pełnia smaku...
Wpisy otagowane „żydowska”
Przepis na pysznego kurczaka po żydowsku, podawanego na Chanuka, jest moją propozycją z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej Sinistry. Kurczak wart był wypróbowania: pod chrupiącą panierką znajduje się niezwykłe smaczne, aromatyczne mięso. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
pierś kurczaka
jajko
mąka
olej
Pierś kurczaka pokroić w paski. Marynować przynajmniej przez godzinę.
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
Następnie paski kurczaka obtaczać w mące oraz rozmąconym jaju. Smażyć na gorącym oleju aż będą złote.
Bajgle były jedną z potraw, jakie przygotowałam uczestnicząc w Festiwali Kuchni Żydowskiej, który właśnie zakończył się na CinCin. Jestem z nich bardzo zadowolona i na pewno zrobię je jeszcze nie raz . Przepis pochodzi z tej strony. Polecam. :)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
25 g drożdży ( czyli 1/4 opakowania)
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1/3 mąki i cukier, wymieszać, odstawić na 15-20 min. aby ruszyły.
Dodać jajko, rozpuszczone masło, sól, i pozostała mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
W dużym garnku zagotować wodę.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka zrolować w dłoniach cienki wałeczek długości ok. 30 cm. Wałeczek złożyć na pół, skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić oba brzegi , formując kółko.
Bajgle kłaść na wrzącą wodę, gotować po ok. pół minuty na każdej stronie.
Wyjmować łyżką cedzakową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia, ok. 25 min.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |