Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „arabska”

  • poniedziałek, 19 czerwca 2017
    • Hummus z czarnuszką

      Dobry hummus jest zawsze dobry, ale dodając do niego ciekawe dodatki możemy sprawić, by był jeszcze lepszy. Dziś w ramach takiego dodatku wystąpią ziarna aromatycznej czarnuszki. Pysznie!

      Hummus with Nigella Seeds

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewą zachowujemy)

      1 łyżeczka ziaren czarnuszki
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, czarnuszką, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Na koniec doprawiamy do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując dekoracyjnie sezamem lub czarnuszką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus z czarnuszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 czerwca 2017 13:17
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Zielony Falafel

      Zielony falafel posiada wszystkie zalety zwykłego falafela, a oprócz tego jest wesoło zieloniutki w środku. Barwę tę zawdzięcza świeżym listkom szpinaku. Pomysł wypatrzony FullOfPlants.

      Green Falafel

      1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy na wypadek, gdyby masa wyszła za sucha)

      1 duża garść świeżych listków szpinaku

      8-10 świeżych listków bazylii

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanego koperku

      2 ząbki czosnku – obrane

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki mielonej kolendry

      ½ łyżeczki sody oczyszczonej (sody kuchennej)

      Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

       

      4-6 łyżek mąki pszennej + mąka do obtoczenia

      Olej do smażenia

       

      Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy mąkę.  Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub placuszki. W każdej kulce robimy dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem. Kulki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

      ingredients


      Zielony falafel

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zielony Falafel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 11:23
  • piątek, 25 września 2015
    • Kurczak marokański na chlebkach pita

      Jeśli macie nieodpartą ochotę na orientalne smaki do tego niewiele czasu, polecam ten przepis, czyli filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach, podane na chlebkach pita, z czosnkowym jogurtem i chrupiącymi warzywami. Przepis na podst. Epicurious.



      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:
      4 łyżki oliwy z oliwek
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ostra papryka chili w płatkach - do smaku, np. 1/3 łyżeczki
      sól do smaku, np. 1/2 łyżeczki

      2-4 chlebki typu pita
      1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra
      1 mały ogórek - pokrojony w pół plastry
      1 duży pomidor - pokrojony w kawałki
      mieszanka salat

      1 opakowanie jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1-2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      oliwa z oliwek do smażenia

      1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w niedużą kostkę filety kurczaka marynujemy ok. 15-20 minut.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, krojąc je w kawałki, oraz mieszamy jogurt grecki z czosnkiem. Chlebki typu pita odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja najpierw polewam lekko chlebek z obu stron wodą - pod kranem- po czym odgrzewam w tosterze, dzięki czemu nie obsycha).

      Na talerzach układamy trochę jogurtu, po czym kładziemy pitę, którą też smarujemy jogurtem - wówczas pita ma jogurt z obu stron i ma czas zrobić się miękka.


      3. Mięso smażymy, mieszając,  na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie złote. Na chlebkach pita układamy mix salat oraz warzywa, na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
      Możemy dodatkowo podać ostry sos chili. (Danie jemy nożem i widelcem, oczywiście)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak marokański na chlebkach pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 września 2015 15:13
  • poniedziałek, 20 lipca 2015
    • Domowa pasta tahini / pasta sezamowa

      Tahini to pasta sezamowa, wywodząca się z krajów arabskich. Ten przepis był dla mnie olśnieniem - okazuje się, że często trudno dostępna i dość kosztowną pastą tahini można zrobić samemu. I to nie dość, ze banalnie łatwo, a jeszcze dosłownie w kilka minut! Szybko, prosto i zdrowo. Pasty tahini nie je się samej, lecz jest ona koniecznym dodatkiem do zrobienia hummusu, baba ghanoush czy też innego rodzaju dipów i sosów. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Warto mieć ją w swoim repertuarze przepisów, tym bardziej, że jest niezwykle trwała - w lodówce możemy ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis wg. Jessica in the Kitchen.





      1 szklanka ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki soli
      kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju o delikatnym smaku, np. słonecznikowego

      1. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie.

      2. Gorący sezam przesypujemy do pojemnika blendera.

      - Ucieramy przez 1 minutę.  Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w dół blendera.


      - Ucieramy 1 minutę. Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w dół blendera.
      Dodajemy sól i 2-3 łyżki oleju, ucieramy do gładkości. Na tym etapie sezam ma już konsystencję pasty. (oczywiście, może to zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza, ucieramy jeszcze przez chwilę.) Jeśli pasta ma być rzadsza, dolewamy więcej oleju, do uzyskania pożądanej konsystencji.

      3.  Przekładamy pastę do słoiczka, przechowujemy w lodówce.

      Przepis na domowy hummus znajdziecie tu (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa pasta tahini / pasta sezamowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lipca 2015 14:45
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • Aromatyczna zupa marchewkowa z fetą i kuskusem

      Piękny, słoneczny kolor tej zupy jest jak antidotum na szarość, wiatr i zimno za oknem. W smaczny sposób łączy ona marchewkę i fetę, całości dodają zaś charakteru składniki w stylu arabskim - aromatyczny kumin i kuskus. Szybko i bardzo smacznie. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Lecker.de.



      800 g marchwi
      1 cebula
      1 łodyga selera naciowego
      2-4 ząbki czosnku
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      200 g sera feta
      2-3 łyżki soku z cytryny
      sól i świeżo mielony czarny pierz - do smaku

      1 l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego, ew. wody

      2/3 szklanki kaszy kuskus
      siekana natka pietruszki - do dekoracji
      olej do smażenia

      Marchew, cebulę i czosnek obrać, pokroić w małe kawałki. Podobnie pokroić seler naciowy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać 2-3 łyżki oleju.

      Smażyć chwilę wszystkie warzywa, mieszając, z=aż cebula będzie szklista. Dodać kumin, wymieszać, smażyć razem jeszcze kilka chwil, po czym zalać całość bulionem.

      Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie, ok. 20 minut.

      2. W międzyczasie przygotować kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      3. Ugotowaną zupę zdjąć z palnika i odczekać 2-3 minuty, by przestała się gotować.

      Dodać ser feta (trochę pokruszonej fety można odłożyć do dekoracji zupy), po czym utrzeć całość na gładki krem. Zupa zdecydowanie powinna być gęsta. Jeśli jednak odparowało z niej za dużo płynu i uważacie, że jest zbyt gęsta, wystarczy dodać trochę wody.

      Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i ew. kuminem, jeśli wolimy mocniejszy smak. Można dodać również chilli, jeśli chcemy, by zupa była pikantna.

      Porcje zupy nalewamy na talerze, układamy po porcji kuskusu, dekorujemy kruszoną fetą i siekaną pietruszką. Podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 10:36
  • czwartek, 09 października 2014
  • piątek, 28 marca 2014
    • Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita

      Z ciecierzycy da się zrobić nie tylko pyszny Vegeburger, lecz także Vege kebab. Podany w chlebku pita, z warzywami, stanowi smaczny i pożywny posiłek.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki kuminu
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia
      ew.  sezam


      2 chlebki pita
      2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżeczki ostrego sosu chili
      sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula


      1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
      Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.

      W niedużym rondlu rozgrzać olej (na 0,5-1 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Z tej porcji wychodzi  12-18 kuleczek - w zależności od wielkości.


      2. Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz falafel. W 1 chlebku pita mieszczą się 2-4  kulki falafela - zależnie, jakiej są wielkości.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 09:05
  • piątek, 28 lutego 2014
    • Labneh - arabski twarożek / serek z jogurtu

      Labneh (po arabsku: labanah) to ser twarogowy, który wywodzi się z Libanu i krajów Bliskiego Wschodu. Powstaje poprzez odsączenie gęstego jogurtu. Świetnie smakuje posypany przyprawami lub polany miodem. Może być podany na kanapkach lub tradycyjnie, z chlebkiem typu pita. Pasuje także jako dodatek wielu dań kuchni arabskiej i orientalnej. Jest przy tym tak łatwy do zrobienia, że szkoda było by go nie spróbować. Przepis wg. bloga Chef in Disguise.




      Można zacząć całkowicie od początku i samemu przygotować jogurt. Dla chętnych, tutaj znajduje się przepis - klik. Można także użyć gotowego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego, o czym poniżej.

      1 opakowanie 400 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
      1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej

      gaza / czysta bawełniana ściereczka / chusta serowarska

      Jogurt mieszamy z solą.
      Na misce układamy sito. Dno sita wykładamy czystą gazą (ściereczką, chustą serowarską), na której układamy jogurt.

      Miskę z sitem przykrywamy talerzykiem lub pokrywką od garnka i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny, by jogurt odciekł. Po tym czasie serek jest gotowy do spożycia (trzymany krócej będzie rzadszy, dłużej - gęściejszy).

      Twarożek wykładamy do miseczki, posypujemy za'atarem (klik - przepis, jak zrobić za'atar) lub cuminem, chilli czy tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami, skrapiamy oliwą i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 lutego 2014 14:31
  • czwartek, 17 października 2013
    • Grillowany bakłażan na jogurcie

      To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak :) Przepis na podstawie ReadySteadyEat.



      dla 2 osób:
      po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
      8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      2 łyżki masła
      1/3 łyżeczki suszonej szałwii
      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      ew. chili do smaku

      2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

      Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

      Układamy plastry bakłażana  na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

      W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
      Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.

      Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
      Podajemy z chlebkiem typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 13:09
  • czwartek, 26 września 2013
    • Kurczak po marokańsku

      Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



      2 duże piersi z kurczaka
      1 puszka pomidorów
      1 cebula
      1/2 szklanki oliwek
      sok z 1 małej cytryny
      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      2 łyżeczki słodkiej papryki (można także użyć mieszanki zwykłej papryki słodkiej z papryką wędzoną)
      1/2 łyżeczki kurkumy
      3 ząbki czosnku, posiekane
      kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany
      3 łyżki oleju
      chilli do smaku
      sól i czarny pieprz - do smaku
      2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki

      1. Filety pokroić w kostkę lub paski.

      2. W misce wymieszać: olej, sok z cytryny, kumin, kurkumę, słodką paprykę, chilli, czosnek, imbir i połowę natki pietruszki. Dodać pokrojone mięso, wymieszać. Marynować 30-60 minut (można naturalnie dłużej).

      3. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać obraną, grubo posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać mięso wraz z marynatą. Smażyć, aż mięso się lekko zrumieni, po czym dodać pomidory z puszki wraz z ich sosem oraz pokrojone oliwki. Zmniejszyć ogień i dusić, aż połowa sosu odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pozostałą natka pietruszki.

      Podawać z chlebkami typu pita, kaszą kuskus, ryżem lub ewentualnie pieczonymi ziemniakami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po marokańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 10:22
  • poniedziałek, 22 lipca 2013
    • Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny

      Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle dekoracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawdę pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.




      1 szklanka ryżu basmati
      1 duży, podłużny ziemniak
      1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)
      1/2 łyżeczki nasion kolendry
      2 łyżki masła

      sól do smaku
      1 łyżeczka oleju

      woda
      2 łyżki oleju

      2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego

      1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz ziarna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.

      2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemniaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwięcej!).

      Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.
      Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.

      3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.

      Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż.
      Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lipca 2013 11:20
  • czwartek, 03 stycznia 2013
    • Hummus, arabska pasta z ciecierzycy

      Hummus to pochodząca z Libanu pasta ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako dodatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełno białkowy posiłek wegetariański.


      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując sezamem i/lub kuminem.

      Podawać z chlebkiem pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus, arabska pasta z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 stycznia 2013 10:19
  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Za

      Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyprawa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prażonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z bloga Arabskie Smaki: "Lubimy za'atar"!


      2 łyżki tymianku
      2 łyżki oregano
      2 łyżki prażonego sezamu
      2 łyżeczki sumaku
      1/2 łyżeczki soli

      Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty.
      Przesypujemy go do miseczki, by wystygł.
      Następnie dodajemy tymianek, oregano, sumak i sól. Mieszamy.

      Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren sezamu, by potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.

      Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Za”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 11:00
  • wtorek, 09 lutego 2010
    • Arabskie pączki cynamonowe

      Przepis na te pączki pochodzi ze strony Arabic Bites. Zamiast cynamonu autorka poleca także użycie kardamonu, za którym ja niespecjalnie przepadam, dlatego zdecydowałam się na cynamon. Pączki są pyszne, polecam :) Przypuszczam, że dla większości osób korzystniejsze będzie robienie z podwójnej porcji.  Szybko znikają :)



      250 g mąki pszennej
      100 ml wody
      1 jajko
      3,5 g drożdży instant ( 1/2 opakowania)
      50 g cukru
      1 łyżka rozpuszczonego masła
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


      Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać mąki.
      Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Foremką do ciastek lub szklanką czy kieliszkiem wycinać dowolne kształty.
      Ja zdecydowałam się na półksiężyc.
      Ciastka pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.

      Smażyć na głębokim oleju, tak, jak pączki, aż będą złote z obu stron (odwracać je w trakcie smażenia).
      Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

      Z tej porcji wyszły mi 22 pączki - półksiężyce.

      Polecam także:

      Pączki tradycyjne
      Mini pączki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Arabskie pączki cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lutego 2010 11:27
  • środa, 21 października 2009
    • Pita

      Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. Jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu i Mahgrebu. Najczęściej jedzona z różnymi sosami, stanowi idealną przekąskę lub dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przepis, który wg. mnie jest idealny, podawała niegdyś Bajaderka z forum cincin.



      1 szklanka ciepłej wody
      500 g mąki pszennej
      3 łyżki oleju lub oliwy
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki cukru
      7 g suchych drożdży ( instant = 1 opakowanie)

      Mąkę wymieszać w dużej misce z drożdżami. Dodać ciepłą wodę, olej, sól i cukier. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

      Ciasto podzielić na 8 części, z których uformować placuszki.
      Pozostawić je do wyrośnięcia na pół godziny.

      Po 15 minutach należy rozgrzać piekarnik do 260 st. Warunkiem wyrośnięcia pit jest bardzo wysoka temperatura, oraz położenie ich na gorącej blasze. Blachę należy oczywiście przykryć papierem do pieczenia.

      Pity przekładać na blachę i piec 6-8 minut, aż będą leciutko złote. Nie należy zbyt mocno ich przyrumieniać, bo będą twarde.

      Można je podać np. z Shoarmą z kurczaka i sosem czosnkowym.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 października 2009 10:47
  • czwartek, 10 września 2009
  • wtorek, 19 maja 2009
    • Falafel

      Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. To pyszne, pożywne i aromatyczne danie.



      1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
      1 nieduża cebula
      1 ząbek czosnku
      1-2 łyżki natki pietruszki
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 łyżeczki kuminu
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki cynamonu
      szczypta pieprzu cayenne

      6-8 łyżek mąki
      olej do smażenia
      ew.  sezam

      Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

      Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
      Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.

      W niedużym rondlu rozgrzać olej ( co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.

      Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.
      Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek.


      Z tej porcji wyszło mi 18 kuleczek.


      foodelek: przepisy tygodnia




      Serdecznie dziękuję za wyróżnienie!







      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Falafel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2009 20:22
  • piątek, 13 marca 2009
    • Kuskus Tabbouleh

      Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska, której głównym składnikiem jest pietruszka. To, co pokazuje polska Wikipedia bardzo różni się od wersji arabskiej. W polskich źródłach do tabbouleh stosuje się wymiennie kuskus lub burgul. Jednak prawda jest taka, że ja nie znoszę pietruszki i jestem w stanie ją przełknąć jedynie w śladowych ilościach. Dlatego moja wersja zawiera odwrócone proporcje - kuskus przyprawiony a la Tabbouleh jak najbardziej mi odpowiada. :) Osoby lubiące pietruszkę mogą ją tutaj dodawać bez ograniczeń. :)




      1/2 szklanki kuskusu
      1 pomidor
      1/2 ogórka
      1/2 czerwonej cebuli
      2 łyżki oliwy
      1 łyżka soku z cytryny
      kilka gałązek pietruszki
      sól i pieprz do smaku

      Kuskus zalać w misce taką sama ilością wrzątku, pozostawić na 5 minut pod przykryciem.

      Pomidora i ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Natkę drobno pokroić.
      Warzywa, oliwę i sok z cytryny wymieszać z kuskusem, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kuskus Tabbouleh”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 marca 2009 09:14

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters