki (lub zwykła zielona papryka pokrojona w kostkę)

      3 łyżki kremowego serka kanapkowego (typu „almette”)

      4 łyżki śmietanki UHT 12 %

      Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kurczaka wraz z boczkiem, cebula i czosnkiem, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy paprykę i smażymy, aż mięso będzie lekko złote.

      Dodajemy serek i śmietanę.  Mieszamy i smażymy razem, na małym ogniu 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Do tego pasuje świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub kasza.

      Ja dodatkowo podałam go na niewielkiej ilości startego sera cheddar, który smakowo bardzo pasował do kremowego sosu i bekonu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 12:58
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
    • Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

      Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

      Tortilla Rolls with Chicken Bites and Mexican Refried Bean

      4 duże, pszenne tortille

      1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

      1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar


      Kurczak:

      1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

      1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      chili lub ostra papryka - do smaku

      4 łyżki oleju


      Fasola:

      1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

      4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

      1 łyżeczka oregano

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

      2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


      Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

      4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 kwietnia 2017 12:23
  • wtorek, 28 marca 2017
    • Skrzydełka w stylu meksykańskim. Skrzydełka taco

      Macie może dziś ochotę na meksykańskie smaki? Jeślii tak, zapraszam na skrzydełka o meksykańskiej nucie - mogą być łagodne lub pikantne - sami wybierzcie!

      Otrzymana po gotowaniu skrzydełek baza może posłużyć do przygotowania dowolnej zupy, np. takiej oto "Meksykanki" (klik) lub pysznej kremowej zupy kukurydzianej (klik).

      Taco Wings

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

       

      mieszanka meksykańska:

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczki ostrej papryki lub chili (do smaku, wg upodobań)

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki soli

      ½ łyżeczki czarnego pieprzu

      1 łyżeczka brązowego cukru

      

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2.  Wszystkie przyprawy mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.   Gdy skrzydełka będą z obu stron rumiane, posypujemy je mieszanką przypraw i – mieszając, smażymy chwilę, by się nimi dokładnie pokryły. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 marca 2017 14:23
  • środa, 15 marca 2017
    • Kurczak a la Stroganow. Strogonow z kurczaka.

      Oryginalne danie, czyli wołowina w sosie grzybowym ze śmietaną,  znane jest pod kilkoma nazwami: Boeuf Stroganoff, Beef Strogonov, czy Strogonow. Rosyjska nazwa zaś to „бефстроганов”, ponieważ danie to wywodzi się z dziewiętnastowiecznej Rosji. Różnie tłumaczy się pochodzenie nazwy dania: jedną z wersji jest ta, że potrawę nazwano na cześć hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Drugim kandydatem jest natomiast hrabia Paweł Aleksandrowicz Stroganow, dyplomata. Tak czy inaczej, danie jest dość proste do przygotowania i pyszne. Przepis na nie po raz pierwszy pojawia się w rosyjskiej książce kucharskiej z 1871 roku. Wołowinę pokrojona w kostkę (nie jak obecnie, w paski!) podsmażano, po czym duszono w bulionie z dodatkiem musztardy i kwaśnej śmietany. W 1938 roku francuska encyklopedia kulinarna Larousse Gastronomique podaje przepis na wołowinę ciętą w paski – w przepisie pojawia się cebula oraz możliwość wyboru pomiędzy dodaniem musztardy lub koncentratu pomidorowego. Kolejne lata to kolejne modyfikacje. Dodatek  pieczarek, czasem nawet kiszonych ogórków, jak również przygotowanie dania z mięsem kurczaka, indyka, wieprzowina lub nawet z krewetkami (w wersji brazylijskiej). Wybrałam wersję rosyjską, z musztardą, dodając do smaku cebulę oraz pieczarki, które obecnie nierozerwalnie kojarzą się z ta potrawą. Użyłam filetów z piersi kurczaka – jeśli macie ochotę na inne mięso, czyli na przykład na wołowinę, skorzystajcie z podanych składników, wydłużcie jedynie czas duszenia mięsa do co najmniej godziny, uzupełniając w razie potrzeby odparowujący bulion. Zastosowanie kurczaka na tę zaletę, że nasz posiłek gotowy jest w 15 minut. Przepis na podstawie Vikalinka.

      Chicken a la Stroganow

      2 filety z piersi kurczaka

      Mąka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do oprószenia mięsa

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      50 ml brandy/whisky/wódki

      1 łyżeczka musztardy grubo ziarnistej

      1 – 1,5 szklanki bulionu wołowego

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% wymieszanej z ½ łyżeczki mąki pszennej

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      Olej + masło do smażenia (olej zapobiega przypalaniu się masła)

      1. Filety kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą pieprzem i mąką. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni i dodajemy pieczarki z czosnkiem i cebulą. Gdy pieczarki będą lekko rumiane i aromatyczne, dodajemy alkohol. Czekamy chwilkę, by wyparował, po czym dodajemy kurczaka, musztardę i bulion. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 5 minut.  

      (Wołowinę lub wieprzowinę dusimy 1 do 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając bulion. W przypadku obu tych mięs odwracamy kolejność i podsmażone pieczarki dodajemy dopiero w ostatnich 20 minutach gotowania się potrawy – nie ma potrzeby, by dusiły się przez cały ten czas. )

      2. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę gorącego bulionu z patelni, mieszamy. Chwilowo wyłączamy ogień pod mięsem i wlewamy śmietanę, mieszając. Dzięki temu śmietana nie dozna „szoku termicznego” i się nie zwarzy. Ponownie zapalamy palnik i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Dodajemy siekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy z puree ziemniaczanym, frytkami, ryżem lub makaronem. Pysznym dodatkiem będą kiszone ogórki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 marca 2017 11:02
  • wtorek, 14 marca 2017
    • Kurczak Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski z kurczaka

      Cordon bleu” oznacza w języku francuskim  „niebieską wstęgę”. Wg francuskiej encyklopedii kulinarnej Larousse Gastronomique, pierwotnie chodziło tu wstęgę, którą przepasywali habity najwyżsi  członkowie Zakonu Św. Ducha (L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit). Z czasem nazwy tej zaczęto używać dla potraw przygotowanych wg najwyższych standardów i przez najlepszych kucharzy, upatrując podobieństwa pomiędzy niebieską szarfą mnichów a niebieskimi wówczas wstążkami fartucha kuchennego. Pomysł kotleta wypełnionego serem narodził się w Szwajcarii w latach czterdziestych XX w., po raz pierwszy tego typu przepis pojawił się w książce kucharskiej w 1949 roku.  Przepis z wykorzystaniem w tym daniu kurczaka po raz pierwszy pojawił się zaś w gazecie The New York Times w 1967 roku. Danie pozwala na pewne modyfikacje: w pierwotnej wersji używano kotletów cielęcych, szynki i sera. Równie pyszna będzie wersja amerykańska, czyli kurczak, szynka i ser. Zamiast szynki można dać również plastry wędzonego boczku; niektórzy zaś pomijają panierkę bądź używają kotletów wieprzowych.

      Chicken cordon Bleu

      2 filety z piersi kurczaka lub dwa kotlety cielęce/wieprzowe

      2 plastry sera żółtego

      2 plastry szynki lub 4 plastry wędzonego boczku

      Jajko rozmącone ze szczyptą soli i pieprzu

      Mąka pszenna i bułka tarta – do panierowania


      1. a. Filety kurczaka rozkrawamy po grubości, lecz nie docinamy do końca – celem jest otrzymanie jednego dużego kawałka mięsa. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

      b. Kotlety cielęce/wieprzowe delikatnie i równomiernie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

      2. Mięso oprószamy sola i pieprzem. Na połówce każdego kotleta układamy ser (docinamy go po brzegach, by odpowiadał kształtem kotletowi) oraz szynkę lub boczek. Dodatki układamy w ten sposób, by dookoła nich pozostał co najmniej 1 cm pasek nie przykrytego mięsa. Zamykamy kotlet, nakrywając go drugą polówką mięsa i dobrze dociskamy dłońmi boki.

      Obtaczamy kotlety kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej.

      Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 marca 2017 13:35
  • środa, 08 marca 2017
    • Indyjski Kurczak Karahi

      Kurczak Karahi to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych dań kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, serwowanych zarówno w restauracjach, jak i w domach. Czasami potrawa ta nazywana jest kurczakiem Kadai. Oba te słowa oznaczają naczynie podobne do woka, najczęściej z uszami, w którym przygotowuje się danie. Oczywiście, można je zrobić z równym powodzeniem w zwykłym woku lub po prostu na głębokiej patelni. Jak wygląda karahi w małej, ozdobnej wersji, możecie zobaczyć na zdjęciu na dole tego wpisu. Przepis na podstawie RookieWithACookie.

      Chicken Karahi

      500g udek z kurczaka, bez kości – pokrojonych w kawałki

      2 cebule – obrane, pokrojone w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (lub więcej, do smaku)

      ½ szklanki jogurtu naturalnego

      1 puszka pomidorów siekanych

      2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki

      Sól i pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      1. W woku lub głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy kawałki kurczaka. Po chwili dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Smażymy całość, mieszając, aż cebula zrobi się szklista a kurczak leciutko złoty.

