Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „śródziemnomorska”

  • środa, 04 stycznia 2017
    • Pljeskavica, przysmak z Bałkanów

      Pljeskavica do danie tradycyjnie związane z kuchnią bałkańską. Możemy ją spotkać na Chorwacji, Słowenii, w Serbii czy Bośni i Hercegowinie. Przygotowuje się ją z mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub jagnięcego. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom - to danie to coś zupełnie innego, niż kotlet mielony. To podróż smaków w krainę słońca i szumu morza, doprawiona nutą bałkańskiego temperamentu. Można ją podać na talerzu jako danie obiadowe z pieczywem typu pita lub frytkami, lub zawiniętą w pitę, jak burgera. Obowiązkowe dodatki to świeże warzywa - zwłaszcza cebula, ajvar oraz bałkański/grecki jogurt naturalny lub sos w stylu tzatziki

      Pljeskavica

      400-500 g mielonego mięsa wołowego

      5  ząbków czosnku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka sody oczyszczonej kuchennej

      1 łyżka o ajvaru

      6 łyżek siekanej natki pietruszki

      ew. 1 łyżeczka sosu chili - do smaku

      oliwa do smażenia

      

      Mielone mięso umieszczamy wraz z wszystkimi dodatkami  w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

      Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy duże, okrągłe burgery o grubości ok. 1 cm. Łatwo będzie to zrobić na zwilżonej wodą desce do krojenia. Na jednej stronie każdego burgera robimy kratkę, naciskając mięso nieostrą krawędzią noża - dzięki temu mięso pozostanie bardziej płaskie podczas smażenia.

      Pljeskavice zdejmujemy kolejno ostrożnie z deski i smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.

       

      * Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ Pljeskavica, przysmak z Bałkanów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2017 13:09
  • środa, 29 lipca 2015
  • środa, 11 marca 2015
    • Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą

      Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de.



      500 g gnocchi lub kopytek
      1 duża cukinia
      1 duża cebula
      12 pomidorków koktajlowych / cherry
      2 ząbki czosnku
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki oregano
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
      sól do smaku
      ew. chili
      6-8 listków świeżej bazylii

      2-4 łyżki octu balsamicznego

      sos:
      ok. 120 g sera feta
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
      1-2 łyżki siekanego koperku
      mleko

      olej do smażenia

      1. Przygotowujemy sos: fetę ucieramy ze śmietaną i koperkiem. Dodajemy mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

      2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie rumienimy cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając tymianek, oregano i pieprz. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, możemy dodać również chili.
      Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.

      Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii, skrapiamy całość octem balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z fetą będzie także słony).

      Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 marca 2015 14:09
  • piątek, 06 marca 2015
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • wtorek, 18 marca 2014
  • czwartek, 06 marca 2014
  • środa, 09 października 2013
    • Kotlety jagnięce na sposób śródziemnomorski

      Jagnięcina i baranina są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Z tego smacznego mięsa łatwo jest przygotować interesujące danie. Z mięsa nie należy usuwać kości przed smażeniem czy pieczeniem - pozostanie dzięki temu bardziej soczyste. Staramy się wybierać średnio tłuste kawałki. Całkowicie chude mięso można okazać się zbyt suche, bardzo tłuste jest mniej smaczne. Przepis na podstawie Dede Mediterranean Cooking.



      kotlety jagnięce - ilość uzależniona od ich wielkości i apetytu jedzących - średnio 4 małe na osobę. Moje były duże, wystarczyło po jednym, lecz generalnie to te mniejsze sa smaczniejsze - mięso jest bardziej delikatne.
      2 łyżki siekanego, świeżego rozmarynu
      sok z 1 cytryny
      3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
      3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
      1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      sól do smaku

      Wymieszać olej z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, posiekanym świeżym rozmarynem, sola i pieprzem. Marynata dokładnie natrzeć mięso. Marynować przez godzinę.

      Na dużej patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić mięso z obu stron.
      Zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania i polać pozostałą marynatą. Przykryć folią aluminiową i piecz przez ok. 1-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety jagnięce na sposób śródziemnomorski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 12:57
  • piątek, 27 września 2013
  • środa, 26 czerwca 2013
    • Grillowane warzywa w stylu śródziemnomorskim

      Idealne danie na ciepłą pogodę i grilla. Jednak nawet w zimie pozwoli ono nam przypomnieć sobie smaki lata. Tak przygotowane warzywa można podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, lub jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli nie macie grilla (lub właśnie jest zima), równie świetnie wychodzą na patelni grillowej lub z piekarnika. Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.




      warzywa: dowolna ilość, np.
      1 cukinia
      1 bakłażan
      1 czerwona papryka
      1 cebula

      1 opakowane sera feta

      dressing:

      3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
      2 łyżki octu winnego
      ząbek czosnku
      natka pietruszki
      sól i czarny pieprz do smaku

      1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w krążki, paprykę kroimy w kawałki. Zaczynamy krojenie od bakłażana - pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

      Układamy warzywa na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw) lub na patelni grillowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy dressing.
      Mieszamy olej (oliwę) z octem, dodajemy przeciśnięty czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


      Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem.
      Można jeść od razu lub odstawić, by smaki dokładnie się połączyły.
      Warzywa posypujemy pokruszonym serem feta i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowane warzywa w stylu śródziemnomorskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 11:58
  • czwartek, 11 czerwca 2009
    • Bifteki

      Bifteki to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa o greckim rodowodzie. Stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych czy burgerów. Dodatkowy atut to fakt, że można ją przygotować zarówno w domu jaki i na ogrodowym grillu.



      1 kg mięsa mielonego wołowego ( lub ew. wołowo -wieprzowego )
      1 jajko
      1 duża cebula
      2 kromki chleba
      1 łyżka mięty ( najlepiej świeżej, jednak jeśli nie mamy, może być  suszona )
      1 łyżka tymianku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1 łyżeczka czarnego pieprzu
      sól do smaku

      ser feta

      Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, namoczony w niewielkiej ilości wody chleb, jajko,  zioła i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, pozostawić na 15 minut, by odpoczęła. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęścić dosypując trochę bułki tartej. Z ilością soli nie należy przesadzić, ponieważ feta jest słona.

      Fetę pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.

      Z mięsa formować okrągłe placuszki, na których połówce układać plastry fety. Złożyć je na pół, dokładnie zalepiając brzegi.



      Smażyć aż będą po obu stronach brązowe, na patelni grillowej, grillu lub ew. na zwykłej patelni teflonowej ( wtedy podlać łyżkę oleju, by się nie przypalały).
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 13:51

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters