Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „żydowska”

  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
    • Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

      Czasami wystarczy jeden drobiazg, by ze zwykłego dania uczynić coś niezwykłego. Tak jest w przypadku tego przepisu - czyli znanej i lubianej wątróbki w wersji, która długo nie pozwoli Wam o sobie zapomnieć i będziecie chcieli często do niej wracać. Zapach cynamonu wypełni dom, a lekka słodycz rodzynek wspaniale uzupełni lekko gorzkawy smak wątróbki. Ten przepis to idealne połączenie smaków. Jest on już z nami ho-hoooo... od wielu wielu lat (z 15 lat?). Pochodzi on z jednego z najwcześniejszych odcinków "Makłowicza w podroży" pt. "Galicyjski smak". Bardzo polecam!



      750 g wątróbki z kurczaka
      2/3 szklanki mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      2-3 duże cebule - obrane, pokrojone w pióra
      1/2 szklanki rodzynek
      1 łyżeczka cynamonu
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      1. Wątróbkę oczyszczamy (zwłaszcza z wszelkich żyłek w kolorze żółtym, ponieważ będą gorzkie) i opłukujemy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1 godzinę. Dzięki temu wątróbka będzie delikatna.
      Następnie wątróbkę dokładnie odcedzamy z mleka na sicie.

      2. Każdy kawałek panierujemy w mące. Wątróbkę smażymy partiami na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto.
      Generalnie, wątróbkę smaży się krótko - kiedy jedna strona zaczyna się leciutko rumienić, odwracamy na drugą, a po jej niezłoceniu - zdejmujemy z patelni. Dzięki temu wątróbka będzie miękka. Zbyt długo smażona wątróbka twardnieje.

      3. Po usmażeniu całej wątróbki na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy do niej rodzynki oraz cynamon, oprószamy 1/2 łyżeczki pieprzu i dodajemy sól - do smaku. Kiedy cebula będzie złota, dodajemy wątróbkę i całość dokładnie mieszamy, by smaki się połączyły.
      Podajemy na gorąco, ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 czerwca 2015 10:12
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Piersi z kurczaka w sosie rodzynkowym

      Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Idealnie komponuje się z drobiem. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.



      2 filety z piersi kurczaka
      2 łyżki oleju
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
      2 rozgniecione goździki
      sól do smaku

      sos:
      2 cebule pokrojone w pióra
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 puszka siekanych pomidorów
      2 łyżki białego octu winnego
      1 łyżeczki ostrej musztardy
      1 łyżka cukru
      1 listek laurowy
      50 g rodzynek

      sól i czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia

      1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.

      Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.
      Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.

      Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.

      Na zdjęciu podane wraz z kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 10:43
  • wtorek, 22 października 2013
  • piątek, 19 października 2012
    • Ogórki konserwowe z chili po żydowsku

      Póki jeszcze są dostępne ogórki gruntowe, spieszę podać Wam przepis na pyszne ogórki "po żydowsku". Dodatek papryczek chili jest tu naprawdę dobrym pomysłem. Urozmaica to bowiem smak ogórków, dodając im interesującej pikanterii. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.


      2 kg ogórków gruntowych -  wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki

      750 ml wody
      375 ml octu
      2/3 szklanki cukru
      1 łyżeczka soli
      2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
      kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
      gorczyca

      Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.

      Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą.
      Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.

      Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.


      Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.

      Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.

      Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki konserwowe z chili po żydowsku ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 października 2012 12:10
  • czwartek, 19 sierpnia 2010
  • poniedziałek, 16 sierpnia 2010
    • Klopsiki rybne

      Jeśli potrzebujecie szybkiego, smacznego i ciekawego, (a przy tym niedrogiego) obiadu, to jest właśnie to, czego szukacie. Oto pyszny i szybki sposób na atrakcyjne dane rybne. Urozmaici zarówno codzienny posiłek jak i eleganckie przyjęcie. Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia żydowska".


      300 g białej ryby ( filety lub w kostkach)
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1 kajzerka
      1 jajko
      1 łyżeczka pasty harissa
      ( jeśli nie macie, zastąpcie odrobiną chilli )
      1/2 - 1 łyżeczki kuminu

      sól i pieprz do smaku
      tarta bułka
      olej do smażenia


      Rybę zemleć razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do ryby wraz z jajkiem i przyprawami, wyrobić na jednolitą masę.
      Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.
      Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
      smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
      Podawać z ulubionym sosem.
      Ja podałam z majonezowo-czosnkowym.

      Z tej porcji wychodzi ok. 25 klopsików.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki rybne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 sierpnia 2010 09:31
  • poniedziałek, 19 października 2009
  • piątek, 16 października 2009
  • poniedziałek, 12 października 2009
  • środa, 26 listopada 2008
    • Bajgle

      Bajgle były jedną z potraw, jakie przygotowałam uczestnicząc w Festiwali Kuchni Żydowskiej, który właśnie zakończył się na CinCin. Jestem z nich bardzo zadowolona i na pewno zrobię je jeszcze nie raz . Przepis pochodzi z tej strony. Polecam. :)

       

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki wody

      25 g drożdży ( czyli 1/4 opakowania)

      1 jajko

      2 łyżki masła

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

       

      Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 1/3 mąki i cukier, wymieszać, odstawić na 15-20 min. aby ruszyły.

      Dodać jajko, rozpuszczone masło, sól, i pozostała mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąki.  Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

      W dużym garnku zagotować wodę.

      Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka zrolować w dłoniach cienki wałeczek długości ok. 30 cm. Wałeczek złożyć na pół, skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić oba brzegi , formując kółko.

      Bajgle kłaść na wrzącą wodę, gotować po ok. pół minuty na każdej stronie.

      Wyjmować łyżką cedzakową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zrumienienia, ok. 25 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bajgle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2008 09:22

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters