Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „pita”

  • piątek, 19 września 2014
  • piątek, 28 marca 2014
    • Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita

      Z ciecierzycy da się zrobić nie tylko pyszny Vegeburger, lecz także Vege kebab. Podany w chlebku pita, z warzywami, stanowi smaczny i pożywny posiłek.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki kuminu
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia
      ew.  sezam


      2 chlebki pita
      2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżeczki ostrego sosu chili
      sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula


      1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
      Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.

      W niedużym rondlu rozgrzać olej (na 0,5-1 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Z tej porcji wychodzi  12-18 kuleczek - w zależności od wielkości.


      2. Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz falafel. W 1 chlebku pita mieszczą się 2-4  kulki falafela - zależnie, jakiej są wielkości.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 09:05
  • wtorek, 18 lutego 2014
    • Aromatyczny Hummus z Tarsu

      "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w.  Wspaniale smakuje w wersji klasycznej, jednak tym razem zapraszam na wersję bardziej "deluxe", jakiej można skosztować w Tarsie (południowa Turcja) w restauracji Kervan Humus. Dzięki dodanym przyprawom jest naprawdę znakomity.



      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      2 ząbki czosnku
      sól do smaku

      1 łyżeczka sumaku
      1 łyżeczka kuminu
      2 łyżki siekanej natki kolendry (ew. pietruszki)
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 przeciśnięty ząbek czosnku

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 1-2 łyżki ciecierzycy do późniejszej dekoracji dania. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki.
      Posypujemy sumakiem (ew. można go zastąpić otartą skórką z cytryny) i mielonym kuminem. Układamy na wierzchu odłożoną wcześniej ciecierzycę. Do podgrzanego oleju dodajemy paprykę w proszku i przeciśnięty ząbek czosnku. Gorącym aromatycznym olejem od razu polewamy hummus (tak, by papryka i czosnek się nie przypaliły), całość posypujemy siekaną natką.

      Podajemy z chlebkiem pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 lutego 2014 09:50
  • wtorek, 15 października 2013
  • czwartek, 03 października 2013
  • piątek, 27 września 2013
  • czwartek, 27 czerwca 2013
  • czwartek, 03 stycznia 2013
    • Hummus, arabska pasta z ciecierzycy

      Hummus to pochodząca z Libanu pasta ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako dodatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełno białkowy posiłek wegetariański.


      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując sezamem i/lub kuminem.

      Podawać z chlebkiem pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus, arabska pasta z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 stycznia 2013 10:19

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!