Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „marchewka”

  • środa, 10 maja 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tegn stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by napewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

       Creamy Chicken & Vegetable Fricassee

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

      W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.


      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 maja 2017 15:04
  • piątek, 27 listopada 2015
    • Kremowa marchewka z groszkiem

      Marchewka z groszkiem to jeden ze sztandarowych dodatków obiadowych w Polsce. Pasuje do mięs, ryb, jak również do dań wegetariańskich. Dla większości osób, w tym także dla mnie, to jeden ze smaków dzieciństwa, nadal bardzo lubianych. Proporcje groszku do marchewki można dowolnie przesuwać; można dać dokładnie pól na pół, można zrobić marchewkę z groszkiem lub odwrotnie: groszek z marchewka, jak wolimy. Jeśli zaś któregoś składnika nam zabrakło, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sama marchewkę lub sam groszek. I tak będzie pysznie :)

      kremowa marchewka z groszkiem

      450 g marchewki

      200 g mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      100 ml 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      Marchew obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, by pokryła ona marchew. Lekko solimy.

      Gotujemy na niedużym ogniu, aż marchewka będzie tak miękka, jak lubimy.

      Wówczas dodajemy groszek i gotujemy całość jeszcze ok. 3-4 minuty.

      W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do marchewki z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą marchewkę zawsze możemy rozrzedzić wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

      Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa marchewka z groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 12:23
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
  • poniedziałek, 09 listopada 2009
  • wtorek, 08 lipca 2008

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!