Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „meksykańska”

  • poniedziałek, 02 lutego 2015
    • Sos do enchiladas i innych dań kuchni meksykańskiej

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. Tym sposobem doszliśmy do sou, który przyda się nie tylko do enchiladas, ale do wszelkich dań kuchni meksykańskiej. Lub wszędzie tam, gdzie będziecie mieć ochotę na pikantne meksykańskie smaki - można np. dodać go do makaronu spaghetti z warzywami.



      2 łyżki startej na grubej tarce marchewki
      2 łyżki jak najdrobniej posiekanej łodygi selera naciowego
      1/2 jak najdrobniej posiekanej cebuli
      1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
      2 łyżki mąki pszennej
      1 puszka krojonych pomidorów lub passaty
      1 łyżeczka chili (w proszku lub w płatkach) - ilość do smaku
      1 łyżeczka oregano
      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżka brązowego cukru
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      W rondlu rozgrzań niewielką ilość oleju. Dodać tarta marchew, siekaną cebulę i seler naciowy. Smażyć, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Wówczas wsypać mąkę. Mieszając, zrobić jasną zasmażkę, po czym dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i cukier. Chili dodajemy do smaku - najlepiej zacząć od mniejszej ilości i ja stopniowo zwiększać, aż osiągniemy pasujący nam poziom ostrości.
      Gotować sos ok. 10 minut, aż zgęstnieje a smaki się połączą.
      Pod koniec doprawić sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.
      Sos można również utrzeć go zupełnej gładkości blenderem, jednak wówczas jego kolor będzie mniej intensywny. Ja nie ucierałam.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos do enchiladas i innych dań kuchni meksykańskiej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lutego 2015 13:46
  • czwartek, 16 października 2014
    • Grillowany aromatyczny kurczak taco

      Jeden z najszybszych przepisów świata: mięso nacieramy przyprawami, grillujemy i gotowe! Możemy wykorzystać je do tacos, zawinąć w tortillę lub podać z ryżem i sałatką. Granicę stanowi wyłącznie Wasz smak i wyobraźnia. Pyszny, soczysty, wyrazisty w smaku kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu, nawet na kanapce. Przepis na podstawie Picky Palate.



      2 piersi kurczaka
      cytryna lub limonka
      1 łyżka oleju

      przyprawa:
      1 łyżeczka cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka czosnku granulowanego
      1 łyżeczka soli

      Składniki przyprawy mieszamy. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do chwili, gdy będzie nam potrzebna.

      Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, soku z 1/2 limonki lub cytryny oraz 2 łyżeczek przyprawy. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i skrapiamy dodatkowo sokiem z limonki/cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 12:37
  • poniedziałek, 08 września 2014
    • Jak ugotować kukurydzę? Gotowana kukurydza

      Kukurydza pochodzi z obszarów dzisiejszego środkowego Meksyku. Składa się głównie ze skrobi, jednak zawiera również  witaminy B, E i A. oraz kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez, przez co stanowi cenne źródło pożywienia. Co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu. Czasem nazywa się ją prawdziwym złotem Majów, dla których stanowiła podstawę wyżywienia. Posiadali oni nawet bogów związanych z kukurydzą i wierzyli, że pierwsi ludzie zostali stworzeni ciasta kukurydzianego (dla zainteresowanych mitologią Majów więcej informacji tutaj - klik). Póki mamy sezon na świeżą kukurydzę, warto z niego korzystać.



      woda
      1 łyżka cukru
      kukurydza w kolbach
      masło
      sól


      Jeśli to możliwe, kupujemy kukurydzę, która nie została obrana z wierzchnich liści. Powinny być one w żywym odcieniu zieleni, nie pożółkłe, nie wyschnięte. Takie kolby przechowujemy bez pozbawiania ich liści. Liście zdejmujemy dopiero bezpośrednio przed gotowaniem - przedłuża to świeżość kukurydzy, zapobiega wysychaniu ziaren i zapewnia lepszy smak.
      Jeśli dostępna jest wyłącznie obrana kukurydza - trudne, też się uda.


      1. Dobieramy garnek takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się w nim kolby kukurydzy. Wlewamy ok. 2/3 wody i wsypujemy łyżkę cukru.

      Wody do gotowania kukurydzy absolutnie nie solimy. Sól powoduje twardnienie ziaren.


      Czekamy, aż woda się zagotuje.

      2. Na wrzącą wodę wkładamy kolby kukurydzy (pozbawione liści i włókien). Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Od tego momentu gotujemy kukurydzę przez 1 minutę.

      Uwaga: im dłużej gotujemy kukurydzę, tym bardziej robi się ona twarda, nie miękka!

      Kukurydzę wyjmujemy od razu w wody. Nie pozostawiamy jej w garnku, by nie stwardniała.

      Gorącą kukurydzę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą.

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jak ugotować kukurydzę? Gotowana kukurydza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 września 2014 09:41
  • wtorek, 06 maja 2014
    • Pyszny ryż z czerwoną fasolą

      Uwielbiam ryż za jego wszechstronność. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej - i za każdym razem wspaniale. Często jeden drobiazg ma wpływ na smak całości, ze zwykłego dania tworząc niebanalną potrawę, wprowadzającą ciekawą odmianę na naszych talerzach. Tak jest w przypadku tego przepisu: niby nic, a jakie to smaczne! Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.



      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      1 puszka czerwonej fasoli
      1 cebula

      olej do smażenia

      1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

      2. Na niedużej ilości oleju podsmażyć obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę, aż będzie złota. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać na sicie.

      3. Do ugotowanego ryżu dodać zrumienioną cebulę oraz fasolę. doprawić całość do smaku solą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny ryż z czerwoną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 maja 2014 11:54
    • Kurczak Mexico z papryką

      Jeśli szukacie czegoś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i niebanalne, warto sięgnąć po potrawy inspirowane kuchnia meksykańską. Świeże warzywa i aromatyczne, pikantne przyprawy stanowią mieszankę, której trudno się oprzeć. Ostateczny charakter danie zyskuje dzięki skropieniu sokiem z cytryny. Tak też jest w przypadku tego kurczaka z papryką. Stopień ostrości można dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie McCormick.



      2 filety z piersi kurczaka
      1 papryka czerwona
      1 papryka zielona
      2 czerwone cebule (dla ładnego efektu kolorystycznego można zastosować 1 białą i 1 czerwoną)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      ew. więcej chili - do smaku
      1/2 łyżeczki oregano

      cytryna

      marynata:
      6 łyżek oleju
      3 łyżki octu winnego
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki chili
      1 duży ząbek świeżego czosnku
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka cebuli w proszku
      3/4 łyżeczki suszonego oregano


      Filety kurczaka pokroić w cieniutkie paski. Z wyżej wymienionych składników przygotować marynatę. Marynować mięso min. 20 minut.

      W tym czasie przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w cieniutkie paski, cebule obieramy i siekamy w pióra.

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Przekładamy kurczaka wraz z całą marynata i szybko rumienimy, mieszając. Dodajemy warzywa, oprószając je dodatkowo 1/2 łyżeczki oregano. Składniki smażymy razem, aż mięso będzie usmażone a cebula szklista. Pilnujemy, by papryka pozostała nadal chrupiąca. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. dodatkowym chili.
      Danie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.
      Możemy podać z dodatkowymi ćwiartkami cytryny do skropienia na talerzu.

      Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego, tortillami lub ryżem fasolowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 maja 2014 11:46
  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Meksykański kurczak alfredo z makaronem

      Kurczak alfredo doprawiony na meksykańską nutę to smaczny i szybki posiłek, który przypadnie do gustu osobom lubiącym pikantne dania z makaronem i serem. Na podstawie Taste of Home.



      1 podwójna pierś kurczaka
      1 cebula
      1/2 czerwonej papryki
      2 łyżeczki przyprawy do tacos - klik
      sól i pierz do smaku
      1 garść startego na tarce sera żółtego

      sos alfredo:
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka mąki pszennej
      200 ml słodkiej śmietanki 12%
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1/4 szklanki startego parmezanu

      250 g makaronu typu świderki

      olej do smażenia


      Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na dużej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojony w kostkę filet kurczaka wraz z obraną, posiekaną cebulą i pokrojona w drobna kostkę papryką i przyprawą do tacos.

      W międzyczasie przygotowujemy sos alfredo: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy make, robiąc w ten sposób zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimną śmietaną. Gdy sos się zagotuje, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, parmezan i pietruszkę. Mieszamy, by ser się rozpuścił. Doprawiamy sos do smaku ew. sola i czarnym pieprzem.

      Gdy kurczak na patelni będzie już usmażony, zalewamy go przygotowanym sosem i dodajemy dodatkowy żółty ser.
      Całość mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Miłośnicy bardzo ostrych smaków mogą danie doprawić dodatkową ilością chilli lub ostrym sosem chilli lub tabasco.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 13:25
    • Domowa przyprawa do tacos i innych potraw meksykańskich

      Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory, cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.



      1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka sproszkowanego chili
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
      1/2 łyżeczki suszonego oregano
      1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

      Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań.

      Polecam z użyciem tej przyprawy Meksykańskiego kurczaka alfredo z makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 13:09
  • środa, 18 września 2013
  • środa, 17 kwietnia 2013
    • Fajita sizzler z kurczaka, czyli kurczak z warzywami w klimacie Tex Mex

      Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków grillowanego mięsa, najczęściej z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula. "Sizzler" oznacza natomiast tutaj potrawę tak gorącą, że aż skwierczy podczas podawania. :) W efekcie otrzymujemy pyszne, proste do przygotowania mięso, które możemy podawać z różnego rodzaju dodatkami. (źródło przepisu)


      1 podwójna pierś kurczaka

      1 papryka czerwona

      1 papryka zielona

      1 – 2 cebule

      Papryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku

      ½ łyżeczki tymianku

      Ew. sól i czarny pieprz do smaku

       

      Marynata do kurczaka:

      3 łyżki oleju

      2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 przeciśnięty ząbek czosnku

      ½ łyżeczki kuminu

      ½ łyżeczki czarnego pieprzu

      ½ łyżeczki soli

       

       

      1.       Mięso kurczaka pokroić w paski, składniki marynaty wymieszać. Kurczaka marynować przez min. 20 minut.

       

      2.       Rozgrzać olej na patelni, mięso ( wraz z marynatą), usmażyć ze wszystkich stron na złoto, zdjąć z patelni.

       

      3.       Na tym samym oleju podsmażyć obie papryki pokrojone w cienkie paski wraz z obraną, pokrojoną w grube piórka cebulą i posiekaną papryczką chili. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka oraz wsypać tymianek.  Smażyć, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i ew. dodatkowym czosnkiem.

       

      Dodatki, wg uznania:

      - tortille,

      - chlebki typu pita

      - guacamole

      - gęsta kwaśna śmietana

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 kwietnia 2013 15:07
  • czwartek, 23 sierpnia 2012
    • Konserwowe papryczki chili / jalapeno

       

      Konserwowe papryczki chili lub jalapeño (jalapeño jest jedną z odmian papryki chili) to świetny dodatek do wielu dań, nie tylko tych o meksykańskim rodowodzie. Dodają potrawom pikanterii i ciekawego smaku. Ja osobiście lubię niewielki ich dodatek np. w spaghetti. Zamiast kupowania gotowych, często dość kosztownych papryczek w słoiku, można bardzo prosto i szybko wykonać je samodzielnie. Ponieważ nie używa się ich w dużej ilości, wystarczają na długo.


      1 szklanka wody

      2/3  szklanki octu

      2 łyżki soli

      4 łyżki cukru

      500 g zielonych papryczek chili lub jalapeño

      Papryczki umyć i pokroić w plastry. Najwięcej ostrego smaku, za który odpowiada zawarta w papryczkach kapsaicyna, znajduje się w pestkach, stąd sami możemy zdecydować, czy dodajemy je do zalewy, czy nie. Ja dodaję pestki z połowy papryczek. Należy pamiętać, by podczas krojenia pod żadnym pozorem nie dotykać oczu, a potem dokładnie umyć ręce. Nie polecam także próbowania smaku surowych papryczek. Jeśli Wam się to jednak mimo wszystko zdarzyło, uczucie palenia w ustach gaście mlekiem, a nie wodą. Kapsaicyna bowiem rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast woda działa odwrotnie: wspomaga rozprowadzenie piekącego smaku w całych ustach, i uczucie palenia jest jeszcze intensywniejsze.

      Przygotowujemy zalewę: Podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy cukier i sól. Pokrojone papryczki układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy 5 minut. Studzimy postawione na zakrętkach.
      Z podanej ilości wychodzą 2 słoiki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Konserwowe papryczki chili / jalapeno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 sierpnia 2012 09:10
  • czwartek, 26 lipca 2012
  • środa, 18 lipca 2012
  • środa, 25 maja 2011

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!