      2. Dodajemy kumin, kolendrę, paprykę i chili. Mieszamy, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami, po czym wlewamy jogurt. Smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą. Mieszamy.

      3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę 15020 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu odparował i sos przyjął gęstą konsystencję. Po ok. 5 minutach dodajemy siekanką kolendrę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. Ponownie ustawiamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię na ok. 5 minut. Czynność ta nazywana jest „dum” i ma duże znaczenie dla połączenia się smaków w potrawie.

      Potrawę podajemy z ryżem lub chlebkami pita / naan.

      ryż

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 13:54
  • wtorek, 07 marca 2017
    • Wędzony kurczak kanapkowy w sosie czosnkowym

      Wędzony kurczak nie zawsze musi być jedzony w swej podstawowej postaci. Można z jego dodatkiem przygotowywać przeróżne sałatki bądź dodatki do pieczywa. Dziś proponuję wymieszanie go z wyrazistym sosem czosnkowym z koperkiem. Podajmy go na świeżym pieczywie, na grzankach lub wraz z mieszanką ulubionych sałat zawińmy w tortillę – będzie pysznie.

       Smoked Chicken with Garlic&Dill Souce

      1 podudzie wędzone z kurczaka

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżki majonezu

      1 łyżeczka octu winnego

      ½ łyżeczki cukru

      2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

      1-2 łyżki siekanego koperku

      Sól i pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka zdejmujemy z kości i siekamy na malutkie kawałeczki.

      Składniki sosu dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy kurczaka z sosem (sosu dajemy tylko tyle, by uzyskać spójną pastę).  Możemy odstawić przed podaniem całość do lodówki na 20 minut, by smaki się połączyły.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 marca 2017 12:01
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Kofte z kurczaka

      Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na kofte z wołowiny. Możemy jednak do ich przygotowania użyć także mięsa drobiowego – otrzymamy również bardzo pyszne danie. Watro spróbować także i tej jego wersji.

      Chicken Kofte

      400 g mięsa mielonego drobiowego (mielemy mięso z udek kurczaka, z piersi lub pół na pół)

      3 duże ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka oregano

      1 łyżeczka sody oczyszczonej kuchennej

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2 łyżeczki pasty paprykowej

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      ew. chili - do smaku

      oliwa do smażenia

       

      Mielone mięso umieszczamy wraz z wszystkimi dodatkami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

      Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki.

      Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.

       Chicken Kofte

      * Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 11:19
  • wtorek, 21 lutego 2017
    • Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym

      Dziś przedstawiam kolejną smaczną propozycję przygotowania skrzydełek - tym razem podamy je z lekko pikantnym sosem serowym.

      Chicken Wings with Cheddar Sauce

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1/2 szklanki startego sera cheddar

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki sosu chili (do smaku)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka oprószamy słodką papryką i smażymy z obu stron, aż będą złote. 

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku sosem chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym polewamy nim skrzydełka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2017 12:13
  • środa, 15 lutego 2017
    • Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

      Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes.

      Tuscan Chicken

      2 filety z piersi kurczaka + mąka pszenna + sól

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 łyżeczka przyprawy włoskiej

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1/2 szklanki białego wina

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1/2 łyżeczki cukru

      4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

      1 garść szpinaku (bez ogonków)

      sól, pieprz, chili do smaku

       

      ziemniaki

       

      1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Klik - przepis na puree ziemniaczane.

      2. W międzyczasie filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Każdy kotlet kroimy w cienkie paski, a następnie oprószamy z obu stron mąką i odrobiną soli, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto, dodając przyprawę włoską i pieprz. Zdejmujemy z patelni.

      3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobne paski suszonymi pomidorami i czosnkiem.

      4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy masło oraz mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie na patelnię wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy ser i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i kurczaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, oraz ewentualnie dodatkową przyprawą włoską. Podgrzewamy razem ok. 3-5 minut.

      Podajemy na puree ziemniaczanym.

      

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 10:33
  • środa, 11 stycznia 2017
    • Kurczak Buffalo z sosem serowym

      Skrzydełka Buffalo (Buffalo wings) są popularną  potrawą kuchni amerykańskiej. Najprawdopodobniej zostały wymyślone w latach sześćdziesiątych, przez Teressę Bellissimo, która wraz z mężem Frankiem prowadziła bar w Anchor Bay w Buffalo (stan Nowy Jork). Tym razem jednak zamiast skrzydełek przygotujemy filet z piersi kurczaka. Pokryjemy go słodko-pikantnym sosem Buffalo, zaś jako dodatek podamy sos serowy. Kurczak na zdjęciu został podany w łódeczkach z sałaty rzymskiej (jest to danie w wersji light), jednak równie smacznie będzie, jeśli zaserwujecie go w bułkach do hot dogów, burgerów, zawiniętego w tortillę lub po prostu, ułożonego na talerzu, z dowolnymi dodatkami.

      Buffalo Chicken Lettuce Bowls with Cheese Sauce

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, pieprz, słodka papryka i maka do oprószenia mięsa

      olej do smażenia

      sos Buffalo:


      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha
      4 łyżki masła
      1 łyżeczka sosu Worcester
      2 łyżki cukru
      mały, siekany ząbek czosnku
      ew. szczypta soli do smaku

      sos serowy:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      150 ml mleka
      ok. 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola lub rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią)

      sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku


      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni. 

      2. Gdy kurczak się smaży, przygotowujemy sos Buffalo: w rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy.

      3. Przygotowujemy sos serowy: w małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszając, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aż ser się rozpuści. Pod koniec doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.
      Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2017 13:06
  • niedziela, 11 grudnia 2016
    • Skrzydełka w pesto

      Skrzydełka kurczaka to jedno z dań idealnych - możemy przygotować je na dziesiątki sposobów, i za każdym razem będziemy mieli inne danie. Dodatkowo, wywar, w którym się gotowały daje nam "gratis" bazę pod cały garnek dowolnej, smacznej zupy. Pysznie i ekonomicznie zarazem. Dzisiejsze skrzydełka pokryte są aromatycznym bazyliowym pesto. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!

      Pesto Chicken Wings

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

      2 łyżko pesto bazyliowego

      1 łyżka masła

      

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.  Skrzydełka zdejmujemy z patelni a olej zlewamy - nie będzie już potrzebny.

      Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy pesto. Wkładamy usmażone skrzydełka i mieszamy, by dokładnie obtoczyły się w pesto.

      Podajemy ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2016 19:07
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
    • Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

      "Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

      Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

      1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

      sól i pierz - do smaku

      ser żółty, starty na tarce

      natka pietruszki

       

      olej do smażenia

       

      1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

      3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26
  • piątek, 18 listopada 2016
    • Kurczak Bourbon

      Kurczak Bourbon wziął swą nazwę od Bourbon Street w Nowym Orleanie (USA, stan Luizjana), oraz od whisky, która wchodzi w skład sosu. To proste w wykonaniu lecz niezwykle smaczne danie jest bardzo popularne w nowoorleańskich knajpkach. Ten przepis o słodkiej nucie ogromnie przypadł nam do gustu, będziemy do niego nie raz wracać. Przepis na podstawie RecipesThatCrock.

      Bourbon Chicken

      500g udek kurczaka bez kości i skóry

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1/3 szklanki suszonej prażonej cebuli

      olej do smażenia

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1 łyżka sosu teriyaki

      2 łyżki oleju

      2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany

       

      sos (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      6 łyżek sosu teriyaki

      4 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      2 łyżki whisky

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ew. sól do smaku

       

      Mięso udek kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez 15-30 minut.

      W woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista, dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy, mieszając aż mięso będzie lekko rumiane. Wówczas dodajemy sos i prażoną cebulkę. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Podajemy z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Bourbon”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 14:55
  • piątek, 04 listopada 2016
    • Sałatka Cesar. Caesar Salad

      Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z  sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi  Cardini, który w latach 20. prowadził  restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak się rzeczywiście stało, to nic dziwnego. Ta niezwykle prosta sałatka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z kurczakiem i grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.

      Caesar Salad. Sałatka Cesar

      1-2 główki sałaty rzymskiej

      1-2 filety z piersi kurczaka

      papryka, pieprz, sól i mąka pszenna do oprószenia

      oliwa z oliwek do smażenia

      ew. 1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w cieniutkie pióra

      bagietka lub inne pieczywo na grzanki

       

      dressing:

      4 fileciki anchois

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1/2 szklanki majonezu

      2 łyżki sosu Worcester

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyża soku z cytryny

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki startego drobno parmezanu

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Filety anchois rozgniatamy widelcem na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy dressing do lodówki.

      2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Oprószamy z obu stron papryką, solą, pieprzem i mąką. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto.

      Grzanki rumienimy w opiekaczu lub piekarniku.

      3. Umytą sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy z sosem.

      Układamy na talerzach wraz z kawałkami kurczaka i czerwona cebulą. Możemy posypać dodatkowym parmezanem. Podajemy z grzankami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 14:51

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters